Week 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11
Marokko 2017 week 6

19 febr. Lopen eerst langs de waterval, die ligt nu in de zon en daarna wandelen we door het plaatsje. We treffen het, er is markt vandaag. Het is nog een echte sfeervolle Marokkaanse markt. Fruit en groenten nemen het grootste deel van de markt in beslag. Vooral manderijnen worden er veel aangeboden en ze vragen er 18 cent p/kg voor. De oogst zal wel heel goed zijn dit jaar en ze zijn ook erg lekker en vol sap. Wandelen door de achterstraatjes maar daar is weinig te zien, alle mensen zijn naar de markt zeker. Terug naar de camper en fotograveren nog wat mensen die vlak langs de camper komen, vaak op de ezel.

Vertrekken hier en stoppen nog even bij de markt voor wat fruit, brood en kopen ook een mooi stuk kalkoenfilet. Inmiddels half 12 en gaan op weg naar Foum Zguid. Vervolgen de N12 en er is weinig te zien hier. Het is bijna onbewoond, kaal en dor en we komen bijna geen auto's tegen. De weg is wel goed, geen gaten en overal breed genoeg om elkaar te passeren. Maken geen stops en zijn om half 2 op de camping. Het is er stil, zijn maar met 5 campers. Komen wel steeds dezelfde mensen tegen op de camping op deze route naar het oosten. Het is een fijne camping, niet te groot met wat palmbomen en alles is er simpel. Eten een broodje en de rest van de dag nemen we rust, hebben we wel nodig op dit moment.
20 febr. Lopen vanmorgen eerst naar het dorp en daar is het rustig. Wel wat bedrijvigheid op straat en ga even bij een timmerbedrijfje kijken wat meubels maakt. Zag er niet allemaal jofel uit maar de grootste oorzaak was bot gereedschap. De zaagbladen en de freesbeitels zijn helemaal zwart gebrand omdat ze bot zijn. Lopen daarna naar de oude kasba en onderweg kijken we in een hutje waar ze brood aan het bakken zijn. Altijd leuk om te zien en altijd wordt je wel een vers brood aangeboden. Wandelen door de oude kasba en daar wonen nog maar een paar mensen in, alles is vervallen.
Als we de kasba uitkomen kunnen we zo de oase inlopen. Hier is water genoeg en via watergangen wordt het naar de akkers gevoerd. Een man is bezig dit in goed banen te leiden door het ene kanaal het water te blokkeren en een ander kanaal van water te voorzien. Gaan nu niet zover de oase in, dat houden we voor morgen. Na een paar uur lopen we terug naar de camping. Kopen onderweg even een broodje voor de lunch en de rest van de dag heerlijk in de zon bij de camper. Staan op een mooi plekje en hebben een prachtig uitzicht met palmbomen en op de achtergrond mooi gevormde bergen.
21 febr. Koude nacht, om 7 uur 6 gr. buiten en in de camper 13 gr. dus maar even de kachel aan. Er komt wel wat bewolking opzetten maar gaan om half 11 toch wandelen door de oase. Het is fijn om tussen de palmbomen te lopen en op vrij goede brede paden zodat je niet steeds hoeft te kijken waar je loopt. Er liggen mooie groene akkers en hier en daar zijn ze aan het werk. De bewolking wordt minder en de zon schijnt weer lekker. Op de meeste plekken is het goed onderhouden maar hier en daar is het rond slingerende plastic nog niet opgeruimd. Op de meeste plaatsen is er weinig zwerfvuil meer. Je ziet ook in veel plaatsen straatvegers aan het werk.
Worden geroepen door een paar vrouwen die op het land aan het werk zijn. Ze zitten op hun bibs onkruid, gras en nog on volgroeid koren te snijden. Voer voor de dieren begrijpen we. Ze hebben wel lol met elkaar, ze zullen het wel over ons hebben. Komen nog een stel meisjes tegen die op weg zijn van school naar huis. Ze vragen of ze een foto van ons mogen maken met hun mobiel. Iedereen op de foto met ons en er wordt wat af gegiebeld. Om half 1 komen we vlak bij de camping weer op de weg. Kopen nog een broodje en wandelen verder naar de camper en eten eerst het broodje op. Verder lekker wat lezen in de zon en eind van de middag drinken we nog een wijntje bij Wilma en Gerard.
