Week 1 -2 -3 -4 -5 -6 -7 -8 -9 -10 -11
Marokko 2019 Week 6
     
8 - 9 maart. Vervolgen onze weg verder oostwaarts richting Tazarine. Hele bekende route en stoppen niet teveel deze keer. Een mooie berg maar ook een vlakke woestijn is wel een stop waard. Stoppen bij een oase waar enkele dromedarissen lopen. Het waait hier al hard dus snel de camera in de tas. Rijden door naar Tazzarine en rijden naar camping Serdrar. Ligt in de woestijn en via een onverharde weg van 4 km komen we op de camping. Daar staat het aardig vol en er waait een harde wind met het nodige stof. Langs de muur staat het vol en besluiten hier te vertrekken. Gaan terug en rijden naar camping Amasttou. Een kleine camping waar er net een camper vertrekt en wij nemen zijn plaats in.
Staan hier lekker uit de wind en volgens de berichten komt er veel wind aan. Lekker de rest van de dag wat lezen en zonnen. Eind van de middag nog een kleine wandeling in de oase en lopen door een aude kasba. Eind van de dag veel wind en ook de volgende morgen waait het hard. We staan hier prima beschut en blijven staan. Wandelen nog wel even naar het plaatsje maar daar is weinig te zien. Kopen een lekker broodje bij de bakker en lopen terug naar de camping. Er komt al veel stof in de lucht. Rest van de dag wat achter de computer, wat lezen en wat schoonmaken in de camper. Maak de camper gereed en als het weer wat opknapt dan kunnen we morgen weer verder trekken.
10 maart. Gaan om half 10 rijden richting Merzouga via de N12. Dat is maar een saaie weg. Treffen hier een klein steentje op de voorruit en gelijk een barst die 3 kanten op scheurt. De wind neemt ook weer toe en er was al veel stof in de lucht van de laatste dagen. Geven voor de komende dagen nog wel aardige windstoten op en besluiten om niet naar Merzouga te gaan. Rijden naar Rissanni en bezoeken de zondagsmarkt. Altijd een mooi en druk gebeuren hier in de straten. Lopen over de dierenmarkt en daar is nog voldoende te koop.
Ook op de groenten en fruitmarkt is een overvloed aan mooie verse spullen. Nog steeds worden veel inkopen hier nog door de man gedaan. Er komen hier nog veel bewoners met de ezel naar de markt maar je ziet ook steeds meer paard en wagens. Er staan er veel op een kaal terrein te wachten maar met 1 poot aan een touw. Hier mag de vuilnisman wel eens een keer langskomen, de rotzooi wordt hier nog niet minder. Gaan in een restaurantje een pizza eten maar die krijg je met 4 man amper op zo groot en dik is hij. Rijden daarna naar Erfoud. Onderweg zien we hele families met paard en wagen met inkopen op huis aan gaan.
11 maart. Het is in Erfoud bijna windstil als we opstaan en besluiten om toch naar Merzouga te gaan. Als we daar uitstappen merken we pas hoe hard het hier waait. Bij dit hotel blijven we dus niet staan. Rijden naar een andere bekende camping maar daar kunnen we haast niet op de camping komen door het vele zand. Op de camping zijn ze met een tractor het zand aan het weg schuiven. Eind van de dag zou de wind minder worden en zoeken een ander ritje. Gaan naar het plaatsje Taouz aan de grens van Algerije. Leuk om door dit dorp te lopen, zien veel opslag van brandhout wat 60 cm boven de grond ligt en daaronder zien we de geiten en schapen lekker uit de zon liggen.
Daarna maken we een wandeling naar een dorpje 2 km verder zuidwaarts. Een echt Sahara dorp met huizen van klei, onverharde straatjes en de enige luxe die we zien is elektriciteit. Er zijn veel akkertjes en daar wordt druk op gewerkt. Mensen zijn wel vriendelijk maar van een fotocamera slaan ze wel op de vlucht, ook al maak je helemaal geen foto. Mogen wel een foto maken van de oven waar ze het brood in bakken. Prachtig om hier te wandelen maar zou me geen raad weten als je hier zou moeten wonen met al dat zand en stof om je heen. Deze mensen hebben een hard leven. Wandelen weer terug naar de camper en rijden terug naar Merzouga
Stoppen bij hotel Kanz Ermal en daar is wat minder wind dan vanmorgen. Ze zeggen dat na 4 uur de wind veel minder wordt. Vermaken ons tot half 5 bij de camper en gaan dan eerst bij de kamelen kijken die te drinken krijgen en opgetuigd worden. Straks zullen ze weer veel toeristen naar een duintop brengen voor de zonsondergang. Denk dat er nu veel meer kamelen zijn dan toeristen, we hebben nog nooit zoveel kamelen gezien hier bij de duinen.
Dan de zandduinen in en dat is voor ons genieten. Best wel zwaar in het vaak mulle zand nu net na de storm van de afgelopen dagen. Het waait nog wel maar hebben geen last van stuifzand. De duinen zien er wel ongerept uit, na de storm heeft er nog niemand gelopen, ook geen kamelen. Om half 6 komen de kamelen met toeristen de duinen in en dat is mooi om te fotograferen. De zon zakt al en dat geeft het zand een mooie warme kleur. Om half 7 zijn we weer terug en willen in het hotel wat eten. Kunnen alleen maar een uitgebreid menu krijgen maar daar zien we vanaf.

