Week 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12
Marokko 2013 Week 8
22 febr. Was weer koud vanmorgen toen we wakker werden, maar 8 graden in de camper. Doen even de kachel aan en kruip nog lekker terug onder het dekbed. Met 15 min is het lekker warm en komen uit bed. Ontbijten rustig en om half 10 op weg om de Rozenvallei bekijken. Rozen zien we nu niet bloeien, die staan in Mei en Juni in bloei en dan worden de bloemblaadjes geplukt waar ze het beroemde rozenwater van maken. De rozen moeten hier nog worden gesnoeid. Je zou veldjes met rozen verwachten maar de meeste struiken vind je als afscheiding tussen de akkertjes in het dal. De natuur is wel mooi en de gekleurde bergen zijn prachtig met de zon er op.
Dachten dat we maar 35 km het dal in konden rijden over een verharde weg maar dat is nu 54 km. De weg is goed om te rijden en breed genoeg om elkaar te passeren. Komen door mooie dorpjes met nog veel lemen huizen. Rijden tot het dorp Ait Daoud en daar houd het asfalt op. Daar gaat nog wel een onverharde weg verder maar niet geschikt voor de camper. Nemen dezelfde weg weer terug en dan is de natuur toch weer heel anders. De dag schiet weer aardig op en besluiten om naar dezelfde camping te gaan als gisteren. Daar ontmoeten we ineens weer vrienden en brengen daar gezellig de avond mee door.
23 febr. Vertrekken om half 10 en gaan naar de Gorges du Dades. Onze vrienden gaan de rit ook doen dus die komen we wel weer tegen vandaag. Het is zonnig en helder weer maar er staat veel wind. Hoe hoger we in de bergen komen hoe meer wind er is en het is gewoon koud. Op 1800 meter is het maar 10 graden. Het is een prachtige route die we al eens eerder hebben gereden. Zien een kudde geiten en schapen beneden bij het water lopen en die net als mensen over stapstenen naar de overkant lopen, zijn ook al bang voor koude poten. De klim met de haarspeldbochten blijft mooi om te rijden en ook door de kloof is het geweldig, wat zijn we hier klein met onze camper tussen de steile wanden.
In een paar dorpjes doen we wat boodschappen. De kwaliteit laat wel eens te wensen over, bloemkool die al zwart en uit elkaar valt zijn nog gewoon te koop. Soms moet je daarom wel eens wat meer winkeltjes aflopen om alles een beetje vers te kopen en ook dat gaat altijd niet goed. Koop een warm brood om 10 uur maar als ik die om 1 uur wil eten dan is het inmiddels zo hard dat het niet te eten is, mooi een opgewarmd brood in mijn handen laten drukken. Maar even naar de bakker en voor € 0,16 maar een verse gehaald. Rijden tot het eind van de asfaltweg in Msemrir, het is nog niet mogelijk om met een standaard camper door te rijden naar de Todrhakloof op dit moment.
Komen net te laat aan in Msemrir en de weekmarkt is er net afgelopen. Kopen nog wat fruit en eten een broodje. Diesel tanken is hier ook mogelijk, alleen wel met een handpomp uit vaten. Daarna de 50 km weer terug en ook nu is het weer mooi. De zon belicht nu toch weer andere rotsen en bergen en de kleur van het licht is nu veel warmer. Ook nu weer veel stops voor een foto, worden er wel veel vandaag. Om 5 uur rijden we een kleine camping op, staan op 1630 meter met rondom mooie bergen, prachtige plek om te overnachten. Avonds met vrienden de fotos kijken die we vandaag hebben gemaakt en dat is opnieuw genieten.
