week 1 -2 -3 -4 -5 -6 -7 -8 -9 -10- 11 en 12

Marokko 2014 week 5
6 febr. Het is bewolkt als we opstaan en ziet er niet naar uit dat de zon er snel doorkomt. Wel 20 graden maar dit weer was niet voorspelt. Gaan om 11 uur wandelen richting de zandduinen. Het ziet er allemaal somber en donker uit zonder de zon. Wel al voorjaar hier en veel bloemen en struiken komen al in bloei. Veel vogels zijn er op dit moment niet, de flamingo,s vliegen morgens naar een andere plek en komen in de namiddag weer terug. De zandduinen hebben ook allemaal dezelfde kleur nu de zon niet schijnt. Mooi om te zien hoe bomen en struiken zich met veel wortels in en op het zand in leven houden, er ligt er een heel netwerk op en onder het zand.

Wel zwoegen tegen de duinen op in het rulle zand, maar eenmaal boven dan loopt het lekker langs de harde randen. Om 1 uur houden we het voor gezien en gaan terug naar de camper. Lopen terug een andere weg en hier wel opletten, ligt overal vol met brokken steen. Ook op deze harde ondergrond staan weer bloemen in bloei. Langs de rand van het plateau staan vissershutten die ook helemaal van rotsblokken zijn gestapeld. Ook een hard bestaan om hier zo te leven. Komen een paar keer per dag langs de campers om hun gevangen vis te verkopen. Om 2 uur eten we een broodje en verder vermaken we ons met een boek in de zon die inmiddels lekker schijnt.

7 febr Het weer zit ons niet mee, veel bewolking en er staat een stevig wind. Vertrekken om half 10 en rijden naar Tarfaya. Stoppen bij de zoutpannen voor een foto. Zien de eerste kudde kamelen lopen op de met struiken begroeide woestijn. Komen ook de eerste zandduinen tegen langs de weg en door de wind begint het al een beetje te stuiven. Stoppen in Tarfaya bij het eerste tankstation bij de afslag om diesel te tanken. Kost hier 6,49 Dh p/liter(€ 0,59). Mogen hier ook onze watertank vullen. In Tarfaya slaan we de nodige boodschappen in en het begint wat te regenen tijdens het boodschappen doen. Hier kom je niet alleen auto,s tegen op straat maar ook boten.

Trekken verder zuidwaarts richting Laayoune over een zeer goede weg, op de meeste plaatsen net nieuw geasfalteerd. Stoppen op tijd voor koffie en om te lunchen. Tijdens de lunch lopen er kamelen met jongen vlak bij dus even op de foto zetten. Vlak bij Laayoune worden we staande gehouden door de politie. Willen weten waar we vandaan komen en waar we heen gaan. Willen een kopie van onze paspoorten maar zeg dat ik er maar 1 heeft en die nodig heeft voor de camping. De ene vindt het goed maar zijn college niet. Wil de paspoorten zien en mogen dan toch doorrijden. Nog geen 100 meter verder weer controle en die laten ons ook door zonder kopie van onze paspoort achter te laten.
Rijden naar Laayoune Plage, daar is een CP aan het strand die door het leger wordt beheerd. Ook hier een en al controle, 2 soldaten controleren de paspoorten en willen ook een kopie. Maar weer het verhaal dat ik die nodig heeft voor de campings en uiteindelijk krijg ik ook deze weer terug. Dan komt er een het geld ophalen en later wordt er weer door iemand anders de campers geteld ter controle. Er staat aardig wat wind maar kunnen naast de camper de rest van de middag lekker buiten zitten. Om half 6 wordt het koeler en gaan we naar binnen. was een mooie maar drukke dag.
8 febr. Beginnen de dag met een strandwandeling en hopen een paar mooie schelpen te vinden. Helaas al die we vinden zijn stuk. Daarna rijden we richting Laayoune en doen onderweg wat boodschappen in een koopcentrum. Daar is van alles te koop, het is een soort Marjane in het klein. Vraag hier of ze wat kopieën van ons paspoorten kunnen maken en dat is geen probleem. Van betalen willen ze niet weten en dat is aardig toch. Stoppen bij het flaneerplein in de stad en kijken er even rond. Dan gaan we verder naar Es-Semara, 200 km het binnenland in. De weg is heel goed om te rijden en breed genoeg om met tegenliggers op het asfalt te blijven rijden.
Het eerste stuk is hier en daar nog bewoond maar later is het een grote kale vlakte waar helemaal geen mensen wonen. Je ziet er niets, geen mensen, dieren, bomen of struiken. Zien wel veel fata morgana,s, het zijn net grote meren maar het is bedrog, alleen maar een luchtspiegeling. Verder alleen maar stenen en zand. Rijden het heel vlot en zijn om 4 uur bij Es Semara. Daar eerst weer politie kontrole en deze zijn heel vrolijk en doen niet moeilijk. Ze vragen wel of we bier voor ze hebben. Vragen hun waar we kunnen slapen en wijzen ons naar een parking voor het politiebureau in de stad. Daar staan we prima en de politie loopt regelmatig een rondje.
Zien hier geen andere campers of toeristen en de mensen vinden het leuk om ons te zien. Lopen naar de medina en daar zie je weer het oudere Marokko. Kopen wat fruit en groenten en gaan om 6 uur weer naar de camper. Na het eten drinken we met elkaar koffie met wat lekkers. Later op de avond wat onrustig om onze campers, jonge jongens komen bij de toeristen kijken en soms kloppen ze aan de deur om wat te vragen. Om half 11 gaat iedereen weg en wordt het stil. Hopen dat we een rustige nacht hebben. Morgen proberen het paleis te bezoeken.

