week 1 - 2 - 3 - 4 Midden Europa 2012 week 2 Index

18 Mei. Vertrekken om 10 uur richting Bautzen, een klein stadje met een leuk oud centrum. Rijden binnendoor en komen door leuke dorpjes en in één daarvan doen we boodschappen in de supermarkt. Zijn om 12 uur op de CP in Bautzen maar die staat vol. Eerst langs de sanizuil om te lozen en water te laden. Daarna eten we een broodje voor we naar het stadje lopen. Hebben geluk deze keer, er vertrekt net een camper en wij nemen gauw dat plaatsje in. Daarna lopen we naar het centrum en daar is het feest. Bautzen bestaat 1010 jaar en dat vieren ze. Kijken eerst even in de St Petri Dom, een grote kerk met een mooi interieur. Ook mooi houtsnijwerk is hier te zien. Een bruidspaar staat een boomstam door te zagen, maar waarom ze dit doen?

Er zijn 3 grote podiums in de stad waar vanavond verschillende bands optreden. Lopen even door een groot winkelcentrum en ook daar is het erg druk. Gaan om 4 uur terug naar de camper en lezen een poosje. Koken eten en na de koffie lopen we nog even naar de stad. Van verre horen we de muziek al dreunen en op het eerste podium staat een band die wel ver boven de 100 decibel hun muziek ten gehore brengen. Lopen naar een andere plek waar wel een leuke band zit met elektrische piano’s, dat klinkt een stuk beter. Het is er druk en de Duitser weten wel raad met bier en braadworst, er wordt wat naar binnen gewerkt. Om 10 uur weer terug  in de camper.  

19 Mei. Rijden vandaag naar het plaatsje Gorlitz op de grens van Duitsland en Polen. Een riviertje deelt de stad in tweeen. Hebben prachtig weer, de warmste dag tot nu toe. Nemen binnendoor wegen en het is mooi om in deze tijd van het jaar rond te trekken. De natuur is op z’n mooist, fris groen en veel bloemen komen nu in bloei. Zijn om 12 uur bij de CP maar kunnen er niet op, de slagboom werkt niet. Bij navraag horen we dat er een  monteur om half 2 langs komt. Rijden naar de supermarkt, doen wat boodschappen en eten daar een broodje. Daarna terug naar de CP en de monteur verschijnt op tijd en heeft het binnen 5 min. opgelost. Zetten de camper neer en lopen naar de stad. Leuke plaats en gezellig op straat door het mooie weer. onerweg
brug naar Polen
veel onderhoud nodig deze huizen
grote woonblokken

Kijken in de grote kerk die mooi is van binnen, veel oude dingen zijn er te bewonderen. Lopen daarna naar de brug en lopen zo Polen binnen. Het verschil zie je gelijk, veel huizen die slecht zijn onderhouden, grote eentonige flatgebouwen vol met satelietschotels, heel anders dan in Duitsland. Lopen er een supermarkt binnen en daar is wel van alles te krijgen en heel veel dingen goedkoper dan bij ons, voor € 2,10 koop je al een fles Vodka. Lopen weer terug Duitsland in en wandelen nog een poos door de stad. Om 4 uur weer richting de camper, zetten de stoelen buiten en zitten nog tot 6 uur in het zonnetje. Hopen morgen ook dit weer te hebben.

20 Mei. Mooi weer als we opstaan, al vroeg boven de 20 graden. Vertrekken van de rustige CP en rijden naar het plaatsje Ostritz waar een groot klooster te bezichtigen is. De weg erheen is mooi en op zondagmorgen lekker rustig om te rijden. Parkeren de camper op de parking en moeten dan nog 1 km lopen om bij het klooster te komen. Hier zijn de bouwvakkers alles aan het opknappen, overal op het terrein zijn ze bezig. In 2010 heeft het water hier 2 meter hoog tegen de muren gestaan en zijn ze nu aan het repareren. Ook de kloosterkerk zijn ze binnen aan het restaureren en daardoor een kale boel van. Als ze klaar zijn dan zal hij wel heel mooi zijn.

Zien nergens kloosterlingen lopen, lijkt wel of die er niet meer zijn. Lopen er nog wat rond en vertrekken dan richting Zittau waar we de grens oversteken naar Tsjechie. Kopen een wegenvignet, wisselen wat geld en rijden dan door naar Liberec waar we naar een camping gaan. Zoeken een mooi rustig plekje en zetten de stoelen in de zon. Eten een broodje en lezen de rest van de middag en werken de website's bij. Wel een overgang die warmte ineens, het is best even wennen en doen even rustig aan.

21 Mei. Trekken verder en rijden via smalle wegen een route hier in de omgeving. Tot Frydlant gaat het goed maar als we naar Hejnice willen lukt dat alleen via een grote omweg. Omleidingen worden niet zo goed aangegeven en het kost veel tijd en inspanning om bij de kloosterkerk te komen die we willen bezoeken. Deze bedevaartkerk is mooi om te zien met zijn twee uientorens. Ook binnen ziet hij er prachtig uit met het Barokke schilderwerk. Nemen de tijd om alles hier te bekijken en lopen daarna even het plaatsje in om een bank te zoeken. Ook die vinden we en vullen de knip bij met wat Tsjechisch  geld. bedevaartkerk van Hejnice
Stoppen boven op een bergpas en eten daar een broodje. Bij een bij stuwmeer maken we nog een stop en kijken er wat rond. Dan vervolgen we de route naar Harrachov, bekent om de glasfabriek die hier al 300 jaar in bedrijf is. Met een gids de fabriek in en die laat ons het hele productieproces zien van het maken van wijnglazen. We zijn maar samen en we krijgen alle tijd om alles rustig te bekijken. De slijperij is wel prachtig om te zien, alles nog in de oorspronkelijke staat, jammer dat er maar 1 man zit die een schaal aan het slijpen is. Het valt ons wel op dat er heel hard gewerkt wordt in de fabriek ondanks de hitte van de glasovens.
voet aan het wijnglas zetten
facetten slijpen slijperij met 24 plaatsen

