Week 1 - 2- 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9
Camperreis Oost Europa 2009 deel 7

1Juni. Varen in de Donau-delta, een prachtig natuurgebied met veel eilandjes, plassen, smalle watergangen en veel watervogels. Het is een groot broedgebied voor o.a. pelikanen.We gaan varen met een klein bootjes maar met een grote buitenboord motor Op de grote plassen vliegen we met grote snelheid over het water. We zien veel vogels o.a., pelikanen, honderden aalscholvers, zwanen, div. soorten reigers, en ook veel kikkers. Met de kleine bootjes kunnen we ook door smalle kanaaltjes waar je moet bukken voor de boomtakken. Genieten de hele morgen van de tocht. Om 12 uur weer terug op de camping en de rest van de dag lekker in de zon, het is 30 graden. Was een heerlijke dag.

Donau Delta
Reiger
Pelikanen Aalscholvers
veer over de Donau

2 Juni. Vandaag gaan we de grens over naar Moldavië, een van de armste landen rond de Zwarte  Zee. Moeten met een pont de Donau oversteken. Op een soort duwbak worden we overgezet voor 7 euro. De grens valt mee, wel strenge controle van de camper maar met een uurtje staan we in Moldavië. Moeten 30 Lei taks betalen aan de grens, nog geen 2 euro. Diesel is hier goedkoop, 60 cent/liter. Om 3 uur zijn we in het dorp Colibasi waar we bij het plaatselijke café overnachten. Krijgen hier rode champagne wat heel lekker smaakt. Schijnt een specialiteit van Moldavië te zijn. In de winkel maar wat flessen gekocht voor onderweg. Flesje champage komt altijd wel een keer van pas. . Hier wordt naast het rekenmachientje nog het telraam gebruikt.

onderweg Moldavie vol met wilde bloemen

3 Juni. Rijden naar Purcari en over het algemeen zijn de wegen aardig. Wel wat slechte stukken maar daar begint je ook aan te wennen. De natuur is mooi en heuvelachtig. Veel akkerbouw hier en dat bijhouden gaat met de hand. Hele groepen mensen zijn bezig met onkruid wieden. Als ze aan het eind zijn dan kunnen ze weer vooraan beginnen, zo groot zijn de velden. Zo is er wel voor veel mensen werk. Zien ook veel rozenvelden, worden gekweekt voor de rozenolie. Om 2 uur bij het prachtige wijnhuis Purcari waar we om 3 uur een rondleiding hebben. Best wel intresant om te zien en te horen hoe de wijn wordt gemaakt en opgeslagen. Dan wijnen proeven en er zitten lekkere bij hoor. Daarna een heerlijk luxe diner. We overnachten op een pleintje achter het wijnhuis.

Onderweg
onderweg slechte weg
onderweg Purcari wijnhuis
inpakken flessen even proeven
Ingang wijnkelder

4 Juni. Rijden eerst naar het dorpje Ivancea waar we het museum willen bezoeken. Vlak voor Ivancea staat een camper van onze groep met pech. Problemen met de distributieriem en kan niet verder. Moet worden weggesleept naar een garage. Gaat wel een paar dagen duren en ze rijden die dagen met anderen mee. Als we bij het musem zijn komen we tot de ontdekking dat het gesloten is. Dan maar naar een wijnboer die zijn fabriekje in de rotsen heeft.  De kelders zijn uitgehakt in de kalkstenen berg . De stenen die er zijn uitgekomen worden gebruikt voor de bouw van de huizen hier. De lengte van de gangen is 50 km en ze hebben voor de opslag van de wijn 12 km in gebruik. Er ligt hier ook veel champagne opgeslagen.

wijnopslag Champagne

Na de rondleiding gaan we wijn en champagne proeven. Vooral de champagne is erg lekker. Dus maar wat inslaan hier voor thuis. Daarna door naar Trebujeni waar we bij een hotel overnachten. Bezoeken daar ook nog een klein kloostertje wat in de rotsen is uitgehouwen. Jammer dat er geen monniken meer wonen. De enigste die er nog is woont in het dorp.Wandelen wat rond in het dorpje waar de mensen erg vriendelijk zijn. Bezoeken er een paar leuke huisjes dat nog traditioneel is ingericht, Dan zie je met hoe weinig de mensen hier hebben moeten leven.Kan hier ook leuke foto’s maken. Wandelen een uurtje rond in het dorp en aan het begin van de avond zijn we bij de camper. Vermoeiende dag maar wel één met mooie ontmoetingen.

