Week 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12
Marokko 2013 Week 9
1 maart. Rijden eerst richting Er-Rachidia via de N 10 en dat is saai om te rijden. Over een hoogvlakte op 1100 meter waar bijna geen mensen wonen. Daarna nemen we de N 13 richting Rich. Hier is wat meer te zien, de natuur wordt mooier en hier wonen ook weer mensen. Stoppen bij een groot stuwmeer voor koffie, ook een leuke plek om te overnachten. Lopen er een rondje en kijken naar de vogels die hier zitten. Zien hier ook auto onderhoud en de olie laten ze gewoon weglopen. Dat doen ze gewoon hier. Dan verder naar de Gorges du Ziz, een kloof die wel mooi maar niet bijzonder is. Hebben wel de pech dat er aardig wat sluierbewolking is en dat neemt de kleur wel weg van de bergen.
Rijden door de kloof naar de Tunnel du Legionnaire. Deze korte tunnel schijnt de enige tunnel te zijn in Marokko die met de hand is uitgehakt door de berg. Hij is ongeveer 80 meter lang en 4 m hoog. Verder is er aan de tunnel niets te zien. Rijden een paar km. verder en stoppen in een klein dorpje om te lunchen. Daarna lopen we naar de rivier en daar zien we een thermisch bad net naast de rivier en het warme water zien we omhoog borrelen. Het is wel 35 graden en net als ik er ook even in wil met mijn voeten dan wordt ik weggestuurd. Er stond een groep vrouwen en die wilden in het bad. Ja en daar mag ik niet bij aanwezig zijn. Jannie mag blijven en wordt ook uitgenodigt om een bad te nemen. Er staan struiken die vol hangen met oude doeken maar waarom??
Lopen een stukje langs de rivier en maken wat fotos. Dan terug naar de camper en rijden weer terug door de tunnel. Komen bij een Kasba-hotel met daarbij een camping. Ga er even kijken en het ziet er goed uit. Zijn wel de enige maar blijven hier staan om te overnachten. Sanitair is simpel maar het werkt wel. Mogen overal kijken en fotos maken in de kasba en op het dak. Zetten de stoelen buiten en lekker in de zon lezen, daar is de laatste dagen niets van gekomen. Zitten in een soort dal met rondom uitzicht op de bergen. Er is wel wat wind maar we zitten toch wel lekker achter de camper. Er komen nog 2 campers dus zijn we niet de enige. Om 5 uur verdwijnt de zon achter de bergen en gaan we naar binnen. Staan op 1220 meter en verwachten een koude nacht.
2 maart. Vertrekken van de camping en gaan terug via Er--Rachidia en rijden dan richting Erfoud. Vanaf deze kant is de Gorges du Ziz mooier door de uitzichten als op de heenreis. Voorbij Er-Rachidia komen we in de Oase du Ziz en die is ook mooi. Op veel plaatsen kijk je vanaf een hogere weg over de palmbomen uit. Zien een markt net buiten een dorp en bezoeken die even. Brengt eigenlijk niets nieuws, alles is er netjes en de groenten nemen de meeste plaats in. Kopen er verse boontjes voor € 0,40 per kilo. Er is hier ook een soort groothandelshoek waar alles per krat wordt verkocht.
Rijden verder en stoppen bij een waterfontijn in de woestijn. Vele jaren geleden hebben ze deze put geslagen maar het water was voor alles onbruikbaar door het hoge ijzergehalte. Alles om de put heen ziet er verroest uit. Er komt ook overal water omhoog borrelen. Een stukje verder zijn ze bij een snel stomend riviertje vloerkleden aan het wassen. Als we vragen of we er fotos van mogen maken dan vinden ze het geen probleem. Dan door naar Erfoud waar vandaag ook markt is. Stoppen bij een bank om geld te pinnen en zoeken daarna een parkeerplekje bij de markt. Dat lukt snel, staan vlak naast de markt.
