Week 1 - 2 Polen 2016 week 1 Index
1 juni. Vertrekken om 8.45 uur van huis en tot de middag mooi weer om te rijden. Soms een spatje regen maar we hadden het slechter verwacht. Na de lunch krijgen we wel slecht weer, heel veel regen en erg veel water op de weg. Soms maar 60 km rijden door het water op de weg en het slechte zicht. Lijkt wel dat het mist zo grijs is het soms. Gelukkig wordt het om 3 uur wat minder en kunnen we weer aardig door rijden op de autobaan. Om 4 uur zijn we in Sangerhausen en daar is een CP mix parking. Heel stil en ruimte zat hier, brengen met 3 campers de nacht hier door. Hopen morgen op beter weer hoewel de voorspelling weer niet best is.
2 juni. Gaan vroeg rijden en tot half 10 goed weer maar dan weer een uur stromende regen. Veel water op de weg dus best wel oppassen. Ook hier en daar wegwerkzaamheden maar zijn toch om 11 uur aan de grens van Polen. Inmiddels komt de zon er weer door en rijden binnendoor naar Karpacz om daar het houten kerkje te bezoeken. Deze Wang kapel is in Noorwegen in de 12 eeuw gebouwd en in 1841 is hij aangekocht door de Pruisische koning Frederik Willem IV om hem aan de Luthersegemeenschap van Karpacz te schenken. De kerk is opgebouwd boven in de bergen waar nu een druk skigebied is. Om de kerk heen staan kraampjes vol souveniers en lopen er even langs.
Niet de moeite waard wat er hier wordt aangeboden. Gaan terug naar de camper en rijden naar Jelenia Gora, een aardige grote plaats waar een camping is. Zijn er om 4 uur en wandelen daarna naar de stad. Het is vreemd stil op straat en ook in de winkels zie je bijna geen klanten. Bezoeken de Kosciol Sw Krzyza kerk en die is binnen prachtig om te zien. De schilderingen aan het plafond en de koepels is geweldig. Verbaast ons dat er zoveel mensen in de kerk zitten te bidden., Voelde niet lekker om daar dan rond te lopen en foto's te maken. Gaan wat eten in een restaurant en zijn om 7 uur weer op de camping.
3 juni. Rijden naar Jawor voor een bezoek aan de protestantse vredeskerk. Deze is gebouwd tussen 1654 en 1656 en is een van de grootste gebouwen ter wereld met een houten geraamte. Van buiten mooi vakwerk maar van binnen is hij schitterend. Helemaal beschilderd, veel houtsnijwerk en het lijkt meer op een theater dan op een kerk. Er zijn 2500 zitplaatsen en 3500 staanplaatsen in deze kerk. Er zijn nog 2 van deze kerken hier in de provincie Selezie, de andere staat in de plaats Swidnica. Wandelen naar het centrum en als we daar zijn dan begint het zacht te regen.
Hier staat een mooi raadhuis en verder rond het grote plein staan veel gekleurde panden die goed onderhouden zijn. Velen zijn in de oorlog vernield en weer opnieuw in de oude stijl herbouwd. Door de regen komt er van foto's maken niet veel en houden het hier voor gezien. Kopen een lekker broodje bij de bakker en gauw weer naar de camper. Dan rijden we naar Swidnica waar we de andere vredeskerk gaan bekijken. Voor de kerken moet je wel entree betalen (€ 2,30), ze zijn opgenomen in de erfgoedlijst van Unesco.
Bij binnenkomst ben je even sprakeloos, deze kerk is werkelijk een plaatje. Het is een kunstwerk met zijn galerijen, houtsnijwerk en de vele schilderingen. Moeilijk te fotograveren door het invallende licht van boven en opzij en de felle verlichting. Hier is niet bespaard op arbeid of geld, wat moeten de kerken vroeger toch rijk zijn geweest. Ook de vele gelovigen zouden er wel veel aan hebben moeten bijdragen. Het valt ook op dat in alle kerken altijd wel veel mensen aanwezig zijn om te komen bidden.
Zien hier ook wel veel moderne kerken staan en bij een katholieke kerk gaan we even kijken. Hij is helaas gesloten, lopen om de kerk heen en als we weer bij de ingang zijn zien we dat er een dame aan het schoonmaken is. Die laat ons even binnen en het geeft niet het gevoel dat je in een kerk bent. Het is kaal binnen en heel erg hoog. Het komt zeer kil over als je hier rondloopt. Hebben vandaag wel genoeg kerken gezien en gaan op weg naar Wroclaw. Een drukke stad waar we dwars door heen moeten. Eind van de middag dus zeer druk. Vooral de vele stoplichten houd veel tijd op. Om 4 uur staan we op een mooie camping, veel zon en zitten tot 7 uur buiten.
