week 1 - 2- 3- 4- 5- 6- 7- 8- 9- 10- 11 en 12

Marokko 2014 week 9
6 maart Een koude nacht met 6 graden vorst dus de kachel maar aangehouden. Vertrekken om half 10 via de R 317 en deze weg is heel mooi. Je rijdt tussen mooie gekleurde en gevormde bergen, diepe dalen en soms is het stevig klimmen. We komen ook hier boven de 2600 meter. Zien prachtige dorpjes en ook hier veel kinderen maar ook volwassenen aan de weg die graag willen dat je stopt en ze wat geeft. Sommige stukken weg zijn slecht, vooral in de bochten waar veel water naar beneden komt is al het asfalt weg en zitten er wel wat gaten die je moet zien te ontwijken. Doen rustig aan om er zonder schade door te komen. Na 20-25 km staan we vast, een stuk weg van 75 meter staat onder water en stapt uit om te kijken hoe erg het is.
Komt een Toyota 4x4 aan en vraag of ik daar wel door heen kan. Ze zeggen geen probleem en ze rijden verder. Ze komen niet ver, bij een diepe geul zitten ze ook vast en met veel heen en weer rijden komen ze er door. De geul is 150 cm breed en al 20-25 cm diep en het smeltwater golft er door heen. Dat gaat niet lukken dus we moeten terug. Wel balen natuurlijk en vergeten er zelfs een foto van te maken. Veel smeltwater door de hoge temperaturen, op 2600 meter was het vanmorgen 23 graden en voor vanmiddag geven ze 30 graden op. Zitten wel aardig klem nu, de weg van gisteren is geen optie en er zit niet anders op om richting Todra te rijden. Daar komen we om half 4 aan en zonnen nog een paar uur. Morgen zien we verder.
7 maart Vertrekken van deze camping, er staan veel bomen en haast geen plek om in de zon te staan. Rijden via de N 10 naar het westen en zien wel waar we uitkomen. In Tinerhir houd het wat op, de hele doorgangsweg zijn ze aan het vernieuwen en er ligt nog nergens asfalt. Doen boodschappen in Boumalne du Dades in diverse kleine winkeltjes. Groenten halen we bij een klein marktje op een achteraf pleintje. Rijden door naar El-Kelaa en kijken even bij Camping El Ksar Kaissar. Die is open maar eigenlijk ook gesloten. Je mag er gratis overnachten maar er is niets aangesloten. Ook het hotel is dicht. Drinken er koffie en besluiten te blijven staan. Er komt veel stof in de lucht en heeft al dagen last van mijn keel, maar een beetje uitzieken vandaag.
8-9 maart. Rijden vandaag naar Ait-Benhaddou en van daar uit gaan we zien wat we verder gaan doen. Doen onderweg boodschappen zodat we weer een dag of 3 vooruit kunnen. Stoppen in een plaatsje waar we groenten en fruit zien staan. Nou wat deze man nog wil verkopen had al een week op de vuilnisbelt moeten liggen. Zo bedorven en rot, dat wil ik voor niets nog niet hebben. Stoppen in Ouarzazate bij een supermarkt en slaan daar de laatste boodschappen in. Zijn om 12 uur op de camping en doen de rest van de dag rustig aan. Maak op het gemak de camper een beetje schoon van buiten, had wel een schoonmaakbeurtje nodig na de laatste bergritten.
Morgen nog wat kleding wassen en verder zien we wel. Hopen op meer zon dan vandaag. Vannacht 5-6 uur regen gehad maar om 10 uur wel 20 graden met een flauw zonnetje. Even op het dak van de camper gekeken maar het zand is er nog niet af geregend. Wassen wat kleding die om 3 uur weer droog in de kast ligt. Dan betrekt de lucht en vallen er weer wat regendruppels. Het begint ook nog te onweren en dat houd een uurtje aan. De zon komt ook niet meer terug en het wordt frisjes om nog buiten te zitten. Zitten hier nog op 1125 meter en dat scheelt ook wel in temperatuur. Voor morgen zijn de vooruitzichten weer goed en willen we een mooie route gaan rijden hier in de omgeving. Hoop dat de weersvoorspelling uitkomt.
