Week 1 -2 - 3
Portugal 2017 week 2

9 april Vandaag een dag verder door het binnenland dat niet echt bijzonder is. Er zijn weinig bezienswaardigheden onderweg en stoppen maar weinig voor een foto. Komen weer langs Mertola en maken daar een foto van de stad met het kasteel op de heuvel. In Castro Verde komen we langs een molen en daar stoppen we even. Daarna komen we langs een InterMache en doen daar even wat boodschappen. Wat wel opvalt is de afdeling groenten, dat ziet er allemaal prachtig en vers uit. Daarna door naar B do Monte da Rocha, een stuwmeer waar het aardig waait. Zetten de camper zo dat we uit de wind kunnen zitten. De rest van de dag wat lezen buiten en maken tussendoor de camper van binnen schoon.

10 april. Gaan vandaag op de kust aan en blijven binnendoor rijden. De wegen zijn soms heel goed maar ook wel eens een slecht stukje. Komen door landbouwgebied en een gebied waar ze veel kurkeiken hebben staan. Een speciaal gezicht dat de stammen ontdaan zijn van de kurkbarst. Om de 3-4 jaar kunnen ze de barst eraf halen. Komen bij Porto Covo aan de kust en daar zijn mooie rotsen om langs te wandelen. De zon laat het wel even afweten en dat is jammer. Gaan om 1 uur even terug naar de camper voor een broodje. Daarna wandelen we verder en via trappen gaan we naar beneden naar de strandjes. Er zitten echt mooie rotsen hier langs de kust.
Heel veel leisteen en het water heeft daar mooie vormen in gemaakt. Lopen hier ook weer een paar uur rond en klimmen weer naar boven. Rijden naar een plateau waar nog meer campers staan en zetten de onze er ook neer. Stoeltjes buiten en een poosje met de benen omhoog. De meesten blijven hier ook overnachten en wij doen dat ook, hopen dat de politie ons met rust laat. Was een drukke maar mooie dag, jammer dat de zon soms  door lichte wolkennevel op zee het liet afweten. Begin van de avond wordt het buiten weer helder en zien op het journaal dat we voor morgen weer veel zon kunnen verwachten.
11 april. Vertrekken van de vrije plek en rijden naar de haven, Dat stelt helemaal niets voor, er liggen geen vissersbootjes maar 3 kleine jachtjes, meer ruimte is er ook niet. Maken wat foto’s aan de kust en gaan dan via binnenwegen richting Beja. De wegen zijn verbazend goed, vlak asfalt en breed genoeg met tegenliggers. Komen door een prachtig akkerbouw gebied, een mooi golvend landschap en diverse kleuren akkers door de verschillende gewassen. Veel koolzaadvelden en graan maar zien ze ook al hooi op de rollen doen dus hier al begin zomer. Het is ook warm buiten denk 25 -28 gr.
Stoppen op een mooie plek tussen de velden, maken foto's en drinken er wat. Daarna verder tot we een koepeltje zien waar meestal een waterbron in zit. Ook bij deze heelijk koel en lekker water en doe de watertank er mee vol. Enkele km voor Beja rijden we via een 4 km onverharde weg naar een Romeinse opgraving ( Pisoes). Alles zit op slot maar er komt net een auto aanrijden met een mevrouw die daar woont. Ze geeft ons een rondleiding en met handen en voeten begrijpen we elkaar. Ze is heel aardig, heeft maar 1 tand en moeilijk verstaanbaar maar doet erg haar best om ons alles uit te leggen.
Daarna naar een parking in Beja en van hier is het 900 m lopen naar het oude centrum. Dat valt een beetje tegen, witte huizen met weinig sier, aan de gevels, hadden hier echt meer van verwacht. Bezoeken het klooster waar nu ook een museum in gevestigt is. Dit is een bezoek zeker waard.. Mooie tegelplateau’s en prachtige ornamenten zie je in de kloosterkerk. Ook de kloostergangen zijn mooi met soms verrassend zwart-wit tegelwerk. In het museum veel schilderijen en voorwerpen van vroeger.

