Week 1 - 2 - 3- 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9
 
Camperreis Oost Europa 2009 week 2
Dubrovnik
1 Mei. Bezoeken de mooie stad Dubrovnik, en het is werkelijk een plaatje.. Het oude centrem is geheel ommuurd en het is prachtig om over de muur rond de oude stad te lopen. Je hebt een geweldig overzicht over de binnenstad. We hebben prachtig zonnig weer terwijl ze voor deze dag regen hadden opgegeven. De kerken vallen wel een beetje tegen, vooral binnen zijn ze somber. Ook hier was er door oorlog veel vernield maar er is heel veel weer hersteld. Al met al een mooie dag. Op de camping zien we dat de laatste deelnemers van de reis zijn binnen gekomen dus we zouden kunnen vertrekken.
Dubrovnik Dubrovnik
Dubrovnik Dubrovnik
2 Mei. Vandaag de eerste dag van de Oost Europareis. We verlaten Dubrovnik en gaan op weg naar Sveti Stefan. met de grensovergang naar Montenegro. Dat duurt erg lang, meer dan een uur, moeten ook nog € 30,- ecotaks betalen. Mooie route vooral de weg rond de baai van Kotor is prachtig om te rijden. Daarna over de smalle steile pas bij Centinja. Zijn al een stuk omhoog als het weer omslaat en het begint te regenen en zwaar te onweren en de slangen vuur schieten door de lucht. Zien dat de bui tussen de toppen blijft hangen waar wij nog overheen moeten. Besluiten om terug te gaan en een andere weg te nemen. Bezoeken Budva, een leuk plaatsje en ook hier kost een parkeerplaatsje erg veel, 3 euro/uur. Het was een mooie dag om mee te beginnen.
Dubrovnik
Baai van Kotor Inktvis
Sventi Stefan
3 Mei. Voor de kust ligt hier het eilandje Sventi Stefan wat helemaal is volgebouwd met dure huizen en hotels. Hier komen veel rijke der aarde in alle rust vakantie vieren. Het is normaal te bezoeken maar ze zijn het hele eiland aan het verbouwen dus mogen we er niet op. Gaan dan nog maar die mooie pas rijden die we gisteren door het slechte weer hebben onderbroken. Hij is echt heel mooi om te rijden. en met het mooie weer erbij is het extra genieten. Bezoeken de plaats Kotor, met een mooi oud centrum. Moet ook wel even vermelden dat het ijs wat ze hier verkopen wel heel lekker is.
Bergpas Bergpas
Graf Graf gravure
4 Mei. Via Podgorca en Tuzi naar de grens van Albanië. Leuke route naar de grens. De grens gaat snel, met 10 min. alles rond en kunnen we de grens over. De auto ontsmetten is niet meer nodig dus die 5 euro houden we in ons zak. Bij de eerste grote plaats bij een bank euro’s gewisseld voor lek’s . De wegen zijn slecht met veel kuilen. In Shtoji staan we op een grasveld voor het hotel. Gaat even in het hotel vragen waar er een winkeltje is om een  een brood te kopen. Die krijg ik spontaan gratis van het hotel aangeboden. Avonds met de groep een heerlijk diner in het hotel. Het was een gezellige avond.
Albanie
Albanie straatbeeld
Theti NP
5 Mei. Excursie met een gehuurde bus naar het natuurpark Theti. Zouden met een 4x4 deze excursie doen door het natuurpark maar door de hevige sneeuwval van 2 dagen geleden waren de hogere wegen afgesloten. Onderweg de versnelling van de bus kapot dus drinken we even koffie in een restaurantje. De zwarte koffie was echt zwart, niet te drinken zo sterk. Na een half uurtje kan de bus weer rijden  en gaan we op weg naar een school. Het is een dorpsschool met kleine lokaaltjes waar nog houtkacheltjes in staan. De banken zijn erg oud en aan leermateriaal hebben ze ook niet veel. Ze krijgen aardig wat aangeboden door de groep zoals pennen en schriften. We lopen een uur door het dal dat erg zwaar is door de steile stukken. Daar lunchen we buiten in de zon en kunnen we weer wat bijkomen van de pittige tocht.
Theti NP School Theti NP Theti NP Alfabet
Bezoeken de Mesibrug in Shkotra, een oude Turkse boogbrug die ruim 600 jaar oud is. Er ligt nu een nieuwe brug naast maar enkele jaren geleden werd deze brug nog dagelijks gebruikt. Staat nu op de lijst van monumenten en het is te hopen dat ze wat aan het onderhoud van deze brug gaan doen. Zou jammer zijn als deze verloren gaat. Dan naar het Kasteel boven op de berg. Daar is niet veel aan, alleen nog maar stukjes muur. Ook hier is niet te zien dat er wel wat aan het behoud van dit monument wordt gedaan, zal wel geen geld voor zijn. Het begint te regenen als we terug zijn bij het hotel. We drinken wat op het terras en eten daarna gezammelijk in het hotel. Het eten was ook nu weer lekker.
Bewoonster NP
Mesi brug Kasteel in Shkotra
Gras maaien
6 Mei. Vandaag naar Mullet, een rit die weinig te bieden heeft. Onderweg weinig te zien. De mensen hebben het hier niet meer zo slecht, de grootste armoede hier is over. De laatste 4 jaar is het met sprongen vooruit gegaan, dit hadden we niet verwacht zo snel. De wegen worden hier ook beter. Rijden dwars door de hoofdstad Tirana en het is er erg druk. Verkeersregels moeten ze hier nog leren dus doen we rustig aan. Bezoeken onderweg de graftombe van Skanderberg in Lezha. Heel mooi om te zien. We overnachten bij het Mai Tai hotel. Campings hebben ze hier niet.
Straatbeeld straatbeeld
Graftombe Skanderberg Straatbeeld
Onderweg Hotel Mai Tai
7 Mei. Excursie naar Tirana met een stadsrondrit en een bezoek aan het Nationaal museum. De stad zelf heeft weinig mooie gebouwen, wel grote pleinen. Het museum heeft wel mooie dingen maar de presentatie is droevig. Slechte of helemaal niet verlichte vitrines , alles is vies en zit onder het stof. Nog nooit zo’n slecht museum gezien. Daarna naar het bergdorp Kruja waar ze 2 prachtige musea hebben.  Vooral het Skanderberg museum is prachtig. Ook het dorp is mooi met de steile straatjes die vol staan met souvenirs voor de toeristen. Ondanks de vele toeristen heeft dit dorp toch nog een authentieke uitstraling. Een mooie maar zware dag.
Museum Tirana
Tirana moskee Skanderberg
Krnja Krnja Skanderberg Museum
Skanderberg Museum Skanderberg Museum
Krnja Krnja