Week 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11
Marokko 2017 week 8
5 maart. Slapen goed tot half 7, dan worden we wakker gemaakt en moeten de camper verzetten. Er staat al een tent bijna tegen de camper aan. Moeten een stukje opschuiven maar mogen nog wel blijven staan. Staat vol met vrachtauto's die niet op het markt terrein mogen komen en alle koopwaar moet met handkarren naar de markt 100 meter verderop gebracht worden. Er staan ook auto's met hooi en stro die het vanaf de auto verkopen. Wat een drukte en dat zo vroeg. Gaan om kwart voor 8 al naar de markt en daar is het nog rustig. De meeste kramen zijn nog aan het opbouwen. De groentenmarkt is wel gereed voor de verkoop en ook op de dierenmarkt is het erg druk. Je ziet haast de dieren niet staan.
Om half 10 gaan we rijden en gaan proberen een paar kleinere wegen te rijden. Zien onderweg een terrein waar kermis is en stoppen daar even. Horen er ook enorme knallen vandaan komen. Blijkt een ruitertoernooi bezig te zijn. Het is het Fantasia feest waarbij groepen paarden met ruiters een afstand van 200 meter moeten afleggen in vol galop en aan het eind moeten ze hun geweer gelijktijdig afschieten. Nou dat geeft me een grote knallen. Paarden en ruiters zijn mooi aangekleed en de paarden moeten hengsten zijn van minstens 4 jaar oud. Het is prachtig om te zien. De toegang is gratis wat vreemd is. Als je ergens 5 min parkeert dan moet je betalen en zo iets moois kost niets.
Na een uur rijden we weer verder richting het stuwmeer Ben el Ouidane. Het landschap er heen is vrij vlak met akkerland, beetje Nederlands. Zo te zien is de donkere grond wel vruchtbaar, gewassen staan er mooi bij. De weg bij het meer is goed te rijden en de heuvelachtige omgeving heeft mooie kleuren van fel groen gras, donkere grond en rood gesteente. Om half 4 gaan we richting de camping en de laatste 30 km rijd niet snel door de vele bochten. Om half 5 staan we op de camping waar we de enige zijn. Drinken wat en bestellen eten voor vanavond. Om half 7 afgesproken en het eten is klaar, komt je niet zoveel tegen in Marokko.
6 maart. Vandaag een rustdag en blijven op deze camping staan. Maken de camper een beetje schoon van binnen en van buiten en verder lekker wat lezen. Lopen een rondje op de camping voor een foto en ook deze dag vliegt snel om. De watertank afvullen, morgen gaan we de bergen in en daar zijn weinig campings. Eind van de middag komen er nog 4 campers binnen en 3 met een auto er achter. Wat een gedoe op dit kleine plekje, ze zouden het liefts hebben dat wij de campers verzetten maar dat doen we niet. Vind dat vooral de Fransen erg brutaal worden door vlak bij je of voor je te komen staan. Ze komen het laatst en willen het mooiste plek hebben.
7 maart. Vertrekken om 9 uur van de camping en gaan opnieuw een rit door de bergen proberen. Weten niet welke wegen goed berijdbaar zijn dus we zien wel. Nemen de R 304 naar Azilal en die is goed berijdbaar. Daarna de P3107 naar Ait Mohammed en daarna door naar Tabant. Het is een geweldige route met bergen en diepe dalen en als hoogste punt 2254 meter. Mooie uitzichten over de dalen en in de verte altijd de gesneeuwde toppen van de Atlas. We stoppen veel en rijden dus maar weinig kilometers. De weg is smal, maar asfalt voor 1 auto dus bij een tegenligger beiden van het asfalt af. Het is niet druk met auto’s dus maar weinig van de weg af.
Zijn wel overal bezig aan de weg, hij wordt verbreedt en de zwakke plekken door water worden verbeterd. Het Valle de I  Äit Bou Goumez is een prachtig berggebied en een aanrader om te bezoeken. Zijn om half 4 in Tabant en daar is wel een goede plek om te overnachten. Uit voorzorg hadden we onderweg al bij een boerderijtje gevraagd of we door soms konden overnachten en dat was geen probleem. Gaan we geen gebruik van maken nu we hier een goede plek hebben. Parkeren de camper en gaan het dorp in. Nog een echt bergdorp met veel lemen huizen en ook  veel met daken van leem. In deze regio komen maar weinig toeristen, zien vandaag 1 camperbusje in de bergen.
Lopen een uurtje in het dorp en gaan weer naar de camper. Drinken koffie met een tompoesje, had Wilma in het dorp gekocht. Daarna nog een wijntje tot de zon ondergaat. Dan koelt het snel af naar een graad of 18. Was heel warm vandaag tot 30 graden. Op 2250 meter was het nog 24 gr. Vermoeiende maar prachtige dag. Om 9 uur de politie aan de deur. Hij vond dat we hier niet veilig stonden en hij reed ons voor met zijn bromfiets zonder achterlicht naar het politiebureau en mogen achter het bureau overnachten. Waarom het niet veilig was !
8 maart. Heel goed geslapen bij het politiebureau, was er heerlijk stil. Vertrekken er om 9 uur en rijden nog 3 km voorbij Tabant en komen in een mooi bergdorp. Hier zouden nog sporen van dinosaurussen te zien zijn. Vragen het aan een man en die begreep het gelijk en bracht ons er heen. Op verschillende plaatsen zijn nog poot afdrukken van ze te vinden. De man laat ze ons allemaal zien. Willen hem een fooitje geven voor zijn gidswerk maar daar wil hij niets van weten en weigerd om geld aan te nemen. Wandelen nog een uurtje rond in het dorp. Nergens geen bestrating, alles is leem en met regen zal het er wel glibberig zijn. Op een paar uitzonderingen na is het nog hetzelfde als 100 jaar geleden.

