week 1 - 2- 3- 4- 5- 6- 7- 8- 9- 10- 11 en 12

Marokko 2014 week 11 en 12
20 maart. Rustige nacht gehad op de parking, geen last van het verkeer. Rijden om 9 uur weg en er is niemand die geld wil hebben. Bij aankomst is wel het kenteken genoteerd maar er is geen geld opgehaald. Vervolgen de N 10 nog 50 km en slaan dan af de R 203 op richting Marrakesh. Hier zijn ze druk met de wegverbreding en het kost hier en daar wel wat tijd. Kranen op de weg en wachten tot auto's zijn geladen. De vooruitgang is niet tegen te houden maar er wordt door de werkzaamheden wel heel veel natuur vernield, jammer maar te vermijden. Het weer zit ons ook niet mee, vrij veel bewolking en weinig zon. Als we over de pas zijn dan wordt het beter,
Minder kaalslag langs de weg en de zon komt er ook weer door. Ook het landschap is aan deze kant mooier. Het is wat ruiger met meer mooie dorpjes en rood-bruine bergen De weg is hier goed om te rijden maar wel met heel veel bochten. Regelmatig hele mooie vergezichten met een kronkelende weg voor je en diepe dalen naast je. Stoppen om 4 uur bij een stuwmeer waar we al eerder hebben overnacht. Een mooie stille plek om de nacht door te brengen.
21 maart. Vandaag de laatste rit in de bergen en dat wordt een hele mooie. Rijden eerst naar Asni en dan rechts de p 2006? op naar Imlil. Deze weg is goed te rijden en je rijd door een prachtig groen dal met de besneeuwde toppen van de Atlas op de achtergrond. Hier staan de fruitbomen in bloei en de akkers liggen er mooi groen bij. Na 17 km zijn we in Imlil, een klein bergdorp op 1740 meter hoogte waar vandaan veel treks te lopen zijn. Vanaf hier kan je ook de Toubkal beklimmen. We rijden door het dorp heen en dat is hier en daar smal. Het is er nog druk ook en het is stapvoets rijden. Rijden tot het volgende dorp en besluiten daar om terug te gaan. Het is hier wel moeilijk een plekje te vinden om te keren.
Rijden terug door het dorp en het is er nu wat minder druk. Net door het dorp is een groot parkeerterrein waar we stoppen om wat te drinken. Je kan hier ook overnachten en ik denk dat het niets kost. Rijden weer terug naar Asni en stoppen toch weer regelmatig voor een foto. In Asni is een dagelijkse markt en gaan er even kijken. Lopen wat rond en kopen voor straks een broodje. Vervolgen de R203 naar Marrakesh en deze weg is nu vrij druk met verkeer. Stoppen nog een keer om een broodje te eten en daarna door naar de camping. Hier gaan we een paar dagen staan en hopen dat we mooi weer houden. Genoten van de prachtige rit vandaag.
22-23 maart. Het is mooi weer als we opstaan, beetje sluierbewolking maar dat lost snel op. Eerst maar even aan het werk en de camper van binnen een beetje stof vrij maken. Overal komt het stof naar binnen als je in de bergen op wegen zonder asfalt rijdt. Ook de buitenkant zit onder het stof maar dat moet maar wachten tot we thuis zijn. Zal nog wel een keer regenen voor we weer in Nederland zijn, daar wordt hij vast schoner van. Rest van de dag lekker buiten in de zon en doen waar je zin in heeft. Loop een rondje voor een foto en lezen veel. Nemen ook op tijd een hapje en een drankje. Er is op een camping ook altijd wel wat te zien met gaande en komende campers. De dagen gaan heel snel voorbij.
24 maart Beginnen vandaag aan de reis terug naar huis. Vertrekken om 9 uur en doen eens luxe, we nemen de tolweg. Dat rijdt snel en de tolkosten haal je er ruimschoots uit met besparing op de brandstof. Stoppen voor koffie en voor een broodje en de parkeerplaatsen langs de tolweg zijn zo goed als leeg. Pas bij Casablanca wordt het wat drukker op de weg. Zijn om 4 uur in Asilah en daar staat een koud windje, niet lekker om buiten te zitten. Lopen even het stadje in en doen nog wat laatste boodschappen. Het stadje wordt helemaal aangepast aan de toeristen, allemaal terrasjes en eethuisjes en er zit haast niemand. Lopen terug naar het parkeerterrein bij de stadsmuur en daar is het druk met campers, staan er wel 50 om te overnachten.