4 juni. Gaan om 9 uur naar de met de tram. De halte is vlak bij de camping en een kaartjesautomaat hangt in de tram. Je kan alleen maar betalen met een creditkaart en niet met een bankpasje. Had het gevraagd op de camping en die zeiden dat het met een bankpasje ook werkte maar helaas dat werkte niet. Dus maar zwart gereden op de heen en de terugweg. Gelukkig geen controle gehad. Het is prachtig weer en al vroeg druk in de stad. Ze zijn ook van alles aan het opbouwen voor een feest. We bezoeken div. kerken en kathedralen en sommige vallen tegen.
Brengen ook een bezoek aan de in barokke stijl gebouwde universiteit. Deze is in 1702 gesticht door keizer Leopold I en het mooiste in dit gebouw is de aula. Helemaal verfraaid met sierstucwerk, vergulsels aan de wanden en mooi beeldhouwwerk. Wanden en plafond zijn prachtig beschilderd en er hangen veel mooie schilderijen. Het is hier niet zo druk en we kunnen alles rustig bekijken. Lopen even naar het dak en vandaar een leuk uitzicht over de stad. Jammer dat de zon steeds achter de wolken verdwijnt. Gaan weer naar beneden en lopen een rondje door het mooie opgezette museum.
Gaan even terug naar het plein en nemen een drankje op een terrasje. Zitten lekker in het zonnetje en vinden het altijd genieten om naar de mensen te kijken. Daarna lopen we naar de brug om het kerkeneiland te bezoeken. Aan de leuningen op de brug zitten duizenden hangsloten en meestal staan er 2 namen en een jaartal op geschreven. Kan je over 25 jaar nog eens proberen je slot terug te vinden. Bezoeken ook hier een paar mooie kerken en dan vinden we het wel genoeg voor vandaag. Gaan eerst een hapje eten en daarna weer terug naar het centrum.
Daar is het inmiddels druk en overal zitten mensen te drinken en te eten. Weten niet wat voor feest het is maar begrijpen wel dat het een streekgebonden is. Het is gezellig met de zon en de muziek. Lopen wat langs de kraampjes en zien wel dat er veel lekkere hapjes te koop zijn. We hadden beter hier gezellig kunnen eten in plaats van in het restaurant. Om half 4 lopen we weer naar de tram en gaan terug naar de camping. Die ligt naast het voetbalveld en ook daar is feest. Daarnaast staat nog een muziektent waar ook veel herrie vandaan komt. Zelfs in de camper lijkt het of je voor de boxen staat en dreunt het lekker. Het is gelukkig heel vroeg afgelopen, om 10 uur is alles weer stil.
5-6 juni. Mooi weer als we opstaan, lekker om de dag te beginnen met zon. Vertrekken van de camping en rijden naar Mulujowice, daar staat een kerk met mooie fresco's hebben we gelezen (N50.84738 E17.38192) Het is zondag en hebben geluk dat hij open is. Worden ontvangen door een barse koster, hij gebied me om me in te schrijven en smijt een mandje naar me toe waar ik een bijdrage in moet doen. Inderdaad prachtige fresco's maar we krijgen weinig tijd om te kijken. De Polen gaan weg en wij worden ook verzocht om te vertrekken, wat een onvriendelijk mannetje.

In Strzelniki staat ook nog zo'n kerk en rijden daar heen. De kerk is dicht maar als we weg willen rijden komt de loster er net aan om de kerk open te doen. Deze is niet zo mooi, de fresco's worden weer onder het stucwerk vandaan gehaald. (N50.80444 E17.54253) We mochten niet fotograferen maar dat zei hij nadat we een foto gemaakt hadden.Van buiten is de kerk niet te fotograferen door de bomen.   Zien bij Gwozdziany een mooie houten kerkje staan en daar stoppen we even. Er is niemand te zien maar alle deuren zijn open en kunnen overal rond kijken. Goed onderhouden en ook de tuin rond de kerk ligt er prachtig bij. We eten een broodje en rijden daarna door naar Czestochwa.

