Week 1 - 2 - 3 - 4 - 5
Noorwegen 2010 week 5
27 Juni. Prachtig weer als we opstaan, ontbijten buiten in de zon en vertrekken pas om half 11. Letten niet goed op, zitten op de verkeerde weg en komen er pas na 30 km achter. Navigatie dus maar aan en gaan maar terug. Bij Gol nu wel weg 51 op naar Fagarnes. Deze weg is geen aanrader op dit moment. Het wegdek is slecht, zit vol kuilen, gaten en wielsporen. We lunchen op een mooi plekje en gaan verder via weg 33 richting Gjovik. Ook deze weg is niet best, het is een en al bochten en je rijdt meestal tussen de bomen. Nog nooit op een dag zoveel bomen gezien. Stoppen een poosje bij een leuke waterval en genieten van het mooie weer.
rustig begin van de dag
onderweg even koffie drinken
veeeeeel bomen leuke waterval
helaas geen vis

Rijden door naar Dokka en nemen daar weg 250 richting Lillehammer. Deze weg is wel goed en het is hier druk. Denk de meest drukke dag hier in Noorwegen de zondag is. Iedereen gaat er dan op uit lijkt het. Zien een leuke plek om te overnachten en stoppen daar. Ben nog even buiten wat aan het repareren en wordt in korte tijd wel 10 keer door muggen gestoken. Voor het eerste deze reis dat we muggen hebben terwijl we op 750 m hoogte staan en geen water in de buurt.

28 Juni. Vertrekken om half 10 naar Lillehammer en zijn om 10 uur op de parking Vandaag bezoeken we het openluchtmuseum Maihaugen, het levenswerk van tandarts Anders Sandvig. Hij liet zich uitbetalen in voorwerpen in plaats van geld. Op 40 hectare land staan ongeveer 190 gebouwen waarvan er div. zijn ingericht. Wel mooi om te zien maar de bouwstijl die je hier ziet is nog het zelfde van de vele huizen en hutten die je nu nog overal in Noorwegen tegenkomt. Er is een plattegrond van het park maar die is onduidelijk en iedereen zie je zoeken waar ze nu wel zijn, wij ook dus. Er zijn ook div. gebouwen gesloten, weet niet waarom.
kerkje in Maihaugen
boerderij mooie inrichting
heropbouw huis

De demonstraties van oude ambachten stelt weinig voor, veel zijn er niet aanwezig. Het is wel warm vandaag en om 2 uur vinden we het genoeg en gaan we naar de camper. Lunchen eerst en hebben geen zin meer om de stad in te gaan. Gaan rijden via de E6 richting Oslo. Nemen de afslag naar weg 4 naar Honefoss. Zoeken een leuk plekje op en ga voetballen kijken en zie Nederland winnen van Slowakije. Daarna warm eten en om 7 uur gaan we nog een stukje verder om een leuke plek voor de nacht te zoeken. Dat is moeilijk in deze regio en belanden in Jevnaker op het parkeerterrein van de glasfabriek.

hoekverbinding boomstammen strenge juf
postauto Volvo 1956
langs het Mjosa meer onderweg
29 Juni. Goed geslapen en het is mooi weer. Gaan even bij de fabriek kijken en het blijkt een heel oude glasfabriek te zijn die hier in Noorwegen heel beroemd is. Deze Hadeland Glassverk glasblazerij bestaat al sinds 1762 en is het oudste industriële bedrijf van Noorwegen. We kopen een ticket om de fabriek te bezichtigen, als je senior bent wel zeggen dan betaal je maar de helft van de prijs. Dat is overal in Noorwegen, ook de veerboten zijn voor een senior de helft goedkoper maar je moet er wel zelf om vragen anders krijg je het niet. Best wel mooi om te zien maar de fabriek ligt door vakantie bijna geheel stil dus er was weinig bedrijvigheid.
Hadeland Glasfabriek
Kongsberg

Er worden ook weinig bijzondere voorwerpen geblazen, na een uurtje hebben we het wel gezien en lopen even door een paar winkels op het terrein. Het is een groot complex en met bussen vol komen  ze naar hier, vandaar de vele en dure winkels. Vertrekken om 12 uur richting Kongsberg. Nemen weg 4 en weg 35 naar Honefoss. Deze zijn plaatselijk slecht, veel putten en wielsporen. Doen rustig aan en stoppen regelmatig, het is benauwd weer en zelfs de airco kan het moeilijk koel krijgen in de auto. Zijn om 3 uur in Kongsberg en staan op een mooi plekje vlak bijeen meertje waar het druk is met zonners en zwemmers.

30 Juni. Veel regen vannacht en ook de hele morgen regent het. Blijven maar hier staan en vermaken ons in de camper. Om 2 uur wordt het beter en droog en ook de zon komt er een beetje door. Besluiten nog even naar het staafkerkje van Heddal te rijden. Rijdt even een plaatsje in en zoeken een open netwerk om de post in te kijken. Dat lukt en met deze verbinding lukt het zelfs om de site bij te werken. Rijden door naar Heddal en bewonderen de mooie kerk.
Heddal staafkerk
kerkdeur
Het is de bekendste kerk van Noorwegen en ook de grootste staafkerk ter wereld, is 20 meter lang en 26 meter hoog. Prachtig met al zijn daken en ook om de deuren zie je mooi houtsnijwerk. In de 12 eeuw zijn ze er met de bouw begonnen en ze hebben er honderd jaar over gedaan. Gaan weer terug naar Kongsberg en overnachten weer op hetzelfde plekje als afgelopen nacht.
1 Juli. Het is zonnig en een blauwe lucht als we opstaan. Vandaag beginnen we aan de terugreis naar Nederland. Vertrekken om 9 uur en rijden via Drammen naar de tunnel onder het Oslofjord. Een toltunnel waar we 55 Nkr moeten betalen. Dan nemen we de E6 richting Gotenborg. Betalen onderweg nog een keer 20 kr tol voor de brug en om half 1 rijden we Zweden binnen. Lunchen op een mooie picknickplek langs de snelweg, daar wordt hier druk gebruik van gemaakt. Bij Gotenburg is het zeer druk en schieten we slecht op. De meeste Noren en Zweden hebben deze week vakantie gekregen vandaar.
onderweg
Tolpoort lunchpauze
natuurreservaat Valberg
vanuit een schuilhut

Zijn om 4 uur in Varberg en waar we willen overnachten is het door feest zeer druk en geen plaats om te overnachten. Vertrekken er weer en zien bij een natuurreservaat een mooi terrein waar we blijven overnachten. Het is een mooi natuurgebied met veel watervogels die vanuit schuilhutten zijn te bewonderen. Lopen daar na het eten even heen maar de lucht is vol met vliegjes en muggen, en je voelt ze overal op je. Terug naar de camper, maken een flesje wijn open en kunnen we terug kijken op een fijne vakantie in het prachtige Noorwegen. Volgende dag rijden we naar Faro en overnachten daar. Zaterdag rijden we naar huis.

Faro Denemarken