Week 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12
Marokko 2013 Week 6
8 febr. Het was niet zo koud vannacht en mooi weer als we opstaan. Nemen afscheid van vrienden, zij gaan richting Tata en wij blijven hier nog een dag. Rijden eerst naar het dorp om een nieuwe fles gas te kopen en koop ook gelijk een nieuwe internetverbinding voor een maand. Hebben nog nooit ons paspoort moeten laten zien en papieren moeten invullen maar hier moet het wel. Daarna rijden we naar het dorpje Adai waar we gaan wandelen. Het is tegen een bergwand gebouwd. en een prachtige plek om rond te lopen. Het is wel moeilijk om je weg hier te vinden. Willen graag naar boven tussen de grote keien maar daar is geen doorkomen aan. Zien wel wat ruimte tussen de keien waar je dan tussendoor wil maar dan staat het weer vol met grote cactussen.
Jammer maar omhoog klimmen gaat deze keer niet lukken. Klauteren wel wat lager tussen de huizen en de keien door en ook dat is mooi. De meeste oude kleiwoningen zijn inmiddels ingestort en bouwen ze nu huizen van beton en steen. Toch wel jammer dat het leven in de dorpjes helemaal in de huizen afspeeld, hebben maar een paar mensen buiten gezien. Rijden weer terug naar het keteldal en eten eerst een broodje. Ineens werkt de keukenkraan niet meer, gebroken stroomdraadje in de kraan. Kan het gelukkig aan elkaar solderen en het werkt weer. Daarna lekker buiten lezen in de zon tot 4 uur. Dan begint het aardig te waaien en niet lekker meer om buiten te zijn, zitten vroeg binnen deze keer en dus tijd om de site bij te werken.
9 febr. Verlaten Tafraout en gaan op weg naar Taroudannt. Rijden de R 106 naar Igherm en dat is een prachtige route door de bergen. soms wel een slecht wegdek met kuilen maar het is goed te doen, er is heel weinig verkeer en dus kunnen we de meeste kuilen wel ontwijken. Rijden over een hoogvlakte op 1700 meter met rondom prachtige vergezichten. Ook weer prachtig weer en een knalblauwe lucht. Maken een vrouwtje die met de ezel gras is wezen halen blij met een warm vest. Delen ook nog een paar autos uit aan kleine kinderen. Altijd weer mooi om de gezichten van deze verlegen kinderen te zien veranderen als ze wat krijgen.
Komen door een klein plaatsje waar gewoon op de doorgaande weg markt is. Er is haast geen doorkomen aan en nergens een plekje om te parkeren dus geen markt vanmorgen. Maken heel wat stops om mooie plekjes te fotograferen. Bij Igherm nemen we weg R109 en het laatste stukje de N 10 naar de stad. Parkeren bij de stadsmuur en lopen de oude stad in. Nemen een paardekoetsje en laten ons rondrijden door de oude stad. Dat gaat zeker zo goed als lopen met dit weer, de zon is weer warm aanwezig. Hij brengt ons bij de souk en de Berbermarkt en natuurlijk weet hij ook nog wel een paar mooie winkeltjes om ons heen te brengen. Gaat allemaal lekker ontspannen zonder opdringerigheid.
Gaan hier morgen nog wel even terug om alles wat beter te bekijken. Hij weet dat we met een camper zijn en ongevraagt brengt hij ons netjes bij de stadsmuur waar normaal de meeste campers overnachten. Hebben langer in de koets gezeten dan afgesproken maar zijn het snel eens over de meerprijs. De parkeerwachter verteld ons dat we met de camper naar een andere plaats moeten, morgen vroeg moeten alle campers hier weg zijn, er schijnt één of andere wedstijd te zijn. Worden naar de parking bij de moskee gestuurd en daar staan we wel met 50 campers om de nacht door te brengen. Geen echt een rustige plaats maar wel lekker dicht bij de stad.
10 febr. Heerlijk geslapen hier, Na 8 uur avonds geen herrie of verkeer hier. Niet verwacht dat dit zo,n stille plek zou zijn. Om 6 uur morgens even wakker van de moskee maar daar wen je aan en hebt er geen last van. Doen rustig aan, gaan om 10 uur naar de stad. Nemen heen een paardenkoetsje naar de leerlooierij en die is niet zo groot. Wel kan je hier het hele proses volgen van wassen tot verkoop in eigen winkeltjes. Alle huiden worden hier verwerkt, schaap, geit, koe en kameel. Het ruikt niet fris maar het valt 100% mee. Daarna naar de binnenstad en wandelen door de winkelstraatjes. Alles wordt hier te koop aangeboden. Koop een nieuwe orginele Nokia accu voor mijn telefoon voor € 3,75. Kopen ook een groot glas vers geperst sinaasappelsap voor € 0,35.
