Weel 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9
Camperreis Oost Europa 2009 deel 9
13 Juni. Zijn in Vieseu de Sus en gaan vandaag met de trein op stap. Het is een 100 jaar oude stoomtrein die is gemaakt in Berlijn. Ze worden gebruikt voor de houttransporten uit de bossen. In het dal waar ze rijden zijn afgelopen jaar overstromingen en modderstromen geweest. Je ziet nog veel schade aan de natuur en vooral aan de spoorrails. Men mag niet meer mee met de houthakkers trein  maar gaan met een toeristen treintje. Vertrekken om half 9 en met 10 km /uur tuft de stoomloc heuvel op over de ongelijke en slingerende spoorrails. Er moet een tweede locomotief bijkomen om op een wat steiler stuk mee te duwen om boven te komen. Er wordt gestopt om houtblokken uit de wagon in de vuurpot van de stoomloc te gooien.
naar het kamp
Loc uit de rails
Water innemen
Ook wordt er onderweg met een zuigslang water uit de rivier geladen voor de stoomproduktie. Allemaal mooi om te zien en te fotograferen. Dan staan we ineens stil, de stoomloc is uit de rails gelopen en wordt met houtblokken en een dommekracht weer op de rails gezet. Dit beurt vrij vaak en na 45 min staat hij weer op de rails. Ze hebben wel last van de toeristen die van dit gebeuren van heel dichtbij foto’s willen maken. Dan wordt de rails geblokkeerd door de houttrein die ze op het hoofdspoor aan het laden zijn. Die wordt naar een zijspoor gereden en dan kunnen we weer verder. Steeds kan je uitstappen om foto’s te maken. Hebben zo wel veel oponthoud en het is 1 uur voor we boven bij het eindpunt zijn.
Transportbusje van de houthakkers boomstammen laden
Daar krijgen we 45 min te tijd om even rond te lopen en foto’s te maken. Dan weer terug met de trein over hetzelfde spoor, gaat nu naar beneden en dat gaat vlotter. Er loop wel weer een wagon uit de rails maar met een half uurtje rijden we weer. Om 5 uur zijn we beneden, 4 uur later dan de bedoeling was. Kijken even naar het lossen van de bomen. Ze trekken staaldraden onder de stammen door op de wagons en zetten ze aan zijkant vast. Dan worden de draden strak getrokken en alle boomstammen worden opgetild en rollen dan vanzelf naar beneden. Mooi om te zien hoe de bomen uit de bossen worden geladen en met deze oude treinen naar de zagerij worden vervoert. Hebben genoten van deze dag.
op weg naar de fabriek
op weg naar de zagerij Boomstammen lossen

14 Juni. Vandaag de laatste dag van de reis, moeten 295 km rijden naar Tokay in Hogarije. Rijden door een mooi heuvelachtig gebied met mooie dorpjes. Het is zondag vandaag en zien veel mensen in mooie kleding naar de kerk gaan. Er wordt ook veel op het land gewerkt met het hele gezin. Het meeste werk wordt nog met de hand gedaan. We stoppen even bij een kerk en wat ons wel opvalt is dat kerkgangers onder de dienst gewoon een poosje naar buiten komen, een luchtje scheppen, sigaretje roken en dan weer naar binnen gaan. In deze straak zie je ook veel daken van riet, zal wel uit de Donau Delta komen. Zien veel mooie huizen met prachtige toegangspoorten die versiert zijn met mooi houtsnijwerk.

Mooie massieve draaitrap Bidkapel in de kelder

Bezoeken de kerk en de vrolijke begraafplaats van Sapanta. Dit is wel heel bijzonder, de houten kruizen op de graven zijn beschildert in felle kleuren. Op de voorkant staat een afbeelding wie en wat de persoon tijdens het leven was en op de achterkant staat een afbeelding hoe de persoon om het leven is gekomen. Een afbeelding van een persoon tegen een auto is door een verkeersongeval om het leven gekomen. Zien ook een bijna naakt meisje met 2 mannen bij zich die dus door een seksueel misdrijf om het leven is gebracht. Eigenlijk bizar om te zien hoe iedereen om het leven is gekomen. Er is een dienst in de kerk en gaan niet naar binnen. Genieten wel van het zangkoor in de kerk wat door luidsprekers ook buiten goed hoorbaar is.

de vrolijke begraafplaats
door auto overreden dit was de slager
op z'n mooist naar de kerk
nieuwe houten kerk
Er worden hier nog nieuwe kerken gebouwd en geheel van hout. Stoppen bij een kerk in aanbouw en worden rondgeleid door een bewaker. Hier nog veel handwerk en de bouwstijl lijkt een beetje op de Noorse kerken. De grens passeren naar Hongarije verloopt snel en ook de wegen worden beter. Moeten ook de tijd een uur terug zetten dus een lange dag vandaag. Om 4 uur staan we op de camping in Tokay, hebben een mooie plek aan de rivier. Er zit nog geld in de pot en gaan met z’n allen naar de kroeg op de camping voor een lekker koel drankje. Ook mag iedereen zijn mening geven over het verloop en de invulling van de reis. Om half 7 wandelen we naar een plaatselijk restaurant voor het afscheidsdiner. Hebben 45 dagen met elkaar opgetrokken en voor elkaar klaar gestaan. Hebben ook ontzettend veel gelachen met elkaar. Kunnen terug kijken op een geslaagde trip met fijne mensen door de Oost Europesche landen.
camping Tokay