week 1 - 2 - 3 Noord-Oost Duitsland 2012 week 1 Index
15 Sept. Vertrekken om half 10 met een flauw zonnetje en hopen maar dat het steeds beter wordt. Het is druk op de weg en dat op zaterdagmorgen. Stoppen voor de koffie net voor we de grens passeren naar Duitsland. Het weer wordt zonniger en op de weg rustiger. Stoppen voor een broodje en daarna de laatste etappe naar Celle. Daar komen we om 3 uur aan en de zon laat het inmiddels afweten. Drinken wat en lopen naar het gezellige centrum met veel vakwerkhuizen. Halen wat info en een kaart van de Lunenburgerheide.

Het centrum is prachtig met veel mooie oude gevels. Wandelen door diverse straatjes in het centrum met de meeste vakwerkhuizen. Lopen ook wat winkels in en die zijn hier ook meer dan voldoende. Zijn om 6 uur weer in de camper en maken eten klaar. Hopen dat we morgen wat meer zon hebben, die heeft ons wel in de steek gelaten vandaag.

16 sept. Vertrekken om half 10 richting Undeloh via binnendoor wegen. Mooie natuur met veel akkerland  maar weinig heidevelden te zien. Stoppen bij een parking waar wel wat heide staat en gaan daar wandelen. Jammer dat we een weekje te laat zijn, door de regen van de laatste dagen zijn alle bloempjes verdwenen en weinig kleur te zien. Daarna naar Undeloh waar het erg druk is. Zoeken een plekje voor de camper en dat lukt nog. Lopen naar het dorp waar een grote rommelmarkt is. Er rijden hier veel paardenkarren die je naar Wilsede brengen. We nemen een kar en laten ons vandaag eens rijden. De rit duurt een klein uurtje en daarna hebben we een uur om in een soort openluchtmuseum rond te lopen.

Hier staan div. oude hutten, schuren en huizen in de orginele bouwstijl van deze streek. Daarna weer een uurtje in de paardenkar terug naar Undloh waar het inmiddels overal vol staat met auto’s, wat een drukte.  We kunnen gelukkig wegkomen met de camper, stonden wat afgelegen op een zandpad.

Drinken wat en vertrekken naar Luneburg. Komen daar om 4 uur aan en wandelen naar het stadje. Leuk plaatsje met mooie huizen en twee zeer grote kerken die helemaal zijn opgetrokken met rode bakstenen. Bezoeken de kerken en wandelen door de leuke straatjes en over het grote plein in het centrum. Ook veel winkels maar die zijn op zondag gesloten. Om half 7 weer bij de camper, een drukke maar leuke dag met veel zon.

17 sept Rijden vandaag eerst naar Scharnebeck om naar de scheepsliften te kijken. Zijn er lekker vroeg maar de pech dat ze in onderhoud zijn. De ene lift werk helemaal niet en de andere start weer om 2 uur vanmiddag. Kijken in het voorlichtingscentrum en zien hier hoe alles precies werkt. Heel indrukwekkend om te zien. Vrachtschepen tot 100 m lang worden hier met de lift 38 meter in hoogte getransporteerd. De hele handeling met in en uit varen duurt 15 min. Er vaart ook een bootje en voor € 7,- kan je mee om dit gebeuren vanaf de boot mee te maken. Maar jammer dat dit dus ook niet door kan gaan vandaag.

Lopen hier een uurtje rond en gaan dan door naar Ratzeburg. Dit plaatsje ligt op een eiland maar heeft weinig te bieden. Er staat een apart kerkje dat binnen helemaal wit is en bestaat uit 3 verdiepingen, lijkt wel een oud theater. De Dom is wel indrukwekkend en is helemaal uit rode baksteen opgetrokken. Ook binnen is alles met deze stenen gemetseld. Staan wel mooie beschilderde ramen in deze kerk. Lopen even door het stadje maar dat heeft op winkels na ons niets te bieden. Om 3 uur hebben we het wel gezien en rijden door naar Lubeck. In deze stad schijnen wel veel mooie gebouwen te staan. Dat gaan we morgen even ontdekken.

