Week 1- 2 -3 -4 -5 -6 -7 -8 -9 -10- 11 en 12

Marokko 2014 week 3
23 jan. Een beetje mistig als we wakker worden maar met een uurtje komt de zon er door. Ik verzorg de camper en rijden eerst een stukje door(5km) naar het vissersdorp aan zee. Dat ziet er heel authentiek uit en maken daar een wandeling over het strand en om het dorp. Hier straalt de welvaart nou niet van het dorpje af, ziet er op veel plaatsen armoedig uit. De mensen zijn wel vriendelijk die hier wonen. Op de heuvel hebben ze een waterput van 20 meter diep en het water is een klein beetje zout. De vissers vinden het goed drinkwater. Vlak bij het dorp is een mooie vrije plek waar een paar campers staan. Stoppen daar en drinken er koffie. Vinden het zo'n mooi plekje dat we besluiten hier te overnachten.
Weten we gelijk hoe de koelkast het blijft doen via de omvormer en of het zonnepaneel het voor kan laden. Het is lekker weer, eerst nog wel wat wind maar later is het heerlijk met 25 graden en een blauwe lucht. Vermaken ons prima in de zon met een boek en een drankje. Geven nog een auto en een pop aan een paar kinderen en die zijn er heel blij mee. Vooral het meisje glunderde geweldig toen we haar de pop gaven. Werden door beide kinderen gezoend en ook de opa en oma waar de kinderen mee waren kwamen ons bedanken. Mooi om zo iemand blij te maken. Om half 6 gaan we naar binnen, de zon zakt en dan koelt het heel snel af. De koelkast heeft de hele dag goed gewerkt en de accu's hielden het goed bij dus hoopvol voor de komende weken.
24 jan. Vertrekken van het mooie plekje en moet nu eerst aan het werk. Op zoek naar een timmerbedrijfje, moet wat hout hebben om een vlondertje onder de koelkast te maken. Met veel moeite wat bruikbaar hout gevonden en met zeer bot gereedschap een goed vlondertje gemaakt zodat de koelkast niet kan gaan schuiven. Daarna wat boodschappen doen en naar de volgende camping om alles een beetje opnieuw in te delen en de koelkast een vast plekje te geven. Om 12 uur alles op orde en een lekker koel biertje genomen. Jannie doet een klein wasje en de rest van de dag lekker buiten lezen. Om 4 uur komen vrienden bij ons staan, komen vlees terug brengen wat we bij hun in de vriezer hadden gedaan. Drinken gezamenlijk koffie en daarna een lekker wijntje. Morgen gaan we wandelen.
25 jan. Staan nu 2 dagen niet aan de stroom en merk dat met zonnig weer de koelkast wel goed kan draaien. Maar als we bewolking krijgen dan gaat dat niet lukken met het zonnepaneel. We besluiten om de koelkast uit te bouwen en hem 24 uur op z,n kop te zetten. Als we geluk hebben dan zou het systeem weer kunnen gaan circuleren. Het uitbouwen gaat vrij vlot en met een uurtje zijn we klaar. Altijd makkelijk vrienden om in de buurt te hebben. Nemen een drankje op de goede afloop, hopen dat we het niet voor niets hebben gedaan. Na het eten gaan we wandelen langs de kust, we klimmen en klauteren weer heel wat af. Zien ook wel veel schade langs de zachte rotskust. Door de laatste stormen is er heel wat ingestort en afgebrokkeld van de kustlijn.
Het is lastig lopen nu beneden en je moet soms een heel stuk terug om weer naar boven te klauteren. De rotswoningen, meestal van de vissers zijn soms mooi geverfd en er worden nog steeds nieuwe uitgehakt in de zachte rotswanden. We lopen eigenlijk weer te ver en komen om half 5 zeer moe weer bij de camper aan. Vooral het laatste stuk door het rulle zand op het strand is zwaar. In de camper is het wel behelpen, de tafel heeft plaats moeten maken voor de koelkast. Het wordt nu echt kamperen vanavond. Morgen hem weer inbouwen en hopen dat hij weer werkt.
26 jan. Vanmorgen lekker rustig aan gedaan, gisteren teveel gegeven op de rotsen langs de kust dus lekker lezen buiten. Vanmiddag de koelkast weer ingebouwd, aangesloten maar helaas, geen koeling. Jammer dat het niet gelukt is, wat meer naar de camping en aan de stroom met donker en koud weer. Het zonnepaneel krijgt de accu's dan niet voldoende vol. Gaan wel zien hoe het verder gaat. Drinken nog een lekker wijntje in de zon en om half 6 de boel buiten opruimen, het koelt hard af. De watertank even af vullen zodat we morgen zo kunnen vertrekken. Morgen een mooie rit door de bergen richting Tafraoute.
27 jan. Om half 10 vertrekken we eindelijk na veel moeilijk doen bij de receptie, wat een bende was het daar vanmorgen. papiertjes, invullen, kopieren en betalen duurde wel 15 min. Ze vulden ook nog een verkeert kenteken in en mocht niet door de slagboom. Weer terug naar de receptie, met vier man wordt er overlegt en mag dan toch het terrein af. Gaan op weg naar Biougra en rijden vandaar een route door de bergen. Het begin is vlak land met leuke kleine dorpjes. In Ait Baha doen we wat boodschappen en rijden dan via de P 1011 naar het zuiden. Hier treffen we het niet, ze zijn de weg aan het verbreden en alleen in het midden nog een strookje asfalt waar je nog net op rijden kan.
Op veel plaatsen ligt de grond naast de weg wel 20 cm lager dus je moet er niet naast komen of een tegenligger hebben. Over een afstand van wel 30 km zijn ze bezig dus dat schiet niet op. Het laatste stuk is veel bochten en hier is het afvalt helemaal verdwenen. Er ligt een laag grind op en het valt me mee dat we zonder problemen de bochten kunnen nemen. Stijgen tot bijna 1000 meter en hebben mooie uitzichten. Slaan af naar het dorp Tanalt maar ook aan deze weg zijn ze bezig en alles is een en al stof. De camper is er niet schoner op geworden. De weg wordt soms wel heel smal en het is goed opletten hier.
Komen ook nog een groep vrouwen tegen in mooie kleding, lijkt wel een soort processie. Zoeken in Tanalt een slaapplaatsje maar dat valt niet mee. Vraag het bij een school maar die sturen ons naar het dorp. Midden in het dorpje is een klein pleintje waar we mogen overnachten. Gelijk veel mensen op het plein die even komen kijken wat wij bij hun te zoeken hebben. Het lukt zelfs om onze internet dongel op te waarderen. Betaal voor 30 dagen 100 Dh,. Terug naar de camper om hem te proberen en hij werkt goed. Krijg een mail van Maroc Telecom dat hij voor een maand is opgewaardeerd. Drinken met elkaar nog een wijntje voor het eten en kijken terug op een hele mooie dag.
28 jan. Vetrekken om 9.15 uur uit Tanalt, mooi plekje om hier te overnachten. Rijden 10 km terug naar de R 104 en rijden naar Ait Baha. Dit is een prachtige weg met mooie uitzichten en diepe dalen. Ook heel veel terras akkers die er soms prachtig groen zijn door het nieuwe gewas. Ook veel kleine dorpjes die vaak boven op een top zijn gebouwd en met de camper niet bereikbaar. We stoppen heel veel voor foto,s omdat de uitzichten telkens weer prachtig zijn. Nemen ook de tijd voor koffie en natuurlijk krijgen we bezoek als je wat te lang op een plek blijft staan. Twee verlegen meisje die om een pen komen vragen. Ook hier zijn ze druk met de weg verbreden maar hebben er weinig hinder van.
Dan door naar Ait Baha waar we even wat boodschappen doen.Tanken even diesel en dan gaan we door via de R 105 richting Tafraoute. Ook een heel mooie weg en rijden nu veel over een hoogvlakte boven 1000 meter met mooie uitzichten over de omringende bergen en de diepe dalen. Stoppen bij een palmentuin waar een paar vrouwtjes gras aan het snijden zijn. . De weg is goed berijdbaar, wel opletten met tegenliggers, op plaatsen wel eens smal en dan moet je van het asfalt af. Maar het gaat allemaal goed, de snelheid is laag en iedereen let goed op. Ook nu weer teveel stops en merken al gauw dat we Tafraoute vandaag niet halen, dus maar uitkijken naar een overnachtingsplekje.
Hebben een paar uur wat bewolking maar om 3 uur wordt de lucht weer helder en hebben we weer volop zon. De kleding wordt nog gewassen in de rivier en om te drogen hangen ze het in de boomtakken. Zien vandaag ook weer de amandelboompjes in bloei staan. Zien ook dat veel boompjes dood zijn gegaan door de droogte van vorig jaar. Om 4 uur zien we een aardig plekje bij een cafeetje en souvenirstalletje. Vragen of we er mogen overnachten en voor 20 Dh mag dat. We zetten de campers neer en zitten nog een poosje in het zonnetje met een drankje. We hebben een mooi uitzicht, staan op 1370 meter en zal wel een koude nacht worden. De zon vertrekt om 6 uur en de temperatuur daalt hard. Om 6 uur nog 17 gr en om half 8 nog 9 gr. Dat wordt de kachel aan vanavond.