Daarna lopen we naar het kasteel en dat ziet er ook wel aardig uit. De muren en de toren zijn nog in goede staat maar verder is er weinig van het kasteel over. Klim de 183 treden van de toren op voor het uitzicht over de stad. Daarna houden we het voor gezien en lopen terug naar de parking. Het is warm en mogen hier eigenlijk niet buiten zitten en in de camper is het te warm. Vertrekken van hier en rijden 35 km verder naar Pedrogao waar een kleine camping is. Daar staat 1 Ned. camper en het is een leuk plekje. Er lopen ook verschillende dieren in de tuin naast de camping. Kunnen lekker buiten zitten, er is water en je kan er lozen.
Overnachten kost € 7,50 maar er is geen stroom.

12 april. Heerlijke stille plek om te slapen. Vetrekken om half 10 en rijden naar het meer bij Estrela. Een heel groot meer en bij het dorpje Estrela is een mooie kleine vrije plek. Er staan maar een paar campers en gaan er ook staan. Het is prachtig weer en weinig wind en blijven hier vandaag staan. Luifel uit want het is warm vandaag Zitten veel onder de luifel maar ook wel lekker in de zon. Lezen veel en genieten van het mooie uitzicht, de dag vliegt om. Er zijn ook mensen die gaan zwemmen in het meer maar dat lijkt mij maar koud, ga ook niet voelen hoe koud het is. De koeien vinden het wel lekker om even het water in te gaan. Overnachten hier met 6 campers en verwachten ook hier een rustige nacht.

13 april. Plekjes waren allemaal bezet hier en als wij wegrijden dan wordt ons plekje gelijk ingenomen door een Nederlander die net aan komt rijden. Vertrekken naar Mourão, een klein plaatsje waar kleine huisjes met grote schoorstenen moeten staan. Die zijn er nog enkele maar niet zoals in een reisboek voorgesteld wordt van een hele straat vol. Hier en daar staan er nog wel op het dak maar sommige zijn ook dichtgemaakt omdat ze niet meer gebruikt worden. Daarna rijden we naar Monsaraz, een oud plaatsje boven op een heuvel. De weg er heen is goed en het landschap is mooi. Rijden langs het zeer grote meer, het Lago Alqueva, dat 35-40 km lang is.

Parkeren bij Monsaraz boven langs de muur en het is wel een steil stukje omhoog. Vanaf de parking een mooi uitzicht over de omgeving. Wandelen eerst naar het kasteel en dat ziet er nog goed uit. Over de muren kan je lopen en ook op de torens  mag je komen. Mooi om over het stadje te kijken. Straatje zijn steil en smal met allemaal keitjes. Kijken in de kerk, is wel aardig maar weinig sfeervol en mogen er geen fotos maken. Kijken in het frescomuseum maar dat is een lachertje, er is maar een plekje waar 2 kleine fresco te zien zijn en daar moet je ook nog voor betalen. Kijken in wat winkeltjes waar veel aardewerk word verkocht. Ook veel winkels met dure wijnen zie je hier.
Lopen hier tot 1 uur en gaan terug naar de camper. Eten een broodje en besluiten om hier niet te slapen maar verder te rijden naar Evora. Het is warm en om hier nu de luifel uit te draaien en buiten te gaan zitten zien we niet zo zitten. Bezoeken onderweg nog 2 plaatsen waar Menhir,s staan en een plaats waar een grote steencirkel is. De ene Menhir is bijna 6 meter hoog. Is een heel stuk lopen maar wel mooi om te zien. De steencirkel is eigenlijk een vierkant met een grote steen in het midden. Komen langs een Lidl en doen de nodige boodschappen. Zijn om half 5 op de parking in Evora en doen verder niet veel meer. Stoelen in de schaduw achter de camper en lezen nog een poosje. Morgen gaan we het oude centrum bezoeken.
14 april. Eerst wat mail en sms felicitaties beantwoorden en om half 10 gaan we de stad in. Afstand vanaf de camper is maar 500-600 meter naar het centrum. Gaan eerst naar de Capela dos Ossos naast de Igreja Sao Francisco kerk. Via een klein museum komen we bij de ingang van de kapel Capelo dos Ossos. Die is heel bijzonder, hele kapel is van binnen bekleed met menselijke beenderen en schedels van 5000 monniken. Zelf langs de bogen van het dak zijn allemaal schedels gemonteerd. Boven de deur staat een spreuk " Wij beenderen die hier liggen wachten op de uwe" Het is druk in deze lugubere kapel en aan de gezichten om ons heen zie je wel dat het veel indruk maakt.