18 sept. Gaan op de fiets naar de stad, hebben een zonnetje en 20 graden. Het is rustig in de stad en er staan hier wel 7 of 8 kerken waarvan we er enkele gaan bezoeken. Kijken eerst in de St Jacobi, bebouwd in 1334 en dit is de kerk van de pelgrims en de zeelieden. Geheel gebouwd met de bekende rode bakstenen. Mooie kerk binnen met veel houtsnijwerk aan het orgel. Ook apart zijn de beschilderde orgelpijpen, wij hebben dit nog nooit gezien.  Wat vooral opvalt dat de kerken zeer groot zijn.
St Katharienen Kirche
St Marien Kirche
Lopen naar een van de grootste kerken van Duitsland, de St Marienkirche. Deze gotische kerk van baksteen is met zijn 125 meter hoge toren een van de hoogste kerken ter wereld. Het middenschip van 38,50m hoog en mooi bewerkt. Moeilijk door de hoogte om dit te fotograferen. Lopen via het marktplein naar de Holstentor, een van de mooie stadspoorten. Halen nog wat info bij het toeristenbureau dat hier vlakbij is. Daarna gaan we naar de Dom, de oudste kerk van Lubeck. Deze kerk heeft de grootste bakstenen gewelven van heel Noord-Europa. Krijgen honger en gaan wat eten in een Turks restaurantje waar we een donner-kabab bestellen en die voortreffelijk smaakte.

Winkelen even en kijken ook in een winkel waar ze veel marsepein verkopen, een beroemd product van Lubeck. Ook het Raadhuis is mooi, kijken binnen in de hal en verder komen we niet. Er is nog een rondleiding aan het eind van de middag maar daar wachten we niet op. Wandelen door wat oude achterstraten waar je nog mooie oude gevels ziet. Om half vier zoeken we de fietsen weer op en gaan terug naar de camper. Zijn nog maar net binnen en krijgen een klein buitje regen. Mooie dag gehad en mooie dingen gezien.

19 sept. Mooi weer als we opstaan, wel een stuk frisser geworden. Buiten maar 8 graden en in de camper 12 dus even de kachel aan. Slaan Wismar even over en rijden door naar het eiland Poel en willen daar gaan fietsen. Bij Niendorf is een CP bij een haventje en willen daar de nacht doorbrengen. Nemen de fiets en gaan het eiland rond fietsen. Mooi om te fietsen alleen zijn niet overal de paden  op onze route verhard. Rijden tussen de akkers over karre sporen en bij het strand ook onverhard en soms wat rul zand. Fietsen eerst Gollwitz en vandaar langs het strand naar Kaltenhof. Een klein plaatsje met veel vakantiehuisjes. Vandaar door naar Timmendorf waar we een mooie camperplaats zien, beter als waar we nu staan.

Lopen hier wat rond bij de haven en op het strand. Daarna nemen we een terrasje voor en genieten van het zonnetje. Fietsen via Wangern naar Kirchdorf waar we het kerkje bezoeken. Het staat binnen een vesting en vanaf het jaar 1220 staat hier la een kerk. Verder heeft het plaatsje niet veel te bieden. Kijken even bij de haven en fietsen dan weer naar de camperplaats in Niendorf. Hebben een mooie dag gehad met veel zon.

20 sept. Eten een lekker ontbijtje en vertrekken om 10 naar Wismar. Dit is een oud havenstadje en leuk om te bezoeken. Het heeft een groot gezellig plein in het centrum met veel terrasjes. Ook hier staan weer grote bakstenen kerken die van binnen toch saai zijn. We bezoeken de bekendsten en lopen nog wat door de winkelstraten. Winkels zijn er genoeg en er zijn ook nog veel toeristen hier in de stad. Overal zie je mooie oude gevels en velen moeten nog worden opgeknapt. centrum Wismar
St Georgen Kerk
St Nikolaikerk prachtige preekstoel
bronzen doopfront uit 1335

Lopen naar de haven en daar liggen wel wat vissersboten maar die zijn ingericht als winkel waar je heel veel soorten vis kan kopen. Verderop langs de haven staan oude fabrieken leeg die uit de DDR tijd stammen.Denk dat ze daar monumenten van willen maken. Om 3 uur hebben we het gezien en rijden naar Markgrafenheide waar een camping is. Ze geven voor morgen veel regen op en dan staan we daar rustig. Zien morgen wel verder. haven van Wismar
broodje vis
lege fabrieken aan de haven
Week 2 overnachtingsplaatsen tijdens deze reis. index