Week 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11
Marokko 2017 week 10
19 maart. Weer aardig fit wakker geworden en denk dat het weer snel beter zal gaan en we morgen weer verder kunnen. Prachtig weer als we opstaan, volop zon en een blauwe lucht. Houden nog een dag rust en lezen veel. Na de middag willen we nog even wandelen maar krijgen wel een flinke regenbui waar ook hagel tussen zit. Om 2 uur weer droog en maak de camper van buiten even schoon. Daarna een wandeling bij de camping. Ook dat is van korte duur, horen het onweren en de lucht wordt erg donker dus maar weer richting de camping. Om 4 uur weer binnen en al snel komen de eerste druppels weer naar beneden maar het is snel over. De zon komt er weer door en dat blijft de rest van de middag zo.
20 maart. Rijden eerst naar het centrum van Skoura, er is markt vandaag. Leuke markt om te bezoeken en veel vriendelijke mensen. Hebben mooi weer vandaag, beter dan vorige week. Toen waaide het flink en de grote stofwolken zorgden ervoor dat je de foto camera niet uit je tas haalde. Lopen een uurtje rond en slaan dan onze boodschappen in op de markt. Om half 12 gaan we richting Ouazazate en stoppen nog een paar keer bij stalletjes waar ze mooie potten verkopen. Bij de eerste kopen we er 2 en bij de volgende is geen eigenaar aanwezig. Een meisje komt ons vertellen dat we het 06 nummer moeten bellen dan komt hij wel. Nou de groeten met z'n potten, komen er nog wel meer tegen.
Zijn om 1 uur op de camping en daar is het niet erg druk. Eten een broodje en dan lekker lezen in de zon, is een paar dagen geleden dat het boven 20 graden was. Om 3 uur gaan we wandelen naar de kasbha en kijken we bij de souveniershops daar. Verkopers zeer opdringerig en één wilde zelf 20 Dh voor een foto. Er wordt zeer veel aangeboden, de shops puilen uit van de artikelen en ook er voor staat en hang het vol. Wat buiten staat ziet er niet fris uit, onder het stof en zand en er staat hier en daar zelf water in de te verkopen voorwerpen.
Brengen nog een bezoek aan het filmmuseum. Hier zijn verschillende decors te zien van 9 films die hier zijn opgenomen, o.a. Laurence D'Arabie en de Gladiator. Ook een zaal met opname apparatuur en kleding voor de films. Om half 5 gaan we terug en lezen nog een poosje in de zon. Hebben een Franse buurman gekregen met zijn deur naar ons toe. Heeft ook een kleine hondje die constant staat te keffen dus heel gezellig hier. Vertrekken we morgen weer met plezier.
22 maart. Rijden naar de stad en doen wat boodschappen. Daarna rijden we naar de oase van Fint. Het is 6 km onverhard maar goed te rijden. Hier en daar wel wat wasbord maar maar geen grote kuilen. De afdaling naar de oase is vrij steil en laat daarom de camper boven staan. Wandelen naar beneden en dat is ongeveer 1 km. De omgeving is prachtig met mooie donkere rotsen, een rivierbedding met wat water en palmbomen. Lopen over paden, door het water en een heel stuk door de rivierbedding. Veel vrouwen die de was doen of op de tuintjes aan het werk zijn. Wandelen door het oude dorp wat nog gedeeltelijk bewoond is.
Gaan eten in een hotel en zitten aan het zwembad met een mooi uitzicht. Wandelen daarna weer terug naar de camper. Ook op de terug weg door het water of over de zandzakken. Er leven opvallend veel schildpadden in het water en bij de minste beweging laten ze zich in het water vallen. Was een prachtige plek om te bezoeken en komen hier vast nog eens terug. Inmiddels 3 uur als we vertrekken en rijden naar Ait Benhaddou. De camping die we in gedachten hadden staat helemaal vol met een Nederlandse groep en gaan staan bij het hotel ernaast. Het is lekker weer en gaan lekker lezen in de zon. Nemen voor het eten een warme douche en dat voelt ook weer lekker fris. Om half 6 verdwijnt de zon achter de huizen en gaan naar binnen.
22 maart. Onrustige nacht door 3 honden die regelmatig op de camping lopen te blaffen. Wandelen om 10 uur naar de kasbha via de zandzakken. Binnen de kasbha veel souvenier winkels en er hangen ook veel kleden aan de muren. Bezoeken een klein museum en dat stelt weinig voor. Wandelen door de straatjes naar boven maar de zon staat niet goed om mooie foto's te maken over de kasbha. Dan zou eind van de middag een beter moment zijn voor een bezoek. Toch weer gezellig lopen hier. Verkopers vragen wel hoge prijzen maar van 250 afdingen naar 50 Dh gaat ook gemakkelijk. Om 12 uur naar de camping en vertrekken daar.
Nemen weg P 1506 en rijden die een 25 km heen en terug. Een mooie weg met gekleurde rotsen en wat dorpjes. Rijden tot boven op de pas van 1700 meter en keren daar om. Rijden terug en gaan naar een andere camping waar we een dag willen blijven staan. Helaas die camping staat vol met een paar Franse groepen en die staan tegen elkaar aan. Daar gaan we niet bij staan en rijden een stukje terug naar camping Atlas View. Daar staat niemand dus wel rustig. Lezen lekker in de zon en hebben een mooi uitzicht. Eind van de middag wel aardig wat wind.

