Week 1 -2 -3 -4 -5 -6 -7 -8 -9 -10 -11 Marokko 2019 Week 5 Index
1 maart. Vertrekken na afscheid genomen te hebben van Henk en Suze, Anne en Nel en Everdien en Thole. Rijden vandaag via de R 106 naar Taliouine. Tot aan Igherm is het een mooie rit. Rijden over een hoogvlakte op 1700 en 1800 meter en mooie uitzichten over de dalen. Zien hier ook de eerste mooie amandelbomen die nog in volle bloei staan. Doen nog wat boodschappen en ruilen de gasfles om in Igherm. Daarna wordt het een prachtige rit. Overal zie je tegen de bergwanden oude dorpjes. Stoppen bij een dorpje en wandelen door een gedeelte wat nog wordt gebruikt om dieren te stallen.
Bij een ander dorp stoppen we en zien daar de vrouwen druk bezig met kleden en dekens te luchten op de daken. Mooi gezicht met al die lemen huizen met ieder hun eigen bouwstijl. Op verschillende plaatsen zien we veel schade aan de weg door het stromende water wat hier vorige jaar naar beneden gekomen is. Verschillende keren van de weg af en via een onverharde weg om de schadeplek heen. Ze zijn allemaal goed te rijden. Het was 206 km en doen er wel 7 uur over incl de vele fotostops.. Om 5 uur zijn we op camping Toubkal in Taliouine. Daar is het druk door een groep van het NKC.
2 maart. Vandaag weer zuidwaarts en vertrekken op tijd. Gaan de P 1743 rijden en weten niet wat ons te wachten staat. Het begint goed, brede mooie weg met vaak een middenstreep en nergens van het asfalt af bij een tegenligger. Het landschap is prachtig om door te rijden en maken weer veel foto's. In Agadir Melloul is er markt en die is op de doorgaande weg. Stoppen er en lopen even over de mooie markt. Doen er wat boodschappen en dan met de camper door de mensen menigte heen. Ook dat verloop prima, mensen gaan allemaal aan de kant.
Dan weer verder en komen een vrachtauto tegen en die geeft ons een teken dat het voor ons maar zo zo is om door te gaan. Hij rijdt wel door en wij dus ook maar. Komen door een soort kloof en enkele slechte plekken waar het water over de weg is gestroomd maar het is heel goed te rijden. Zien hier ook de eerst dromedarissen lopen. In een bergdorpje maken we een wandeling en daar zijn de kinderen nog erg verlegen. Er staan hier mooie huizen van rotsblokken maar verder overal een rommel in het dorp. Tot aan de N12 geen enkel probleem met de weg, gewoon een prachtige route met elke camper te rijden.
Kijken nog even bij het dorpje net voor Tissint en daar is het water best wel te keer gegaan. Hele stukken langs de bovenrand zijn naar beneden gezakt. De weg naar het dorp is nu van asfalt voorzien en rijden naar beneden. Leuke plek voor een wandeling. Dan door naar Tissint en daar zijn ze in de buurt van de cascade druk met de weg bezig. De parkeerplaats bij het hotel waar we meer gestaan hebben is onbruikbaar en rijden naar de parking bij de cascade. Zien wel of we hier mogen blijven. Maken een wandeling beneden langs het water en over de rotsen. Het is een warme dag met 28 gr en om 23 uur is het nog 21 gr. buiten.
3 maart. Vandaag een rustige dag, hebben hier heerlijk geslapen en rijden om 10 uur naar de markt. Gewoon nog een leuke Marokkaansemarkt waar nog veel vanaf de grond wordt verkocht. Kopen de nodige groenten en fruit en het kost bijna niets. Mandarijnen voor 18 cent en sinaasappels voor 27 cent per kilo en ze zijn heerlijk hier. Rijden door via de saaie N12 naar Foum Zguid en eerst even zorgen dat we weer internet hebben, tegoed was op. Dat is snel gebeurd en gaan naar de camping. Daar is het lekker rustig, er staan maar 6 campers. Hebben een mooi plekje in de zon en naast ons een boom waar we onder kunnen zitten. Mooi weer met 28-30 graden. Lekker een paar dagen bijkomen hier.
4-5 maart. We zijn beiden snot verkouden en doen wat als we er zin in hebben. Doen wel de was en maken wat in de camper schoon. verder veel niezen en neuzen snuiten en regelmatig zakdoeken wassen. Je wordt doodmoe van dat gesnotter. Slapen gelukkig wel goed en zijn aardig opgeknapt als we wakker worden. Er worden warme broodjes aan de camperdeur gebracht en die smaken heerlijk. Na het ontbijt gaan we wandelen. Bezoeken de oude kasba maar worden wel gewaarschuwd dat er honden kunnen lopen. Komen ze gelukkig niet tegen. Lopen nog een stukje door de oase, hier en daar wel mooi groen maar weinig mensen aan het werk op de akkertjes.
Komen bij het plaatsje en dat ziet er gezellig uit met de mooie gekleurde lappen stof en de souveniers winkeltjes. Hebben het snel gezien en wandelen weer richting de camping. Er is ook een klein restaurantje en vraag wat we kunnen eten. We kunnen alles krijgen wat we willen, ze moeten toch de boodschappen halen. Bestellen eten voor half 7 vanavond. Lezen de rest van de middag en het is te warm om in de zon te zitten dus lekker onder de boom. Het bestelde eten smaakte prima, waren wel de enige die er zaten te eten. Lekker bijgekomen hier en morgen trekken we verder.
6 maart. Rijden vandaag via de R 111 en de R 108 naar Agdz. De weg is nog niet zo oud, 2 banen breed en geen enkel probleem met elkaar passeren. Het landschap is mooi, open vlakte afgewisseld met bergen en mooie dorpjes. Stoppen bij een paar dorpjes voor wat foto's. Je merkt aan de inwoners dat er hier nu weinig toeristen langs rijden sinds de N 12 naar Zagora een goed wegdek heeft. Vooral kleine kinderen blijven bij je uit de buurt. Het weer is wel wat minder, er komt aardig wat sluierbewolking en de zon heeft moeite om er nog iets door te komen.