Czestochwa is het Lourdes van Polen. Het klooster Jasna Gora is het beroemdste Mariaheiligdom van Polen. In dit klooster bevind zich de icoon van de Zwarte Madonna waaraan bijzonder krachten worden toegeschreven. Elke dag komen hier bussen vol met bedevaartgangers en toeristen vanuit de hele wereld. Overal bij binnenkomst zie je afbeeldingen van Paus Johannes Paulus II. De basiliek is prachtig met schitterende barokke decoraties. Gaan naar de kloosterkerk voor de icoon van de Zwarte Madonna. Het is er druk maar kunnen toch vooraan wat foto's maken. De icoon is omgeven door edelstenen en wordt door 6 grote kaarsen belicht.
Dan begint er een ceremonie en inmiddels is het zo druk dat we maar blijven staan. Het duurt bijna een uur en is zeer vermoeiend. We passen ons aan en knielen ook als iedereen het doet. Na de ceremonie geeft iedereen een hand aan de mensen die naast hun staan. Elk jaar komen hier 6 miljoen pelgrims uit de hele wereld en het is op vier na grootste pelgrimsoord ter wereld. Aan de wanden hangen veel rozenkransen, kettingen, hangers, maar ook invalidenkrukken. Aan de Zwarte Madonna wordt door de gelovigen een genezende kracht toegeschreven. Voor vandaag vinden we het wel genoeg, gaan morgenochtend nog wel even terug naar het klooster. Nu lekker naar de camping en genieten van het mooie weer.

De volgende morgen lopen we terug naar het klooster, het is maar een klein stukje, de camping is er naast. Op de parking staan al weer veel bussen met vooral veel schoolkinderen. Denken dat Juni de maand van de schoolreisjes is. Overal komen we er heel veel tegen. Het Klooster staat op een heuvel en vandaar een mooi uitzicht over het plaatsje. Er is buiten ook een heel groot grasveld waar ook gebedsdiensten worden gehouden. In de vele winkeltjes om het klooster is van alles te koop wat met het geloof te maken heeft.

Gaan het klooster weer in en kijken in de Ridderzaal waar een tentoonstelling is van Paus Johanes Paulis II. Slenteren wat door de kloostergangen en kijken ook in het museum waar de kerkschatten staan uitgestald. De toegangsdeur is van 20 cm dik staal en er staan een paar bewakers die alles in de gaten houden. Heel veel gouden voorwerpen, edelstenen en kleurrijke gewaden. Er staat voor een vermogen in dit museum en foto en filmen is niet toegestaan. Moet er toch stiekem eentje maken. Onder het klooster is ook nog een grote zaal om pelgrims te ontvangen. Om 1 uur terug naar de camping en lekker voor de camper met een boek.
7 juni. Een drukke dag vandaag, gaan de Adelaarsroute rijden en doorkruisen de natuur van de Poolse Jura. Mooi heuvelachtig landschap met oude burchten op de heuvels waarvan sommige in slechte staat van onderhoud. drinken koffie met uitzicht op de burcht van Bobolice die in slechte staat is. Dan rijden we door naar de burcht van Mirow. Parkeren op de parking onder aan de heuvel en lopen omhoog. Er zijn al weer verschilende schoolklassen aanwezig. Het is een uitgestrekt gebied met restanten van de oude burcht. Bloeien hier wel veel wilde bloemen en vooral veel rozen. Hebben mooi weer en lopen hier een uurtje rond.
Dan rijden we verder naar de burcht van Ogrodzieniec, tot nu toe de mooiste die we gezien hebben. Zijn hier wel aan het opknappen maar dat gaat jaren duren. Vanaf de binnenplaats met een trap omhoog en daarna nog verschillende trappen omhoog en omlaag om het geheel te bekijken. In een bijgebouw is de martelkamer en lijkt me een pijnlijke dood hier. Of je bekent of ontkent, denk dat het weinig verschil zal maken. Ook hier veel schoolklassen die uitleg krijgen van gidsen in de kledij van vroeger. Demonstreren ook een oud geweer wat nog met een lont wordt ontstoken en het geeft een keiharde knal, zal je oren beschadigen
Bij een kampvuurtje zie je de kinderen hun worsten braden voor de lunch en bij sommige krijgt de worst maar een zwarte kleur. Was een mooi plek om te bezoeken. Rijden verder door het Ojcowski Nationaal Park en stoppen bij de rots die ze de knots van Hercules noemen. Het is een mooi landschap met kale kalksteenrotsen, diepe ravijnen en er zijn veel grotten. Stoppen nog bij wat leuke houten kerkjes op onze route en je waant je soms in Noorwegen. Rijden door naar Auschwitz (Oswiecim in het Pools) en kunnen daar op de parking overnachten. Gaan een hapje eten in een hotel. Was weer een drukke maar mooie dag vandaag.
week 2 Overnachtingsplaatsen Overzicht in Google Maps Index