Week 1 -2 -3 -4 -5 -6 -7 -8 -9 -10 -11
Marokko 2019 Week 10
5 april. Blijven ook vandaag hier op de camping, geven voor vanmiddag en avond veel regen op. Het is wel mooi weer als we opstaan, zon maar wel een frisse wind. Kunnen om 11 uur buiten zitten en dat blijft goed gaan tot 2 uur. Het eerste buitje valt maar na een kwartier is het weer droog en komt de zon er weer door. Dit gaat door tot half 5 en dan is het alleen maar regen. Gaan nog even lekker douchen en die is lekker warm. Veel lezen en computeren en ook deze dag vliegt weer om. Voor morgen zijn de vooruitzichten goed en plannen om Marrakech te gaan bezoeken. Maar ook hier is het weer veranderlijk dus maar verder kijken als we opstaan.
6 april. Gaan op weg naar Marrakech en gaan de stad bezoeken. Doen onderweg eerst de nodige boodschappen en dan door naar de parking bij de Moskee. Daar is nog plaats genoeg en voor 110 dirham gaan we er ook overnachten. Lopen eerst naar het Jemaa el Fna en daar is het al aardig druk. Daarna wandelen we door een paar souks en worden regelmatig uitgenodigd om de winkel in te komen. Lopen naar de Medersa Ben Yossef maar die is gesloten. Zijn hem aan het restaureren en gaat over 2 jaar weer open. Dan maar het naast gelegen museum bezoeken en dat is ook wel aardig.
Wandelen verder door de souks en eten op een terrasje. Na het eten gaan we naar het Paleis de la Bahia en daar is het druk, een lange rij voor de kassa. Waren hier al eens eerder geweest en best wel aardig om het nog eens te zien. Lopen hier een uurtje en wandelen daarna weer naar het plein. Daar is het wel heel druk geworden inmiddels en zoeken een dakterras zodat we mooi over het plein kunnen kijken. Daarna slenteren we over het plein en kijken wat er allemaal gedaan wordt om wat te verdienen. Dit doen ze met verhalen vertellen, met slangen en apen, muziek maken en andere simpele spelletjes.
Daarna een poosje naar de camper en de benen even rust geven. Het is erg druk met parkeren, auto's staan dubbel geparkeerd en die auto's mogen hem niet in de versnelling en op de rem zetten. Er worden blokjes voor de wielen gelegt zodat de parkeerwachters de auto kunnen verrijden zodat andere auto's kunnen vertrekken. Wel een gedoe als de auto's 3 rijen dik staan. Om 7 uur lopen we weer naar het plein en daar is het erg druk, wat een mensen hier nu. Lopen tussen de eetstallen door en je wordt gek van al het aanprijzen waarom je bij hun kraam moet komen eten.
Gaan dit deze keer niet doen maar gaan in een klein tentje lekker shoarma met friet eten. De tent zag er niet uit, echt Marokkaans, niet schoon maar het eten was heerlijk. Daarna via het plein waar het zwart is van de mensen terug naar de camper. Voor de slagboom van de parking staat een lange rij auto's te wachten maar alles staat daar vol. Er moet eerst weer iemand vertrekken voor er weer een wordt toegelaten, wat een gekkenhuis. Dit gaat zo door tot 10 uur, daarna wordt het wat rustiger. Hoop dat we lekker kunnen slapen hier.
7 april. Rijden om half 10 uit Marrakech en al druk op de weg. Rijden eerst  de N 8 en daarna de R 210 naar Demnate. Weg is vrij goed en 2 baans. Stoppen bij de natuurlijke brug en dalen af naar beneden. Door de regen stroomt er wel  veel  water tussen de rotsen Zien mensen problemen hebben om de route te volgen over de gladde keien. Zien een mevrouw vallen en de gids die haar hielp viel bovenop haar. Gewoon te gevaarlijk om deze wandeling te doen, jammer maar we nemen het risico niet en rijden naar Ouzoud. Zitten achter een vrachtauto en die gaat aan de kant om ons voorbij te laten. Wel bij een doorgetrokken streep en 50 meter verder staat de politie dus aan de kant. Deze keer geluk en zonder bekeuring mogen we door.