Maken nog een stop bij de kobaltmijn en daar is het maar stoffig, zou er niet graag werken. Als het hier hard gaat waaien dan zie je geen 50 meter ver, Maakte een foto van de ingang maar de portier vond dat niet goed. De R 108 heeft ook een nieuw wegdek en dat is nu meer een racebaan. De weg heeft glad asfalt, witte strepen aan de zijkanten en één in het midden. Zijn om 1 uur in Agdz, pinnen even geld en doen nog een paar boodschappen. Dan door naar de camping en daar is het stil. Staan maar 4 campers in de palmarie, dat hebben we nog nooit meegemaakt hier. De rest van de middag wat lezen, internetten en aan de site werken.

 

7 maart. Rijden naar de markt en die is groot. Nog echt een Marokkaanse markt, druk, smalle paden en veel koopwaar op de grond. Grote afdeling met groenten en fruit waar ze vanuit vrachtwagens maar één soort verkopen. Vooral uien, sinaasappelen en mandarijnen worden daaruit verkocht. Weer heel kleurrijk en ook weer veel foto's. Een grote afdeling van de slagers maar die zijn hier fel tegen foto's maken dus dan maar niet. Er is ook een slachthuis op de markt dus het vlees is wel vers.
Er is een aardige afdeling waar geiten en schapen worden verkocht. Er eentje uitzoeken en na de koop op je nek mee van de markt af. Als we het gezien hebben gaan we zelf inkopen doen. Zien hier mooie bloemkool en verse bonen de we eerst kopen. Daarna sinaasappelen, mandarijnen en bananen en je heeft aardig wat mee te sjouwen voor € 4,-. Kopen ook eieren, 10 voor € 0,81. Daarna gaan we een dorpje bezoeken en wandelen om een grote kasba heen die aardig in verval is. Er wonen nog wel mensen in maar het meeste is onbewoonbaar.
Daarna rijden we terug naar Agdz en vinden nog een parkeerplekje. Wandelen hier wat rond en we staan er versteld van dat ook hier heel veel slagers een winkeltje hebben. Zien dat op heel veel plaatsen deze reis. Het vlees is hier best duur en weinig mensen hebben genoeg geld om het regelmatig te eten. Wij gaan op een terrasje bij een restaurant zitten en nemen eerst een lekker glas vers sinaasappelsap. Eten er een Berber omelet en die smaakte lekker. Daarna terug naar de camping en stoppen nog even bij een oude kasba in verval. Deze moeten ze toch nodig herstellen, hij is echt mooi. We overnachten nu met 7 campers.
Week 4 Overnachtingsplaatsen week 6