25 maart   Gaan naar de boot, het is hier koud en er staat aardig wat wind. Hopen maar dat het rustig is op zee. Vertrekken om half 10 en 32 km voor Tanger Med bij het laatste tankstation nog even diesel tanken. Bij de haven gaat het vrij vlot, met een uurtje alles achter de rug en wachten tot we aan boord kunnen. Ook dat gaat snel met weinig vrachtauto's en maar 20 campers. Dan meer dan een half uur wachten tot er mensen komen om de trossen los te gooien. De overtocht is rustig en rijden om 3 uur van boord. Om half 4 bij de Lidl en doen daar boodschappen. Zetten de camper op het parkeerterrein voor Factory neer en winkelen nog een uurtje in wat andere winkels. Half 6 weer bij de camper.
26-27 maart Vertrekken om half 9 en hopen als alles meezit dat we tot Salamanca komen vandaag. Hebben prachtig weer om te rijden en alles verloopt voorspoedig tot vlak bij Salamanca. De lucht wordt heel slecht en krijgen wat hagel en regen en er waait een stevige wind schuin van voren. Zijn om 4 uur op de parking in Salamanca en de eerste echte buien komen naar beneden. Lopen naar de winkels en zoeken wat lekkere drankjes op om mee naar huis te nemen. Dan krijgen we een uurtje alle weertypen, regen, wing, hagel en tussendoor ook de zon. Ook avonds veel buien en koud, om 8 uur 4 graden buiten. Om 7 uur morgens is het nul graden en in de camper 8 graden dus maar de kachel aan.
Staan om 7,45 uur op, ontbijten en gaan om half 9 rijden. Het is donker weer en een beetje mistig maar hebben er geen last van. Allemaal autobaan en dat schiet lekker op. Om half 11 komt de zon en die blijven we de hele dag houden. Wel koud in noord Spanje, het is niet warmer dan 6 graden. Op de bergen langs de snelweg ligt veel verse sneeuw en ook langs de weg ligt hier en daar nog wat sneeuw. Bij Burgos nemen we de N 1 tot aan Miranda de Ebro en pakken daar de tolweg, de AP 1. Rijden om 3 uur Frankrijk binnen en gaan door naar Capbreton. Daar is het rustig, er staan maar 20 campers dus plaats genoeg. Wel koud hier, maar 10 graden en geen zin in een strandwandeling. Ze komen wel geld halen €8,- incl stroom. avond in Salamanca
28-30 maart. Maar weer verder op huis aan en dat verloopt allemaal voorspoedig. Ook de rondweg bij Bordeau gaat snel en het weer wordt ook wat beter. Iets meer zon en wat hogere temperatuur. Zijn vroeg in Vivonne en daar is nog een plekje voor ons. Ga wat lekkers halen bij de bakker en zetten er een kopje koffie bij. Lekker rustige plek en een internetverbinding. Wel jammer dat ik de site niet kan uploaden, zal wel geblokkeerd zijn. Als we de volgende opstaan hebben we de markt voor de camper. Rijden verder noordwaards en het weer wordt steeds beter, 18 graden buiten en meer zon. Rijden tussen mooie geel bloeiende akkers met volgens mij mosterdzaad. Een heel verschil met het koude Spanje.
Zijn om 4 uur in Pont de l Arche en ook daar is nog 1 plekje vrij voor ons. Staan hier mooi aan het water en het is er rustig. Lopen even het plaatsje in en bekijken de basiliek die binnen wel aardig is maar buiten aardig in verval is raakt. Gaan de volgende morgen om 9,45 uur rijden en het is druk op de weg. Schieten maar slecht op en om 11 uur komen we er achter dat we de klok nog een uur vooruit hadden moeten zetten dus het is in eens 12 uur. Hebben dan nog 450 km te gaan. Wel mooi weer om te rijden met 18-20 graden en veel zon. Bij Lille en Antwerpen is het druk op de weg maar kunnen toch aardig doorrijden. In Belgie worden de wegen nog steeds slechter, wat een gaten in het wegdek. Om 6 uur zijn we weer thuis.
week 10 index Overnachtingsplaatsen tijdens deze reis.