9 febr. Gaan om half 10 rijden en gooien eerst de dieseltank vol. Daarna naar het paleis waar de deur open staat. Kijk even binnen maar zie helemaal niemand. Lopen toch maar door en het lijkt niet op een paleis. Geheel ommuurd en opgetrokken van basaltsteen. Lijkt meer een oud fort. In het midden staat toch een ander gebouw en dat blijkt het paleis te zijn. Daar zitten een paar mensen en wij mogen ook binnen kijken als we onze schoenen uit doen. Het is klein en alles wit geschilderd en foto,s maken is geen probleem. Zo als wij zien wordt het meer gebruikt als ontmoetingsplaats en bidruimte in plaats van paleis. Toch wel interessant om dit te zien. Rond het paleis staan nog veel krotten die nog bewoond zijn.

ingang paleis
Motief in kleed de Koraan
de keuken
krotten gezien vanaf het dak
oude moskee
Ook hier hebben we bekijks met de campers, wij zijn ook de enigen die hier zijn. Kijken ook nog even bij de resten van de oude moskee waarvan nog wat bogen staan. Als we de stad verlaten worden we uitbundig begroet door de politie agenten die gisteren van onze medereizigers een biertje hebben gehad. Dan via de R101 weer naar TanTan en het is een goede en brede weg. We rijden de eerste 100 km door een eindeloze lege zandvlakte waar geen mens of dier te zien is. Op den duur toch saai om te rijden. Stoppen om te lunchen en staan nog maar net en krijgen bezoek van de politie. Als we zeggen dat we alleen maar even eten en dan door gaan dan heeft hij geen bezwaar.
Halverwege op de grens van Marokko en West Sahara kunnen we nog goedkoop tanken.et weer veranderd en er komt steeds meer bewolking. Als we om 4 uur in TanTan Plage aankomen dan is het inmiddels geheel bewolkt maar nog wel 22 graden. Rijden naar de CP aan het strand en daar is nog plaats voor ons. Staan hier tegen de zee aan en hebben een mooi uitzicht op de bulderende golven. Hebben eigelijk nergens meer zin in en blijven lekker in de camper zitten met koffie en een boek. Morgen kijken we naar een leuke plek om een paar dagen te staan, de camper binnen eens schoonmaken en de was weer eens te doen. Maar nu even bijkomen van de rit. Was mooi maar een paar vermoeiende dagen door de vele kilometers.
10 febr. Het waait stevig als we opstaan en weer aardig wat bewolking. Om half 10 zit de lucht weer dicht met een dik wolkendek. Hebben nog nooit zoveel bewolking meegemaakt in Marokko als deze reis. Blijven hier niet aan zee staan en besluiten naar Guelmim te gaan en daar een rustig plekje te zoeken voor een paar dagen. Vullen eerst de boodschappen aan in TanTan voor we gaan rijden. Lastige en vermoeiende weg om te rijden vandaag, de weg is soms smal met afgebrokkelde kanten en door de harde wind opletten als je vrachtwagens of bussen tegenkomt. Ze rijden hard en je wordt bijna van de weg geslingerd. Je moet het stuur echt goed vasthouden.
Hier en daar waait er ook aardig wat zand over de weg. Om 12 uur knapt het weer op en de zon zien we regelmatig. Stoppen voor de koffie maar het is te koud om buiten te zitten door de frisse harde wind. In Guelmim naar een camping maar die staat het erg vol dus daar willen we niet staan. Bij een hotel vinden we wel een rustige plek, er staat maar 1 camper en gaan daar staan. Worden door de eigenaar rondgeleid zodat we weten waar we alles kunnen vinden. Staan tegen de palmbomen en het waait hier haast niet. Daarna eerst een broodje eten is inmiddels 2 uur geweest. Dan de stoelen buiten en met een boek lekker in de zon. Doen vandaag verder niets en morgen gaan we wel aan het werk en de oase bezoeken.