kalksteenwand met uitgehakt klooster
kloosterkerk altaar
in het dorp Trebujeni in het dorp in het dorp
wijnfontein
5 Juni. Excursie naar de grootste wijnkelders ter wereld, die van Milestii Mici. Ook hier alles onder de grond en het gangenstelsel is ruim 200 km lang. Voor de opslag hebben ze 50 km in gebruik. We zijn met een 25 persoons busje en die rijd gewoon door de gangen. Op diverse plaatsen stoppen we en krijgen uitleg over de opslag en verwerking van de wijnen. Het is ongelooflijk wat hier aan wijn en champagne onder de grond ligt. Er liggen zelf nog 181 flessen die 3000,= dollar p/st kosten. Japan is de grootste afnemer van deze dure flessen. Ook hier gaan we wijn proeven en daarna luxe dineren, ook dit is allemaal onder de grond. Het eten is heerlijk en 2 muzikanten gaven het geheel een extra sfeertje. Na het diner krijgen we allemaal 2 flessen wijn aangeboden.
keldergang
met de bus door de kelders nog 181 dure flessen Diner
live muziek
In deze kelders werd de wijn opgeslagen die special bestemd was voor Rusland. De laatste paar jaar exporteren ze ook veel naar Europesche landen. Met een paar dozen champagne in de camper vertrekken we naar de hoofdstad Chisinau. Het is wel een aardige stad maar er zijn weinig interessante bouwwerken . Het museum is wel aardig maar er zijn weinig oude voorwerpen. Wel veel opgezette dieren die nog in Moldavië voorkomen. Lopen nog even over een markt, dat is altijd wel mooi om te zien. Vinden altijd dat je op een markt veel over het land te weten kan komen. Mensen zijn wel aardig maar niet echt spontaan. Wel onder elkaar zijn ze heel gezellig. Hier hoor je ze nog met elkaar zingen in de markthal.
straatbeeld Chisinau Chisinau grote petten
markt Chisinau markt ook hier veel roken en bellen
6 Juni. Vandaag naar een bijzonder staatje Transdnjestrie. Het heeft 550.000 inwoners en wordt alleen erkend door Rusland en Wit-Rusland. Het is moeilijk om als toerist de grens over te komen. Het is er nog erg communistisch. Fotograferen is hier ook riskant werd ons verteld dus geen camera mee. Dat viel wel mee en maar wat foto’s met mijn mobieltje gemaakt. Wij zijn op uitnodiging van de zoon van de president en komen voor een bezoek aan de voetbal stadions. De grenscontrole is streng maar gaat vrij vlot. Het sportcomplex van de voetbalclub Sherif is groot. Een voetbalstadion, een stadion voor voetbal met een atletiekbaan er om heen. Er is ook nog een overdekt stadion voor training en om te voetballen als het regent en voor de wintermaanden. Volgens ons worden we voorgelogen want alles ziet er nog als nieuw uit. Aan niets kan je merken dat het ergens voor gebruikt wordt. Vloerbedekking, natuursteen trappen , zelfs de douche gordijnen zijn nog nieuw. Het is 5 jaar oud en heeft een vermogen gekost. Ook nu nog kost het veel geld voor onderhoud. Er is ook een groot 5 sterrenhotel bij maar ook hier geen gasten. En de arme mensen draaien voor de kosten op, gewoon een waanzin project. De hoofdstad Tiraspol heeft niet veel te bieden. Wat wel opvalt zijn de schone straten, zelf de rijbanen worden handmatig door straatvegers schoon gehouden. Dit is vooral een baan voor vrouwen. Hier is wel goede cognac te koop voor weinig geld. Je kijkt wat je wilt kopen en wat het kost, in de winkel is een wisselkantoortje waar je Euro’s opwisselt voor Lev’s zodat je het kan betalen. Ook hier kopen we wat om mee naar huis te nemen. Willen ook nog naar het museum maar dat is gesloten. Lopen nog wat door de straten en om 3 uur gaan we weer naar de grens. We mogen maar 10 uur in het staatje blijven en als je niet op tijd de grens over bent dan wordt je opgepakt.
7 Juni. Naar Soroca, het centrum van de zigeuners. Dat zijn de rijkste mensen hier en wonen in de duurste huizen. Moeten 150 km rijden en moeten er om 11 uur zijn. Onderweg bezoeken we een leuke markt waar kleding, groente, en dieren worden verkocht. Krijgen een rondleiding door een mooi oud fort met een wel heel spontane gids.
Markt markt
slecht wegdek bushokje bekleed met mozaiek
Fort uit de 14e eeuw Fort
Begraafplaats
Onderweg soms diepe wielsporen in de weg, gaat soms met de beschermplaat onder de moter over het asfalt. We bezoeken de zigeuner begraafplaats. Op bijna alle graven staan bankjes en een tafel en op bepaalde dagen in het jaar komt de familie daar bij elkaar en wordt er gegeten en stevig gedronken. We worden uitgenodigd door een familie op het graf en krijgen van alles aangeboden. Gewoon feest voor de familie. Krijg het bekende wodka aangeboden en dat moet in een keer achterover geslagen worden. Daarna wordt ik met heilig water gezegend, omhelst en gekust door het hoofd van de familie. Kan me vandaag niets meer gebeuren dus. Jammer dat we niet wat meer tijd hebben.
maaltijd op het graf
Wandelen wat door de zigeunerwijk en ook hier zijn de mensen vriendelijk. Je ziet kasten van huizen en de bewoners die aan de straat op een bankje zitten zijn gezellige doodgewone mensen. Je zou niet zeggen dat ze rijk zijn. Worden overal vriendelijk begroet en altijd weer de vraag waar we vandaan komen en waar we hierna heen gaan. Bezoeken nog een heilige bron waar je 12 keer door heen moet lopen, schijnt een genezende werking te hebben zeggen ze. Om 5 uur weer bij de camper en even bijkomen van de warmte, was 35 graden vandaag. Was wel weer genieten.
zigeunerstolpje
mooie mensen
Heilige bron 14e eeuws fort en overnachtingsplaats