10 maart. Gaan vandaag de R 1506 rijden, van Ait Benhaddou naar Telouet. Deze weg gaat door een mooi berggebied met authentieke dorpjes en hier en daar een oase. Hebben mooi weer maar daar we steeds tussen 1600 en 1800 meter zitten toch fris. Steeds wel wat aantrekken als je uitstapt om een foto te maken. Na 40 km is de goede asfalt weg ten einde en gaat hij over in gaten, kuilen en heel weinig asfalt. Ze zijn ook aan deze weg bezig dus volgend jaar goed te rijden. Zouden hier omkeren en terug gaan naar de camping maar besluiten maar door te gaan. De keus was 30 km doorrijden op een minder goede weg of nu 40 km terug rijden naar de camping en morgen nog eens 65 km rijden om op hetzelfde punt te zijn op de N 9.
De eerst 5-6 km zijn slecht, geen asfalt en heel veel kuilen. Dan ineens een mooi stuk met heel smal asfalt en weinig gaten. Stoppen in Telouet voor een broodje en lopen de oude kasba in. Vooral de kamers met tegel en stucwerk zijn erg mooi. Van Telouet naar de N 9 gaat het redelijk snel, wel smal en bij een tegenligger van het asfalt af maar verder vlot te rijden. De laatste 6 km rijd minder prettig door het grove wegdek. Inmiddels is de zon verdwenen als we op de N 9 aan de klim naar de Tizi n Tichka pas beginnen. Boven op 2260 m is het maar 10 graden, een paar dagen geleden was het op deze hoogte 25 graden. Stoppen voor een drankje en rijden weer verder. Het is een lange afdaling met heel veel bochten.
Om half 4 maar naar een slaapplekje kijken maar dat valt niet mee. Heel weinig dorpjes en als je een plekje ziet dan is het direct naast de weg en daar hebben we geen zin in. Moeten helemaal door tot vlakbij Marrakesh waar we de eerste camping tegenkomen. Via een 3 km lang kuilenpad naar de camping. die ziet er goed uit maar ze vragen hier 180 Dh zonder stroom. Dat is niet onze prijs en we vertrekken weer. Weer 20 km verder komen we bij een camping waar we al eerder gestaan hebben en die kost de helft. Inmiddels is het wel 6 uur dus een lange vermoeiende dag geworden. Als beloning krijgen we ook nog een stevige regenbui van een uur toe.
11 maart. Gisterenavond en vannacht aardig wat regen en ook voor vandaag regelmatig een regenbui. In het zuiden is het zonnig en vertrekken hier om naar Taghazout te gaan. Nemen de autobaan en dat schiet lekker op. Haast geen autos op de weg en de rustplaatsen zijn leeg. Na een uurtje komt de zon er even door maar dat veranderd snel. Krijgen stevige regen en hagelbuiien in de bergen en moeten langzaam rijden door de vele hagel op het wegdek. Ook koud tijdens deze buien, de temperatuur zakt naar 10 graden. Hoe dichter we bij Agadir komen hoe beter het weer wordt, zien de zon weer en de lucht wordt steeds blauwer. Zijn om 3 uur in Taghazout en nog nooit zoveel campers hier gezien. Veel wind en niet lekker om buiten te zitten. Om 5 uur ook hier wat lichte regen terwijl de zon schijnt.
12 maart Lekkere luie dag vandaag, hebben mooi weer met veel zon en heerlijk om buiten in de zon te lezen. Loopt even naar het strand en daar is het vroeg al druk met surfers. Ook die komen elk jaar met steeds meer mensen hier naar Taghazout. Koop wat fruit en groente in het plaatsje en via de rotsen en het strand weer terug naar de camper. Er staan er heel veel nu, schat wel 200 stuks maar het kan ook meer zijn. Middags om 3 uur lopen we nog even voor een wandeling naar het plaatsje. Kijken er even rond en nemen wat lekkers op een zonnig terrasje. Om 4 uur komt er meer wind en bij de camper liggen de tuinstoelen plat. Zitten nog even buiten maar om 5 uur wordt het fris en gaan we naar binnen.
   
week 8 index Overnachtingsplaatsen tijdens deze reis. week 10