.

Week 1 - 2 - 3 - 4- 5
Noorwegen 2010 Week 1
2 Juni.  Aangekomen in Noorwegen na een rustige heenreis . Er wordt in Duitsland wel veel aan de weg gewerkt maar hebben gelukkig niet zoveel oponthoud of files. Met de veerboot Puttgarden- Rodby (€94,-) naar Denemarken. Daar via Helsinger-Helsingborg (€80,-) naar Zweden. De prijs van de overtochten is voor een camper langer dan 6 meter. Volgen de E6 naar de Noorse grens. De eerste dagen regelmatig regen onderweg en vandaag de eerste droge dag met regelmatig wat zon en 23 graden. Er was wel douane controle maar worden gelukkig niet aangehouden.(flesje wijn teveel) Stoppen we bij een koopcentrum langs de E6 en pinnen er de eerste kronen.
brug tussen Zweden en Noorwegen
veer Moss-Horten
de eerste overtocht in Noorwegen

Rijden naar Moss en nemen de veerboot naar Horten ( €16,-) Het is er druk, duurt 2 uur voor we over zijn. Rijden binnendoor naar Tomsberg en ook druk op de weg. Het is half 5 en de mensen komen van hun werk. Net voor Tomsberg rijden we door een tolpoort en worden er niet uit wijs hoe we dit moeten betalen. Vragen bij een tankstation hoe het zit, daar zeggen ze dat je binnen 3 dagen bij een bepaald tankstation kan gaan betalen. Krijg de indruk dat ze het ook niet zeker weten. Zien morgen wel verder hoe we dit oplossen. Slapen op de CP bij het ijsstadion.

3 Juni. Vertrekken om half 10 rijden. Komen voorbij een Esso tankstation, daar kan je de tax betalen. Dit hebben we nog een paar keer vandaag. Er staan bordjes langs de weg waarop staat “KR Service”, daar kan je betalen. Je krijgt een betalingsbewijs en de politie kan daar naar vragen. Rijden verder over de E18 tot Fvredestrand en gaan dan binnendoor naar Evje. Mooie wegen om te rijden maar het is jammer dat we veel tussen de bomen rijden. Ook heel veel water in dit gebied maar de bomen nemen de mooie uitzichten vaak weg. Bezoeken het witte houten kerkje van Hornnes. Zien langs de weg dat het voorjaar is hier, overal staan de wilde lupinen in bloei.
tijd voor koffie
wilde lupienen kerkje van Hornnes
raften

Nemen weg 9 door het Setesdal richting Valle. Hebben prachtig weer met een blauwe lucht en 25 graden. Stoppen op een plaats waar ze aan het raften zijn. Via stroomvrsnellingen komen ze met de boten tussen de rotsen door naar beneden. Het is een mooi gezicht hoe sommige boten onbestuurbaar worden en er plenzen water in en over de boot heen slaan. Het gegil van de passagiers maakt het geheel compleet. Gaan daarna op zoek naar een slaapplekje en dat valt tegen in deze streek. Zien nog wel een simpele camping maar daar vragen ze € 28,-. voor 1 nacht. Rijden door en overnachten op een picknick plaats bij Hekni.

nat hoor
4 Juni. Heerlijk geslapen en staan te laat op. Vertrekken pas om half 10 en gaan op weg naar Lysebotn. Nemen eerst weg 45 en daarna via de 986 naar Lysebotn. Het is een smalle maar prachtige weg en er zijn overal plaatsen waar je tegenliggers kunt passeren. Komen hier de eerste sneeuw tegen en in de meren ligt hier en daar nog ijs. Heerlijk om hier te rijden, wat een ruige natuur. Stoppen bij Oygardstol, een restaurant dat ze op een rotspunt hebben gebouwd. Willen hier op zoek naar het klemgevallen rotsblok wat je veel op foto’s ziet maar bij navraag blijkt dat 2 uur klimmen te zijn. Daar zien we maar vanaf en gaan via de vele haarspeldbochten naar beneden.
de eerste sneeuw
nietig in het landchap