Ze maken hier ook grote kroonluchters helemaal van glas die je vaak in kerken ziet hangen. Ook die worden in de slijperij prachtig geslepen met mooie facetten. Bezoeken daarna het glasmuseum waar ook mooie stukken tentoongesteld staan. Er is ook nog een skimuseum waar veel oud en nieuw skimateriaal tentoongesteld wordt van de Tsjechen. Drinken een cola op het terras bij de fabriek en lopen nog even door de grote winkel waar veel glaswerk te koop is. Vertrekken hier om half 4 en rijden naar Vrchlabi waar we een ACSI camping opzoeken. Mooie stille camping, staan hier met 3 caravans en 2 camper, allen Nederlanders.

22 Mei. Doen rustig aan vandaag en blijven op de camping staan. Nemen om 10 uur de fiets en rijden naar het plaatsje Vrchlabi. (hoe je dit moet uitspreken?) Prachtig weer en er ligt zelfs een fietspad vanaf de camping naar het plaatsje. Lopen even bij de info binnen maar vinden er niet veel bijzonders. Kijken in het Krkonossky museum wat wel leuk is om te zien. Van alles wat met het boerenleven en de natuur in het Reuzengebergte te maken heeft. Het is gevestigd in een voormalig Augusteinenklooster.  Daarna naar het park waar een mooi kasteel in  staat. Hierin is het hoofdkantoor van het Nationale Park  gevestigd. Er staan mooie struiken en planten in bloei en in de vijver zwemmen grote karpers.
museum
vrouwen als werkpaarden in 1914
lekker fietsen met dit weer Lopen nog wat door het centrum en kijken wat in bijzondere winkeltjes. In veel winkels is het benauwd door het warme en drukkende weer. Om 1 uur hebben we het wel gezien en zoeken de fiets weer op. Gaan even bij de Lidl aan voor een paar boodschappen en zijn om half 2 weer bij de camper. Eten een broodje en lezen de rest van de middag buiten in de zon. Om 5 uur betrekt de lucht en hebben we een buitje en wat onweer. Na een half uurtje komt de zon er weer door en is het weer 23 graden. Doe de fietsen weer in de garage en vul de watertank even bij, morgen trekken we weer verder.

23 Mei. Rijden eerst naar het rotsgebied Adrspach en gaan daar wandelen tussen de grote rotsformaties. Het is er druk, er zijn vooral veel schoolkinderen uit Polen die op schoolreisje zijn. Er staan wel 30 bussen maar gelukkig is het een groot gebied zodat je niet op elkaars lip loopt. Heerlijk om hier nog eens terug te zijn en nu hebben we meer zon dan de vorige keer. Om 2 uur houden we het voor gezien en rijden naar een klein plaatsje onder Praag waar we op een camping gaan staan. Wordt van goede info voorzien bij de receptie voor een bezoek aan Praag. Vanaf hier kunnen we met de trein rechtstreeks naar het centrum van Praag. Zitten nog tot half 7 buiten in het zonnetje, het is dan nog 28 graden.

24 Mei Vandaag een bezoek aan Praag. Eerst 1 km lopen naar het station en vandaar met een klein dieseltreintje naar het centrum van Praag. De rit duurt een half uur en een retourtje kost € 2,10 p/p. Van het centraal station is het 10 min lopen naar de oude binnenstad. Het is prachtig weer om in de stad te zijn maar dat vonden al die duizenden andere mensen ook. Het is overal erg druk, vooral veel groepen die de stad bezoeken. Komen ook groepen leerlingen uit Nederland tegen. Komen bij het oude Raadhuis met zijn bijzondere klok en daar is geen doorkomen aan, het plein staat vol met mensen die allemaal wachten op het slaan van de klok.

het oude Raadhuis
prachtige klok
mooie pleinen
brugtoren op de brug
de beroemde Karelsbrug
Praagse burcht
Kathedraal

Bewonderen diverse mooie gebouwen en komen bij de beroemde Karelsbrug die hier in de  14e eeuw is gebouwd. Hij is 500 meter lang en aan beide zijden staan er grote brugtorens met aparte daken. Vanaf de brug een mooi uitzicht op de Praagse Burcht en de Kathedraal. Op de brug staan veel stalletjes met sierraden, muzikanten,  en ook de portrettekenaars proberen hier wat te verdienen. Wandelen naar de burcht en bezoeken de kathedraal die door een Franse architect is ontworpen met als voorbeeld de kathedraal van Narbonne. Hij is groot, 124 bij 60 meter en het middenschip is 38 meter hoog. Vanaf de burcht een mooi uitzicht over de stad. Lopen hier nog een poosje rond en dalen weer af naar de rivier.

zicht op Praag
Hebben geen zin om hier nog muzea te gaan bezoeken. Het zijn vaak combikaarten voor meerdere afdelingen die vrij duur zijn en het is overal zo vol met mensen dat wij daar geen zin meer in hebben. Lopen over de Karelsbrug weer terug naar het oude centrum. Willen nog de Joodse begraafplaats bezoeken en moeten voor ons samen €20,- betalen. Vinden dit te gek en gaan een lekker ijsje kopen, Daarna wandelen we weer terug naar het centraal station en nemen de trein terug naar de camping. Het is half 7 als we daar aankomen, een vermoeiende dag en houden daarom morgen een rustdag.
mooie bewerkte gevels Nationaal Museum
Week 1 Index week 3