.

Week 1 - 2 - 3 - 4 - 5
Noorwegen 2010 Week 3

14 Juni. Goed geslapen en aardig weer als we wakker worden. Vertrekken om 10 uur en er komt al snel weer meer bewolking, zien wel wat de dag brengt. Nemen de E39 richting Skei en dat is een mooie weg langs het Jolsrta meer. Maken een stop bij de Huldefossen, een mooie waterval met een aparte belevenis. Er liepen in het weiland waar we door moesten naar de waterval wel 20 jonge koeien. Die beesten waren zo lastig, liepen aan je te likken en zelfs mijn vest verdween in een bek van een koe. Verjagen hielp niets, ze bleven achter ons aanlopen. Je kon niet even rustig stilstaan of er was er weer een aan je bezig. Wat een irritante beesten.  

De Huldefossen
mooie vergezichten onderweg
Groskard gletsjer  
Nemen de E39 richting Skei en dat is een prachtige weg langs het Jolsrta meer. Stoppen regelmatig voor een leuke foto. Bij Klakegg nemen we recht een weggetje naar Fon. Daar zie je een uitloper van de Groskard gletsjer, jammer dat het regent als we daar zijn. Stoppen voor de lunch en zie dat we een aardige internet verbinding hebben in de camper, dus even de post doornemen en de site uploaden. Bij Byrkjelo nemen we weg 60 naar Olden en maken een stop om even voetballen te kijken en Ned. te zien winnen van Denemarken.
smal en slecht

Gaan verder naar Stryn en nemen weg 15 naar Erdal. Rijden vast een stukje omhoog om naar weg 258 te gaan. Het weer wordt weer slechter, donkere lucht en er valt soms ook weer wat regen. We stoppen maar om te overnachten. Hopen morgen meer zon te hebben en ook een mooi sneeuwlandschap langs de 258 te zien. Op de picknickplaats waar we stoppen komen ook mensen ovenachten die van de 258 naar beneden kwamen, zijn daar wezen skieen dus er zal nog wel sneeuw liggen. Als we dan ook nog zoals ze opgeven wat meer zon hebben dan vermaken we ons morgen wel weer.

slaapplaats
Ovstefoss
15 Juni. Mooi weer en gaan weg 258 op. Stoppen na een paar km voor de Ovstefoss, een mooie  waterval. Wel een stukje afdalen maar goed te doen. Dan verder omhoog en op 700 meter ligt er al sneeuw. Er ligt niet zoveel als 2 jaar geleden maar het is toch weer genieten om hier te rijden. Met veel stop en heel veel foto’s rijden we tot aan de skipiste bij de berg Raudeggje. Het is wel fris buiten, er waait een koel windje en het is een graad of 13. We zijn wel van onze route afgeweken en gaan weer via weg 15 terug naar Stryn. Doen even wat boodschappen en gaan verder op weg 15 naar Kjos.
Daar nemen we weg 60 richting Stranda. Dit is een prachtige weg om te rijden. De dalen waar je doorheen  rijdt zijn wijds en prachtig van natuur. De weilanden staan er vooral vol met paardenbloemen wat een mooi gezicht is. Het lijken de bollenvelden wel. Stoppen in Hellesyit en kijken even bij het veer waar de boot naar Geiranger vertrekt. Er is daar een mooie oude brug en ook een mooie waterval. Kopen daar ons eerste softijsje en voor deze prijs mag je er wel een uur overdoen met opeten. Vervolgen onze weg door het Strandadalen en het blijft schitterend rijden hier.

veerboot naar Liabygda
Weidse uitzichten, een mooi groen landschap en altijd de besneeuwde bergtoppen om je heen. Bij Stranda nemen we de veerboot naar Liabygda en vandaar via weg 650 naar Sjoholt. Zoeken een plekje om te overnachten en zie bij een klein jachthaventje een leuke plek. Ga even vragen of we hier mogen slapen maar dat vonden ze niet goed. Rijden door in de buurt van Solmor waar bij de jachthaven ook een mooie plek zou zijn. Aan de haven staan nog 3 Ned. campers daar mag wel worden overnacht. Leuke rustige plek en overnachten hier.

16 - 17 Juni. Het weer laat het wat afweten. Eerst nog zon maar al snel geheel bewolkt. Rijden via de E39 en de E136 naar Alesund. Eerst naar het uitzichtpunt Aksla waar je een mooi uitzicht over de stad en de eilanden heeft. Mooi om te zien maar geen zon dus hopen morgen op beter weer. Rijden naar de camperplaats en staan mooi aan het water. Ontmoeten hier ook Mil en Martha en Willy en Chris weer. Het blijft donker weer en doen even rustig aan de rest van de dag. Wassen wat kleding en maken plannen voor de komende dagen. Moet het weer wel meewerken natuurlijk. Avonds gezellig in de camper met onze zuiderburen aan een wijntje. 

