Week 1 -2 -3 -4 -5 -6 -7 -8 -9 -10 -11
Marokko 2019 Week 8
22 maart. Vandaag een rustige dag, wel gaan we even terug naar de kasbah die s'morgens mooi in de zon staat. Kijken toch ook nog even in de kasbah en doen dit zonder gids. Best wel leuk om er even door te lopen maar binnen niet bijzonder, we hebben mooiere gezien in Marokko. Om half 1 weer terug op de camping, maken er wat foto's en eten een broodje. Het is wel lekker stil hier, om 1 uur staan we met 2 campers en zijn er nog 48 plaatsen vrij. Eind van de middag komen er nog 5 bij. Vermaken ons best de rest van de dag, doen een wasje en maken de camper binnen schoon. Begin van de avond komt er bewolking en of dit ander weer brengt zien we morgen wel.
23 maart. Vertrekken om half 10 en rijden naar Ouarzazate, daar is een Aswak supermarkt om wat verse producten te kopen. Best wel een grote winkel met een ruim assortiment. Rijden door naar Ait-Benhaddou en bij camping Du Jardin is nog plaats vrij. Staan hier op een stenen ondergrond en dat is wel lekker als de regen komt die voorspelt is. Dat zal dan de eerste regen zijn sinds we in Marokko zijn. Eten eerst een broodje en wandelen daarna naar de kasbah. Daar is het druk in de smalle straatjes.

Er zijn wel een beetje veel winkeltjes gekomen en allemaal willen ze wel dat je even in de winkel kijkt. Ze zeggen dat zij de echte spullen hebben en dat voor een lage prijs. Lopen hier een paar uur rond en soms probeert de zon er door te komen maar dat lukt vandaag toch niet. Lopen terug naar de camper en zitten de rest van de middag binnen. Het is te koud om buiten te zitten met 15 graden en een koude wind. Om 4 uur komt toch de regen, het gaat niet hard maar het blijft zachtjes regenen.

24 maart. Gisterenavond regen en vooral vannacht is er veel gevallen. Om 10 uur is het aardig weer en wandelen nog een keer naar de kasbah. Het is wel een blubber zootje hier en daar door de regen. Er staat heel wat meer water in de rivier dan gisteren. Lopen nog door wat straatjes, klimmen naar boven voor het uitzicht en bezoeken nog een kleine kasbah met een museum. Vanaf het dak van het museum kan je wel zien dat er nodig gerestaureerd moet worden voor het te laat is. Lopen weer terug over de brug en kijken even bij de rivier waar het water van alle kanten in de rivier stroomt. De stenen waar we gisteren de rivier overstaken liggen nu onder water. De rest van de middag bij de camper en om 3 uur kunnen we nog een poos lekker buiten zitten.
25 maart. Vannacht droog gebleven en de zon schijnt als we opstaan. Gaan rijden en nemen de weg richting Telouet. Een mooie weg en mooie natuur en hebben hem al meerdere keren gereden. Door de regen van zaterdag zien we af om de R 307 naar Demnate te gaan rijden. Stoppen regelmatig voor een foto en doen onderweg ook nog wat boodschappen. Op deze route weinig kinderen langs de weg, we komen ook maar door weinig dorpjes. De weg is soms net iets te smal met een tegenligger maar verder een goed wegdek.
Zijn om 1 uur bij Telouet en eten een broodje. Kijken bij de kasbah maar die raakt wel heel erg in verval. Kopen een ticket en lopen naar boven. Het betegelde gedeelte blijft mooi om te zien, mooi tegelwerk en prachtig stucwerk. Het is een kunst om dit in vers stucwerk uit te snijden en uit te steken. Hebben dit zien maken in de moskee van Zagora waar we binnen mochten kijken tijdens de bouw. Om half 3 rijden we verder en zien onderweg een Auberge-camping en stoppen hier om te overnachten. Rest van de middag in de camper, buiten is het koud door een stevig windje, staan op 1795 meter hoogte dus zal een koude nacht worden.
26 maart. Vandaag opnieuw een bergroute, nemen de gok wat het weer betreft. Voor morgen geven ze nog meer kans op regen op. Bij Agouim nemen we de P 1510 en P 1737 naar Aoulouz en daarna de N 10 naar Taliouine. Een prachtige rit via meest goede wegen, soms wat smal asfalt maar geeft geen problemen. Hier en daar een waterdoorsteek maar rustig aan en gaat dat ook prima. In het begin nog wel eens even wat zon maar dat wordt steeds minder. Erg jammer met dit weer komen de kleuren niet zo mooi tot hun recht. Boven de 2100 meter is het wel fris door de koude wind.
Komen bij een dorpje en maken daar een stop. Horen verderop vrouwen zingen en zien ze naar de weg lopen. Rijden er heen en zien dat ze bouwstenen brengen naar een bouwplaats. Vraag of we een foto mogen maken en dat vinden ze wel leuk. Ze doen 2 blokken in een draagmand en hebben er wel lol in zo met elkaar. Zien later op de foto van het dorp waar ze de stenen heen brengen. Daarop zien we meerdere mannen die er aan het metselen zijn. Was een leuke stop met al die vrolijke vrouwen.