23 maart. Rustige nacht en heel goed geslapen, hebben de waakhond op deze camping maar 1 keer gehoord. Ook hier weer geen wisselgeld, een camping met een winkel en geen 50 Dh om terug te geven. Moeten ze gaan wisselen 3 km verderop. Al mijn muntgeld maar bij elkaar gezocht om te betalen. Nemen de N10 richting Tazenakht en dat is in het begin een saaie weg. Rijden veel over een hoogvlakte op 1300 meter en weinig dorpjes onderweg. Veel dor en droog land waar alleen wat struiken groeien. De weg is goed te rijden maar wel eens een gat in het asfalt. De eerste col is 1700 meter hoog en het landschap bestaat uit donker gesteente.

 

In Tazenakht is er markt en stoppen we even. Er staat een koude wind en ondanks de zon een dik vest aan. Zien hier dat er veel gekleurde wol wordt verkocht. Zie je niet zo vaak op een markt. Wissel ook even de gasfles om en kopen nog een broodje. Dan rijden we door naar Taliouine. Komen op 1840 meter en er waait een koude wind. Wat opvalt dat er hier op de hoogvlakte tussen 1600 en 18 meter veel akkerbouw is. Zijn om half 2 op een kleine camping midden in het centrum en naast de moskee. Zien in het gastenboek dat er de laatste 11 dagen niemand geweest is. Gaan in een restaurantje warm eten en betaal 50 Dh voor 2 personen. Wandelen wat rond en verder in de camper, te koud om buiten te zitten.
24 maart. Lekker geslapen alleen om 5 uur gewekt door de moskee. Stonden er vlak bij dus het was te verwachten daar wakker van te worden. Daarna weer goed geslapen. Vertrekken hier om half 10 en rijden via de N 10 naar Taroudannt. De eerste 15 km zijn ze bezig de weg en nieuwe bruggen aan het maken. Rijden meer onverhard dan op asfalt. dan komen we waar de nieuwe weg al gereed is en dat rijdt super. Zijn om 12 uur in Taroudannt en bezoeken er de leerlooierij. Er is weinig te zien, er zijn maar 2 mensen aan het werk. Er liggen wel veel huiden van kamelen te drogen, worden veel schoenen van gemaakt.
Het is ook vrijdag dus misschien de verkeerde dag gekozen. Hebben het gauw gezien en kijken even in de winkeltjes bij de looierij en kopen een paar schapenvachten. Daarna rijden we naar de nieuwe camperplaats en die is kleiner dan we ons hadden voorgesteld. Er zijn nog een 10 tal plaatsen vrij. Eten een broodje en de rest van de middag lekker in de zon met een boek. Het is hier warmer dan we de laatste dagen gewend zijn, zitten 1000 meter lager dan in de Atlas. Om half 6 wordt het frisser en gaan we naar binnen.
25 maart. Wandelen om 10 uur de stad in en kijken eerst op het Assarag plein. Daar is zo vroeg nog weinig te doen. Er zijn wat muzikanten en er zit een slangenbezweerder maar niemand heeft interesse. Gaan op een terrasje zitten en drinken wat. Daarna lopen we de souk in en daar is het aardig druk. Verkopers zijn hier wel vervelend, ze drammen maar door om je hun zaak binnen te krijgen. Hebben het hier gauw gezien en gaan naar de Berber souk. Daar is het rustiger en de verkopers zijn niet zo lastig. Om half 1 gaan we terug naar het plein en eten daar. Het eten was heel goed maar het duurde veel te lang, ruim 1,5 uur gezeten. Lopen naar de camper en lezen bijna de hele middag in de zon.
Week 9 Overnachtingsplaatsen tijdens deze reis   Week 11