Wel vreemd om midden in dit dorp onze campers te zien staan tussen de lemen huizen. Daarna rijden we weer via de P3107 terug naar Azilal. Weer geweldig om deze weg te rijden, soms smal en zeer steil maar verder goed te rijden met de camper. Maken minder stops dan op de heenweg maar je rijdt gemiddeld maar 30 km p/uur. Stoppen in een dorp waar vrouwen een begin maken aan een tapijt. Wij helpen even mee om de hoofddraden strak op een balk te rollen, vonden de vrouwen wel leuk. Bij Azilal gaat er een nieuwe weg door de bergen naar Ouzoud en dat schiet lekker op. Zijn er om 4 uur en parkeren op een parking waar we ook mogen overnachten. Stoelen buiten en even bijkomen van deze vermoeiende dag.

9 maart. Het is al vroeg warm en de zon brand op je huid. Gaan lekker onder de bomen zitten en doen lekker rustig vandaag. Gaan om 2 uur wandelen naar de waterval en lopen eerst langs de bovenrand waar het water naar beneden stort. Daarna via de vele trappen naar beneden tussen de kraampjes met souveniers door. Ze zijn veel nieuwe winkeltjes aan het bouwen, veel oude zelfgemaakte bouwsels zijn afgebroken. De ezel wordt gebruikt op de trappen voor de aan en afvoer van spullen. Leuke plek om weer even rond te lopen. De klim naar boven is zwaar met deze warmte. Om half 5 weer bij de camper en drinken voor het eten een drankje met elkaar.
10 maart. Rijden naar Demnate en doen onderweg even de nodige boodschappen en tanken diesel. Dan bezoeken we de Imi-n-Ifri, een natuurlijke brug over een kloof. Die is ontstaan door gedeeltelijk instorten van een ondergronds grottensysteem Via trappen loop je naar beneden en daar is het wel wat klimmen en klauteren via grote keien om onder in de kloof te komen. Dan over een smal pad langs de wand met wat trappen loop je door de kloof naar de andere kant. Daar is ook een trap om weer boven op de weg te komen. Wel pittig maar heel mooi. Vragen hoe de weg R 307 is om te rijden en 3 mannen zeggen dat het niet gaat, veel modder onderweg. De parkeerwachter zegt dat er geen modder en water is en dat het geen probleem is voor onze campers.
We wagen het er op en zien wel hoe ver we komen, terug kan altijd nog. Het is een mooie rit met de hoogste pas van 2260 meter. De weg is soms smal, veel stof door de droogte en vooral in bochten wat kuilen en gaten dus dan stapvoets rijden. Er zitten steile klimmen in en die moet je vaak in de eerste versnelling nemen. Op een paar plaatsen loopt er wat water maar hebben daar geen last van. Er is weinig verkeer dus weinig problemen met passeren. Om 4 uur zoeken we een plekje om te overnachten en zien bij een dorpje een leuke plek bij wat gebouwen. Vragen of we er mogen slapen en dat is geen probleem. Morgen vervolgen we de route richting Skoura en hopen dat de weg daar heen ook goed te rijden is.
11 maart. Lekker geslapen hier maar voor we vertrekken wilde de man waar we toestemming van hadden gekregen toch wat geld hebben. Ze zoon was ziek en lag in het ziekenhuis, hij had kiespijn en moest naar de tandarts enz. Het bekende Marokaans ritueel van zielig doen. Hebben hem geld gegeven voor een normale overnachting wat we elders betalen en daar was hij blij mee. Vervolgen de route op de R 307 en de natuur blijft prachtig. De weg zou dit laatste gedeelte beter zijn maar daar klopt niets van zou later blijken. Stoppen bij een groep jongers die bij een waterstroompje al hun kleding wassen en leggen het op de auto te drogen.
Er zitten echt slechte stukken tussen. Hebben geluk dat er weinig water is, maar enkele plekken waar het over de weg loopt. Om 12 uur hebben we pas 32 km gereden maar stoppen op een mooie plek voor een broodje. Vlak voor de laatste col komen we een Oostenrijker tegen en die zegt dat de klim tot de top plaatselijk heel slecht is maar de weg is wel droog. We gokken het maar, terug kan altijd nog. Het is inderdaad slecht op plekken. Zonder ervaring in de bergen zeker af te raden. Een heel stuk in de klim is de weg smal, kan er net oprijden en aan beiden zijden ligt het 30 tot 50 cm lager op veel plaatsen. Al het asfalt is verdwenen en als je iemand tegen komt dan weet ik niet waar je dan heen moet. Gelukkig geen tegenligger de weg omhoog.
Zijn blij dat we ongeschonden boven op de col komen. De laatste afdaling is ook niet geweldig, ook veel slechte stukken in de bochten maar met rustig rijden geeft dat geen problemen. Ze zijn hier en daar wel aan het herstellen maar dat zal nog wel een jaar duren. Voorlopig geen aanrader om deze route met een normale camper te rijden. Jammer want het is een hele mooie route met 3 cols van 2250 meter en uitzicht op de besneeuwde bergtoppen. De laatste 20 km is vlak en na de bergen saai om te rijden. Slaan af op de N10 richting Skoura waar we naar de camping gaan, Willen hier even bijkomen van de zware dagen in de Atlas. Op terug kijken is altijd leuk maar op veel plaatsen was er tijdens het rijden niets leuks aan.
   
week 7 Overnachtingsplaatsen tijdens deze reis   Week 9