Week 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 Op weg naar Griekenland 2015 week 5 Index
3 Sept. Gaan weer verder vandaag. doen boodschappen in Shengjin en rijden dan naar het bunkercomplex aan de kust. Hier hebben ze in de communistische periode grote bunkers gebouwd van dik beton voor de verdediging van de kust. De betonrot slaat al aardig toe en er wordt niets aan gedaan. Je ziet aan de buitenkant ook geen schade van bommen of geweervuur. of er hier helemaal niet is gevochten. Daarna rijden we naar het Heilige Antonius klooster van Lac. Dat is tussen 1992 en 2013 helemaal herbouwd. Dit is een tegenvaller, het is kaal en een kloostersfeer is hier niet aanwezig.
Daarna rijden we naar Patok, ook daar een dam door een groot brak watergebied. Zien hier ook nog veel stellages om met kruisnetten te vissen. Hier veel restaurants en bijna allemaal hebben ze een terras op palen in het water, heel mooi om te zien. Mogen bij een restaurant gratis overnachten, ze vragen wel of je avonds komt eten. Lopen een rondje en maken mooie foto's. Drinken wat met elkaar en daarna gaan we uit eten. Hebben alleen maar vis en dat smaakt heel goed. Na het eten buiten nog een poosje voor de camper en de muggen van ons afhouden. Die zijn er helaas meer dan genoeg.
4 sept. Vertrekken verder zuidwaarts en rijden richting Durres. Een drukke vakantieplaats aan zee met een strand vol strandstoelen. Er zijn wel wat plekken bij hotels om te staan maar wel een paar honderd meter van het strand. Zien geen plek aan het strand en rijden we door naar Spille waar wel plaats aan het strand zou zijn. Weg er heen is plaatselijk slecht en via kleine weggetjes lastig er te komen. Er is een parking vlak aan het strand maar daar staat net een kermis opgesteld dus niet aantrekkelijk om te staan. Gaan verder naar Divjake en daar kunnen we zo het strand oprijden en een zee van ruimte om te staan. Ook hier is het water boven 30 graden en niet echt verkoelend. Er waait een lekker windje en goed uit te houden hier.
Als het donker wordt veranderd deze mooie plek in een slechte plek. De muggen komen voor de dag, niet 100, niet duizend maar duizenden. De hele camper zit er onder en het is buiten geen doen. Je wordt echt opgevreten als je even buiten bent. Ze komen ook overal door naar binnen, ook al doen we geen licht aan. Maar een mannier om ze buiten te houden is alles dicht doen. In een lange broek, sokken en een vest met muts naar buiten om de muggen van het gaas te verwijderen en dan snel de ramen dicht doen. Dan moet je zelf weer naar binnen en dan barst het weer binnen van de muggen. Als we die een kopje kleiner hebben gemaakt gaat de ergenis over. Wel bloed heet in de camper met alles dicht maar beter dan al die muggen. Hebt weer aardig wat prikken opgelopen.

5 sept. Goed geslapen ondanks de warmte binnen. Als we buiten komen zien we nog duizenden muggen op de camper zitten daar waar de zon niet komt. Ramen daar dus dicht houden. Draai de luifel uit en binnen 3 minuten zit het onder de luifel ook vol met muggen. Blijven hier niet staan en overleggen wat we gaan doen. Blijven tot na de middag, kunnen nog even zwemmen en na een broodje vertrekken we naar Kolonje en bezoeken het Ardenica Klooster. Een van de oudste kloosters van Albaniƫ. Mooi sfeervol klooster waar nog 3 monnikken leven. In de kerk zijn nog mooie fresco's en iconen. Er is een kleine parking waar we kunnen staan om te overnachten. Rustige plek en vanavond geen muggen om en in de camper.