24 -25 febr. Nemen vandaag weer een andere onbekende route via weg P 1504 ten zuiden van Boumalne du Dades. De eerste 10 km is slecht om te rijden, wel asfalt maar zeer ongelijk, dus veel gerammel. Rondom zien we veel steenwoestijn met weinig leven. De weg wordt later beter en dat rijdt een stuk rustiger. Genieten van de omgeving en vooral van de mensen die hier wonen. Een zeer oude herder komt naar ons toe, geeft ons een hand en heet ons welkom in Marokko. Hij draait zich weer om en sloft weer achter zijn beesten aan. Zoeken vandaag regelmatig kontact met mensen die aan het werk zijn of vrouwen die de was doen in het koude water. De mensen zijn hier vriendelijk en de kinderen zijn verlegen, ja zelfs bang voor ons.
Als we ergens stoppen dan komen er wel kinderen kijken maar ze blijven op afstand en lopen nergens om te zeuren. Zien wat vrouwen bezig met vuur en ga even kijken wat die doen. Die zijn brood aan het bakken en laten mij zien hoe dat gaat. Toen wij stopten waren er 8 vrouwen bezig en na 10 min waren er wel 30 mensen om te kijken wat die toerist hier wel te zoeken had. Als ik 25 min. wachte dan kon ik een brood kopen voor 2 Dh. Mag wel een paar fotos maken maar de vrouwen zorgen wel dat ze uit beeld blijven. Stoppen bij een grote waterput waar de was wordt gedaan. Jannie gaat ze even helpen met het water uit de put omhoog te takelen. Om te drinken wordt het water wel gezeefd door een soort nylonkous
Zien een paar huisjes bij een akkertje en op het akkertje is een vrouwtje aan het werk. Stoppen daar om koffie te drinken en ik loop even naar het akkertje toe. Het vrouwtje gaat er gelijk vandoor. Bij het akkertje staat wel een dieselpomp om het water omhoog te pompen, die zie je in dit gebied heel veel staan. Ik loop door naar de werf bij het huisje waar ook een paar kinderen buiten spelen. Ook die vluchten het huis in als ze me dichterbij zien komen. Maak een praatje met de moeder, dat gaat met handen en voeten maar we begrijpen elkaar. Zie dat er één kind bij is die verstandelijk gehandicapt is en vraag of hij wil meelopen naar de camper en dat ik een kadootje voor hem heeft.
Nou dat durft hij niet, kan hem niet zover krijgen. Dan maar terug naar de camper en zie dat hij toch met zijn moeder naar ons toe komt. Hebben een mooie traktor met aanhangwagen bij ons en daar is hij heel blij mee. Ook de moeder vondt het geweldig en moet met haar mee om thee te drinken terwijl ik net met een beker koffie in mijn handen staat. Volgende keer de uitnodiging maar aannemen. Mooie ontmoetingen met de plaatselijke bevolking. Komen op een punt waar het asfalt stopt en onverhard verder gaat. Ziet er wel goed uit maar wil ook wel weten hoe de weg verder is.
Vragen dat aan meerder mensen en allemaal zeggen ze dat het geen problemen geeft. Rijden dus door de P 1521 op en moeten ruim 40 km piste rijden. Soms is het vrij slecht, vooral de wasbord stukken zijn niet lekker om te rijden, wat een gerammel. Doen rustig aan en de natuur wordt wel steeds mooier. Stoppen regelmatig voor een foto en wat te drinken. Bij een waterput haal ik vast water naar boven dus de geiten kunnen komen drinken. Zwaar werk is dat, een kilo of 15 omhoog trekken uit een put van 12-15 meter diep.
Het laatste stuk is weer mooi vlak, zijn volgens mij druk bezig met de voorbewerking om hem te asfalteren. Over een paar jaar zullen nog meer plekken met de camper bereikbaar zijn. Al met al was het een mooie maar zware dag. Rijden richting de Todrhakloof en overnachten daar op een camping. De volgende morgen is het prachtig weer en besluiten hier te blijven staan, even bijkomen van de laatste dagen. Camper een beetje stofvrij maken en verder veel in de zon met een boek. Tussendoor wat aan de site werken en de dag vliegt weer om. Waren best wel druk geweest de laatste dagen, veel foto's gemaakt dus nu even de tijd nemen om alles weer op een rijtje te zetten.
