Week 1 -2 -3 -4 -5 -6 -7 -8 -9 -10 -11
Marokko 2019 Week 9
28 en 29 maart. Even een paar dagen rustig aan en daar is dit een mooie plek voor. Gaan om 11 uur naar het dorp voor enkele boodschappen en om internet op te waarderen. Laat ook een nieuwe batterijtje in mijn horloge doen en dat kost hier € 0,90. Kopen nog een kraan voor de vuilwatertank, ook die kosten hier niet veel. Om half 1 gaan we pizza eten en die smaakte heerlijk. Daarna wandelen we terug naar de camper en zitten de rest van de middag lekker buiten. Het is een graad of 25 maar je moet wel in de zon blijven. Volgende morgen is het weer stralend weer en rijden richting de blauwe rotsen. Stoppen eerder op een mooie plek tussen hele grote keien. Klimmen en klauteren hier een uurtje, daarna naar de blauwe rotsen.

Rijden helemaal naar beneden, is onverhard maar goed te doen. Deze blauwe rotsen is een project van de Belgische kunstenaar Jean Verame die hier 19 ton verf voor gebruikte. Ook hier hebben we het met een uurtje wel gezien. Rijden terug naar Tafraoute en eten in een restaurantje. Willen na het eten nog een broodje kopen maar alle winkels gesloten om half 2, het is vrijdag en niet aan gedacht dan de meeste winkels pas laat in de middag open gaan. Rijden terug naar het dal en zoeken een ander plekje waar we meer uit de wind staan. Er staan hier nog een stuk of 60 campers. Zitten lekker buiten en hebben zicht op de leeuwenkop die in de rots gevormd is. Zitten tot 6 uur buiten.

30 maart. Twijfelen door het weer waar we heen gaan, naar Tata of Taroudannt. Gokken toch op Taroudannt zodat we morgen de grote weekmarkt kunnen bezoeken. De weersvoorspelling ziet er wel aardig uit voor het weekend. Via de R 105 naar Ait Baha en via Tidsi naar Taroudannt. Leuke weg om te rijden. De eerste 50 km smal asfalt maar daarna een goede en brede weg. Zijn om 1 uur op de camperplek en daar is plaats genoeg. Het is heerlijk weer en kunnen lekker buiten zitten tot 5 uur. Dan verdwijnt de zon regelmatig en komt er wat meer wind. Voor morgen geven ze veel zon op dus goed weer om de markt te bezoeken.
31 maart. Geen zon als we opstaan en volgens de voorspelling had het tot 3 uur onbewolkt moeten zijn. Om 10 uur breekt de lucht wat en komt de zon er soms even door. Wandelen om 11 uur naar de grote zondagsmarkt en die is echt groot en druk. Vrachtwagens vol met stro en hooi en geladen is de vracht eens zo langs als de auto zelf. Lopen over de dierenmarkt en ook daar is veel aanbod van geiten en schapen. Na de koop worden ze door de koper meegenomen en daar wordt niet altijd diervriendelijk gedaan.
Gelukkig komt de zon steeds meer door de wolken en dan maar snel wat foto's maken. De mensen zijn wel vriendelijk en horen weinig keer dat ze niet op de foto willen. De dieren staan allemaal vast aan hun poot en worden stil gehouden door ze wat gras te voeren. De inspectie van het dier dat ze willen kopen kan soms zeer grondig zijn, overal wordt er geknepen en gevoeld en de vacht wordt nagekeken of er geen ongedierte in zit. Van de dieren naar de groente en fruit afdeling. Ongelooflijk wat daar allemaal ligt, vrachtwagens vol worden er gelost en het meeste allemaal op de grond. Prachtig om te zien.