Kopen een zilveren hanger voor Jannie en dat betaal je naar gewicht. Afdingen bij deze juwelier is niet mogelijk. Dan duiken we de Berbermarkt in en daar is het druk. Ook hier is alles te koop en de verkopers zijn hier wel iets lastiger maar niet hinderlijk. Gaan om 1 uur op het grote plein lunchen, bestellen een heel menu met als vlees Kefta. Alles wordt opgediend, salade, brood, lekkere friet maar inplaats van Kefta komen ze met gegrilde spiesjes die tekort op de grill hebben gelegen. Maak bezwaar maar er is geen Kefta is het antwoord. Spiesjes gaan nog een poosje op het vuur en dan is de maaltijd compleet. Eten en drinken kost € 11,- voor samen.
Daarna nog wat door de straten slenteren en zien we een marktje waar allemaal gebruikte spullen te koop worden aangeboden. Er liggen spullen bij die je voor niets nog niet mee wil nemen. Om 3 uur houden we het voor gezien en lopen terug naar de camper. Lopen buiten de muur om stad heen en dat is een aardige tippel. In de camper is het warm en even alles open zetten. Daarna een lekker koel drankje, hebben we wel verdient. Na het eten wordt onze overnachtingsplaats ontruimd en moeten we weer bij de stadsmuur gaan staan. Wat een drukte ineens, 50 campers achter elkaar over straat naar de muur toe.
11 febr Goed geslapen zo vlak bij de weg, tot 7 uur zo goed als geen verkeer. Vetrekken voor een tocht door de bergen richting Marrakesh. Nemen de N 10 en dat is een vervelende hobbelweg. Bestaat uit ruw asfalt en met veel slechte plekken. Daarna nemen we de R 203 de bergen in naar de Tizi-n-Test pas. Het is een lange klim naar 2100 meter en prachtig om te rijden. Steeds weer mooie vergezichten en ook veel oude lemen dorpjes tegen de bergwand. Ja en maar weer even een fotostop maken. Het is gelukkig heel stil op de weg en meestal stoppen we gewoon op straat. Ook veel schapen en geiten kuddes in dit gebied en altijd mooi om de geiten in de arganbomen te zien klimmen voor de verse blaadjes.
Ze springen soms naar andere takken of het apen zijn. Snap niet dat er geen een uit de boom valt. Het laatste stuk naar de pas is mooi maar soms wat smal. Opletten om vroegtijdig te stoppen als je een tegenligger aan ziet komen. Sommige stukken hebben weinig uitwijk mogelijkheden om elkaar te passeren. Op de pas is het koud door de harde wind, maar 11 graden op 2100 meter. Gaan weer gauw verder, eerst nog een stukje hoger en daarna de afdaling met wel heel veel bochten. Het asfalt is soms smal maar de rit is goed te doen.
Brengen een bezoek aan de Moskee Tinmel waar ze in 1153 met de bouw zijn begonnen . Ze hebben hem tussen 1991-1994 gerestaureerd en een bezoek wel waard. Ook hier niet fijn om buiten te lopen door de koude wind. Rijden door en gaan op zoek naar een slaapplaats. Bij een hoteletje in een dorpje mogen we overnachten maar dan moeten we wel dineren en daar vragen ze luxe Europesche prijzen voor. Kijken verder en komen bij een stuwmeer waar een leuk plekje is. Vraag aan een voorbijganger of we hier zonder problemen vannacht mogen staan en dat is oke zegt hij. Wel stil hier maar voelen ons niet onveilig.
12 febr. Heerlijk geslapen, voor velen misschien te afgelegen maar ons goed bevallen. Wat een mooie plek om wakker te worden. Schapen en geiten om de camper en een paar druk pratende vrouwen erbij. Vertrekken om half 10 en rijden verder richting Marrakesh. Stoppen in Asni bij een kleine markt maar daar is weinig te doen. Het grote terrein voor de weekmarkt is op veel hutjes en afdakjes en heel veel vuilnis na leeg. Kopen wat fruit en eieren en hebben het hier snel gezien.
