week 1 - 2 - 3 Noord-Oost Duitsland 2012 week 3 Index
28 sept. Kunnen zo vertrekken, de paal in het wegdek zat omlaag toen we gisteren arriveerden en nu nog steeds zit hij verzonken in het wegdek. Er is niemand om geld te innen dus gratis overnachten deze keer. Rijden naar Wernigerode, een plaats met veel vakwerkhuizen volgens ons reisboek. Hebben mooi weer en het is druk op de weg. Zien een McDonald en stoppen even om te internetten maar helaas ze hebben geen open netwerk. Dan maar door naar Weringerode waar nog plaats is op de Cp. Eten eerst een broodje voor we naar de stad lopen. Kijken eerst bij het station waar stoomtreinen een verbinding vormen naar het natuurgebied Brocken. Ze worden gestookt met kolen en ze roken en stinken goed.

Daarna lopen we naar het centrum en daar staan veel vakwerkhuizen. Het is er gezellig druk door de vele winkels en de terrasjes. Op het marktplein bij het mooie stadhuis is markt en dat is jammer voor de overzichtfoto. De gebouwen komen dan niet goed tot hun recht met al die marktkramen op de voorgrond. Lopen wat winkels in en bijna bij allemaal is het warm en benauwd. Ze hebben wel airco’s maar nergens zijn ze in werking. Slenteren tot 4 uur in de stad en daarna lezen we nog een poosje in de zon bij de camper.

29 sept. Koude nacht en mooi weer als we opstaan. Gisterenavond wel veel herrie uit de muziektent die toch wel een heel eind van ons stond. Om 12 uur draaide de wind en daardoor nam het geluid aardig af. Zijn vlot in slaap gevallen en de muziek niet meer gehoord.  Verzorgen de camper en vertrekken om 10 uur richting Wolfenbuttel. Een leuk oud stadje met mooie  vakwerkhuizen. Het is druk in het stadje door het mooie weer en er is ook markt vandaag. Ook zijn overal de oktoberfeesten aan de gang zo ook hier. Eten om 1 uur een broodje braadworst wat overal te koop is.

Rijden door naar Hildesheim, ook een plaats met een oud centrum met vakwerkhuizen. Moeilijk om een parkeerplaatsje te vinden hier, meestal zijn er wel grote parkeerterreinen net buiten het centrum maar hier helaas niet. Parkeren in een straat tussen bomen en nemen de GPS mee om de camper weer terug te vinden. De stad heeft een mooi marktplein met enkele prachtige vakwerkhuizen met veel houtsnijwerk en prachtig geschilderd. Ook hier is er feest en het marktplein wordt daarvoor gebruikt. Om 4 uur vertrekken we en rijden naar de CP van Coppenbrugge. Een stille plek bij het zwembad en zullen vanavond geen last hebben van muziek. Wel een donkere lucht en horen onweer in de verte. 

30 sept. Mooi weer als we opstaan, ontbijten en verzorgen de camper. Alles lozen en wat water laden. Er is nergens iemand te vinden om te betalen, niet bij de camping en niet bij het zwembad. Dan maar zonder betalen vertrekken. Rijden naar Hameln en lopen daar even de stad in. Niet zo veel aan op zondagmorgen, alles gesloten en weinig mensen op straat. Daarna gaan we richting Lemgo en komen onderweg bij een plaatsje waar de doorgaande weg is afgezet voor een oktoberfeest. Stoppen in een zijstraatje en lopen langs de kramen en activiteiten. Gezellig feestje met muziek en we eten op straat bij de mobiele keuken van de brandweer.
Dan door naar Lemgo, een bijzonder plaatsje met mooie vakwerkhuizen. Je ziet hier heel verschillende voorgevels, zelfs trapgevels. Veel huizen waarvan het bovengedeelte van mooi bewerk hout is gemaakt en prachtig beschilderd. Ook zijn hier veel mooie winkels en heel veel terrasjes. Kijken in de kerk en daar zien we zelf een betaalautomaat zodat je de gift aan de kerk gewoon kan pinnen. Dit hebben we nog nergens gezien. Al met al een bezoek meer dan waard en een plaatsje om nog eens terug te komen. Inmiddels half 3 en besluiten door te rijden naar Kevelaar. Daar zal het morgen (maandag) minder gezellig zijn dan vandaag.

Daar komen we om 5 uur aan en gaan de stad in. Ook hier heel gezellig op straat en alle winkels zijn zelfs open. Winkelen tot 6 uur en bezoeken daarna de twee kerken. Een groot verschil tussen die twee maar beiden zijn bijzonder. De ene is binnen bijna helemaal van hout gemaakt. Het dak met de open houten spanten in de grijze kleur toont erg mooi. Persoonlijk vind ik dit een mooi gemaakte dakconstructie. Daarna naar de grote bedevaartkerk, de Baseliek St Marien.

Deze bedevaartkerk is heel mooi beschilderd van binnen. Hier en daar is het zelfs een beetje te. Maar het geheel is prachtig en ook de mozaïeken op de vloer zijn mooi gemaakt. Lopen een rondje door de kerk en maken wat foto's. Buiten worden er veel kaarsen gebrand. Inmiddels 7 uur voor we bij de camper zijn. Blijven hier op de parking staan om te overnachten met nog 9 campers.

1 okt. Slapen lekker uit en ontbijten op het gemak. Gaan om half 11 rijden en doen onderweg vast boodschappen voor thuis. Stoppen op tijd voor koffie en later voor een broodje. Het is rustig op de weg en rijden rustig richting huis.

Week 2 overnachtingsplaatsen tijdens deze reis. index