Het is erg druk in de paden en vooral met handkarren moet je oppassen. Ze douwen maar door om goederen aan en af te leveren. Doen er zelf ook boodschappen en voor € 1,50 hebben we 5 kg sinaasappelen, 1 kg bananen en een broodje. Daarna nog even naar de graan afdeling, ook altijd mooi voor een foto. De bewolking wordt steeds dunner en de zon krijgt de overhand. Gaan terug naar de camper en zitten tot 4 uur buiten. Daarna lopen we naar het centrum en nemen eerst een drankje op een terras. Daarna wandelen we door een paar souks maar dat hebben we snel gezien. Eten op het Assaraf plein en dat smaakte goed. Om 7 uur weer bij de camper en weer een drukke dag voorbij.
1 april. Vandaag een rustdag, alles mag maar er moet niets. Zijn de hele dag buiten, doen eerst een wasje en de rest van de dag wat lezen en zonnen. Op de camping is het ook rustig, er gaan en komen elke dag wel een paar campers, staan er met een stuk of 20. Vanmiddag ineens 2 schildpadden vlak bij de camper van een centimeter of 18 en die komen onder de bomen wat groene blaadjes van planten eten. Dacht weleens gehoord te hebben dat ze graag fruit lusten dus pak ik een mandarijntje. Geef het hem en hij trekt even zijn kopje in maar als hij het ruikt dan kan ik hem zo voeren en hij werkt het snel naar binnen. Zitten tot half 7 buiten, was een rustig dagje met een graad of 23.
2 april. Rijden vandaag richting Marrakech en doen dat via de R 203 over de Tizi-n-Test op 2100 meter. De bergen zijn een beetje grauw met weinig kleur. Hebben de zon ook niet mee want die komt soms flauw door de wolken. Het eerste stuk heeft een mooie weg maar een 7 km voor de pas wordt het slecht en dat blijft zo nog wel 100km. Het is een vermoeiende rit door de vele bochten, zelden 200 meter rechte weg. Ook het rijgedrag van de Marokkanen hier is bedroefend, ze rijden veel te hard, nemen de binnenbochten en jij moet maar zien waar je blijft. Ze willen ook niet van het asfalt af terwijl dat max. 3 meter breed is.
Lijkt wel dat ze de pest aan campers hebben op deze route en ben blij dat we zonder schade op de camping aan komen. Dit rijgedrag hebben we nog niet meegemaakt in Marokko. Geen rit waar we met plezier op terug zien. Zijn om 3 uur op de camping en daar is het 28 graden zodat we lekker buiten kunnen zitten en bijkomen van deze vermoeiende dag. Het is een mooie camping, goed onderhouden en met heel veel bloemen. Lopen over de camping en fotograferen de kleurrijke bloemen, jammer dat er weinig zon is. Voor morgen op de dag geven ze beter weer op maar later geven ze regen op.
3 april. Blijven op deze camping en wachten af wat het weer gaat doen. De voorspelling is veel regen vanmiddag. De zon schijnt al lekker als we opstaan. We doen een wasje en om half 11 is het al 25 gr. Verder lekker buiten van de zon genieten en tussendoor wat internetten. Er is een goede WiFi op de camping. Wandeleen rondje op de camping en het water in het zwembad voelt nog maar koud aan. Staan hier met maar 20 campers. De douche eind van de middag was wel heerlijk warm. Gaan om half 7 in het restaurant eten en dat was lekker. Om 8 uur komen de eerste regendruppels naar beneden maar een uur later weer droog. Zien wel hoe het weer morgen is als we wakker worden. Was een lekker rustig dagje met veel zon.
4 april. Vannacht veel regen gevallen en ook vanmorgen blijft het maar regenen. Soms wordt het wat lichter maar het blijft door regenen. Op veel plekken plassen op de camping en enkele campers worden verzet die in een plas komen te staan. Om 2 uur is het even droog en dacht de camper even te wassen. Moet wel 3 keer stoppen om zelf niet nat te regenen. Komen de dag wel door, hebben een goede internetverbinding, lezen en klussen wat in de camper. Zien wel wat het morgen wordt maar de vooruitzichten zijn niet best de komende week. Om 5 uur wordt het droog maar volgens de radar krijgen we vanavond en vannacht nog meer regen.
Week 8 Overnachtingsplaatsen tijdens deze reis Overzicht in Google Maps Week 10