Week 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9
Camperreis Oost Europa 2009 deel 4
11 mei. Eerst een excursie door Gjirokastra, o.a. het kassteel en het wapenmuseum bezocht. Heel mooi om te zien, ook hier weer jammer dat er niets aan onderhoud wordt gedaan. Vooral de grote stukken zoals de kannonen staan weg te roesten. Dan op weg naar Griekenland. Dubbele controle bij de grensposten. Ze zoeken eigenlijk niets maar willen gewoon zien hoe de camper er van binnen uitziet. Via div. bergpassen rijden we naar Kalambaka waar de beroemde Meteora kloosters zijn. Onderweg in Griekenland grote regen, onweer en hagelbuien. Gelukkig geen grote stenen maar het was wel een herrie op het dak. Het was zo erg dat we moesten stoppen, een hele laag water op de weg. We zijn net voor donker op de camping.
Gjirokastra
Wapenmuseum
Gjirokastra Gjirokastra
Meteora
12 Mei. Vroeg op pad naar de kloosters, waren hier al eens geweest maar ook nu weer een pracht gezicht om ze boven op de bergtoppen te zien staan. Ook van binnen zijn ze mooi, veel mooie fresco’s en houtsnijwerk. Jammer dat het grote Meteora klooster net vandaag gesloten is. Soms erg zwaar om in de kloosters te komen, het is vaak afdalen en dan weer met veel trappen omhoog, en dat met 30 graden. We hebben een heerlijke ochtend en maken veel foto’s. Om 12 uur op weg naar het grote meer van Ohrid in Macadonie. De grens was snel geregeld. De wegen zijn hier slechter dan in Griekenland. Mooie rit en om 6 uur staan we op een mooie plek aan het water in Pestani. Met een bus naar een restaurant voor een heel luxe diner.
Meteora Meteora
Meteora
Meer van Ohrid
13 Mei. Excursie naar Ohrid , eerst een bezoek aan de burcht die ze aan het restaureren zijn. De buitenmuren zijn weer mooi maar de rest is niets. Een mooie nieuwe kerk bezocht, binnen en buiten prachtig metselwerk. Verder heeft de stad niet zoveel te bieden. Om half 2 weer bij de camper, even eten en wat kleding wassen. Verder zonnen en om 6 uur de skotelbraai aan en lekker eten met een flesje wijn.
Ohrid kerk
Ohrid Ohrid straatbeeld
Ohrid straatbeeld

Ohrid

Ohrid
14 mei. Om half 9 op weg naar de hoofdstad Skopje. Mooi weer, goede wegen en veel in de bergen. Onderweg wat kleding uitgedeeld aan vrouwen die op een vuilnisbelt naar wat bruikbaars liepen te zoeken. Ze zagen er niet echt fris uit, dat je zo nog moet leven is wel erg. Kopen onderweg een kistje aardbeien, 5-6 kg voor 5 euro en lekker zoet.
Om half 1 op de camping en om 2 uur met de bus naar de hoofdstad. Ook hier een burcht die slecht is onderhouden en de grote moskee is gesloten wegens restauratie. De kerk is wel prachtig met de mooie fresco’s en het vele houtsnijwerk. We wandelen door de Turkse wijk, die is heel gezellig met de vele kleine winkeltjes en eethuisjes. Kijken even bij een overdekt winkelcentrum maar daar is alles kleding en schoenen. De nieuwe stad heeft weinig leuks te bieden.
Kerkje
Moeder Teresa
Skopje
Als er brand komt
onderweg
15 mei. Vandaag naar Rila in Bulgarije. We hebben wel een druk progamma en bijna geen vrije tijd maar het is goed te doen. Nemen een mooie weg door de bergen en deze weg is goed. Hebben voor vandaag 215 km te gaan dus tijd genoeg voor stops. Op veel plaatsen prachtige natuur. Hier toch wel armoede op het platteland en overal bij de huizen veel troep. Om 1 uur bij de grens en ook hier weer controle in de camper, alleen maar om te zien hoe het er uitziet. Vergeet om een tolvignet te kopen dus weer 15 km terug om er alsnog een te kopen. Om 6 uur zijn we op de camping, een heerlijke rustige dag gehad. Morgen een excursie naar de hoofdstad Sofia.
onderweg
onderweg

16 mei. Vanuit Rila een excursie naar Sofia. Het is zaterdag, erg druk op de weg en het duurt 2,5 uur voor de 100 km hebben afgelegd. Het laatste stukje komem we vast te zitten  in de file en besluiten  maar verder te gaan lopen. De kathedraal is erg mooi, Sofia heeft haar naam verkregen door deze St Sofia Basiliek. Bezoeken ook verschillende de kerken en die zijn ook mooi, vooral van binnen. Lunchen met de groep en daarna nog wat in de oude stad rondgelopen. Er zijn veel mensen op straat en ook in de vele parken is het druk. Lopen tot half 5 in het centrum langs bezienswaardigheden . Dan de bus in voor de terugreis naar de camping. Ook nu weer druk op de wegen en komen pas om half 8 aan op de camping. Een lange en vermoeiende dag.

St Sofia Basiliek
Toegangsdeur basaliek Trouwkapel afbeelding in de kapel
Altaar kapel
Wisselen van de paleiswacht
Trouwkappel monument tussen de flats
Te koop straatbeeld
Rila klooster  
17 mei. Eerst naar het Rila klooster, waren hier al eerder maar toch weer prachtig om te zien. Het komplex is zo indrukwekkent door de verschillende kleuren steen en marmer en de prachtige schilderingen Het is heerlijk rustig om 9 uur morgens. Maken net een ceremonie mee, mooi om te zien en te horen. Maken ook nu weer (te) veel foto’s vooral van het prachtige schilderwerk aan de buitenzijde. Lopen even naar de bakkerij maar ze hadden op dat moment geen brood. Kopen we dan wel onderweg. Via binnen wegen rijden we naar Plovdiv. Onderweg wel mooie natuur maar verder is er weinig bedrijvigheid langs de weg en in de dorpen.
Rila klooster Rila
Rila klooster

Stoppen bij een boertje die met de hand hooibalen aan het maken was. Touwtjes in een kist leggen, hooi erin doen, vastlopen en de touwtjes vastbinden, kost wel veel tijd maar werkt wel. Zien ook veel velden met klaprozen, lijkt wel de bollenvelden. Bezoeken een leuk dorpje waar we de vooruitgang nog niet kunnen ontdekken.We komen aan op de beste camping van Plovdiv en die mag de naam camping niet hebben.  Overal veel te lang gras en het barst er van de muggen. Me helemaal ingesmeerd met Deet en toch tellen we de andere morgen dat ik 32 keer ben gestoken. Jannie had er de helft minder. Hoop maar dat we er niet te lang last van hebben.

Hooibouw
Hooibouw Klaprozen
Onderweg onderweg