Rijden door naar Ouzoud en daar is het zeer druk. Met moeite een plekje gevonden, het staat er helemaal vol met geparkeerde auto’s. Op straat  staan ook wel 15-20 bussen .
Het is prachtig weer en gaan naar beneden wandelen. Soms is er geen doorkomen aan op de trappen maar het doet wel gezellig aan. Hebben nog nooit zoveel water van de waterval naar beneden zien komen, komt door de vele regen van de laatste dagen. Er zijn wel  veel restaurantjes  bij gebouwd de laatste paar jaar. Veel rook hier en daar van het grillen. Er wordt hier toch veel vlees gegeten ondanks dat het duur is. Het zicht op de waterval is goed, de zon staat er mooi op.
Wel oppassen met de camera, door het vele water stuift het erg en komt er een fijne nevel over je heen. Zijn wel een uur beneden en genieten wel  weer. Dan weer de klim naar boven en onderweg even een terrasje voor een drankje. Zijn sneller boven dan verwacht en lopen nog even naar de bovenkant van de waterval. Via verschillende kanaaltjes komt het water bij de waterval samen en dendert deze keer met veel herrie naar beneden. Om half 6 weer bij de camper en kunnen nog een poosje in de zon zitten. Om 7 uur gaan we in het restaurant eten, het is er simpel maar het eten is er lekker.
Morgen hopen we op hetzelfde weer als vandaag, lekker na een paar regendagen.
8 april. Vandaag rijden we naar Azrou, een afstand van 290 km. Een rit waar we het meest op een hoogte tussen 700 en 800 meter. Zien onderweg veel akkerbouw maar ook fruitteelt. Ook zien we veel kurkeiken met hun donkere kaal gepelde stammen. De weg is meest wel goed maar soms moet je wel eens wat gaten proberen te ontwijken. Stoppen bij een groot stuwmeer en maken er wat foto's. Maken nog een stop voor wat boodschappen en zijn om half 5 in Azrou. Hier is een goede camping maar het nadeel is de hoogte, ligt op 1442 meter en er staat een fris windje. Te koud om buiten te zitten dus blijven we in de camper. Ook voor morgen hier koud dus gaan morgen maar verder.

9 en 10 april. Het is koud als we opstaan, om 8 uur is het 4 graden buiten. Gaan vandaag door naar Kenitra en hopen dat het daar wat warmer is. Gaan eerst richting Meknes via de N13 en daarna de A2. Langs de N13 ook weer veel akkers met graan maar ook hier wat fruitbomen en grote velden met druivenstokken. Hadden dit op deze schaal nog nooit in Marokko gezien. De tolweg is goed en kost weinig, rijden ongeveer 120 km op deze weg en kost 56 dirham, is € 5,04. Op de camping in Kenitra is het druk, staat bijna helemaal vol. Hebben wel lekker weer en zitten veel buiten. Gaan om half 7 naar binnen, wordt dan fris buiten.

Volgende morgen is het 9 graden buiten maar de zon schijnt volop. Ontbijten en doen daarna eerst wat kleding wassen. Voor de koffie hangt dat aan de lijn. De zon laat het wel afweten en komt maar zwak door de wolken heen. Om 1 uur eten we een broodje en dat doen we weer buiten lekker in de zon, de lucht is weer blauw en in de zon wel 25 graden. Waait wel een windje maar achter het windschermpje achter de stoelen is het heerlijk. Tussendoor de camper weer van water voorzien en het toilet legen zodat we morgen gelijk kunnen vertrekken. De Fransen zijn druk met jeu de boules, met wel 3 groepen. Staan bijna allemaal Fransen hier, zijn de enige Nederlander.
11 april. Vertrekken vroeg en rijden naar Asilah. Hopen dat daar een plekje op de camping vrij is. Soms denk je dat het overal een stuk stiller is met campers maar dan in Kenitra is het nog vol met Fransen. Ook in Moulay schijnen veel campers te staan. Komen om half 11 aan op de camping en er is plaats genoeg, er staan maar 7 campers. Het is lekker weer en zitten heerlijk in de zon. Veel lezen en wat internetten. Leen een kruiwagen op de camping om een fles gas te halen. Een echte Marokkaanse met een massief wiel en gemaakt van zwaar ijzer, weegt zeker 30 kg. Je hoort me op 1 km afstand al aankomen. Om 6 uur lopen we naar de stad en gaan eerst uit eten. Daarna wat boodscappen doen en om 8 uur weer in de camper.
Week 9 Overnachtingsplaatsen tijdens deze reis   Week 11