CP Alesund

Slapen onrustig en het weer is maar matig als we opstaan. Gaan toch even de stad in en wandelen wat rond in het centrum en langs de haven. Aardig wat toeristen vanmorgen door een groot cruiseschip. Het is een mooie ruime stad omgeven door water. Bezoeken de Alesundkerk die van binnen wel mooi is en vooral de glas in loodramen zijn bijzonder van kleur. Het blijft donker en koud weer en om half 12 gaan we weer naar de camper. Nemen afscheid van de Belgische vrienden en na lozen en water bijvullen vertrekken we.

 

veel mooie gevels in de stad
De Alesund kerk

Net voor we de CP afgaan kijken we even naar een open netwerk, we hebben geluk en doen snel even de post en werken de site bij. Gaan nog een keer naar de heuvel Aksla voor het uitzicht over de stad. Het is wel wat lichter dan gisteren maar dat is snel over als het gaat regenen. Zien bij het Aksla stadion een leuk plekje en besluiten hier maar het weer af te wachten en hier maar te overnachten. Nemen een boek en vermaken ons wel weer. Staan hoog en geen berg voor de schotel dus kunnen ook nog TV kijken. Zien morgen wel wat het weer is en zien dan wel weer wat we gaan doen.

18 Juni. Goed geslapen ondanks de regen vannacht. Weer zier er aardig uit maar dat blijkt van korte duur. Gaan eerst even naar de service plaats voor lozen en water innemen. Dan rijden we langs het Ellingsoyfjord richting Utvika. Het mooie weer is echt over en het is weer erg nat buiten. Ook de weg valt niet mee, veel bomen langs de weg en dus weinig mooie uitzichten. Gaan via weg 661 naar Eidsvika en Slyngstad. Daar nemen we weg 659 langs het Grytefjord. Hier wel mooi om te rijden maar het weer blijft gewoon slecht. Enkele km voor Sovik zien we bij een sportveld een leuke parking en stoppen we maar voor vandaag. Je mist zoveel als je met regen door zo’n mooi land rijdt.

Aksla
onderweg donker en nat
19 – 20 Juni. Slecht weer als we wakker worden en kijken even op internet wat de verwachting is voor hier. Morgen iets beter en nog maar een rustdag. Gaan wel even naar een ander plekje, waar we staan is een voetbaltoernooi en we willen voor de deelnemers geen parkeerplek inpikken. Rijden 5 km verder en gaan bij een kerkje staan. Lezen wat en zien ook Nederland voetballen en winnen maar een saaie wedstrijd. Om 5 uur gaan we terug en iedereen is weg. Hebben hier matig internet maar beter iets dan niets. Slapen goed en om half 7 is het prachtig weer buiten, maar om 8 uur weer regen maar ook zon. Besluiten toch weg 64 te gaan rijden.
onderweg
Nemen weg 659 terug naar Vatne en nemen daar de 661 langs div. fjorden naar Vestnes Een mooie weg om te rijden en ook het weer wordt steeds beter, minder regen en meer zon. Bij Vestnes nemen we de veerboot naar Molde, 301 Nkr tot 7 meter. Gaan via de E39 naar Aroy en nemen daar weg 64 naar de beroemde bruggen in de Atlantic weg. We treffen het, de zon schijnt regelmatig en dat hadden we vanmorgen niet verwacht. Rijden door tot na de bruggen en keren dan om, bij Groravika via weg 663 naar Farstad en nemen daar de kustweg naar Bud.

Parkeren bij het infocentrum op de heuvel en lopen hier wat rond. Er staan hier div. stuks afweergeschut en er is ook een grote geschutsbunker uit de Tweede Wereldoorlog. Daarna naar beneden waar tegen een rots de meeuwen nestelen. De meesten hebben jongen en het gekrijs is zeer luidruchtig. Het is een vissersdorp maar het haventje stelt niet veel voor. Er is wel wat visindustrie maar geloof niet dat het dorp van de visvangst leeft. Maken wat foto’s en zijn om 5 uur weer bij de camper. Vinden het wel een leuke plek en blijven hier staan vannacht. Hebben een mooi uitzicht Bud en de eilanden voor de kust.

Bud
11 uur avonds afweergeschut bij nacht