Komen door Tahanaoute en daar is wel een grote weekmarkt. Zoeken een plekje voor de camper en even de markt bezoeken. Dit is nog een traditionele Marokkaanse markt. Het terrein staat vol met hutjes en afdakjes er daar tussen loopt het vol met mensen. Dieren worden geslacht op de markt in een soort slachthuis en daarna in de stalletjes verkocht. De kippen en kalkoenen worden gewoon bij de kramen geslacht. Achter de markt staan alle ezels gestald van de marktbezoekers en dat zijn er hier heel veel. Mooi om hier tussen te lopen. Deze markt heeft alles, vies, stof, stank, rook, heel veel mensen en daar tussen ook nog fietsen, brommers en handkarren. Kopen nog wat groenten, aardbeien en nog een kleine led zaklamp.
Vertrekken hier om 1 uur en rijden verder naar Marrakesh. Ongeveer 12 km voor de stad zien we een camping en rijden die op. Mooie luxe camping met zwembad, goed onderhouden en mooie ruime plaatsen. Zoeken een zonnige plek en willen hier een paar dagen blijven staan. Stoelen buiten en eerst een broodje eten in de zon. Daarna lekker lezen tot 3 uur en dan even naar het zwembad. Nou dat valt tegen, het zwembad is mooi maar het water is ijskoud, denk 13-14 graden. loopt een stukje het water in en het is echt te koud, ga er niet verder in. Terug naar de camper en koffie zetten, beter dan dat koude water. Lezen tot 5 uur en nemen daarna een lekkere warme douche.
13 febr. Blijven op de camping staan en gaan vanmorgen aan het werk. Jannie gaat de was doen en ik maak de camper van binnen een beetje schoon. Er is genoeg stof en zand de camper ingekomen de laatste tijd. Ook door de fotostops komt er veel fijn grind wat onder je schoenen blijft zitten in de camper. Wel weer warm vandaag , om 11 uur is het 28 graden in de zon. In de loop van de middag wordt het 32,4 graden in de zon. Lezen en internetten middags en rommelen wat tussendoor. Vul de schoonwatertank vast bij en maakt het toilet leeg. Ook het zonnepaneel op het dak even van alle zand ontdoen. Verder lekker van de zon genieten.
14 febr. Na het ontbijt de camper verzorgen, water en toilet lozen en door naar de receptie om te betalen. Rijden om half 10 van de camping en gaan naar het centrum. Zoeken de parkeerplaats bij de Koutoubiamoskee waar we ook kunnen overnachten. Staan nu 200 meter van het Jemaa El Fna plein en de plek is best wel rustig. Daarna lopen we naar het plein waar het nog stil is. De mensen zijn wel wat opdringerig maar het valt ons mee. Gaan wat drinken op een dakterras en genieten van de mensen op het plein. Lopen daarna de souk in en dat is een wirwar van steegjes en na 15 min. weet je niet meer waar je bent. Het is ongelofelijk wat er hier allemaal uitgestald staat voor de toerist, genoeg voor het hele jaar lijkt het wel.
Gaan op zoek naar het Ben Youssef plein en willen daar de Koraanschool en het museum bezoeken. Vraag de weg en een man zegt dat die vandaag gesloten zijn. Hij wil ons wel even naar de leermarkt brengen. Zoeken gewoon verder en komen op het plein en beide gebouwen zijn gewoon open en kopen voor beiden een ticket. Het museum is ondergebracht in een mooi gebouw. Het gebouw zelf is veel mooier dan de stukken die er tentoongesteld. Mooie tegelvloeren, houtsnijwerk en vooral mooi uitgesneden stucwerk. Moet een monnikenwerk geweest zijn om dit tot stand te brengen.
Daarna bezoeken we de koraanschool die iets verderop is. Ook dit is een prachtig gebouw met veel houtsnijwerk en prachtig stucwerk. Lastig te fotograferen door de schaduw en het harde licht midden op de dag. Lopen ook hier weer een uurtje rond en is het inmiddels 2 uur. Krijgen honger en zoeken een restaurantje. Die vinden we pas als we de souk weer uit zijn. Eten en drinken voor € 13,- en het smaakte goed. Daarna nog even over het plein maar we worden het zat. Gaan naar de camper en zetten lekker koffie. Lezen wat en werken wat voor de site. Gaan om  7 uur terug naar het plein om een hapje te eten. Wat een mensen zijn er op straat en in de eetstalletjes. Om 9 uur weer bij de camper en hebben een mooie dag gehad.
Index week 5 Overnachtingsplaatsen tijdens deze reis week 7