week 1 - 2 - 3 - 4 Midden Europa 2012 week 4 Index

2 Juni. Weer veel regen vannacht en het regent nog steeds als we om 10 uur gaan rijden. Gaan eerst een bezoek brengen aan het Concentratiekamp Mauthausen. Dit kamp is in 1938 geopend en tot Mei 1945 zijn hier de gruwelijkste dingen gebeurd. Van de foto tentoonstelling krijg je koude rillingen, de verschrikkelijkste dingen zijn gefotografeerd en zijn hier voor iedereen zichtbaar. Hoe heeft het toch zover kunnen komen dat mensen dit elkaar aandoen en nog steeds elkaar aandoen. We bezoeken de barrakken, de executieplaatsen, de gaskamers, de crematoria , de martel en verhoorkamers enz.

Ook zijn er veel gevangenen omgekomen door ondervoeding en uitputting door het werk in de steengroeve. Ook werden gevangenen vanaf een muur boven de groeve de dood in geduwd. Hier en in de omliggende kampen zijn meer dan 100.000 gevangenen om het leven gekomen. Lopen door het herdenkingspark waar veel landen gedenkmonumenten hebben geplaatst ter herinnering aan de gesneuvelde landgenoten. Je mag er je ogen niet voor sluiten maar we zijn opgelucht als we weer buiten het kamp staan. Je voelt je gewoon onwel als je dit alles op je in laat werken.
Er komt net een groep Italianen aan met oude Fiat 500 auto's. De oudste is van 1949 en ziet er nog goed uit. Er zijn er ook nog een paar bij met houten portieren. Ze doen een rondreisje Oostenrijk, wel hebben ze een servicebus bij zich voor reparatie en onderdelen.

Rijden door naar Sankt-Florian waar een heel groot kloostercomplex is met een grote stiftkerk. Het is er druk als we aankomen, blijkt een Katholieke jeugddag te zijn in het complex en voor honderden kinderen wordt er van alles georganiseerd. Bijna alles is open gesteld zodat we zelf boven op de galerij in de kerk bij het orgel kunnen kijken. Zie ook voor het eerst de achterkant van een orgel en hoe ze gebouwd worden. Dit is wel heel bijzonder om te zien. Dwalen door de kloostergangen en ook deze worden door kinderen gebruikt om te spelen en te knutselen. Om 5 uur weer bij de camper en besluiten om hier op de parking te overnachten.

3 Juni. Vannacht geen regen en mooi weer als we opstaan. Gaan om 9 uur rijden richting Linz via binnenwegen. Het is overal nog stil zo vroeg op de morgen. Besluiten om Linz over te slaan en eerst naar Wilhering te gaan. Hebben gelezen dat daar de mooiste Rococokerk staat van heel Oostenrijk. Deze stiftkerk is in 1146 gesticht maar in 1733 bijna geheel afgebrand. Hij is weer opgebouwd en hij is werkelijk prachtig. Hij is niet groot maar je kijkt je ogen uit bij zoveel pracht en praal. Er begint ook net een dienst en die wonen we ook een poosje bij. Altijd leuk om dit mee te maken. Drinken koffie in de camper en rijden door naar Gmunden aan de Traunsee.
de mooiste stift van Oostenrijk zeggen ze?
detail boven het orgel
klooster gedeelte
onderweg

Eten onderweg een broodje op een leuk plekje aan het water. Zijn om 2 uur in Gmunden en daar is het druk. Het is zondag en prachtig weer en er is een 3 daags zeilfeest op het meer. Bezoeken eerst het kasteeltje dat op een eiland in het meer ligt. Het is via een houten loopbrug te bereiken. Leuk om het even te zien. Lopen langs het meer naar de stad en daar is het druk. Het is warm en veel mensen lopen met een ijsje. Wij kunnen natuurlijk niet achterblijven en nemen er ook maar één. Heerlijk om met dit weer langs het water te lopen, weer even wat anders dan kerken en kloosters. Vermaken ons hier prima de rest van de middag. De parking is al aardig leeg als we bij de camper zijn en blijven staan om te overnachten. Om 8 uur weer veel regen en onweer.

Gmunden aan de Traumsee
Seeschloss Ort op zondag in klederdracht
centrum Gmunden
5 Juni. Nat als we opstaan maar we blijven hier niet staan in die drukte. Rijden omhoog naar de Postalm en als we daar zijn komt de zon er soms door. Gaan hier wandelen maar het is erg koud, 6-8 graden en door de wind voelt het alsof het vriest. Ook is alles nat en vies, op de kleine paadjes of op de weide allemaal water en krijg je natte voeten. Lopen even rond en dalen dan weer af van 1300 naar 600 meter.
Zien een bordje van de Lammerklamm en stoppen om te kijken wat dit is. Ziet er leuk uit, kopen een kaartje en lopen de klamm in. Deze is mooi om te te zien en via trappen aan de wanden kan je zo de kloof inlopen. Soms de zon er even bij en gauw wat foto’s maken. Lopen een uurtje hier en gaan verder.
Het weer knapt steeds meer op en besluiten ook de Liechtensteinklamm in St Johann te gaan bezoeken. Deze is echt mooi om te zien. Op veel plaatsen is de kloof smal en er valt weinig licht naar beneden. Het is een heel geklim tot het eind van de kloof maar vinden dit beiden prachtig. Hebben ook nog de Krimmelwaterval op het progamma en we rijden vast die kant op. De lucht wordt steeds blauwer en rijden maar door naar Krimmel. Bij een hotel is een camping en gaan daar staan.

