Week 1 - 2 -3
Portugal 2017 week 1

2-3-april Verlaten vandaag Marokko en staan om half 11 bij de boot naar Algeciras die om 12 uur zou moeten vertrekken. Boot komt om half 2 aan en vertrekt pas om 3 uur. De overtocht is rustig maar kunnen de haven niet in. Liggen ruim een uur te wachten tot een andere boot de ligplaats verlaat en wij eindelijk aan wal kunnen. Rijden om 6 uur het haventerrein af en gaan overnachten op de nieuwe parking vlak bij Carlos. Slapen er goed tot 6 uur, daarna veel herrie van afzetcontainers op het terrein naast het parkeerterrein.. Volgende keer maar ergens anders slapen.

Rijden vandaag naar Portugal en hebben mooi weer. Gaan even van de A49 af en rijden een plaatsje in om wat boodschappen bij de Lidl te doen. Daarna door naar Vila Real waar we om half 3 aankomen. Hebben een mooi plaatsje op de CP en lezen een poosje buiten. Lekker weer met 20-25 graden. Om 4 uur wandelen we naar het stadje en lopen door enkele winkelstraten. Deze zijn helemaal gericht op de verkoop aan toeristen. Om 5 uur gaan we weer terug en zitten nog een uurtje buiten. Morgen trekken we verder langs de zuidkust.
4 april. Eerst langs de sanizuil en even alles lozen en wat  water tanken. Daarna rijden we langs de Lidl en doen wat boodschappen die in Marokko haast niet te vinden zijn, zoals zoute pinda’s. Daarna rijden we naar Altura maar daar mag je niet meer overnachten. Rijden naar Manta Rota en daar mag je op de ene ook niet meer staan. De officiële CP staat zo goed als vol, er zijn nog enkele plaatsen vrij. Niet onze plek maar blijven toch maar 1 nachtje staan. Het is wel heerlijk weer en zitten lekker buiten in het zonnetje. Om 2 uur gaan we een strandwandeling maken en het loopt fijn op het harde zand.

Komen bij een soort kweldergebied en daar loopt het vol met krabbetjes. Ze zien ons al van verre en duiken snel hun hol in. Als je een poosje stil staat dan komen ze weer voor de dag. Er lopen er honderden. Moeten wel regelmatig door het water en de modder lopen maar dat vinden we wel leuk. Dachten nog naar een kerkje te lopen maar een diepe watergeul hield ons tegen. Om 5 uur weer terug bij de camper en nog even lekker lezen in de zon. Onze Engelse buurman dwingt ons om half 6 naar binnen, hij steekt de barbecue aan en wij hebben nog nooit zo'n rokende en stinkende barbecue gezien en geroken. De wind is onze kant op dus gaan we maar naar binnen. Morgen snel weg hier.

5 april. Vertrekken om 8,45 uur van de CP en rijden eerst naar Tavira en gaan daar even de stad in. Willen de Romeinse brug zien en een paar kerken bezoeken. Op een heuvel in de stad staat één van de kerken en lopen naar boven. Helaas gesloten en geen aanwijzing wanneer of hoe laat hij wel open gaat. Er naast is een leuke tuin en kijken daar even rond, het ruikt er lekker naar de bloemen. Lopen naar de Romeinse brug die deel uitmaakte van de Romeinse kustweg tussen Castro Marim en Faro. Rijden naar Fuseta en kijken daar bij de haven. Lopen er even een rondje, er is altijd wel wat te zien en we hebben heerlijk weer.

Daarna door naar Almancil waar we het kerkje Igreja de Sao Lourenco bezoeken. Het kerkje is geweid aan de H Laurentius die de gebeden van de dorpelingen om water had verhoord. Hij is van binnen helemaal betegeld, zelf het plafond hebben ze gedaan. De laatste tegels zijn in 1730 aangebracht. Jammer dat je geen foto mag maken, er wordt streng op toegezien maar zien toch kans er eentje te maken. We waren net op tijd bij het kerkje, wij lopen eruit en de deur gaat gelijk achter ons op slot.
Eten een broodje en rijden daarna door naar Quarteira waar waar we bij de haven parkeren. Een grote nieuwe parking maar de visserhaven is nu helemaal afgesloten. Je mag niet meer bij de vissersboten komen. Lopen een stuk langs het strand en zien mensen in het water, lijkt me nog maar koud. Daarna even bij de haven kijken van achter het stalen hek wat er om heen staat. Rijden daarna door naar Falesia waar nu een mooie camperplaats is met alle voorzieningen. Daar is nog net 1 plaats vrij. Een mooie plek met alle voorzieningen en dat voor € 4,50 zonder stroom. We lezen de rest van de middag. Het was een mooie maar drukke dag.