Komen langs een plek waar alles dik onder het grijze stof zit. Hier zagen en slijpen ze stenen waar fossielen inzitten. Ze maken er van alles van onder zeer slechte omstandigheden. Zagen en slijpen gewoon in de openlucht, met wind wil je hier niet zijn. Op de markt is het druk en fotos maken wil slecht lukken. Nog niet meegemaakt dat mensen zo boos worden als je gewoon van een marktoverzicht een foto maakt. Het is drukkend in de straatjes, er is ander weer op komst. Er zijn soms ook aardige windvlagen en het stof en zand komt overal tussen. Zien een kraam met oude computers, printers enz en alles zit onder het zand. Zal allemaal wel snel onbruikbaar worden zoals het hier op de grond ligt uitgestald.
Ook hier lopen we wel een uurtje rond. Kopen wat groente, fruit en brood en lopen weer richting de camper. Kopen in een winkel nog wat zuivel en cola en kunnen er weer een paar dagen tegen. Dan naar een camping waar het zeer rustig is. Staan maar met een stuk of 10 campers terwijl er wel 100 plaatsen zijn. Nog aardig weer en kunnen nog een poosje buiten lezen. Om half 5 vertrekt de zon en gaan we naar binnen.
3 maart. Rijden naar Rissani waar vandaag de grote markt is. Zijn hier eerder geweest maar op een markt zie je toch de dagelijkse dingen. We kunnen vlak bij de markt parkeren, hebben zonnig weer en het is 23 graden. Bezoeken eerst de dierenmarkt en het meest worden er schapen en geiten te koop aangeboden. Er zijn maar weinig koeien en kalveren, bij elkaar maar een stuk of 15. Lopen over de groentenmarkt en daar is het druk, veelal overdekt en moeilijk een foto te maken. Gaan door de overdekte souk en komen in wat achterstraatjes waar veel timmerlieden en meubelmakers aktief zijn.
Komen op een pleintje waar ze uit grote steenplaten de fossielen zagen en dat allemaal zonder afzuiging en in de open lucht. Alles zit dik onder het grijse stof en als het hier gaat waaien dan moet je maar het beste snel wegwezen. Kopen van de zagers en slijpers een paar fossielen voor een leuke prijs. Lopen weer terug naar de groentenmarkt en slaan wat verse groenten in. In een winkelen kopen we nog andere nodige produkten en een nieuwe fles gas. Hebben zo weer alles voor de komende dagen wat we nodig hebben. Gaan op weg naar de zandduinen en daar zit geen winkeltje om de hoek.
Rijden naar Mezouga en kijken bij een hotel waar we al eens eerder hebben gestaan. Mooie plek met palmbomen en uitzicht op de zandduinen. We zijn de enige camper dus hebben we ruimte genoeg. Lezen een poosje buiten, jammer dat de zon ons regelmatig in de steek laat. Later op de middag wat meer zon en lopen rond het hotel naar de verzamelplaats van de kamelen. Die staan hier voor de toeristen om een tochtje met ze in de duinen te maken. Hopen hier een paar dagen te staan maar het weer is wat onzeker, geven aardig wat regen op dus maar afwachten wat de dag ons morgen brengt. Hopen dat we morgen in de duinen kunnen gaan wandelen.
4 Maart. Ja het weer is even van streek, Vanmorgen om 6 uur de eerste regendruppels en wat wind. Om 9 uur komt de zon er wel even door maar vanaf 10 uur geen zon meer en veel wind. Om 11 uur begint het een beetje door te regenen en zijn we wel van het stof af wat in de lucht zit. Zo gaat het door tot half 2, daarna begint het nog harder te waaien en wordt het helemaal donker buiten. Nu echt veel zand en stof in de lucht. Om 3 uur neemt de wind af en regent het even door. De regen neemt gelijk veel stof en zand uit de lucht en de zandduinen worden weer zichtbaar. Om 4 uur is het droog en probeert de zon er door te komen. Loop even een rondje buiten en zie dat de kamelen nog staan te wachten op de toerist. Voor morgen minder wind maar opnieuw regen voorspelt.
5 Maart. Vannacht maar een paar druppels regen gevallen, maar wel veel wind. Het is aardig weer als we opstaan en de lucht is vrij van zand. Zelfs blauw aan de lucht en even wat fotos maken. Wat een bende overal, ook in het zwembad ligt een laag zand op de bodem. Maakt vast de camper een beetje schoon, zit ook lekker onder het stof en zand. Ben er net mee klaar en de wind neemt weer toe. Met een kwartier zit de lucht weer vol zand en zijn de duinen vanuit de camper niet meer te zien. Veel binnen zitten vandaag maar we klagen niet, 2 dagen slecht weer in 9 weken, dat is toch niets. Maak ook maar wat fotos in het hotel, ziet er ook mooi uit binnen. Om 4 uur wordt het weer wat lichter buiten en komen de zandduinen weer in zicht. Voor morgen weinig wind.