26 febr. Vertrekken van de camping en rijden weer verder door de Todrhakloof. Daar is het nog stil en bijna de hele kloof ligt uit de zon. Ook door de kloof nog weinig zon door de hoge bergwanden. Later wordt het wat breder en dan komt alles beter in de zon. Deze weg, de R 703 is goed te rijden, altijd wel een paar slechte plekken door de regen die bij slecht weer van de bergen komt. Komen bij Ait Hani waar de R703 links afgaat naar Imilchil maar wij gaan rechtsaf richting Assoul. Deze weg is nu ook geasfalteerd en kan je doorrijden tot in Goulmima. Bij elkaar wel 160 km deze tocht maar hij is mooi. Hebben vandaag weer leuke ontmoetingen met de lokale mensen.
Ze zijn arm in dit gebied en als je bij mensen stopt dan vragen ze allemaal of we soms wat kleding voor ze hebben. Ze zijn hier wel heel vriendelijk en je mag de meesten hier gewoon op de foto zetten, ja ook de meisjes en vrouwen vinden het goed. Maken toch weer wat mensen blij met wat kleding. Hier en daar loopt het water over de weg en de vrouwen komen daar de was doen. Ook ik maak er gebruik van, zet de camper in het water en boen hem even schoon. Zat dik onder het zand en stof door de 40 km piste van 2 dagen geleden.
Stoppen in het dorp Aouarai en daar is nog een heel oud gedeelte waar nog mensen in wonen. Hier staat de tijd met veel dingen nog stil. Het lijkt hier of je 100 jaar terug gaat in de tijd als het op wonen aankomt. Verder gaan ze wel met de tijd mee, tv en mobiele telefoon zie je overal in Marokko en ook hier. Om 1 uur stoppen we voor een broodje en zijn we nog niet op de helft, wordt dus laat op de camping vandaag. Dan door naar de kloven iets voorbij Imiter en die zijn prachtig om door te rijden.
Op een plek waar vrouwen de was aan het doen zijn worden we met een mobieltje op de foto gezet. We stoppen en vragen zoals veel Marokanen om geld. Dat is even lachen natuurlijk, krijgen geen geld maar mogen ook foto's van hun maken. Dit was een gezellige stop bij de wasvrouwen. Gaan weer verder en het wordt wat vlakker en kaler en minder reden voor stops. De laatste 10 km kost nog veel tijd. Eind van de middag altijd veel mensen op straat en in de kleine dorpen met maar een smalle doorgaande weg gaat het zeer langzaam. Om 5 uur komen we aan op de camping en daar is het lekker rustig. Er is een zwembad met water er in maar hoe warm het is, gaan we morgen wel even voelen. Voor nu rust, benen omhoog en nemen een lekker drankje.
27 febr. Het is een beetje bewolkt als we opstaan en maar 10 graden. Ga een broodje kopen en ontbijten binnen met de verwarming aan. Kijken de post even door en ga verder met het bijwerken van de site. Door de mooie tochten en de vele foto's wat achterstand opgelopen. De zon komt er om 11 uur weer lekker door en drinken koffie buiten. Vermaken ons zo de hele ochtend prima. Eten om 1 uur een broodje en daarna gaan we wandelen richting de oude Ksar die hier een paar km vandaan is. De ingang ziet er mooi uit, veel muren zijn opnieuw met klei hersteld. Ook binnen de poort zie alles er netjes en schoon uit. Er zijn ongeveer 500 huizen die nog bewoond worden binnen de Ksar.