Rijden verder en komen een groepje vrouwen tegen met grote bossen gras op hun rug. Stoppen en ook van deze vrouwen mogen we foto's maken, ze vinden het wel leuk. Wel een zwaar werkje wat de vrouwen hier moeten doen, denk dat al het zware werk hier nog steeds door de vrouwen wordt gedaan. Zien hier en daar wel de gevolgen van regenval. Veel schade langs de weg en in een geul tussen 2 bergen ligt het zand wel 2 meter hoog. Dat zijn ze met een vrachtauto aan het afvoeren.

Komen door een plaatsje waar het druk is op straat, zien dat er markt is. Stoppen er en lopen de markt op. Hij is niet groot maar wel heel mooi en authentiek. Doen gelijk wat boodschappen en rijden na een half uurtje weer verder. De lucht wordt steeds slechter en de eerste regen druppels verschijnen op de voorruit. Aan de lucht te zien verwachten we een hoosbui maar die blijft uit. Wel komt er natte sneeuw naar beneden. Jammer van het weer, de verwachting was veel beter weer hier. Kunnen gelukkig doorrijden en zijn om 4 uur in Taliouine op de camping.
27 maart. Hebben naar het weer zitten kijken en het beste was om weer zuidwaarts te gaan. Rijden via de R 106 naar Tafraoute. Hebben wel veel bewolking en het komt voor dat we stoppen voor een foto en dan ineens de zon weer verdwenen is. Het blijft een leuke route waar nog wel veel schade aan de weg hersteld moet worden.
In Igherm is er markt en dat is gewoon op straat. Het is er druk en daar moeten we eerst door heen om te parkeren. Maar dat geeft eigenlijk nooit problemen, de mensen maken wel ruimte voor je. Het is wel fris hier, er waait een koud windje door de straatjes. Lopen hier een uurtje rond, kopen een broodje en terug naar de camper. Eten eerst een broodje en vervolgen onze route.
We hebben wel steeds meer de zon erbij in de loop van de middag. Maken nog een stop waar ze kudde's schapen en geiten aan het laden zijn. Ga er even heen en maak er een paar foto's. Ze gaan hier niet zachtzinnig met de beesten om. Rijden het laatste stuk naar Tafraoute en er komt steeds meer blauw aan de lucht. Komen nog langs de markt en kopen er nog even fruit, sinaasappels voor 1 dirham de kilo. Dan door naar het keteldal en zoeken een leuk plekje. Er is nu ruimte genoeg, staan schat ik een 50-60 campers. Zetten de stoelen buiten en nog even heellijk van de zon genieten.
Week 7 Overnachtingsplaatsen tijdens deze reis   Week 9