Daarna via een soort kloostergang naar de kerk. Die is mooi in barokke stijl met prachtige bogen. Onderweg naar de domkerk komen we langs het Nossa Senhora Da Grace. De gevel is versiert met grote beelden van mannen die een grote globe torsen. Het gebouw zelf is niet te bezoeken. Lopen naar de Dom en kopen daar een combi ticket voor de kerk, het kloostermuseum en de Toren. Ook dit is een bezoek wel waard. Daar kunnen we ook buiten met een steile wenteltrap op komen en het uitzicht is prachtig. Nu je op het dak bent zie je pas goed hoe groot de kerk is. Prachtig om dit te zien en dat je op het dak van de kerk mag komen.

Lopen naar de Diana tempel en dat is minder interessant om te zien. Vlakbij de tempel bezoeken we een privé Igreja (kerk). Van binnen prachtig met veel blauw tegelwerk en een mooi altaar. Er moet vroeger toch veel geld geweest zijn om een kerk zo te verfraaien. De wanden met de tegelplateau's zijn prachtig en bijna niet beschadigd. Krijgen honger en zoeken een restaurantje. Het overal wel druk maar vinden toch een leuke plek waar we heerlijk eten.

 

Om half 2 bij de camper en besluiten hier te vertrekken. Bezoeken nog 3 plaatsen, 1 waar een steencirkel is met 95 grote stenen. 1 met een Menhir, 1 zuil van 4 ruim meter hoog en als laatste de Dolmen van Zambujeiro, de grootste dolmen van Portugal. Moeilijk te komen met de camper en lopen de laatste 800-1000 meter. Deze is het minst mooi, er staat een afdak over heen en er is al veel aan gerommeld met metselstenen en hout. Hij is ook afgesloten en kunnen er niet naar binnen wandelen.

Wandelen weer terug en ook hier staan veel eiken die van hun kurk zijn ontdaan. Rijden naar Estremoz en daar is het op de camping wel heel erg druk. Hij ligt ook nog direct naast de doorgaande weg en rijden maar door naar het centrum waar een heel groot parkeerterrein is. Daar staan al 10 campers en ook wij gaan hier overnachten. Om 9 uur is er vanuit de kerk een eenvoudige processie voor het paasfeest. Gaan er even kijken maar dat valt ons tegen. Lopen daarna het grote plein even rond met veel winkeltjes en terrasjes maar het meeste is gesloten om 10 uur avonds. Was een lange en drukke dag.

15 april. Wordt wakker en heeft last van keel en hoofdpijn. Er is markt naast de grote parking en lopen er even heen. Veel antiek en curossa te koop en er wordt ook veel plant en pootgoed verkocht. Kopen wat fruit en vertrekken hier. Komen langs de Lidl en doen boodschappen. Dan rijden we door naar het meer Baragem Povoa en daar is het niet druk. Nog een mooie plek aan het water is er vrij voor ons. Zitten lekker buiten de rest van de dag en hoop snel een beetje op te knappen.

   
Week 1 Overnachtingsplaatsen tijdens deze reis Overzicht in Google Maps Week 3