Het is schoon hier in de smalle steegjes, nergens vuilnis op de grond. Wel lastig fotograferen, Wachten tot het straatje leeg is. Zelf kleine kinderen vluchten voor de fotokamera. Komen op een pleintje buiten de Ksar en daar staan de dieren tussen muurtjes in een kuil. Iets verderop zijn vrouwen de was aan het doen in een kanaaltje dat langs het pleintje stroomt. Jannie kijkt even naar een omslagdoek van één van de dames en die wordt gelijk om haar heen geslagen. Ze vindt hem wel mooi en wil hem kopen. Voor 50 Dh mag ze hem hebben. Dan kunnen we het niet gepast betalen en ze heeft geen wisselgeld. Wachten wel 15 min voor ze met 50 Dh terug komt. Jannie gaat intussen maar verder met de was en aan belangstelling heeft ze geen gebrek, iedereen staat te lachen
Wandelen de palmoase in en veel gewassen staan er mooi groen bij. Het is hier ook stil, je hoort alleen de vogels om je heen. Zien een oud baasje die met een ezel mest op zijn tuintje brengt. De scheuren zitten in de grond maar hij laat me zien dat het gewas toch al uit de grond komt. Hij vindt het een eer om op de foto te gaan met zijn ezel. Zo dwalen we wat tussen de akkers en weten eigenlijk niet waar we zijn. Worden aangesproken door een man maar verstaan er niets van. Hij weet wel waar de camping is en loopt met ons mee, begrijpen dat hij ook naar het centrum moet. Hij laat ons mooie plekjes zien en brengt ons naar de rivier. De kanten zijn door het water afgebrokkeld, nu staat de rivier helemaal droog.
Komen toch in het centrum terecht en nam aan dat hij zijn eigen weg wel wilde gaan. Geef hem wat geld voor een drankje en bedank hem voor zijn hulp. Hij wil niets aannemen, hij vondt het leuk om ons dit te laten zien. Stopt hem toch wat toe en weiger het terug te nemen. Hij brengt ons helemaal tot aan de camping, nemen nogmaals afscheid van hem en hij loopt dezelfde weg weer terug. Wat een vriendelijke en behulpzame mensen kom je toch tegen. Zitten nog even in de zon en de zon vertrekt al snel achter de bomen. Het wordt dan gelijk 10 graden koeler. Ga nog even boodschappen doen voor het warme eten. Hebben weer kilometers gelopen en van een rustdag is niet veel terechtgekomen. Morgen nog een dag hier.
28 febr. Lekker rustig aan vanmorgen, ga een lekker vers broodje kopen voor het ontbijt. Daarna wat internetten en aan de site werken. Is nog fris vanmorgen tot half 11. Daarna de stoelen buiten en wat zonnen en koffie drinken. Ook tussendoor verder met de website, wil vandaag de achterstand weer inlopen. Met de lunch een lekker broodje in de zon en daarna gaan we toch een stuk wandelen. Lopen weer richting de Ksar en dwalen door wat andere straatjes dan gisteren. Veel keer loopt het dood en moeten we weer terug. Wandelen een ander stuk in de palmoase en daarna naar de rivier. We steken hem over, aan de andere kant zijn ook tuintjes onder de palmbomen.
In het diepe gedeelte van de droogstaande rivier zit het vol met droogtescheuren. Mooi om de vormen van de opgedroogde grond te zien. De bovenste 3 cm ligt los en trek door de droogte krom. Lopen tussen de tuintjes door aan de overzijde van de rivier. Moeten ook weer terug en het is even zoeken om een plek te vinden waar we kunnen afdalen naar de rivier. De wanden zijn stijl en moeten wel 3-4 meter omlaag. Vinden een plekje en steken de rivier weer over en via de oase en het centrum lopen we weer naar de camping. Doen even de nodige boodschappen en om 5 uur weer bij de camper. Was weer een hele tippel, was niet de bedoeling om zover te gaan wandelen. Morgen rijden we weer verder.
   
Index Week 7 Overnachtingsplaatsen tijdens deze reis Week 9