Week -1- 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7
Camperreis Noorwegen 2008 week 5

27 Juni.  Rijden terug naar Lom en genieten weer van de natuur en de sneeuw. In Lom tanken we even en gaan door naar Vagamo. Waren  hier 29 jaar geleden maar we moeten wel zoeken om wat herkenbaars tegen te komen. Bij de kerk is een parkeerterrein en zetten de camper daar neer voor een bezoek aan de kerk. Buitenom mooi om te zien maar binnen is het kerkje heel bijzonder Door het beeldhouwwerk en de kleuren. Dit zie je niet veel in Noorwegen. Lopen nog wat rond in het plaatsje en hebben gelukkig nu aardig weer. Wel regelmatig een regenbui maar tussendoor toch ook de zon erbij.  Zoeken de E6 weer op gaan opnieuw richting Trondheim. Wel steeds meer buien onderweg en middags laat de zon het afweten. Ongeveer 20 km voorbij Trondheim zien we een soort camperplaats waar we even gaan kijken. Mooie plek, we overnachten hier en daar nemen we een wijntje op beter weer.

onderweg naar Lom
Vagamo
Vagamo preekstoel

28 Juni. Aardig weer als we wakker worden en hebben er zin in verder te trekken. Rijden via Steinkjes weg 17 op en volgen die tot Namsos. Nemen daar weg 769, een mooie weg om te rijden vooral het eerste stuk. Daarna wat minder daar je veel tussen de bomen rijdt. Op deze weg hebben ze me te pakken, rijdt minder dan 10 km te hard (7 km) en dat kost hier echt € 196,-. Veel geld maar het is niet anders. Nemen de veerboot bij Lund en varen we over naar Hofflesja en nemen daar weg 770 en 771 richting Austra. Vlak voor Austra overnachten we. Goed getroffen vandaag met het weer tijdens deze rit, donker maar droog. Om half 6 begint het weer te regenen en na 10 min. komt de regen weer met bakken uit de hemel. Voor morgen geven ze gelukkig wat zon op.

veerboot Lund
onderweg

29 Juni. Vannacht veel regen gevallen en tot 10 uur blijft het donker weer. Vertrekken toch maar en we vervolgen weg 17 langs de kust. De lucht wordt lichter en de zon komt door de wolken heen. Na een uurtje meer zon dan bewolkt. Zo moet je Noorwegen beleven, het is gewoon prachtig langs de kust en de fjorden. Lunchen voor een  gemeentehuis onderweg en hebben een goede internetverbinding. Een onbeveiligde verbinding en dat bij de gemeente. Wel een dure dag vandaag, varen 4 keer een fjord over en dat kost meer dan 600 Kr. Vooral de overtocht tussen Torvik en Tjotta is duur, deze duurt een uur en kost 336 Kr. Het is wel een schitterende overtocht tussen de vele eilanden door. Komen om 6 uur van boord en na een half uurtje rijden vinden we een mooi plekje om te overnachten.

mooie overtochten
genieten
30 Juni-1 Juli. Vannacht en vanmorgen tot 10 uur weer regen, daarna knapt het op en gaan we rijden. Blijven weg 17 volgen en bij Alstaheug bezoeken we het kerkje, maar die valt tegen. De zon komt er weer door en de natuur wordt daardoor mooier. Varen weer een paar keer over en passeren tijdens een boottocht de poolcirkel. Het is lekker aan dek met de zon erbij. Rijden naar het einde van een eiland maar vinden geen leuke plek om te overnachten. Rijden via een smalle weg 10 km terug en overnachten op een grote picknickplaats aan het water. Nachts en de volgende morgen weer regen.

Blijven hier staan en vermaken ons met wat kaarten en veel lezen. Om half 5 knapt het weer op en gaan we nog rijden. Varen nog een keer over en rijden nog een paar uur door. Het wordt hier  niet donker en tot laat op de avond kan je lezen in de camper zonder verlichting. Zien onderweg nog een grote gletsjer maar zonder zon kleurt hij niet mooi. Je moet met een bootje het water oversteken maar die varen avonds niet, zien tenminste niemand. Vinden een mooie plek aan de baai van Storvika en hier overnachten we met nog een paar campers. Voor morgen geven ze weer beter weer op.

2 Juli. Mooi weer als we wakker worden en gaan op weg naar Bodo. Zien onderweg nog een grote  gletsjer maar we kunnen het water niet over. Stoppen bij de Saltstraumen, een open zee verbinding die maar 150 meter breed is. Het is net opkomend getij zodat de stroming nog niet zo sterk is maar als het water eenmaal goed begint te stromen dan wordt met geweld het zeewater door de kloof geperst en ontstaan er zeer grote draaikolken. Er is dan niet meer te varen in de stroming.
Saltstraumen grote draaikolken

Rijden door naar Bodo waar we om half 2 aankomen, kopen een kaartje voor de boot en we kunnen met de eerste boot mee. Om 5 uur begint het laden en dat gaat er op het laatst vreemd aan toe. Ze moeten kleine auto’s hebben en die halen ze uit de rij naast ons. er gaan ook nog 2 campers uit die rij aan boord en als laatste mag ik de boot op. Dan blijkt mijn camper 40 cm te lang en kan de deur niet dicht en moeten we weer van boord. Protesteren hielp niets, ze zeiden sorry en ik kon mijn geld terug krijgen  of wachten tot 2 uur vannacht. Dus maar wachten, er zit niets anders op. Slapen een paar uurtjes vooruit en we zien  wel vannacht.

3 uur in de nacht

3 Juli. Om 2 uur gaan we aan boord voor de overtocht naar de Lofoten. Midden in de nacht en nog steeds licht, de zon staat nog boven de horizon. Het is wel koud aan dek door de straffe wind. Zitten daarom maar veel binnen. Wel een bijzondere ervaring om nachts op zee te varen met de zon aan de lucht. Om 6 uur gaan we van boord en rijden naar het dorpje met de kortste naam A. Op het parkeerterrein van het museum slapen we eerst een paar uurtjes.

om 4 uur komt de zon al weer omhoog

Heerlijk geslapen en na het ontbijt gaan we wandelen door het dorp. Het is of je door een schilderij loopt. Prachtig om te zien de rode vissershuisjes op palen. Overal om je heen het gekrijs van de meeuwen die op elk huisje wel een nest hebben gebouwd. Mooi om bij div. huisjes te zien met wat voor hulpmiddelen ze vroeger de vis probeerden te vangen. Ook de museumpjes zijn intresant om te zien. We lopen de hele dag hier rond en we genieten hier. Blij dat we schitterend weer hebben, 20 graden en een mooie blauwe lucht.Wel de stank van het drogen van de vis moet wennen, er hangt nu niet zoveel te drogen maar in April en Mei als alle rekken volhangen dan zal het wel erger ruiken. We overnachten op de grote parkeerplaats net buiten het dorp.

het dorp A
drogen van de stokvis
genieten van het uitzicht
Week 6