week 1 - 2 - 3 - 4 Midden Europa 2012 week 1 Index

12 Mei. Vertrekken vandaag voor de volgende reis die begint in Duitsland. De laatste spullen laden en zijn om half 11 klaar voor vertrek. Aardig weer om te rijden, meest zon maar soms ook een klein buitje. Rijden richting Hann Munden waar we willen overnachten. Bij Kassel file door een aanrijding en dat kost ons een uurtje. Komen om half 5 aan op de CP en die staat vol. Gelukkig is er op het parkeerterrein plaats genoeg en zetten hem daar maar neer. Daarna lopen we even het stadje in maar het is er niet gezellig. De meeste winkels zijn al gesloten en voor een terrasje is het te koud. Lopen een rondje en de vele vakwerkhuizen geven het stadje toch een speciaal aanzicht. Zijn om 6 uur weer bij de camper.

13 Mei. Na het ontbijt rijden we naar Hahnenklee in het Harz-gebergte. Rijden eerst door een akkerbouwgebied en daar staan de koolzaadvelden al mooi in bloei. Dan door het Harz gebergte met soms stevige klimmen om in Hahnenklee te komen wat op 580 meter hoogte ligt. Bezoeken hier het mooie houten stafkerkje wat veel weg heeft van de kerkjes in Noorwegen. Hij is veel mooier afgewerkt als de kerkjes in Noorwegen. Door het vele houtsnij en schilderwerk een plaatje om te zien. Even terug naar de camper en eten een broodje.

Daarna gaan we de Liebesbankweg lopen. Een mooie wandeling van ruim 7 km door mooie natuur en je komt langs mooie bankjes die romantische vormen hebben, van hartjes tot een bankje voor diamanten bruidsparen. Lopen over goede paden en komen langs mooie meren in dit waterwingebied. Komen langs een leuke leerzame speelplek voor kinderen over wateraandrijving. Aan het einde van de wandeling is een wasplaats waar je de warme voeten een verfrissend bad kan geven. Uit de zon is het helaas fris, maar een graad of 12 maar het is gelukkig droog. Om half 5 terug op de CP en lekker in de warme camper aan de koffie. Staan lekker rustig en blijven hier overnachten .

mooie bankjes
bad voor de warme voetjes
14 Mei. Het was een koude nacht, om het vriespunt en in de camper maar 8 graden als we opstaan. De kachel aan en ontbijten op ons gemak. Gaan om 10 uur rijden naar Goslar, een oud stadje met vakwerkhuizen wat we willen bezoeken. Dicht bij het centrum is een groot parkeerterrein waar je ook mag overnachten. Lopen het stadje in met mooie huizen een groot  plein en heel veel winkeltjes. Gezellig om hier even rond te lopen. Bezoeken de Lutherse Kerk en vooral de preekstoel is prachtig door de vele afbeeldingen in houtsnijwerk. Om 12 uur lopen we naar de camper en eten een broodje. Daarna rijden we naar Quedlinburg, een stadje dat op de Unescolijst staat door de originele staat van straatjes met vakwerkhuizen.
prachtige preekstoel
houtsnijwerk aan de preekstoel
leuke stoelen

Er is nog plaats op de kleine CP en staan vlak bij het centrum. Lopen eerst naar de stiftkerk maar helaas op maandag gesloten. Dan naar het centrum en dat ziet er wel mooi uit. Bezoeken een paar kerken maar die vallen een beetje tegen, erg kaal en kleurloos van binnen. De glas in lood ramen  geven nog wat kleur aan het interieur. Lopen ook hier weer een paar uur rond en de voeten beginnen nu toch gevoelig te worden. Om 5 uur weer bij de camper en houden het voor gezien voor vandaag. Morgen in ieder geval een dag met weinig lopen.