6 april. Vertrekken van deze mooie CP en rijden naar Praia de Castelo waar een mooi wandelgebied is langs de rotskust. De laatste keer dat we hier waren stonden we met de camper op de rotsen maar nu alles afgezet en aparte parkeerplaatsen waar je niet mag overnachten. Er staat nog een fris windje dus wel een vest aan. Het blijft toch boeien met de mooie rotsen en de beukende golven. Soms steile afdalingen naar een strandje en dan weer een stevige klim naar boven. .

Om half 12 weer naar de camper en rijden naar het plaatsje Alcantarilha waar bij de kerk een kleine kapel is met menselijke botten. De wanden en plafond zijn helemaal bedekt met botten en schedels. Het is wel  heel apart om dit te zien. Je kan niet met de camper het plaatsje in, nauwe steile straatje en geen parkeerplaatsen dus even naar boven lopen. Vanaf de doorgaande weg maar een klein stukje. De kerk is niet bijzonder maar het doopfront is wel met de betegelde wanden. Lopen door wat straatje weer richting de camper en drinken eerst koffie.
Daarna rijden we naar Ponta de Piedade bij Lagos. Ook een mooi gebied om langs de rotskust te wandelen. Eten eerst een broodje voor we gaan wandelen.  Ook hier veel klauteren om mooie foto’s te maken. Er zijn al veel toeristen hier langs de kust, ook veel met kinderen dus er zal wel vakantie zijn in div. landen.  Om 3 uur houden we het voor gezien en rijden terug naar Lagos. Daar is een grote CP, een gras-grind terrein waar wel 200 campers kunnen staan. Je kan er lozen en water innemen en overnachten kost € 3,- Best een mooie plek om te staan.

7 april. Vandaag een rijdag naar het begin van de route het binnenland in. Vertrekken uit Lagos van de mooie en stille CP waar ook nog gratis Wifi was. Nemen de N 125 terug naar Vila Real. Doen onderweg wat boodschappen maar doen verder rustig aan. Zijn om 1 uur in Castro Marim en daar is het warm op de CP. Je mag daar niet buiten zitten of de luifel uit doen dus rijden maar door naar Vila Real. Ook een mooie CP voor € 4,50 met voorzieningen en WiFi.
Daar mogen wel de stoelen buiten en de luifel uit.

We lezen lekker buiten en regelmatig even onder de luifel.. Het is te warm om in de felle zon voor ons. Om 5 uur gaan we naar de stad en lopen er een uurtje door de drukke winkelstraatjes. Daarna gaan we op een terrasje eten en dat smaakte voortreffelijk. Het zijn wel extra grote porties die hier op tafel worden gezet, dat eet je niet op. Met de helft hadden we samen ook goed onze honger kunnen stillen. Om 7 uur wandelen we met een te volle maag terug naar de camper.
8 april. Rijden vandaag het binnenland in dicht langs de Spaanse grens naar het noorden. Mooi om te rijden met alle wilde bloemen en struiken langs de weg. Het ruikt ook lekker met al die bloeiende bloemen. Er staan wel overal bordjes dat je niet tussen de bloemen en struiken mag komen. Nemen de N122 naar Alcoutim en gaan het stadje bezoeken. Leuk plaatsje met nauwe steile straatje waar toch veel auto’s in staan. Lopen naar de rivier en aan de overkant ligt een mooi Spaans plaatsje. Voor 1 euro kan je met een pontje overvaren. Staat ook een leuk kerkje maar ook deze weer gesloten en geen vermelding wanneer hij wel open is.
Rijden door naar Mertola maar op de CP staat nu een feesttent dus daar kunnen we niet terecht. Zetten hem bij de brandweerkazerne en wandelen naar het centrum. Daar wat klimmem om bij de kerk en het kassteel te komen. Nog een aardig kasteel waarvan alleen de buitenmuren en de toren nog in takt zijn. Voor 2 euro mag je de toren beklimmen en vandaar een mooi uitzicht over het plaatsje. Dan naar de kerk en die is binnen heel kaal en alles wit, Ga daar geen intree voor betalen lopen hem voorbij. Lopen nog wat door de straatjes en besluiten om verder te rijden naar  Mina de Sao Domingos. Een leuke parking bij een meer waar het vol staat met campers.

Er is nog net 1 plekje over voor ons. Zitten lekker buiten als de politie verschijnt, moeten allemaal hier vertrekken en mogen vlakbij op een ander kaal terrein staan. Ook best een goede plek en staan hier met 20 campers. Gaan nog even wandelen en komen langs de S. Domingos kerk die helaas gesloten is. Dan lopen we naar de zilvermijn waar zilver maar ook koper werd gewonnen. Is een soort openluchtmuseum maar wordt slecht onderhouden. de meeste bouwerken staan op instorten. Toch wel even mooi om te zien. Om 7 uur weer bij de camper en tijd om een hapje eten. Was een drukke en warme dag met veel wandelen en klimmen.
Index Overnachtingsplaatsen tijdens deze reis Overzicht in Google Maps Week 2