Week 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11
Marokko 2017 week 7

25 febr. Rijden vandaag naar Erfoud en gaan er de markt even bezoeken en de fossielen slijpers. Willen er nog wat kopen van de slijpers, mooier en betere prijzen dan in de winkels. De rit er heen is wel mooi, uitgestrekte steenvlakte's en bijna onbewoond. Een kilometer of 4 voor Rissani begint een kleurrijk landschap. Hier is de schoonmaak nog niet begonnen en alle struikjes hangen nog vol met alle kleuren plastic zakjes. Zijn om half 11 in Erfoud en parkeren bij de markt is geen enkel probleem. De markt is niet groot en het is allemaal erg vol op de kleine pleintjes tussen de huizen. Het is er wel sfeervol. Daarna lopen we naar de slijpers en daar is het een beetje stoffig.

Het stof ligt plaatselijk wel 5 cm dik en schoenen en kleding worden hier wel grijs. De slijpers willen wel verkopen en allemaal hebben ze wel wat mooie stenen in hun schuurtje. De koop van een bewerkt stuk steen van 8 kg was snel besloten. Dan nog even met verschillende slijpers mee en vertrekken uiteindelijk met 12 kg steen met mooie fossielen. Die eerst maar even in de camper brengen. Daarna even terug naar de markt voor vlees en brood. Lopen tot half 1 hier en rijden daarna naar de camping. Dit is een mooie camping, alles ruim en goed onderhouden. Een vriendelijke behulpzame eigenaar wijst waar je wat kan vinden. Een van de betere campings van Marokko en komen hier vast weer terug.
26 febr. Rijden naar Rissani en gaan boodschappen doen op de markt. Parkeren is er geen probleem en zien ook de camper van Wilma en Gerard. Die zijn ook net aangekomen, ze zitten aan de koffie. Lopen naar de markt en gaan ieder ons eigen weg. Zien elkaar later op de dag weer op de camping. Het is weer gezellig druk op de markt en op straat is er voor het verkeer soms geen doorkomen aan. Zien hier nog wel veel ezels waar de mensen mee naar de markt komen Zien ook steeds meer paard en wagens hier in Marokko. Op de dieren markt is het druk met dieren en met mensen. Op de groentenmarkt kopen we voor een paar euro zoveel groenten en fruit dat we dat eerst naar de camper brengen.,
Dan nog even terug voor de andere boodschappen en kunnen alles krijgen wat we wilden hebben. Op weg naar de camper zien we Wilma en Gerard ook aankomen en besluiten om gezamelijk naar de camping te rijden. Staan aan het zand en hebben een mooi uitzicht. In de loop van de middag gaan we wandelen in de duinen en dat is best zwaar. We klimmen en klauteren heel wat af in het mulle zand. Lopen over de duin kammen omhoog en om laag en komen moe bij de camper aan. Voor morgen maar minder wandelen inplannen en meer in de zon zitten.
27 febr. Rustig aan vandaag, voelen de benen nog van gisteren. Lekker buiten in de zon en soms even onder de luifel. De zon is warm de laatste dagen en je verbrand snel. Drinken koffie met Wilma en Gerard en het is zo weer middag. Om half 4 gaan we toch een kleine wandeling maken in de duinen. Lopen naar een hotel waar veel kamelen wachten om mensen naar een bivak te brengen voor 1 nacht of mensen naar een duintop te vervoeren voor de zonsondergang. Om half 6 weer terug en zijn door Wilma en Gerard uitgenodigd om uit eten te gaan. Hebben Kalia gegeten, een heerlijke stoofpot met lamsvlees en ei. Was weer een fijne dag.
28 febr. Verhuizen naar een andere camping om daar nog een wandeling te maken. Zijn er om half 11 en lopen een rondje bij de camping. Veel zand hier tussen de huizen en op de weg. Zien bij een camping muurtjes van waterflessen gevuld met zand en die netjes gestapeld voor muurtjes in de tuin. Tot half 4 bij de camper en daarna nog een laatste wandeling in de duinen. Doen het rustig aan maar gaan toch weer ver van de camping. Het is een mooi gebied hier en er groeien veel pollen gras die net in en op het zand meters lange wortels hebben. Het is 6 uur voor we terug zijn en het wordt al snel donker. Kunnen nog net een foto maken van de zonsondergang.
1 maart. Vertrekken uit de zandduinen van Merzouga en rijden naar Rissani waar we boodschappen doen. Daarna door naar Erfoud waar we al eerder op de camping hebben gestaan. Het is een goede ruime camping en na de koffie doen we eerst de was. Om half 1 hangt het aan de lijn en het zal wel snel droog zijn door de zon en wat wind. Na het eten lekker buiten voor de camper en doen verder de hele middag niet veel. Maak wat foto's op de camping. Als de lakens droog zijn de bedden opmaken en de rest van de was ligt om 4 uur ook weer fris in de kast. Om 5 uur ga ik de houtboiler aanmaken zodat we lekker kunnen douchen. Vul de watertank wat bij zodat we er weer een paar dagen tegen kunnen.
2 Maart. De dag begint met een lege gasfles dus eerst even overschakelen op LPG. In een dorpje een fles gas gewisseld voor 41 Dh ( € 3,75 voor 11 kg). De eerste stop is bij Fasna, daar zijn ondergrondse waterkanalen gegraven. Je kunt ze ook bezoeken, een bejaarde dame neemt ons mee naar beneden de gangen in. Onderweg steekt ze kaarsjes aan maar ze heeft ook een zaklamp. Lopen tot het we door een instorting niet verder kunnen. Op de terugweg blaast ze de kaarsjes weer uit. Kijken nog biij een andere plek waar je ook naar beneden kan maar 1 keer is wel genoeg. Onderweg veel kamelen op de kale vlakte en er staat maar weinig te eten voor die beesten.
De laatste 20 km van Goulmima naar Amellago is prachtig. Je rijdt door mooie kloven met steile rotswanden en door de zon in prachtige kleuren. Gaan verder op de R703 en ook dit is een prachtige weg en je rijdt tussen de 1700 en 1930 meter hoogte. Je komt door mooie bergdorpjes en veel mensen zwaaien naar ons. Als kinderen een camper zien aankomen dan hollen ze naar de weg en willen graag dat je stopt. Ze willen graag een balpoint of snoep maar mag ook Dirhams zijn. Als ze met veel zijn dan wel opletten want ze willen maar moeilijk aan de kant gaan. Het is een dag met veel stops en veel foto,s. Aan het eind van de middag komen veel bergen uit de zon te liggen en kunnen we een beetje doorrijde
Moeten ook nog een keer door de rivierbedding rijden, zijn een nieuwe brug aan het maken en dan gaat het verkeer door de droge rivier heen. Hadden nog contact met Wilma en Gerard en die rijden via de Toudrakloof naar Tamtatouchte en zien elkaar daar wel op de camping. Het is bijna 6 uur als we daar aankomen en zij zijn er ook nog niet zo lang. Praten even bij en gaan daarna uit eten in het restaurant op de camping. Nemen Berber omelet en dat smaakt voortreffelijk. Het is hier wel fris, staan op 1836 meter en het zal vannacht ook wel koud worden. Om 9 uur is het nog 12 graden. Het is een kleine camping maar alles is er kleurrijk, echt Marokkaans. Om half 8 weer in de camper en nog wat aan de vele foto's werken.
3 maart. Was koud vannacht, 2 graden om 6 uur en in de camper is het 10 gr dus lekker de kachel aan. Vandaag een mooie bergrit naar Imilchil, hebben deze al meer gereden en blijft een prachtige route. Het is 95 km maar we kunnen er de hele dag over doen. Rijden de komende dagen met Wilma en Gerard door de Atlas, willen beiden dezelfde route rijden en het is wel zo fijn om het dan samen te doen. Je weet nooit hoe het allemaal gaat lopen in de bergen. De weg is vandaag ook slechter dan een jaar geleden, vooral op plaatsten waar het water over de weg stroomt. Daar is de weg vol kuilen en vaak is het asfalt verdwenen.
Het is een dag met veel stops maar het is jammer dat de zon het nog wel eens laat afweten. Tijdens de lunch komen er zelfs wat regendruppels naar beneden maar dat is snel weer over. Zijn om 4 uur in Imilchil en in het centrum is een leuk parkeerterrein waar we mogen overnachten. Lopen even een rondje en kijken waar morgen de weekmarkt is. Daar zijn ze al aan het opbouwen en we verwachten een leuke markt. Het is wel koud, staan op 2160 meter, sneeuw op de bergtoppen en er staat een koude wind. Het is wel 12-13 graden maar het voelt als 3 graden. Om half 6 weer in de camper en drinken een wijntje met elkaar. Een rustige maar mooie dag.