11 febr. Beginnen de dag met de was doen, dat was hard nodig. Ook het beddegoed gaat in de was vandaag. Hebben prachtig weer dus alles zal wel snel droog zijn. Er is een wasmachine en daar maken we deze keer maar gebruik van. Zijn toch de hele ochtend bezig voor alles weer gewassen is. Na het eten even foto,s maken in het restaurant, een poosje lezen, wat rommelen in de camper en dan is er weer koffie. Om half 4 wandelen we de oase in en die is mooi. Heerlijk rustig maar we zien ook haast geen bewoners buiten. De leemen huizen raken hier ook uit de gratie, de meesten zijn vergaan en de nieuwe huizen zijn van steen en beton.
Wel jammer eigenlijk, de lemen huizen staan toch mooier in dit landschap. Een gat in de grond voor je deur is ook wel makkelijk, kan je mooi je vuilnis in gooien. Drinken bij terugkomst nog een wijntje met elkaar en ruimen alles buiten op, morgen trekken we weer verder. Gaan om 7 uur eten in het restaurant, was afgesproken maar het eten is niet klaar, ze dachten dat we om 8 uur zouden komen. Hadden een tajine besteld met drommedaris vlees, smaakte goed maar niet om je vingers bij af te likken. Kregen een sinaasappel toe als dessert.
12 febr. De dag begint niet leuk, met betalen weer eens teveel rekenen. Hadden duidelijke afspraken gemaakt en dat was hij weer vergeten. Hou voet bij stuk en we betalen wat afgesproken was. Ze zijn net wat nieuws voor de camper aan het opstarten en dan nu al zo beginnen. Jammer was een leuk plekje. Dan via de N 12 richting Icht. Rijden door een mooi landschap met donker gekleurde bergen. De zon zien we niet voor 10 uur maar daarna weer stralend weer. Stoppen voor koffie en er komen al snel mensen naar ons toe. Ze kijken alleen maar en vragen niets.
Zijn arme mensen en geven een zak met kleding waar ze blij mee zijn. We kijken bij de waterput en laten ons zien hoe alles werkt en hoe zwaar het is. Moeten een zak water van wel 20 kg van 20 meter diepte omhoog trekken. Nou dat is zwaar werk. Dan gaan ze zelf water omhoog halen maar zei gaan de ezel halen en laten die het zware werk doen, Toch mooi dit kontact met de mensen. Doen in Tarhjijt wat boodschappen en rijden door naar Icht. Lunchen daar en rijden alsnog een stukje terug en gaan op zoek naar gravures. Moeten 5 km rijden via een onverharde weg vol met grove stenen.
Er loopt ook een spoor naast de weg over harde grond en zand en dat rijdt een stuk beter. Na 4 km een aardige afdaling en zal moeilijk zijn om er terug weer boven te komen dus niet verder. Een man komt naar ons toe en die zegt dat naar de gravures nog 6 km lopen is. Dat is te ver maar hij wil ons wel naar een paar andere te brengen die vlakbij zijn. Een kleintje is denk wel echt maar de anderen zijn volgens mij slechte namaak. Het is warm hier tussen de bergen, geen wind en felle zon. De temperatuur zit dicht tegen de 30 graden aan. Lopen weer terug naar de camper en even wat drinken.
Dan weer terug naar de hoofdweg en rijden naar Foum el Hassan. Een mooi plaatsje maar we kunnen niet door de oase rijden. Rijden het langgerekte plaatsje door en worden door veel mensen vriendelijk begroet. Om 4 uur houden we het voor gezien en rijden naar de camping in Icht. Onderweg nog politiecontrole en bij onze vrienden heel streng, paspoorten inkijken, op kantoor controleren en wij mogen gewoon doorrijden. We gaan ons maar niet inspannen om te begrijpen hoe de politie hier werkt. Op de camping is het stil, er staat maar 1 camper dus plaats genoeg. De stoelen buiten en met een drankje terug kijken op weer een mooie dag.
week 4 index week 6