22 febr. Vannacht wat regen en veel bewolking als we opstaan. Besluiten toch maar verder oostwaarts te gaan. Komen langs het markt terrein maar daar zijn ze aan het opbouwen dus nog weinig te zien. Nemen de N 12 richting Zagora, een goede maar saaie weg. De bergen liggen iets te ver weg en u door het donkere weer niet veel aan. Gelukkig komt de zon er wel steeds meer door en doet het wat vrolijker aan. Maken een stop voor een foto van een kudde kamelen. De kameel drijver komt naar ons toe en wil natuurlijk weer geld hebben, hadden geen foto mogen maken. Ikke niet begrijpen hoor en rijden gewoon verder. Zijn om 12 uur bij de camping en daar is nog een mooie plek vrij.
Even inschrijven en daarna gaan we in de stad eten. Dat doen we op de hoek bij Omar en eten een pizza. Hadden ook drinken besteld maar dat werd niet gebracht. Nogmaals gevraagd en toen werd er voor 1 persoon gebracht, gaat niet altijd zoals het zou moeten hier. Daarna even geld pinnen bij de bank. Op de automaat de taal Engels ingedrukt maar niets werkte, Ook mijn pinpas kreeg ik niet terug. Naar binnen bij de bank en een bewaker liep met me mee en stelde de taal op Frans in en toen werkte het wel. Lopen nog wat rond maar veel winkels gesloten. Om 3 uur terug bij de camper en lezen de rest van de middag bij een flauw zonnetje.
23 febr. Er is markt in Agdz en die hebben we nog nooit bezocht. Rijden er vandaag heen via de N9. Die is opgeknapt, breder gemaakt en al een groot gedeelte met een fietspad ernaast. Wegdek is mooi glad en er wordt nu wel hard gereden. De nieuwe weg ligt wat hoger en je kan nu bijna nergens meer even stoppen voor een foto. Mooie weg maar heeft dus voor de toerist wel nadelen.
De markt heeft nog de echte Marokkaanse sfeer en het is genieten om hier te lopen. Mensen zijn vriendelijk en we komen maar een paar mensen tegen die bezwaar maken als we een foto willen maken. We maken er dus meer dan genoeg. Als je alle groenten en fruit hier ziet dan eten de Marokkanen wel heel gezond. Van sommige produkten zoals uien staat gewoon een vrachtwagen vol. Er wordt ook meer vlees verkocht vinden we, toch een teken dat het hier ook wel wat beter gaat. Bij de restaurantjes op de markt stinkt het aardig door het vlees braden en de rook slaat op je keel.
Om half een rijden we naar de camping hier vlak bij. Eten een broodje en lezen een poosje in de zon. Wel de luifel uit, de zon is warm en brand op je huid. Om half 3 gaan we nog een wandeling maken door het oude dorp en de oase. Er zijn een paar mooie kasba's maar die gaan we nu niet bezoeken. In het dorp is het stil en veel vervallen bouwwerken wachten om gesloopt te worden. De oase is wel mooi en je kan er heerlijk wandelen tussen de palmbomen. De meeste paden zijn vrij breed en aardig vlak. Om half 5 weer bij de camper en genieten nog van de laatste zonnestralen tot half 6.
24 febr. Vertrekken uit Agdz en rijden een stukje terug door de Dra vallei en nemen de R 108 richting Tazzarine. Op deze weg komen we veel Renault 4 tjes tegen. Niet honderd maar denk dat we er wel 500-600 zijn tegenkomen. Ze rijden soms in groepen van 30 stuks bij elkaar. Bij Tazzarine zagen we een bivak van Renault en daar stonden nog meer auto's die aan reparatie toe waren. De weg is goed om te rijden alleen is het geen echt helder weer. Er komt ook meer bewolking waardoor de bergen maar een eentonig kleurtje krijgen.
Zijn al vroeg in Tazzerine en besluiten nog een stukje verder te rijden. Maken een stop bij een kudde kamelen en de driver komt naar me toe. Jannie gaat foto's maken maar hij vraagt er geen geld voor. Hij wil wel weten waar we vandaan komen en wat de camper kost. Dat voor hem op geschreven maar daar snapte hij niets van. In Mecissi is een camping en daar rijden we op. Het is er allemaal eenvoudig maar de plek is wel lekker rustig, er staan maar 2 campers. Bij de receptie is alles dicht, een paar keer wezen kijken maar niemand te zien. Zien morgen wel of er iemand is om te betalen.
   
Week 5 Overnachtingsplaatsen tijdens deze reis   Week 7