Week 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11
Marokko 2017 week 4
5 febr. Blijven hier nog een dag staan, wel een beetje een afgelegen plek maar wel stil. Een paar keer per dag een dieselpomp aan om het water op te pompen maar dat is een half uurtje herrie. Ook de plaatsen zijn wel wat smal voor een camper. Zal voor veel camperaars een bezwaar zijn dat er geen elektra is. Vermaken ons verder best vandaag, maken wat schoon, lezen wat, nemen een warme douche en de dag vliegt om. De kippen scharelen over de camping en dat zijn net huisdieren zo mak zijn ze. Ook lopen er een paar schapen en komen ook even kijken of er wat te eten is. Was warm vandaag maar om 5 uur verdwijnt de zon achter de berg en dan zakt het kwik heel snel naar 10 graden koeler.
6 febr. Verlaten de camping en rijden vandaag naar Tafraoute. Gaan via de R 102, de P1919, de P1912 en daarna via de R 107 naar Tafraoute. Dit is een prachtige route door de bergen met het hoogste punt op 1500 meter. Langs deze route staan heel veel amandelboompjes in bloei. De wegen zijn vaak smal met afgebrokkeld asfalt maar de strook die er nog ligt rijdt heel goed. Hebben niet veel tegenliggers dus weinig de kant in met passeren. Kopen onderweg een lekker stokbroodje en vinden een stil plekje om te lunchen.

Eten buiten in de zon zonder dat er kinderen om ons heen lopen. Vervolgen onze route en heerlijk om weer door deze mooie natuur te toeren. Ook het binnen rijden van Tafraoute met zijn grote rotsblokken langs de weg is prachtig. Rijden naar het keteldal en daar is nog plaats genoeg. Staan denk een kleine honderd campers, minder dan we gewend zijn. Vinden een mooi rustig plekje met een paar palmbomen en kunnen dus ook in de schaduw zitten. De zon brand best vanmiddag en je verbrand zo. Om 5 uur lopen we naar het stadje, kijken hier en daar even rond. We eten in een restaurantje en zijn om 7 uur weer bij de camper.

7 febr. Koude nacht, maar net boven het vriespunt. De zon schijnt fel als we opstaan en om 10 uur al 19 gr buiten. Gaan even koffie drinken bij Wilma en Gerard, zijn hier gisteren ook aangekomen. Daarna eten we een broodje, lezen nog een poosje en gaan dan wandelen naar het dorp Tazka. Mooi dorp omringd met grote rotsblokken. Gaan eerst bij de gravures kijken en daarna naar het dorp. Een genot om hier te wandelen en te klauteren tussen deze grote keien. Het is er stil, komen geen andere wandelaars tegen. Om half 5 wandelen terug naar Tafraoute.
Lopen daar even over de markt, die is pas morgen maar er staan al veel kramen waar je van alles al kan kopen. Nemen wel vast wat groenten en fruit mee. Dat kost niet veel hier, sinaasappelen en mandarijnen voor 3 Dh per kilo( 29 cent) en die zijn heel lekker dit voorjaar. Is al aardig laat en gaan nog maar een keer uit eten. Ook dat kost weinig, voor € 8,- eten we samen incl. een drankje. Daarna wandelen we naar de camper en het begint al donker te worden als we daar aankomen. Een drukke maar een fijne dag gehad.
8 febr. Koude nacht, maar 10 graden in de camper en buiten maar een paar graden boven nul. Om 10 uur is het al weer warm en lopen naar de markt. Daar is het drukker dan gisteren, veel meer kramen en ook de geiten, schapen, kippen en konijnen zijn er nu te koop. De markt is nu op een groter terrein en niet meer in het dorp. Vinden dat de sfeer ook hier een beetje weg is door het verplaatsen naar buiten het dorp. Wandelen daarna naar het dorp en drinken daar eerst een groot glas vers geperst sinaasappelsap. Dan naar de winkeltjes om een paar nieuwe babouches te kopen. Vind er mooie en neem gelijk 2 paar.
Koop een nieuwe kogelkraan voor de vuilwatertank, een reserve is altijd handig. Halen een broodje bij de bakker en nemen ook gelijk wat lekkers mee voor bij de koffie. Wandelen terug naar de camper en maken onderweg kennis met Ellie en Piet. Kennen elkaar via de website's en leuk om elkaar even te spreken. Eten een broodje en lezen daarna buiten in de zon. De zon brand heftig en je verbrand snel dus regelmatig even in de schaduw. Drinken koffie met Wilma en Gerard en het lekkers van de bakker smaakt daar goed bij. Daarna nog een lekker drankje en als de zon achter de berg verdwijnt gauw naar binnen. Verwacht dat het een koude nacht wordt.
9 febr. Gaan om 10 uur wandelen naar de berghelling achter de camper. Weer een hele klim tussen de grote granieten rotsblokken. Het is hier ook prachtig en dit verveeld nooit. Moeten wel eens een stukje terug en een andere weg kiezen omdat stenen of struiken met grote stekels de doorgang versperren. Soms is het risico te groot om ergens omhoog of omlaag te klimmen. Hebben steeds een prachtig uitzicht over het keteldal waar ongeveer 100 campers staan, ook die van ons. De tijd vliegt om en zijn om 1 uur weer bij de camper.
Eten eerst een broodje en daarna lekker lezen onder de luifel voor de camper. Niet zo warm als gisteren door het frisse windje. Er komt ook wat bewolking aan de lucht, er is ander weer op komst en voor het weekend wordt er aardig wat regen voorspeld. Kijken even op internet hoe we het slechte weer kunnen ontlopen maar de verwachting is dat het hele zuiden zaterdag en zondag met regen te maken krijgt. Hoop wel dat er niet teveel schade aan de wegen ontstaat. Om 6 uur gaan we met Wilma en Gerard in de dorp eten en dat smaakte goed. Betalen € 3,50 p/p voor het eten en voor een groot glas vers geperst sinaasappelsap € 1,-
10 febr. Besluiten toch te gaan rijden nu het vandaag nog redelijk droog blijft. Gaan naar Asrir, iets te zuiden van Guelmim. Zitten wat dichter bij de kust en 700 meter lager dan in Tafraoute. Niet zo koud hier en als het goed is veel minder regen morgen en overmorgen. De rit verloop vlot, wel een spatje regen soms. Wel meer verkeer op deze route en vaak met passeren van het asfalt af. In Ida-Oussemlal is er markt en daar stoppen we even voor. Het ligt op 1300 meter en er waait een koude wind. Doen de nodige boodschappen en snel de warme camper weer in. Zijn om half 4 op de camping en daar is het druk. Om 5 uur alle plaatsen bezet. Het miezert soms vies dus geen wandeling door de oase.
11 febr. Het is zonnig als we opstaan maar de lucht trek al snel dicht met wolken. Gaan toch om 10 uur een wandeling maken door de oase en het is er maar donker om te fotograferen. Lopen toch een aardig rondje en zien overal de vervallen huizen van leem en stro. Komen langs een winkeltje en kopen een vers stokbroodje. Om half 1 weer bij de camper en eten een broodje. Om 2 uur kunnen we nog een poosje in de zon zitten maar dat is maar een klein uurtje. Dan regelmatig wat lichte regen. Voor morgen verwachten ze veel meer regen dus het wordt maandag voor we verder trekken.
week 3 Overnachtingsplaatsen tijdens deze reis   Week 5