6 Sept. Vannacht zeer warm gebleven buiten en in de camper boven de 30 graden. Wel een paar keer wat regendruppels maar het zet niet door. Na het ontbijt vertrekken we naar Apollonia, een grote opgraving, een mooi klooster en een prachtig museum. De rit er heen gaat goed maar de laatste weg binnendoor is aardig slecht. In een dorp is een gezamelijke plek om water te halen en wij doen de tank even vol. Ook de dorpelingen komen hier water halen en hebben zo een leuk contact met ze. Dan door naar Apollonia en bezoeken eerst het klooster. De kloosterkerk heeft wel onderhoud nodig, veel fresco zijn verdwenen. Daarna naar het museum en dat is prachtig.
Veel mooie waardevolle voorwerpen worden tentoongesteld in dit moderne museum. Dat verwacht je hier helemaal niet.. Daarna naar de opgravingen en daar zijn een paar mooie dingen te zien. Naar schatting is nog maar 5 % blootgelegd van het hele terrein. Lopen ook hier een uurtje rond en gaan terug naar de camper. Ook vandaag weer warm en dan gaat de fut er een beetje uit. Eten een broodje op de parking en dat is ook een mooie plek om te overnachten. Besluiten hier te blijven staan, luifel uit en lekker wat lezen buiten. Eind van de middag een wijntje met elkaar en daarna een hapje eten van de grill. Een mooi en rustig dagje vandaag.
7 sept. Rijden via de SH73 en de SH72 naar Berat. Rit er heen is leuk rijden met soms slechte stukjes weg. In de plaatsen waar we doorrijden is het erg druk met mensen op straat, lijkt wel een feestdag. Parkeren in Berat tegenover het universiteitsgebouw, vlakbij het centrum. Lopen naar het centrum en willen de oude moskee bezoeken, helaas gesloten. Gaan eerst een hapje eten in een restaurantje en dat smaakte lekker. daarna lopen we naar de brug over de rivier waarvan je een mooi overzicht hebt over de huizen met de vele ramen. Berat noemen ze ook de stad van de duizend vensters. Gaan niet naar de burcht, hebben we al eeerder bezocht.

Vertrekken om half 3 uit de stad en rijden via de SH72 naar Bogove. Mooie weg om te rijden met bergjes tot 350 meter hoog. Wel een weg met heel veel bochten maar goed om te rijden. In Bogove zou je bij een restaurant kunnen overnachten maar dat is een parkeerstrookje langs de weg en dat vinden we niets. Er naast zien we bij een cafe een heel mooi plekje en gaan daar vragen of we daar mogen slapen. Dat geeft geen probleem en rijden de cmpers binnen het hek. Mooie plekje met een terras onder de bomen. Wel lekker met deze warmte, het is boven 30 graden. Wel iets koeler dan gisteren maar meer vocht in de lucht zodat je snel loopt te zweten. Drinken een lekker drankje op het terras en daarna een hapje eten in de camper.

8 Sept. Rijden vandaag verder op weg SH72 tot aan de Canyon. De weg is goed en het landschap mooi. De dalen zijn groen en er is veel landbouw. Zien ook nog oude gebouwen waar in de communistische tijd veel wapens werden gemaakt. Ook zijn er veel zagerijen waar blokken natuursteen tot tegels worden gezaagd. Bij verschillende uitzichtpunten stoppen we voor wat foto's. Zien ook weer een bruidje die op deze mooie plaatsen in de natuur bruidsfoto's laten maken. Dit hebben we al op diverse plaatsen gezien.
Rijden tot het einde van de canyon en moeten de hele weg weer terug naar Fier. Er is weg een weg naar Permit maar die schijnt alleen geschikt te zijn voor 4x4 auto's. Ten noorden van Berat is een goede camping met alle voorzieningen waar we een nacht gaan staan. Er is een goede WiFi verbinding en kan de site weer eens bijwerken. Staan hier met 4 campers, nog niet meegemaakt met 4 stuks bij elkaar. Hebben in de weken dat we hier zijn misschien 15 campers gezien op heel de route die we gereden hebben.
9 Sept. Het is fris als we opstaan, maar 17 graden en bewolkt. Beginnen aan de laatste dag in Albanie en dat wordt een lange dag. Het eerste stuk weg naar Roskovec is slecht en schiet slecht op. Bij Fier nemen we de SH8 en daarna de SH4 richting Gjirokaster. Deze wegen zijn goed en kunnen we wat opschieten. Doen onderweg wat boodschappen en vullen de tank met de laatste Leks. Om half 2 begint het te regenen en dat blijft een paar uur aanhouden. De grens gaat zeer snel, geen controle in de camper, wordt nergens naar gekeken. Ook Griekenland in gaat snel, even paspoort laten zien bij de politie en zonder controle de grens over. Zijn om half 5 in Sagiada waar we overnachten.
   
Week 4 Overnachtingsplaatsen Overzicht Google Maps Week 6