Week 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 Op weg naar Griekenland 2015 week 3 Index
21 en 22 aug. Gaan vandaag naar Pojate in Servië. Doen eerst boodschappen en gaan om half 11 rijden. Zijn snel de grens over en kunnen even lekker opschieten. Hebben weer veel regen onderweg en om 3 uur wordt het droog. Om 5 uur op de parking bij Motel Aleksandar en daar is het druk. Wel onrustig buiten maar we slapen goed. Gaan om 9 uur rijden en weer is het regelmatig nat. Het vlot niet echt vandaag, vooral ten zuiden van Nis neemt veel tijd in beslag door de aanleg van de nieuwe snelweg. De grens over kost ook ruim een half uur en om half 2 zijn we in Macedonië. Eten eerst een broodje en tanken diesel voor € 0,83 p/liter.
In Macedonië veel oponthoud door de vele tolpoorten, allemaal korte trajecten die je moet afrekenen. Nemen de weg door het Mavrovo Natuurpark. en die is mooi om te rijden. Wel heel veel bomen langs de route. Rijden naar het Bigorsky Monastery (het Johannes de Doper klooster) waar we om half 6 aankomen. Gaan vragen of we op de parking mogen overnachten en dat is geen bezwaar. Gaan om 8 uur naar het klooster om een dienst bij te wonen. Mooi om dit mee te maken maar wel vermoeiend. Na een uur staan hebben we het wel gezien en gaan terug naar de camper. Morgen gaan we het klooster bezoeken.
23 aug. Gaan om half 10 naar het klooster en daar is nog een dienst bezig. Gaan naar binnen en na 15 min. is die afgelopen. Daarna alles op het gemak bekijken en fotograferen buiten. Het is bijna helemaal vernieuwd na het door brand verwoest was. Prachtig om hier te zijn. Doen de watertank nog even vol en vertrekken naar de grens van Albanie. Zijn daar om 1 uur en eten eerst een broodje. Daarna de grens over en dat gaat zeer vlot. Rijden daarna een mooie route op de SH6 zuidwaarts tot aan de meren. Mooie weg en het wegdek is ook goed.
Daarna terug naar het noorden en rijden via de SH6 naar Peshkopi. Deze weg is smal en de Albanezen rijden hier als gekken rond. Allemaal bochten en hellingen en ze halen je gewoon in terwijl ze niets kunnen zien. Tegenliggers komen hard door de bochten zodat ze op jou weghelft komen. Het is zondag en zeer druk met mensen en auto's in de plaatsjes. Moeilijk een parkeerplekje te vinden. Wandelen nog wat door de stad maar dat is niet echt aantrekkelijk. Pinnen geld en vertrekken hier snel. Stoppen nog een paar keer voor wat foto's en dan een slaapplaats zoeken. Vragen bij een restaurant-motel of we daar mogen overnachten. Dat geeft geen probleem en kunnen daarna lekker een wijntje drinken in de zon. Was lekker weer vandaag, eindelijk weer veel zon.
24 aug. Rijden naar Peshkopi en gaan de oude moskee bezoeken. Een oud mannetje doet de deur voor ons open. Leuk om te zien maar het is wel kaal binnen. Wandelen door de bazar en ook dat is niet gezellig, met de maandag bijna geen mensen om wat te kopen. Doen wat boodschappen in een klein winkeltje en worden vriendelijk geholpen. Vertrekken uit de stad met zeer slechte straten. Nemen de SH31 naar het noorden door de bergen. Een mooie weg om te rijden en door prachtige natuur.

In het dorpje Sohodoll gaan we op zoek naar een oud verdedigingshuis waar een hele familie in woonde en ze zich beter konden verdedigen tegen ongewenste gasten. De weg houd in het dorp op en met een jongen als gids gaan we te voet verder. Na 10 min. lopen zijn we bij het huis en zit alles op slot. De gids zorgt toch voor een sleutel en kunnen we binnen kijken. Binnen is het goed onderhouden en kunnen alle drie de verdiepingen bekijken. Op elke verdieping zijn schietgaten in de muren om de aanvallers te verjagen.

Was een leuke stop en gaan verder door de bergen richting Kukes. Komen boven 1200 meter en op een top staat een herdenkings monument van de oorlog. Het is een prachtige rit met wijdse uitzichten. Rijden door naar Ceren, een traditioneel dorp volgens het boek maar ook hier zijn al teveel golfplaten van zink op de huizen te zien. Verder wel een oud dorp tegen een helling gebouwd en met steile paadjes tussen de huizen door. Die zijn allemaal nog van leem en keien en het loopt niet lekker. Bijna alle huizen zijn ommuurd en ze hebben mooie binnenplaatsen vaak met veel bloemen. Mensen zijn erg vriendelijk en doen hun best om een praatje met je te maken.
Zien een leuke plek bij een restaurantje om te overnachten. Gaan het even vragen en dat is geen probleem. Overleggen of we warm kunnen eten vanavond en ook dat kan. Vragen wat er mogelijk is maar hij zegt overal ja op, verstaan elkaar dus niet. Zitten de rest van de middag lekker buiten en genieten van de bergen om ons heen. Om half 7 naar het restaurant en weten niet wat er op tafel komt. Zitten buiten met een mooi uitzicht en nog 28 graden. Om 7 uur krijgen we een mandje brood, een halve kip, friet en wat gemengde salade. Het smaakt allemaal heerlijk en voor deze maaltijd betalen we € 3,50. Staan op 700 meter en zal vannacht wel lekker afkoelen. Was 30 graden vandaag.

25 aug. Heerlijk geslapen op deze rusitge plek en na het ontbijt op weg via de SH31 naar Kuskes. De weg blijft verrassend goed en de natuur prachtig. Nemen de tijd en stoppen regelmatig voor een foto of een drankje. In Kuskes kopen we wat fruit en dat is hier niet duur. De wegen in de stad zijn echt slecht, zitten vol met kuilen. Ten noorden van Kurkes zijn stuwmeren en het oude Kukes is in 1976 onder water verdwenen door de aanleg van deze meren. Daarna verder naar het noorden door de bergen via goede wegen. Rijden de SH23 via Krume, Golaj en Bajram Curri naar Valbona . Al deze wegen zijn goed berijdbaar en van asfalt voorzien. Soms waar het water naar beneden komt is er wel schade aan de weg maar dat komt weinig voor.

Het is wel warm buiten, 35 graden in de zon en dat op 1000 meter hoogte. Hebben nog even wat oponthoud door wegwerkzaamheden, ze zijn een nieuw wegdek aan het aanbrengen. Rijden door een kloof en dat doet ons een beetje aan Marokko denken. Aan het eind van het dal staat Hotel Valbona en vragen of we op de parking mogen overnachten. Geen probleem en het kost niets. Ze hebben hier ook lekker bronwater, laat de watertank leeglopen en vult hem met het koude water. Om 7 uur gaan we in het hotel gezellig eten met zijn vieren.
26 aug. Blijven vandaag hier staan, het is zonnig en doen rustig aan. Gaan een stuk wandelen naar het oude dorp en lopen door de rivierbedding. Wat een steenmassa om je heen, op plekken is de rivier wel 30 meter breed. Het loopt niet echt leuk maar de omgeving met de kale bergen maakt dat weer goed. In het oude dorp is wel een restaurantje voor de vele wandelaars die hier komen, verder is er niets te doen en weinig te zien. Om 1 uur weer terug, eten een broodje en de rest van de dag lekker rusten en wat lezen.
   
Week 2 Overnachtingsplaatsen Overzicht in Google Maps Week 4