week 1 -2 -3- 4- 5 -6 -7 -8 -9 -10- 11 en 12

Marokko 2014 week 4
30 jan. Vandaag een rustdag en kunnen helaas niet buiten zitten, het is koud met 10-12 graden. Er staat een koude wind en daardoor voelt het nog kouder aan. Eerst de camper binnen een beetje schoonmaken en verder een beetje lezen en war foto's uitzoeken. Na de lunch lopen we naar het dorpje Tazka en maken daar weer heel wat foto's. Het is en blijft prachtig om hier rond te lopen. De grote keien liggen overal tussen de huizen, ze hebben er gewoon om heen gebouwd. Klimmen heel wat af en vanaf een hoge heuvel hebben we een weids uitzicht over de omgeving. Lopen terug via Tafraoute voor een paar boodschapjes en komen om half 5 moe bij de camper aan.
31 jan. Beginnen de dag rustig, mooier en warmer weer als gisteren. Rijden naar de schoenmaker en vraag of hij mijn uitgescheurde schoen nog kan maken. Hij zegt dat het € 3,- gaat kosten en dat het vanavond klaar is. Dan door naar de markt in Tasserirt, een klein dorpje 20 km hier vandaan. Dit is nog een mooi traditioneel marktje op een klein binnenpleintje en prachtig om te zien. Vooral de vrouwen lopen er nog in traditionele kleding. Alles in het zwart en mooi afgezet met kleurrijke versieringen. De mensen negeren ons een beetje, doen net of we er niet zijn en we zijn toch echt de enige toeristen. Kunnen ook redelijk foto,s maken, er wordt niet gezegd dat we niet mogen fotograferen.
Je moet natuurlijk niet de vrouwen openlijk op de foto gaan zetten, dan krijg je in heel Marokko problemen. Doen er gelijk boodschappen en dat kost haast niets. Alle groenten en fruit raap je bij elkaar in een bak en wordt gewogen. Wel alles op hele kilo,s anders wordt het te moeilijk rekenen. Als de wicht iets te weinig is dan vullen ze dat gewoon aan met wat voorhanden ligt, een sinaasappel of een wortel. Vertrekken hier om 12 uur en rijden door naar Ait-Mansour, een mooie palmoase 10 km verder op. Rijden in een mooie bergwereld tot 1850 meter hoogte. Wassen bij een riviertje even de camper, dat was wel nodig door de onverharde wegen van de laatste dagen.

Met het water voor het opscheppen is de camper snel schoon en een kwartier later rijden we weer. Rijden de oase in, zetten de campers aan de kant en gaan verder wandelen. Hier is het door de wind gewoon koud, maar 10-11 graden en je hebt een jas hard nodig. Om half 4 houden we het hier voor gezien en rijden weer terug naar Tafraoute. Stoppen nog een paar keer voor een foto en even bij de schoenmaker langs om mijn schoen. op te halen. Ziet er wel goed uit maar de tijd zal leren of het sterk genoeg gemaakt is. Dan door naar het keteldal, inmiddels  5 uur en nemen gezellig met elkaar een wijntje voor het eten. Was weer een heerlijke dag.

1 febr. Heerlijk weer als we opstaan. De bakker klopt ons wakker voor een broodje, wordt aan de deur bezorgt. Eerst maar even mijn haar knippen in het zonnetje. Daarna lopen we naar het dorp en gaan wat boodschappen inslaan voor de komende dagen zodat we weer vrij ergens kunnen gaan staan. Om 12 uur terug en lezen een poosje. Inmiddels begint het weer te waaien en de wind is fris. Eten een broodje en zitten nog tot 3 uur buiten. Dan wordt het toch echt fris, ruimen de stoelen op en gaan een stuk wandelen tussen de rotsen.
Lopen door het dal en wat staan er toch weinig campers, 35-40 stuks over het hele dal. Steeds weer mooi dat geploeter tussen die grote keien . Er liggen wel blokken die meer dan 200 ton wegen. Achterin het dal staan ook nog wat tentjes van een paar geiten en schapen houders. Ziet er allemaal wel armoedig uit en ben blij dat we daar niet ons thuis hebben, wat een armoede. Om 5 uur zakt de zon achter een berg en is het over met fotograferen. Wandelen weer terug naar de camper en gaan het eten verzorgen. Dit was een lekker rustig dagje, morgen gaan we richting het zuiden en zoeken de kust weer op.
2 febr. Vertrekken om 9 uur en eerst even een fles gas wisselen. Overal voldoende flessen maar bij de eerste twee alleen maar lege flessen. Bij de volgende meer geluk, heeft 2 volle flessen. Betaal 44 Dh (€ 4,-) voor 11 kg fles. Dan via de R107 - P 1910 - P 1919 naar Guelmim. Het is een mooie rit meest over een hoogvlakte tussen 1100 en 1300 meter. Het is een groot landbouwgebied en veel akkers zijn groen van de nieuwe gewassen. Ook hier overal veel dode amandelbomen, jammer dat er weinig nieuwe worden aangeplant. Stoppen op tijd voor koffie en voor een broodje. Het is wel druk op de weg, komen veel autos tegen die van de markt in Ifrane af komen.
Stoppen daar ook even maar de markt is afgelopen en nog maar een paar kramen staan er nog. Wandelen door het dorp maar is niet zoveel te zien. Rijden door naar Guelmim wat inmiddels een moderne stad aan het worden is. Brede straten en grote rotondes worden er aangelegt. Dan via de N12 naar de oase Ait Bekkou waar we op een vrije plek langs de oude rivierbedding staan. Deze rivier voorziet de oase van water via het irrigatiekanaal. Staan boven de rivier op een zandvlakte die bereikbaar is via een 3 km lange piste. Gaan een poosje wandelen in de bedding en dat is een leuke afsluiting van deze mooie maar drukke reisdag.