Van hier is het 400 meter lopen naar de kassa van het park. Op de camping krijg je een gastenkaart en met die kaart heb je gratis toegang bij de waterval. (€2,50 p/p) Toch nog een lange dag geworden door het mooie weer aan het eind van de middag. Het was prachtig om te rijden, helder en met een mooie wolkenlucht. Hopen dat we morgen nog een droge dag hebben met een beetje zon.

6 Juni. Vannacht toch weer regen maar als we opstaan is het droog en een klein beetje blauw aan de lucht. Wandelen naar de waterval en dat is zwaar. Het is een hele klim naar de 1170 meter maar hier wel een mooie plek om het water naar beneden te zien bulderen. Door de vele regen de laatste tijd komt er extra veel water naar beneden. Ga alleen door naar 1330 meter en dat is nog zwaarder als het eerste stuk. Hier zitten echt steile stukken tussen en ben blij dat ik boven ben. Inmiddels begint de lucht ook weer te betrekken en laat de zon steeds meer verstek gaan. Gaan weer naar beneden en om 12 uur weer in de camper. Drinken even koffie en gaan op weg naar Rattenberg.

Kunnen vlak bij het centrum parkeren en lopen het stadje in. Er wordt hier inderdaad veel glas te koop aangeboden, bijna in elke winkel. Er worden ook demonstraties gegeven in glas blazen en slijpen. Mooi om te zien wat ze hier allemaal met glas doen. De bijzondere stukken zijn wel prijzig hoor, zien een auto met chauffeur van 25 cm groot en dat kost € 3000,-. Om 4 uur komen de eerste regendruppels weer naar beneden. Rijden naar Schwaz waar een CP is en waar we gaan overnachten. Na het eten begint het meer te regenen en ook voor morgen wordt er veel regen verwacht. Eerst maar slapen dan zien we wel verder.

7 Juni. Toch weer slecht weer gisterenavond en vannacht veel wind en regen. Als we opstaan nog steeds donker weer en twijfelen  wat we gaan doen vandaag. Rijden eerst maar 70 km richting Innsbruck en besluiten dan wel of we in Oostenrijk blijven  of we verder gaan richting Duitsland. Het weer knapt wel iets op en gokken het om de Silvretta Alpenstrasse te gaan rijden. Het is een tolweg en moeten € 20,- betalen voor de camper. Het is een mooie weg van ongeveer 80 km met halverwege de klim omhoog naar de pas op 2036 meter hoogte. De zon komt regelmatig voor de dag als we op 1500 meter zijn. De laatste klim is mooi,een  prachtig landschap, hier en daar een meertje en steeds meer sneeuw.
Het is wel erg druk op de weg en boven op de pas. Komen er later achter dat het vandaag Sacrementen-dag was en dat de meeste mensen vrij waren. Gaan een stuk wandelen op de pas, wel koud maar volop zon. Ook hier moet je wel op de paden blijven, de weiden zijn drassig en nat en je zakt er tot over je enkels in weg. Zien hier de eerst  gentianen en het kost me wel een paar natte voeten om ze te fotograferen. Na een paar uur wandelen dalen we weer af en het is stijl naar beneden. Je moet heel veel bijremmen zelfs in de laagste versnelling.

Hoe verder we afdalen hoe minder zon hebben we. Krijgen zelf weer wat regen onderweg. Rijden richting Bodensee en zoeken bij Niduzers een ACSI camping op. Ook hier staat het vol met Nederlandse campers en caravans. Het is een goede camping met grote plaatsen en  prachtig sanitair. Avonds is er een voorstelling Alpenhoorn blazen en dat klinkt mooi. Ze zijn net op tijd klaar, de lucht wordt slecht en het lijkt of er noodweer op komst is. De lucht ziet er driegend uit. Begint hard te waaien maar zodra het gaat regenen en onweren gaat de wind weer liggen. We hebben wel geluk gehad vandaag met mooi weer op de Silvrettapas. Verwachten een onrustige nacht.

8 Juni. Regelmatig regen vannacht maar toch wel goed geslapen. Doen rustig aan en hopen dat de lucht een beetje opklaart zodat we lekker een dagje in de zon kunnen lezen. De zon doet zijn best maar om 10 uur betrekt de lucht, er komt veel wind en het is 14 graden buiten. Besluiten alsnog richting Duitsland te rijden. Nemen de autobaan naar Main Stockheim waar een mooie CP aan de rivier Main is. Heel de dag donker weer en soms wat spetters op de voorruit. Om 5 uur komen we aan en hebben geen plaats aan het water maar in de tweede rij. Zetten wel even de stoelen buiten maar er is teveel wind en met 16 graden toch te fris om buiten te zitten.

9 Juni. Goed geslapen en droog weer als we opstaan. Er waait wel een harde koude wind en besluiten naar huis te gaan . Verzorgen de camper en rijden rustig richting Nederland. Vrij zonnig onderweg maar ook regen en door de harde wind morgens is het toch voorzichtig rijden. Het is zaterdag en niet te druk op de weg zodat we lekker opschieten. Om 5 uur zijn we thuis en kunnen we terug kijken op een mooie maand door Midden Europa.  

week 3 index