Week 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11
Marokko 2017 week 11
26 Maart. Het is marktdag in Taroudannt en daar lopen we naar toe. Hier is ook de zomertijd ingegaan en het is nog fris om 10 uur als we richting de markt lopen. Het is er zeer druk, vooral waar de groenten worden verkocht is er geen doorkomen aan. Vol met mensen, handkarren en ezelkarren die allemaal maar doorduwen. Hier kan je alles kopen, nieuwe spullen maar ook oude troep staat uitgestald dat volgens mij niemand meer wil kopen. Lopen hier een paar uur rond en gaan daarna weer naar de camper. Eten een broodje en de rest van de middag lekker buiten in de zon. Gerard en Wilma komen om 3 uur ook de CP op rijden. Even bijpraten en om half 5 gezellig een drankje met elkaar.
27 maart. Gaan om half 10 rijden en we kiezen voor de Tizi-n-Test pas. Het begin van de R302 is niet best, smal en slecht asfalt. Dan weer een heel stuk nieuw en zo wisselt het elkaar af. Wel enkele slechte plekken maar wel allemaal goed te doen met de camper. Het hoogste punt ligt op 2092 meter en daar een mooi uitzicht over de dalen. Kost wel veel tijd, gemiddeld rijd je maar 30 km p/uur als je ook regelmatig stopt voor een foto. Wel oppassen met tegenliggers, de Marokkanen willen maar slecht rekening houden met campers. Ze rijden hard en willen maar niet de kant in voor een camper.
Ze geven je het gevoel van rot maar op en zie maar waar je blijft. Zelfs met een bus die 10 meter eerder op een uitwijkplaats kon stoppen rijdt gewoon door en dan moet jij achteruit naar een bredere plek om elkaar te passeren. Je wilt ook geen risico nemen en doe je alles om een aanrijding te voorkomen. Dit gedrag is dit jaar in heel Marokko wel erg toegenomen. Het is verder een prachtige rit door door de bergen. Om 4 uur stoppen we in Ouirgane aan het stuwmeer. Leuke rustige plek met een mooi uitzicht op het meer en de bergen. Zetten de stoelen buiten en lekker even bij komen in de zon. Drinken een wijntje en om 6 uur gaan we naar binnen.
28 maart. Gaan vroeg rijden, om half 9 zijn we al onderweg. Het eerste gedeelte heel veel bochten in de afdaling en dat gaat niet snel. In de buurt van Marrakesh wordt het wel drukker maar om 10 uur staan we op de parking achter de Koutoubia moskee. Daarna gaan we naar de stad en bezoeken eerst het Bahia Paleis. Het is in 1867 gereed gekomen als onderkomen voor de sultan. Mooi om te zien, vooral prachtig stucwerk hebben ze hier aangebracht. Buiten is het inmiddels aardig warm geworden en lekker om even uit de zon te lopen in een souk.
Daarna gaan we naar de Saadische graven. De oudste graftombe is van 1557 en de laatste tombe is van 1792.Ook aardig om te zien. Dan gaan we een hapje eten. Doen dat bij een klein restaurantje langs de straat. Het eten is goed en voor € 2,50 p/p hebben we eten en drinken. Na het eten nog een bezoek aan de Ben Youssef Medresse (koraanschool). Prachtig gebouw van binnen met veel mooi stucwerk en mooi houtsnijwerk. Ook het vele tegelwerk doet vroelijk aan.
Om half 4 hebben we het gezien en lopen naar het Jemaa el Fna plein. Daar is het aardig druk en wij nemen een terrasje op de tweede verdieping zodat we een mooi uitzicht op het plein hebben. Zitten hier tot half 6 en gaan even naar de camper. Om half 7 gaan we weer naar het plein om te eten. Je wordt elk stalletje ingepraat en ze zijn soms drammerig. Na het eten lopen we de souk nog in en om 9 uur gaan we naar de camper. Het was een lange en vermoeiende dag maar hebben wel genoten in de stad.
29-30 en 31 maart. Nemen afscheid van Wilma en Gerard, die gaan weer op huis aan. Wij rijden naar de camping en nemen een dag rust. Het is heel warm vandaag met meer dan 30 graden. Eind van de dag wordt het ook nog benauwd. Voor morgen nog warmer en besluiten om dan te vertrekken naar Moulay Bousselham, daar is het 10 graden koeler. Vertrekken om half 10 en nemen de tolweg. Het is 450 km maar het rijd heel vlot en de weg is goed. Het is dit jaar wel groen en er staan heel veel wilde bloemen in bloei. Stoppen op tijd voor een drankje en een hapje en zijn om 3 uur in Moulay Bousselham. Gaan op het dorp eerst wat boodschappen doen en rijden daarna naar de camping.
Het is er vrij druk en na ons komen nog veel campers binnen. Denk dat de Fransen ook allemaal op huis aan gaan. Zetten de stoelen buiten en eerst even koffie drinken. Dan staat Thole ineens bij ons, hij moet even naar het dorp maar daarna komen ze een wijntje bij ons drinken. Hadden niet verwacht ze nog te ontmoeten dit jaar. We komen elkaar hier al jaren tegen. We praten gezellig even bij met een wijntje. Om 6 uur wordt het fris buiten en gaan de camper in. We slapen goed, geen herrie of blaffende honden. Het is bewolkt als we opstaan maar om 10 uur komt de zon er weer door. Ga de camper een beetje wassen, die is goed vies geworden de laatste week.
Om 1uur lopen we naar het dorp en gaan in een restaurantje een pizza eten. Daarna wandelen we door het oude dorp en kijken even bij de visserhaven. Daar is het stil, de vissers zijn al 2 dagen niet naar zee geweest. Hun bootjes zijn te klein voor de grote golven. Zijn om 4 uur weer terug en lezen nog een poosje. Om 5 uur gaan we een wijntje drinken bij Everdien en Thole en voor je het weet is het dan half 7. Was een lekker rustig dagje, heerlijk weer om in de zon te zitten met 22-25 graden.
1 april. Vertrekken om half 10 van de camping en rijden via de tolweg naar Asilah. Rijden er een uur over en er is nog plaats bij de stadsmuur. Voor 40 Dh kunnen we hier overnachten. Drinken koffie en lopen dan naar een straatje waar een markt is. Zijn hier net met de camper doorgereden op zoek naar een fles gas. Liep er vol met mensen maar rijden er vrij vlot door heen. Hebben de indruk dat veel mensen hier hun eigen producten van hun tuintje mogen verkopen. Kopen er fruit en groenten, wat lekkers bij de koffie en een broodje. Gaan om half 1 naar de camper, zetten de stoelen buiten en eten eerst een broodje. Daarna lezen we tot 4 uur. Lopen nog even de stad in en er zijn aardig wat toeristen.
Maken nog wat foto's en nemen een terrasje voor een lekker glas vers geperst sinaasappelsap. Het is heerlijk weer en genieten van de laatste dag in Marokko. Morgen rijden we naar Tanger Med en nemen de boot naar Spanje. Hebben 11 weken lang genoten van deze reis. Veel mooie dingen gezien, op veel plaatsen geweest waar we nog niet eerder waren. Mooie ritten in de Atlas gemaakt en heerlijk gewandeld in de zandduinen. Hebben ook heel veel mooi weer gehad en heel weinig regen. Hopen dat het morgen allemaal vlot gaat met de boot en overnachten in Algecias. Maandag rijden we naar Portugal, daar gaan we de reis nog een poosje voortzetten.
Week 10 Overnachtingsplaatsen tijdens deze reis   Index