4 maart. Het was koud vannacht -5 graden, staan ook op 2160 meter. Om 9 uur gaan we eerst naar de markt en die is nog traditioneel met heel veel mooie mensen hier uit de bergen De mensen zijn allemaal goed ingepakt, sommige met dekens om zich heen geslagen. Mensen zijn vriendelijk maar niet echt spontaan. Overal even gekeken en om 10 uur hebben we het wel gezien en gaan we rijden verder door de bergen. De weg is vaak slecht, nog van de regen in dec. Vooral op die plaatsen waar het water over de weg stroomde zitten veel kuilen. De bergen hebben mooie vormen en kleuren en stoppen vaak voor een foto.

Dan komen we op een punt waar we al eerder om hebben moeten keren door een watergeul in de weg. Ook nu weer een geul en het stroomt er snel door heen. Kunnen niet zien hoe diep het is dus sokken uit en broekspijpen omhoog en er ingewandeld. Wat is dat koud, je bloed stop direct met stromen lijkt het wel. Het is niet zo diep en denken dat we het wel kunnen wagen. Er komen net 3 auto’s aan en zien dat die er ook goed door komen. Ook wij komen er goed door gelukkig en deze keer niet terug. De weg blijft maar matig en schieten niet echt op.
Nemen de R306 maar na een km gaan we niet verder. Hier ook veel water en veel onverhard. Keren kan niet direct dus terug uit rijden tot we kunnen keren. Nemen de R317 maar na enkele km beginnen wegwerkzaamheden. Zijn de weg aan het vernieuwen en breder maken. Denk 40 km langzaam rijden door grind, kuilen en veel stof. Dit duurt te lang en halen de camping niet meer waar we zouden overnachten. Krijgen ook nog wat regen maar dat was goed voor het stof. In El Ksiba stoppen we en zoeken een plekje op een parkeerplaats vlak bij de markt, die hier morgen gehouden wordt. Na veel heen en weer gedoe van we mogen wel en later mag het weer niet besluiten we toch maar te blijven staan.
Week 6 Overnachtingsplaatsen tijdens deze reis   Week 8