29 jan. Koude nacht maar geen nachtvorst, om 8 uur was het bijna 5 gr. Wel mist maar die lost snel op. Gaan om 9.15 uur rijden en vandaag naar Tafraoute. Rijden over een mooie hoogvlakte tussen 1100 en 1400 meter en de weg is goed. Nog steeds stoppen we regelmatig voor een foto en vanmorgen ook nog een stop om water te tanken. Zien in een dorpje een openbare kraan langs de en daar maken we even gebruik van en doen de watertank vol. Kunnen we er weer even tegen en stoppen waar we willen. Zien een mooie Kasba-Agadir op een heuvel en die gaan we bezoeken.

Via een mooie trap omhoog en worden door een jonge vrouw ontvangen. Voor 20 Dh als bijdrage voor de restauratie mogen we vrij rondlopen en foto’s maken. Het wordt prachtig gerestaureerd en in enkele kamers kan er overnacht worden voor € 40,= per kamer . In het mooie sfeervolle restaurant drinken we thee. Daarna rijden we weer door, koop een broodje in een dorpje en lunchen op een mooi uitzichtpunt op 1675 meter. Het is er koud en de zon laat het inmiddels ook afweten. Er komt veel bewolking en later motregen. Bezoeken onderweg nog een traditioneel berberhuis.
Daarna door naar Tafraoute, doen er wat boodschappen en kopen voor het eerst een lekkere tompoes. Daarna naar het keteldal waar het zeer rustig is. Nog nooit gezien dat er zo weinig campers staan. Zoeken een leuk plekje en drinken gezamenlijk koffie met een heerlijk gebakje. Het begint regelmatig hard te waaien met stevige rukwinden. Het is koud op de wind en hoop toch dat we morgen wat beter en warmer weer krijgen. Even een paar dagen bijkomen van deze mooie maar vermoeiende 3 daagse bergrit.  
index    week 2 Overnachtingsplaatsen tijdens dez reis week 4