Week 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9
 
Camperreis Oost Europa 2009 deel 5
18 mei. Excursie naar Plovdiv. Het oude centrum met zijn steile straatjes en grote keien zijn moeilijk te belopen. Er staan hier wel mooie huizen. Bijna alle huizen zijn uitgebouwd vanaf de eerste verdieping. Je koop een klein stukje grond en als je dan de verdiepingen steeds groter maakt dan heb je toch een groot huis op een klein stukje grond en dat is dus lekker goedkoop. Mooi om door de steegjes te lopen. Het is ook lekker rustig op straat met heel weinig verkeer. In veel steegjes kan je alleen maar met hele kleine auto’s rijden, model Fiat 500. Veel huizen zien er goed onderhouden uit en zitten goed in de verf. Vaak zie je aan de staat van onderhoud wel of er rijke of arme mensen in wonen.
Plovdiv
Plovdiv Plovdiv Plovdiv
amfitheater
Kopivistra

Eten een broodje en om 1 uur met de camper op weg naar Kopivistra. Een prachtig authentiek dorp met mooie oude huizen en smalle steile straatjes. Dat zijn weer veel foto’s. Het kleine museum is prachtig, je kan daar zien hoe de mensen hier nog leven en wonen. Eind van de middag fikse regen en onweersbuien. Overnachten op een grote parkeerplaats in het dorp. We eten avonds in het dorpsrestaurant wat erg lekker was. Was een hele mooie dag.

Kopivistra Kopivistra
Auto wassen het rijd nog steeds

19 mei. Vandaag naar Kazanlak. Nemen de route over de Trojanpas. Eerst 1600 meter omhoog over een goede maar bochtige weg . Daarna de afdaling over een slechte weg vol kuilen en gaten. Niet goed voor de camper hoor. We bezoeken het mooie Trojan klooster in Oresak. Het is het 3e grote klooster van Bulgarije en heel mooi. Daarna over mooie binnenwegen naar Aprilci waar we nog een oud klein klooster bezoeken. Moeten daarvoor 4 km omhoog rijden over een heel smal weggetje. Gelukkig komen we op de heen en terug weg geen auto’s tegen. Ook dit was een mooi oud klooster. Om half 6 zijn we op de camping, een mooie dag gehad. Onderweg vandaag het echte Bulgaarse platteland gezien.

Onderweg
Trojan klooster Trojan klooster
Klooster in Aprilci Aprilci
Aprilci Deze rijden er genoeg
Onkruid bestrijding Verkoop langs de weg
20 mei. Vandaag naar Drjanovo, een korte rit en dus tijd om onderweg wat dingen te bezoeken. Eerst de kathedraal van Shipka. Heel mooi met zijn gouden koepels. Binnen beschildert met mooie fresco’s. Het openluchtmuseum was een afknapper, hier zouden veel oude ambachten te zien zijn. Nou er waren wel wat mensen die er voor de sier zaten maar niets deden, was gewoon nep. Bezoeken Trjavna, het oude centrum heeft mooie witte huizen waarvan de daken nog met natuursteenplaten zijn bedekt. Het museumdorp Bozenci was wel aardig maar hier te veel restaurantjes wat de sfeer van een oud dorp niet ten goede komt. Gaan om 4 uur naar de camping en met een boek in de zon maken we de dag vol.
Shipka kathedraal Shipka
Openluchtmuseum Etara
Etara Etara Etara

Trjavna

Museumdorp Bozenci

21 Mei. Na het ontbijt wat kleding wassen, daarna lekker in de zon voor de camper.Om half 3 gaan we naar Velito Tarnovo. Deze stad heeft niet zoveel te bieden, Veel oude ruïnes waar ze bij moeten vertellen wat het geweest is. Wat stukken muur in de grond en verder stelt het niets voor. De kerkjes  waren wel aardig, allen één kerk was modern en in veel zwarte kleuren geschilderd, vond dit niet in een kerk passen. Om half 8 hebben we een diner met de groep en om half 10 gaan we naar een licht en lasershow. Het eten was matig en de lichtshow was heel mooi. Jammer dat het snel voorbij was, duurde maar 20 minuten. .Door het hele plaatsje stonden grote lampen in div. kleuren en op de maat van de muziek werd alles in het plaatsje mooi belicht.

Velito Tarnovo
 
22 Mei. Vandaag een reisdag naar Boekarest. Rijden veel binnendoor en de wegen zijn vaak niet best, Veel kuilen en hobbels. Als je rustig rijd toch goed te doen en de camper moet er dan maar tegen kunnen.
De grens met Roemenie geeft geen problemen, we vergeten dit keer niet een wegenvignet te kopen. Het zuiden is vlak en we zien veel akkerland met daar tussen veel slechte wegen. De nieuwe rondweg van Boekarest is bedroevend, wielsporen van 15 cm diep ontstaan door het vele vrachtverkeer. Ga soms met de beschermplaat onder de motor over de grond . De stad is zeer druk maar alles gaat goed ondanks de gekken die hier aan het verkeer deelnemen. Om 5 uur zijn we op de camping.
Op het platteland
Rondweg Boekarest
Huis van het Volk
23 Mei. Excursie naar de stad met zijn 4 miljoen inwoners. Onder het regiem van Ceaucescu zijn er veel oude wijken afgebroken en er kale strakke gebouwen voor in de plaats gezet. Verder veel parken en brede straten. We bezoeken het Huis van het Volk, het op een na het grootste gebouw van de wereld. Ceacescu durfde het niet groter te maken dan het Pentagon in Amerika. Het is echt schitterend van binnen.
Huis van het Volk
Wat je hier aan marmer en houtsnijwerk ziet is ongelooflijk. Vooral de marmeren trap van 60 meter hoog is schitterend. We krijgen er een rondleiding en het is jammer dat we niet overal mochten komen. Er was een conferentie van regeringsleiders. Ook de  beveiliging was streng, je moest zelfs je paspoort afgeven om binnen te komen. Wat een pracht en praal binnen, het heeft alles mogen kosten. Tijdens de bouw is er veel afgebroken en weer opnieuw gedaan. Alles moets er perfect uitzien. Als je de verhalen van de bouw hoort, dan denk je toch, wat heeft die man het hoog in zijn bol gehad. De arme Roemenen hebben het met elkaar toch moeten betalen. Daarna lunchen we met elkaar.
geheel van marmer
ingelegde vloer
Openluchtmuseum
Met de bus doen we een rondtour door de stad. In een park bezoeken we het Openluchtmuseum. Hier zie je huizen en boerderijen zoals die er vroeger hebben uitgezien. Krijgt zo wel een indruk hoe de mensen hier vroeger geleefd en gewerkt hebben. Krijgen nog wat tijd om te winkelen en om 5 uur weer terug bij de camper.
Openluchtmuseum openlucht museum
museum museum