Week 1 -2 -3 -4 -5 -6 -7 -8 -9 -10 -11
Marokko 2019 Week 7
15 maart. Vandaag opnieuw een rit door de bergen. Nemen de R703 naar Alt Hani, daarna de P7103 naar Amellago en daarna de P7101 naar Goulmima. Ook dit is een geweldige rit door schitterende natuur. De wegen zijn redelijk om te rijden, soms wat smal om gemakkelijk te passeren maar allemaal goed te doen. Ook nu weer veel stops en veel foto's. Er komt een vrouwtje op een paard aangereden met een kindje op haar rug van 3 maanden. Ze is heel vriendelijk en ook haar man komt naar ons toe. Met handen en voeten een leuk kontact en geven ze wat kleding.
Later zien we een hele familie net buiten het dorp dat gezamenlijk eten aan het koken is. Worden heel vriendelijk welkom geheten en krijgen van alles aangeboden. Een dienblad met 4 kopjes thee, pinda's en wafeltjes. Daarna een soort pannenkoek gemaakt van bladerdeeg en een grote schaal met couscous wat genoeg is voor 6 personen. Die geven we maar retour en maken duidelijk dat half 12 voor ons te vroeg is om te eten. Voor we vertrekken krijgen we ook nog amandelen om op te eten. Ook leuk was een kind van 4 jaar dat met een hak struikjes uit de grond haalde en dat kon hij geweldig zo klein als hij was. Dit was weer eens een spontane ontmoeting.
Rijden weer verder en komen door mooie dorpjes en het valt ons op dat de mensen veel vriendelijker zijn dan enkele jaren geleden. Het is op veel plaatsen aardig groen en zien ook wel water in de riviertjes waar de akkers mee worden bevloeid. Mooi gezicht de mooi gekleurde rotsen met het frisse groen er tussen. De bergen hebben prachtige vormen en steeds anders van kleur. dat maakt dit landschap zo mooi.
Het is weer warm vandaag, op 2000 meter waait wel een fris windje maar je kan zo met blote armen en benen naar buiten. De amandelbomen staan hier ook nog in bloei boven 1800 meter. Hebben ook wel enkele plaatsen waar we door het water moeten rijden en het diepste was 20 cm dus dat is geen probleem. Zien ook dat er hier veel schade aan de weg is door wateroverlast maar dat schijnt al van vorige jaar te zijn en ze zijn druk bezig het te herstellen. Zijn om 4 uur in Goulmima en op de camping nog plaats genoeg. Blijven hier een paar dagen staan, even bijkomen van 2 mooie maar drukke dagen.
16 en 17 maart. Vandaag doen we rustig aan maar er moet wel wat gedaan worden. Eerst de waterpomp opnieuw aansluiten, er was een draad in een aansluitblokje gebroken. Daarna de camper een wasbeurt geven, die ziet er niet uit door het stof in de bergen. Ook moet er wat kleding gewassen worden en dit is allemaal voor de middag gereed. De rest van de dag lekker lui zijn en lezen in de zon. Op zijn tijd een drankje en een hapje en de dag vliegt om. Het is hier lekker rustig en slapen goed. Mooi weer als we opstaan en om 10 uur toch een wandeling naar de oude Kasbah. Het plein voor de kasbah ligt helemaal vol met bouwmaterialen. Lopen de kasbah in en daar is het erg stoffig. Overal zijn ze aan het restaureren.
De hele kasbah wordt in oude glorie herstelt en dat gaat ongeveer 6 jaar duren volgens een bord van de aannemer. Het is niet lekker om binnen te lopen, het stof slaat op je keel. Op de binnenplaats is het druk met mensen, doen er de was, stallen er hun vee en uit een gebouw wordt door vrouwen een soort klaagliederen gezongen, begrijpen van een man dat er iemand is overleden. Lopen nog even een stukje de oase in maar hebben geen zin om ver te gaan. Op de terug weg vraagt een vrouw ons om met haar mee te lopen. Door de donkere gangen volgen we haar en komen bij haar huis.
Daar mogen we overal rondkijken en ze wonen zeer ruim. Grote kale vertrekken waar alles in gedaan wordt. Een open oven om brood te bakken, een keuken en een kleine gezellige kamer waar ze bij elkaar zitten. Wel een familie die met elkaar muziek maken gezien de instrumenten die er staan. De vrouw speelde zelf ook. Mogen naar het dak en hebben een mooi overzicht over de kasbah en zien hier dat opknappen hard nodig is. De geiten zitten in een hok boven op het dak. We bedanken haar voor het rondkijken in haar huis en geven haar wat geld, zij blij en wij blij. Gaan weer terug naar de camping, kopen onderweg nog brood en wat lekkers voor bij de koffie.