3 febr. Vandaag om 8 uur uit bed en de lucht is blauw. Op de vlakte voor de camper loopt een hele kudde kamelen te grazen, net te ver weg voor een goede foto. Gaan rijden en willen door de oase heen maar komen al gauw op een punt waar de weg ophoudt. Er is ook niet veel te zien dus gaan we op weg naar het zuiden. Rijden via de N 12 naar Guelmim en dan via de N 1 naar Tan-Tan. Guelmim houd wat tijd op, je moet nog steeds door de stad en die wordt steeds groter en drukker. De N 1 is goed te rijden, goed wegdek alleen wel eens wat afgebrokkeld asfalt. Dit is wel eens lastig met een tegenligger. Komen vandaag best wel veel vrachtauto’s tegen.

Met de komst van de tractor is er veel meer akkerland bij gekomen. Wel wennen aan  wat je nu ziet. Anders veel mensen op het land die met de ezel komen, nu veel tractoren op het land en ze komen met de auto. In TanTan willen we boodschappen doen maar zien niet zoveel langs de doorgaande weg. Eten er wel een broodje en rijden door naar TanTan Plage. Daar wel wat boodschappen inslaan zodat we vrij kunnen staan langs de kust. Jammer dat ze hier weinig keus hebben in groenten, wortels - uien en doperwten zijn het meest te koop.
Dan de laatste 30 km naar de monding van de Oued Chebika rivier. Mooie plek maar er waait een stevig windje van zee. Er staan hier wel 60 campers, drukker dan in Tafraoute. Zoeken een plekje wat van zee af voor de wind en dan lekker buiten met een boek. Hebben hier wel een zoet water bron en die ligt maar een paar meter van de zee af. Dag en nacht borrelt hier het water naar de oppervlakte. Ze hebben hier een paar grote kuilen gegraven om je afval en toilet te lozen. Morgen hier lekker wandelen langs de kust en in de zandduinen. Hopen op warmer weer en minder wind dan vandaag.
4 febr. Vanmorgen vroeg dikke mist en om 9 uur nog zwaar bewolkt. Om 10 uur komt de zon en is het snel warm buiten. De stoelen buiten en heerlijk lezen in de zon, even nog een dagje genieten van het weer. Drinken koffie met elkaar en gaan daarna wandelen. Het is laag water zodat we tussen de rotsen kunnen lopen. De Fransen zijn ook weer druk met voedsel verzamelen, meestal mossels. Om 1 uur terug bij de camper en maken een hapje eten klaar. Daarna weer lekker buiten in de zon met een boek. Om 5 uur zakt de zon en komt er wat meer wind. Tijd om de boel op te ruimen en naar binnen te gaan.
5 febr. Vanmorgen eerst wat reperatie, gisterenmiddag de hendel van het toilet afgebroken en kunnen het toilet niet openen en sluiten. Met veel inspanning weer kunnen maken en 12 uur laten uitharden. Hem eerst teruggeplaatst en het werkt gelukkig weer, hoe lang dat weet ik nog niet maar verwacht dat hij wel heel blijft. Gaan om 10 uur rijden en verder naar het zuiden. Stoppen bij de lagune Fatma en gaan daar wandelen. Mooie plek om even rond te lopen en de ruige kust op de foto te zetten. Drinken er koffie en gaan door naar Sidi Akhfennir en doen daar even boodschappen. Bij de slager zien we voor het eerst een kamelenkop hangen, nog niet eerder in Marokko gezien. Kopen gehakt en dat kost 100 Dh per kilo,( € 9,25)
Verder is de meeste groenten die te koop zijn al dagen oud, slappe bloemkolen, zachte uien en ook veel rot in veel groenten. Niet echt een plek om verse groenten in te slaan. Stoppen bij een plaats waar een groot gat langs de weg ligt die in verbinding staat met de zee. De golven van zee komen zo via een tunnel het gat in rollen. Het gebouw van de kustwacht komt inmiddels ook op het randje te staan, er moet niet veel meer van de kustlijn afbrokkelen. Op veel plaatsen zijn er dit najaar toch hele stukken in zee verdwenen. Dan door voor de laatste 25 km naar het natuurpark Naila.
Het is daar wel druk en moeten zoeken naar een aardig plekje. Dan eerst een broodje eten, is inmiddels half 2 en hebben best wel trek. Hebben prachtig weer en halen de stoelen voor de dag. Lezen een poosje, drinken wat en gaan later op de middag wandelen. Er zijn hier maar een paar vissersbootjes en de vissers zijn nog net zo onvriendelijk als een paar jaar geleden. Ook is het nog steeds erg smerig beneden bij het steigertje, ligt vol met afval, lege flessen en afgedankte visnetten. Zag ook een vissershuisje van binnen en daar was het net zo smerig. Ook de binnenplaats lag vol met troep. Om 6 uur wordt het kouder ruimen de boel op en gaan naar binnen. Hopen op mooi weer morgen.
week 3 index week 5