Prachtige plek aan het fjort en hier lunchen we in de zon met 25 graden. Nemen weg 986 weer terug en gaan verder via weg 45 naar Byrkjedal. Hier gaan we niet zo hoog en geen sneeuw langs deze weg. Voorbij Oltedal nemen we weg 508 en daarna weg 13 naar Lauvvik waar we de veerboot nemen naar Oanes. De overtocht gaat snel en als we van boord gaan zien we al snel een mooie picknickplek waar we kunnen overnachten. Staan aan het fjord en het is hier heerlijk rustig.

het Lysefjord de boot naar Lauvvik
4 Juni Vandaag de Prekestole. Rijden naar het parkeerterein daar en praten even bij met Mil en Martha die we van een vorige trip kennen. Leuk om ze weer te ontmoeten en wat bij te praten. Ga om 10.10 uur aan de klim beginnen en die is zwaar. Het gaat niet alleen stijl omhoog maar het zijn allemaal grote keien waar over je moet lopen. Soms is er een stukje vlak maar klimmem komt meer voor met opstappen van wel 50-60 cm. Na 1,5 uur zwoegen sta ik boven. Het is de klim wel waard moet ik zeggen, een prachtige plek. Met knikkende knieen staan veel mensen langs de steile wand naar beneden te kijken. Veel mensen liggen om over de rand naar  beneden te kijken.
echt het wandelpad
de Prekestolen

Na 5 kwartier begin ik weer aan de afdaling en ook dat is zwaar voor de knieen. De hoge afstappen en de ronde keien zijn slecht voor de benen. Nog nooit zoveel mensen horen hijgen en puffen als vandaag, met sommige kreeg ik echt medelijden zo kapot waren ze op de helft van de klim al. Ben om half 3 weer bij de camper en even bijkomen. Om 3 uur vertrekken we en rijden naar Forsand. Het is een klein dorpje aan het fjord en bij de haven is een mooi plekje om te overnachten. Een supermarkt is vlakbij en haal even wat boodschappen, wat een prijzen. 12 eieren voor € 5,60. Ook daar moeten we maar snel aan wennen.

6 Juni. Geen spierpijn van de klim gisteren, het is prachtig weer en gaan om 10 uur rijden. Volgen weg 13 naar Hjelmeland en nemen de boot naar Nesvik. Rekenen tot 6 meter en betaal 83 Nkr deze keer. Blijven weg 13 volgen tot aan Sand en het is een mooie weg langs de fjorden. In Sand bezoeken we de Sandfossen, een waterval met daarbij een zalmstudio en vistrappen. De zalmstudio en de vistrappen zijn vanaf 15 juni pas open. Nemen de boot naar Ropeid en betalen voor meer dan 6 meter 159 Nkr. Vervolgn onze route via weg 520 langs het Saudafjord.. Ook dit is een prachtige weg met mooie uitzichten over het fjord.
wachten op de boot
op de boot lunchplekje aan het water
een heel klein eilandje rustig wonen
ijs in het water koud hoor
kerkje Roldal
Bij Sauda op zoek naar de Potholes maar die kunnen we niet zo gauw vinden. Geven het op en gaan door op de 520 naar Roldal. Klimmen naar 935 meter en komen in de sneeuw terecht. In de meren ligt hier en daar nog ijs. Sneeuw, ijs en zon dus je hoort ons niet klagen. Doen rustig aan en genieten van deze omgeving. De weg is hier wel smal maar goed om te rijden. Bezoeken in Roldal het kerkje en gaan op zoek naar een slaapplaats. Dat wil hier niet echt lukken en besluiten verder te rijden. Gaan weg 13 op richting Odda en stoppen onderweg bij de Latefossen. Prachtige dubbele waterval waar het water naar beneden dendert.
In Odda is buiten de camping niet veel te vinden naar ons zin. Er is een plekje tegenover de camping maar dat is vragen om problemen. We rijden naar de parkeerplaats van de Buer gletsjer. Het weggetje wordt steeds smaller en nergens kunnen we keren dus doorrijden maar. Als je hier een tegenligger treft dan is het maar te hopen dat het geen camper is want dan lukt elkaar passeren echt niet. Er staan nog 2 campers op de parking die hier overnachten dus blijven we ook maar hier. Hopen morgen zonder tegenliggers weer naar beneden te rijden.   
een nog een tunnel
Latafossen waterval