Week 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11
Marokko 2017 week 9
12 maart. Gaan vandaag een beetje rust houden na de drukke dagen in de Atlas. Lopen om 11 uur naar de Kasbah Amridil nemen de tijd om die met gids te bekijken. Ziet er mooi uit en wel leuk om uitleg te krijgen hoe het werkte en waar ieder zijn plaats had. Het is heerlijk koel binnen door de dikke lemen muren. Bij warm weer sliepen de mensen buiten op het dak. Er is nog een kleine verzameling voorwerpen die in en om de kasbah werden gebruikt. Er woonden verschillende gezinnen van één familie in de kasbah en ieder gezin had een eigen leefruimte. Er waren ook gezamelijke ruimten om bij elkaar te zitten voor een praatje.
Alles werd binnen de muren gedaan. De oven werd gestookt met hout en de keuken muren en zolder is goed zwart geworden. Moet toch ook wel op de luchtwegen geslagen zijn. De dieren sliepen nachts ook in de kasbah dus dat zou ook wel lekker geroken hebben. Er zaten wel voldoende ventilatie gaten in de muren en er was een goede circulatie door de torens op het dak. Er was binnen ook een waterput waar ze het water van 20 meter diepte omhoog haalden. Om half 1 lopen we weer naar de camper en doen nog even een wasje. Daarna lekker lezen maar wel een beetje uit de warme zon blijven.
13 maart. Nemen afscheid van Gerard en Wilma en gaan weer samen verder. Was een gezellige week en mooie routes gereden in de Atlas. Vertrekken van de camping en rijden naar de markt van Skoura. Dat is een prachtige grote markt maar de wind is spelbreker hier. Het begint zo hard te waaien en er komt zoveel zand en stof in de lucht dat je de camera niet meer uit je tasje durft te halen. Ook je ogen zitten vol stof. Doen snel de boodschappen en vertrekken naar El Kelaa waar we de rozenvallei gaan bezoeken. Een prachtig vallei omgeven door mooie gekleurde bergen en leuke dorpjes onderweg.
De vallei staat bekent om de rozenteelt en de rozenolie wordt gebruikt in de parfum industrie. Half mei wordt hier het bekende rozenfeest gehouden. Stoppen in een paar dorpjes en lopen er even door. Vriendelijke mensen en kinderen die van alles willen hebben. Zien een oude hut met een waterput, stoppen er even en de bewoner komt naar buiten. Blijkt een moskee te zien voor de mensen in dit dal. Zag nu ook een luidspreker op de hut zitten. Rijden het dal ook weer terug en gaan naar de camping hier in El-Kelaa. Hebben een heerlijke dag gehad in het dal en zeker een aanrader deze route te rijden.
14 maart. Rijden naar Boumalne du Dades en kijken bij een hotel om er een nacht te staan. Vinden het helemaal niets en rijden richting de Dades kloof. Zien daar een mooie plek bij een hotel en hier blijven we een dag staan. Even bijkomen en wat aan de site doen. Even een tegenvaller, de router in de camper heeft de geest gegeven dus geen WiFi meer in de camper. Om 2 uur gaan we wandelen rond het hotel en door een dorpje. Was een leuke wandeling en aardig wat klauteren. Ook een mooie omgeving om te wandelen met al die rotsen... Zijn om half 5 weer terug en kunnen nog even buiten lezen. Om 5 uur naar binnen, wordt al vroeg koud vandaag. Geven de komende dagen ook wat frisser weer op.
15 maart. Gaan om half 10 rijden verder de Dades vallei in en gaan kijken hoe ver we kunnen komen. Voor het laatst 4 jaar geleden gereden maar ook nu weer een prachtige rit. De kleuren en vormen van de bergen dwingen je wel voor een stop om foto's te maken. Merken ook hier dat er wel wat schade is aangericht door het water en zijn op een paar plaatsen aan het herstellen. Dus soms wel een stuk onverhard naast de weg en dat is verre van vlak. De laatste 10 km voor Msemrir is heel mooi met de kale donkere rotsen en diepe dalen. Doen wat boodschappen in Msemrir en vervolgen de weg. Willen zien hoe ver het asfalt inmiddels is aangebracht.
Komen door verschillende dorpjes en steeds denken we dat de weg ophoud maar we kunnen 21 km voorbij Msemir rijden en daar wordt het wel heel slecht. Met moeite keren we op een heel klein plekje. Rijden dezelfde weg terug met regelmatig een fotostop. Komen nog een Nederlander die tegen die dacht dat hij vanaf hier naar de Todrha-kloof kon rijden. Hebben het afgeraden en dat ze beter terug kunnen rijden omdat hier doorgaan met zijn camper hij zeker problemen zal krijgen. Ze moeten ook nog over een pas van 2700 meter en er ligt geen asfalt, alleen te doen met 4x4. Denken dat hij toch doorgereden is, hebben hem niet terug zien komen. Wij rijden rustig terug en komen om 5 uur aan op de camping. Prachtige dag gehad.
16 maart. Beginnen de dag rustig en ruimen de camper wat op. Om half 11 gaan we wandelen en het is fris buiten. Staat aardig wat wind en stof in de lucht. Maken een mooie wandeling bij de kloof en het dorpje. Het is weer aardig wat klimmen en soms lastig lopen door veel losse steenslag. Het is echt koud als je tegen de wind in loopt. Blij dat we onze jassen aan hebben. Om 1 uur weer moe terug en eten een broodje. Verder wat aan de site werken, krijg soms wat achterstand. Bestellen eten voor vanavond maar dat was niet geweldig. Had kip besteld maar om 6 uur brachten ze taaie bief, sorry er was geen kip. De friet was slap en erg vet en als toetje een sinaasappel dus niet lekker gegeten. Morgen beter dan maar.
17 - 18 Maart. Niet lekker geslapen en totaal niet fit, bijna 39 gr koorts. Weten niet of het van het eten was was gisterenavond of grieperig. Besluiten naar Skoura te rijden en daar een paar dagen rust te nemen en maar afwachten dan hoe snel het opknapt. rust eerst een uurtje en gaan om half 11 rijden. De rit erheen is saai en voor mij vermoeiend. Doen onderweg de nodige boodschappen en zijn om half 2 op de camping. Even wat eten en daarna maar even slapen. Koorts iets gezakt maar voel me niet lekker. De hele dag suf en ga een paar keer een uurtje slapen.
Goed en lang geslapen en wordt wakker met diarree, waarschijnlijk het eten de oorzaak van het niet fit zijn. Koorts wel wat gezakt en voel me ook iets beter. Gaan middags toch even een wandeling maken in de oase maar dat valt tegen, er is niet veel te doen en te zien. Rest van de dag in de camper, geen weer om buiten te zitten. Er is aardig wat wind en beneden de 20 gr. Voor morgen meer kans op regen.
week 8 Overnachtingsplaatsen tijdens deze reis   week 10