18 maart. Rijden naar Tinerhir en gaan inkopen doen op de markt. Het is een grote en mooie markt en nog aardig authentiek. Het is ook wel rommelig met auto's en karren die over de markt blijven rijden. Wel opletten met de jongens die met handkarren gekochte goederen van de markt wegbrengen naar de taxi standplaats. Die willen nog wel eens tegen je aan rijden. Veel groente en fruit wordt er aangeboden maar ook veel dadels en graan wordt er verkocht. Lopen een uurtje over de markt en gaan voor een paar centen met 2 tassen vol groenten en fruit weer naar de camper.
Daarna richting de Todrha kloof en stoppen bij een uitzichtspunt over de oase. Hier verkopers die je geld uit je zak willen kloppen. Vragen 350 dirham voor een ketting en die we even verderop voor 100 dirham kopen. Dan door naar de kloof en daar is het druk met heel veel toeristen uit Zuid Korea en Japan. Zetten de camper door de kloof en wandelen terug door de kloof. Maken wat foto's en gaan terug naar de camper en eten eerst een broodje. Daarna rijden we nog een stuk door de bergen. Om 3 uur stoppen we voor koffie en nemen dezelfde weg terug. Rijden naar de camping en kunnen nog even buiten zitten. Om 5 uur betrekt de lucht en er waait een koud windje dus lekker naar binnen.
19 maart. Vandaag rijden we naar Boumalne du Dades en nemen daar de R 704 naar Msemrir. Hebben deze al eerder gereden maar de route is zo mooi dat we die elk jaar wel willen rijden. Mooie kleurrijke bergen, diepe kloven en leuke plaatsjes onderweg. Er komen ook steeds meer winkeltjes met souvenirs. Er komen heel veel toeristen met grote bussen die vanuit verschillende plaatsen een excursie doen naar de Dades kloof.
Maken weer veel stops om van de omgeving te genieten. In de dalen staan de amandelbomen nog volop in bloei. Er waait soms een fris windje hier op 2000 meter maar in de zon is het warm.
We treffen het wel deze keer , de zon schijnt in de kloof en geen water op de weg deze keer. Je voelt je maar klein als je door deze kloof rijd met zijn steile kalkrots wanden. Na de kloof wordt de natuur echt prachtig met zijn kale bergen en dalen. Door de wind en het water heeft het allerlei vormen gekregen. Schitterend om hier rond te rijden.

Rijden door tot Msemrir en wandelen daar wat door het plaatsje. Het marktterrein staat vol met ingepakte goederen en lege kraampjes. Om te tanken moet je ook hier zijn, er is geen tankstation maar pompen het hier uit vaten. Lopen een half uurtje rond en rijden weer de zelfde weg terug en stoppen bij de camping Pattes de Singe. Daar staan aardig wat campers maar hebben nog wel een plaatsje. Maken nog wat foto's van de rotsen (apenvingers noemen ze het). Was weer een vermoeiend dagje maar hebben wel genoten

20 maart. Verhuizen eerst naar een ander plekje op de camping, hebben nu een mooier uitzicht op de rotsen. Om half 11 gaan we wandelen en dalen af naar het dal. Ook hier nog mooie bomen in volle bloei. Wandelen een mooie route langs rotsformatie's, een paar vervallen kasbah's en door een paar dorpjes. Mensen zijn vriendelijk en zoeken kontact met je, willen wel weten waar je vandaan komt. Kijken bij een schooltje waar de deur open staat, en horen de juf grommen omdat de kinderen die aan het zingen waren door ons waren afgeleid. Om 1 uur terug op de camping en veel buiten gezeten. Er schijnt wel ander weer op komst te zijn. Zien het wel wat er op ons af komt.
21 maart. Vandaag op weg naar Skoura en zien al snel een markt in een plaatsje. Komt goed uit, we zijn aardig door de groenten en fruit heen. Leuk marktje om een rondje te lopen en wat foto's te maken. Het is hier wel goedkoop, voor € 3,50 hebben we 2 tassen vol en kunnen we weer gezond eten. Kopen ook nog eieren voor 9 cent stuk en een grote fles gas voor € 3,70. Het leven is hier nog steeds heel goedkoop. Dan door naar Skoura waar maar 3 campers op de camping staan. Kunnen lekker buiten zitten en eten eerst een broodje in de zon.
Lezen tot 3 uur en wandelen dan naar de Kasbah's hier vlakbij. Jammer dat de voorkant uit de zon staat dus morgen maar even terug. Kijken wel binnen bij de kasbah met het restaurant en mogen daar vrij rondlopen. Vanaf het dak een mooi uitzicht op de kasbah. Daarna lopen we de oase in en volgen een route die aangegeven staat. Weten alleen niet hoever het is. Het blijkt heel ver te zijn en weten niet meer waar we zijn. Houden een motor aan en kunnen met hem meerijden. Er zitten al 4 vrouwen in het bakje en wij kunnen nog op de vloer zitten. Gaat wel een beetje hard door de kuilen en dat voelen we aan de billen. Zijn blij dat we om half 6 weer bij de camping zijn.
Week 6 Overnachtingsplaatsen tijdens deze reis   Week 8