Week 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9
Camperreis Oost-Europa 2009 deel 3

8 Mei. Vandaag naar Berat, stad van de duizend ramen. Kopen kersen langs de weg, deze zitten netjes vastgebonden aan een oude fietsspaak. Jammer dat de meeste te vroeg zijn geplukt, ze zijn hard en zuur. De weg door de bergen is mooi om te rijden. Het weer werkt ook mee, elke dag nu zon en 25 graden. Er komen hier toch weinig toeristen en er wordt regelmatig naar ons gezwaaid. Rijden via Elbasan waar de oude Chinese staalfabrieken nog in werking zijn. Via Lushanje naar Berat en nu hebben we hele stukken slechte weg. Parkeren de camper achter een hotel in het centrum waar we ook zullen overnachten. Daarna wandelen we een poosje in het centrum rond. Het oude centrum met zijn smalle stijle straatjes en de grote keien is vermoeiend om door te lopen.

Kersen te koop
Sraalfabrieken van Elbasan Straatbeeld
Slager langs de weg Slecht wegdek Schaapskudde
Hooibouw
Berat stad van de duizend ramen Berat nieuwe moskee
straatjes Berat
9 mei. Een rondwandeling door het oude Berat is zwaar. Allemaal bolle keien en kleine steile straatjes. De burcht is verwaarloost maar de kerk en het museum waren wel interessant. De klokken van de kerk waren wel leuk opgehangen. Een nieuwe kerk en de klokken boven in de toren hadden ze tussen 4 Europallets opgehangen. Om 12 uur op weg naar Vlore aan de kust. De wegen soms zeer slecht, alles rammelt in de camper. Gestopt bij de olievelden van Roskovec. De meeste torens werken niet meer en de paar die nog werken vervuilen de natuur aardig. De grond om de torens is allemaal olie en ook het water in de buurt drijft vol met olie. Om 4 uur op een mooie camping aan zee. Om 7 uur hebben we een visdiner.
Berat

Berat

Klooster Museum

Berat
Burcht Berat Burcht Berat
Roskovec oliewinning Roskovec vervuiling
slecht onderhouden huizen Camping bij Vlore
10 mei. Vandaag van Vlore naar Gjirokastra. Prachtige weg door de bergen en langs de kust. Wel weer slechte wegen en ze zijn overal aan de wegen bezig. Ze breken hier gewoon 1 baan weg en als je een tegenligger tegenkomt dan moet je maar zien waar je blijft. Meestal gaat de kleinste auto terug. Waar je hier ook vooral op moet letten zijn de open rioolputten. Op veel plaatsen zijn de deksels verdwenen, zullen wel het oude ijzer ingaan. Soms open putten midden op kruispunten. Je zou er inrijden, echt gevaarlijk. Om half 5 bij het hotel. Een paar honderd meter van ons is een man hooi aan het verbranden vlak naast een schuur, daar waait wat vuur naar binnen en de schuur vliegt in brand. Binnen liggen patronen die ontploffen. De brandweer blust het een beetje maar als wij om 9 uur terug komen van het restaurant dan staat het weer in brand.
Mooie natuur
Paraglidin Paraglidin
Slang Schaapsherder Onderweg Brandje