12 en 13 maart. Vertrekken om half 10 richting Er-Rachidia, daar is een supermarkt en willen wat boodschappen doen. De weg er heen verloopt vlot, via de R702 naar Erfoud en dan verder via de N13. Komen door de Oases du Ziz en dat is een prachtig gebied. Stoppen bij een stel jongens die met een soort bamboe bezig zijn maar daar worden we door de eigenaar onvriendelijk ontvangen en hij wordt boos als ik een foto maakt. Dan maar een paar foto's vanaf de weg. Rijden verder langs mooi gekleurde bergen en door kloven. In Er-Rachidia naar een supermarkt waar wat meer artikelen verkrijgbaar zijn.

Rijden door naar de camping bij Kasbah Jurassique en dat is in een mooie omgeving. Een mooi dal maar de zon komt wat later over de bergen heen. De rest van de middag lekker bij komen en van de zon en de omgeving genieten. Hebben hier een goede douche met heerlijk warm water en daar maken we goed gebruik van. Wel warm hier als de wind het even af laat weten. Koelt wel af als de zon achter de berg zakt. Slapen goed en het is om 9 uur nog maar 9 gr. buiten. Om 10 uur gaan we wandelen en lopen via een pad naar een dorpje iets verder op. Zien er maar enkele mensen, lijkt wel dat er haast niemand woont
Hebben het wel snel gezien hier en wandelen via de rivierbedding terug. Er staat nog aardig wat water in en dat wordt gebruikt om de akkertjes te bevloeien. Er staan hier nog veel amandelboompjes in bloei, die zijn bijna overal al uitgebloeid. Ook andere soorten bomen en struiken staan volop in bloei. Om half 1 weer terug, eten een broodje en daarna de camper binnen verzorgen. Het zand en stof van Merzouga maar eens verwijderen. Daarna wat aan de site werken en lekker in de zon wat lezen.
14 maart. Vertrekken om 9uur en zien al snel een markt langs de doorgaande weg. Stoppen hier en doen er wat boodschappen. Dan de bergen in en nemen bij Rich de R106 en daarna de R706. De weg is vrij goed maar vaak net smal om elkaar te passeren dus wel even van het asfalt af. De natuur is prachtig met mooi gevormde bergen, kloven en diepe dalen. Komen door mooie oude dorpjes en soms zijn de straatjes smal. Mensen zijn overal vriendelijk en er wordt veel gezwaaid.
Maken veel stops en we schieten niet echt op maar het is zo mooi om hier te rijden en er foto's van te maken. Aan het eind van de R706 nemen we de R317 richting Tamtattouchte. Deze weg is wel slechter met veel kuilen en gaten in het wegdek. In de dorpjes veel kinderen langs de weg die graag willen dat je stopt. Ze gaan hier niet midden op de weg staan dus hebben er weinig last van. Zijn om half 6 op de camping en worden ontvangen met thee, koek en pinda's. Zijn moe en bestellen een berber omelet, geen zin meer om nog te koken. Krijgen zelfs nog een toetje en fruit toe. Was een lekkere dag zo in de bergen.
Week 5 Overnachtingsplaatsen Week 7