Week 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9
Camperreis Oost Europa 2009 deel 8
8 Juni. Vandaag naar Lasi in Roemenie. De weg is aardig berijdbaar en we staan  om 12 uur aan de grens. De Moldavise douane is traag en lastig, het duurt erg lang voor we verder mogen. Ze willen overal in de camper kijken of je niet wat verbergt of mee smokkelt. De champagne en cognac zien ze gelukkig over het hoofd. Ook de Roemeense douane zijn vervelend, ook die willen overal kijken. Alle luiken buiten moeten open en ze willen zelf weten wat er in de toiletcassette zit. Om 2 uur kunnen we verder rijden. Ook vandaag erg warm en doen niet veel onderweg. Zijn om 4 uur op de camping en wassen wat kleding. Daarna lekker zitten en gewoon niets doen de rest van de dag.
Hooibouw
9 Juni. Vandaag rijden we van Lasi naar Sucevita. Hebben prachtig weer met veel zon. Hoe meer we naar het noorden rijden, hoe mooier de natuur en de dorpjes. Wel eens moeilijk de weg te vinden, op beslissende kruispunten of rotondes ontbreken vaak borden, en vragen is dan de oplossing. De hooibouw gaat hier nog net als 50 jaar geleden bij ons. Er worden nog veel ruiters gebruikt om het hooi op het land verder te laten drogen. Gaat naar een boertje toe om te kijken en wat foto’s te maken. Krijg een hand van hem en voor ik het weet wordt ik door hem gekust. Vond het niet zo prettig, hij had een baard van een week en het voelde als een staalborstel.
het broemde aardewerk

Rijden door naar Marginea waar het beroemde zwarte aardewerk vandaan komt. Bezoeken een familie bedrijfje en zien hoe het wordt gemaakt. We kopen een paar leuke dingen voor thuis, het is heel goedkoop ondanks dat het beroemd aardewerk is. Maken wat foto’s en dan door naar de camping.

Moldovita klooster
10 Juni. Vandaag gaan we 3 kloosters bezoeken . Het klooster van Moldovita staat als eerste gepland. Wel heel bijzonder door het prachtige  schilderwerk Zowel binnen als van buiten zijn de muren helemaal beschilderd met fresco’s. Aan de regenkant zijn ze haast niet meer te zien. Overal zijn ze met de restauratie begonnen maar dat kost veel tijd en geld. Bij dit klooster waren ze al 8 jaar bezig en nog lang niet klaar. Het moet een vermogen kosten dit te herstellen maar wat reeds gedaan is ziet er prachtig uit.
Moldovita

De natuur is hier mooi, met veel hooi en paard en wagens. We bezoeken ook het Voronet en het Humor klooster. Ze zijn echt mooi om te zien, we hadden dit nog nooit gezien. Wel een vermoeiende dag door de hoge temperatuur, het is 38 graden vandaag. Om 4 uur weer bij de camper en uitrusten met een drankje.

onderweg
Voronet klooster Voronet klooster
Voronet klooster Voronet Voronet
Humor klooster
11 Juni. Nog een dag kloosters bezoeken maar gaan eerst naar de pottenbakkers van Marginea. Waren wij samen al geweest dus voor ons niets nieuws. Dan door naar het klooster van Putna. Een heel mooi klooster wat ze ook aan het restaureren zijn. Binnen zijn ze na 7 jaar schilderen al aardig op weg. Ze schatten nog 2 jaar bezig te zijn. Echt prachtig om de nieuwe fresco’s op de muren en plafonds te zien. Dan naar het oudste houten kerkje van Europa, van het jaar 1483. Wel oud maar niet mooi om te zien. Door naar het Draomirna klooster waar we eerst lunchen. In de eetzaal van het klooster wordt alles door de nonnen op tafel gezet. Het eten is heel goed en van alles genoeg. Daarna de kloosterkerk bezoeken die binnen heel mooi is. Ook hier zijn ze aan het restaureren.
Putna klooster
Putna klooster Putna klooster
branden van kaarsen nu buiten na herstel fresco's Oudste houten  kerkje
lunch in het klooster
tuin klooster
Denk dat over 10 jaar alle kloosters er weer als nieuw uitzien. Kijken ook bij het oudste stenen kerkje van Roemenie en door het kaarsen branden helemaal zwart is van binnen. Nu mogen er geen kaarsen meer branden in de kerk. Het was niet zo warm vandaag, maar een graad of 28. Om 5 uur terug op de camping.
Sucevita klooster
12 Juni. Komen langs het klooster van Sucevita.De eerste keer tijdens deze reis dat we met regen vertrekken. Stoppen toch bij het klooster ondanks dat het nat is. Mogen ook nog niet naar binnen, er is een dienst bezig, dubbel pech. We rijden door een prachtig gebied met mooie dorpjes. Door de regen stoppen we niet veel. Zien op een erf een kerkje in aanbouw en stoppen even. Vraag of we even mogen kijken, krijgen een rondleiding door de eigenaar in het kerkje. De schilder heeft nog 10 maanden werk. Prachtig om deze kunstenaar aan het werk te zien. Ondanks de regen een mooie dag en zijn om 4 uur in Vieseu de Sus. Hebben een jarige in de groep en worden om 5 uur bij hun camper verwacht voor een drankje en een hapje.

nieuw kapelletje
onderweg