6 maart. Kijk om half 8 even naar buiten en het is prachtig weer. Door de opkomendende zon mooie schaduwen op de zandduinen en ga even wat foto's maken. Daarna een vers broodje halen in het hotel, is inbegrepen in de prijs. Na het ontbijt toch even aan het werk, Jannie doet de was en ik maak de camper van binnen schoon, is hard nodig met het zand van de laatste dagen. Daarna stoelen buiten en lekker in de zon met koffie. Lezen wat en tussendoor wat internetten. Met een paar uur is de was droog en kan de kast weer in. Nu het niet meer hard waait vraagt de terreinknecht of we vanavond willen douchen, dan maakt hij het vuur aan onder de boiler. Lunchen in de zon en lezen nog een poos.
Om 3 uur gaan we de duinen in om wat fotos te maken. Door de lagere zon beginnen de schaduwen te komen. Jammer dat om 4 uur aardig wat bewolking komt en de zon regelmatig verdwijnt. Het is zwaar lopen in het zand, op veel plaatsen is het zacht, teveel vers zand opgewaaid door de harde wind. Lopen een stuk omhoog en genieten van de mooie uitzichten over de vormen van het zand. Komen ook aardig wat kamelen met toeristen naar boven voor de zonsondergang. Wilden naar de hoogste top klimmen maar door het zachte zand erg zwaar en niet de goede weg naar boven gekozen. Omhoog tegen de wind in was een fout, door de wind toch wel wat stuifzand en dat waait dan in je gezicht.
Gaan maar terug, de top doen we nog wel een keer. We zijn steeds weer verbaast van het leven wat je in deze zandduinen tegenkomt. De mestkevers zijn druk met de kamelenkeutels naar hun nest te rollen. Zien ook nog bloempjes bloeien in het zand, ze zijn maar 3 cm hoog maar wel mooi. De bloeitijd zal wel heel kort zijn. Lopen rustig terug, dan weer wat omhoog dan weer naar beneden door het rulle zand. Vermoeiend maar wel leuk. Om half 6 weer bij de camper en nemen een lekkere warme douche. Zien een hele mooie zonsondergang vanavond en ook deze even op de foto gezet.
7 Maart. Vertrekken van deze mooie plek en rijden verder richting Taouz, een klein plaatsje aan de Algerijnse grens. Doen eerst wat boodschappen in Merzouga en daarna op weg. Rijden door veel steenwoestijn en de duinen zijn zijn meest donker van kleur. Hier en daar zien we wel zand maar weten niet of de duinen nu donker zijn door het stof van de steenwoestijn of dat de duinen normaal deze kleur hebben. Komen aan bij Taouz en daar houdt de weg echt op. Verderop is er geen asfalt meer. Het is wel een mooi dorp en de moeite om er door te lopen. Nog veel huizen van klei met mooie ronde dakkoepels. Lopen hier een poosje rond en rijden weer terug richting Merzouga.
Het is warm vandaag en hebben regelmatig dorst. De temparatuurmeter geeft tijdens het rijden 29 graden aan . We zweten voor het eerst heel wat af. Rijden het laatste stuk naar Merzouga en zoeken een andere camping op die ook dicht bij de zandduinen ligt. Lezen een poosje buiten en het is warm in de zon. Ondanks de warmte gaan we toch wandelen in het zand. Hoe verder we lopen hoe mooier het wordt. Ook de zakkende zon geeft mooie schaduwen in de duinen. We lopen en klimmen wat af en het is 6 uur geweest voor we weer op de camping zijn. Dan voelen we pas hoe moe we zijn geworden. Voelen ons vies door he zweet en het stof en nemen eerst een lekkere douche voor het avondeten. Het blijft warm vanavond, om 9 uur is het nog 19 graden buiten en geen wind.
   
Index Week 8 Overnachtingsplaatsen tijdens deze reis Week 10