burcht met stiftkerk pleintje met mooie vakwerkhuizen.
15 Mei. Vanmorgen terug naar de burcht om de stiftkerk te bezoeken. Volgens ons boek moet dit prachtig zijn en de schatkamers met gouden en ivoren voorwerpen moeten speciaal zijn. Kopen een ticket en komen in een kale grauwe en lege kerk. Langs de muur staan wat stoelen en dat is dat. De schatkamers zijn twee kleine kamers met maar enkele gouden voorwerpen en de ivoren voorwerpen kunnen wij niet ontdekken. Voor ons beslist het bezoeken niet waard maar dat is natuurlijk persoonlijk. Gaan terug naar de camper en vertrekken naar Dresden.
De CP is gauw gevonden, staan wel onder de bomen maar vlak langs de Elbe en 200 meter van het oude centrum.Prachtige plek voor een bezoek aan de stad, heerlijk dichtbij. Lopen de brug over en staan rondom de oud ogende gebouwen. De stad is in 1945 zwaar gebombardeerd en bijna geheel vernield. Na de oorlog zijn veel gebouwen weer in de originele staat herbouwd. Het is aardig weer en wandelen langs de diversen mooie gebouwen en kerken.
zicht op Dresden

De 102 meter lange muurschildering laat de geschiedenis zien van de Saksische Graven en Koningen allen gezeten te paard en in de kleding uit de periode waarin ze leefden. Lopen de binnentuin van het Zwingercomplex in met zijn vijvers en fontijnen en rondom staan de barokke gebouwen waar diversen musea in zijn gevestigd. Gaan hier morgen maar eens binnen kijken. Blijven nu lekker buiten zolang het goed weer is. Eind van de middag begint de lucht toch donker te worden en om half 6 vinden we het genoeg voor vandaag en lopen terug naar de camper. We zijn er nog maar net en de eerste regendruppels komen naar beneden. Hopen morgen toch weer droog en zonnig weer te hebben.  

hoofdingang Zwinger complex
slecht weer op komst
16 Mei. Heel de nacht droog geweest en er schijnt een flauw zonnetje als we naar de stad lopen. Lopen nog een snel rondje maar het is bitter koud, wel 10 graden koeler dan gisteren. Lopen naar het Zwinger complex en gaan daar de musea bezoeken. Kijken eerst in het porselein museum waar heel veel Chinees porselein van rond het jaar 1700 te bewonderen is. Het is een zeer uitgebreide collectie. Dan naar de schilderijen van de oude meesters. Hier zie je alle grote schilders zoals Rembrandt, Jan Steen, Rubens, Vermeer enz. Ook het wapenmuseum is mooi om te zien. Een mooie collectie van zwaarden, pistolen, geweren en harnassen, een bezoek waard. Helaas fotograferen is binnen overal verboden dus geen foto. 
Zwinger complex carillion met porseleinen klokken
kruiskerk Dresden
CP Pirna
zicht op Pirna

Lopen naar de Kruiskerk, een grote kerk met 2 torens die ver boven de omliggende gebouwen uitsteken. Ook deze kerk is binnen niet aantrekkelijk om te zien. Alle muren en het plafond zijn kaal en grauw, het is uitgevoerd in grof stucwerk. We hebben het snel gezien binnen. Lopen nog over een markt maar het wordt steeds kouder door de harde wind. Het voelt aan als een paar graden boven nul. Houden het voor gezien en gaan terug naar de camper. Eten een broodje met wat warms en vertrekken om 2 uur richting Pirna. Doen onderweg wat boodschappen  en zijn om 3 uur op de CP in Pirna waar we een mooi plekje langs de Elbe hebben met uitzicht op het stadje.

17 Mei. Nemen een rustdag en blijven hier aan de Elbe staan. Lezen en plannen wat en maken tussendoor de camper een beetje schoon. Na de lunch nemen we het pontje naar het stadje en lopen daar wat rond. Er zijn veel terrasjes maar de meesten zijn leeg door het koude weer. Het is gelukkig wel droog en redelijk wat zon. Pirna zelf hebben we gauw gezien, zien wel een mooie fiets waar je met 7 personen met 7 stel trappers gelijk mee kan fietsen. Wandelen langs de Elbe, daar is het wel druk, er schijnt hier een mannendag gehouden te worden en overal lopen mannen op straat met een fles bier. Om half 4 weer in de warme camper en zetten lekker koffie. De rest van de dag wat lezen en de site bijwerken.

centrum van Pirna
7 persoons fiets
Radarboot op de Elbe
Week 2                                                                                 index