Week 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9
Roemenië 2011 week 1
8 Aug. 2011  We vertrekken om 9 uur met regen. Zonder oponthoud de grens over en stoppen voor de koffie. Daarna door richting Frankfurt en regelmatig komt het water met bakken uit de hemel. Ook hier geen last van file of wegwerkzaamheden. Komen om 3 uur aan in Aschaffenburg waar langs de Main een mooi camperplaats is. Er staan wat plassen van de vele regen vandaag maar daar hebben we geen last van. Het weer knap op en de zon komt erdoor. Lopen naar het centrum en bezoeken de Stift (kathedraal)

Deze is geheel met rode zandsteen opgetrokken wat toch wel apart is voor Duitsland. Binnen is hij niet bijzonder maar door de kleur wel interessant. Het oude centrum heeft nog wel wat oude vakwerkhuizen maar ook teveel moderne gebouwen. Lopen door wat winkelstraten en is het lekker rustig ondanks het mooie weer nu. Gaan naar het grote slot aan de Main waarin 3 musea zijn ondergebracht. Helaas maandag vandaag en alles gesloten. Lopen terug lang het water naar de CP, inmiddels half 6 en maken een flesje wijn open om te proosten op een fijne reis.

9 Aug. Lekker geslapen op deze stille plek en geen regen horen vallen vannacht. Ontbijten op het gemak en vertrekken om 10 uur richting Bamberg. Door de vele  wegwerkzaamheden schieten we niet op. Zijn pas om 1 uur in Bamberg en vinden daar een volle camperplek. Hebben geluk, er vertrekt al snel een camper en nemen zijn plaats in. Eten een broodje en daarna naar het centrum. Onderweg moeten we schuilen voor een plensbui en er volgen vanmiddag nog meer buien. Lopen onder de plu of gaan maar een winkel in om een beetje droog te blijven. Het is wel een mooi centrum met interessante gebouwen. Bamberg
St Martin kerk

Gevels zijn bewerkt of beschilderd, zien er heel mooi uit. Jammer dat we de zon missen. Er loopt een snel stromende rivier door de stad, en die wordt ook gebruikt voor wildwater varen. Bezoeken een paar kerken maar die zijn niet echt mooi van binnen, zien er donker en somber uit door de grauwe muren. De kathedraal is wel een groot bouwwerk maar ook die valt van  binnen tegen. Om half 5 hebben we het wel gezien en gaan terug naar de camper. Zijn nog maar net op weg en de zon breekt door. Krijgen voor even een blauwe lucht dus nog maar snel nog wat foto’s maken. Komen droog bij de camper aan, hebben weer genoeg gelopen en gezien.

De Dom De Dom

10 Aug. Beiden een beetje kou gevat en we snotteren aardig. Vandaag maar rustig aan doen en maar hopen dat we er gauw weer vanaf zijn. Vertrekken om half 11 naar Schwandorf en dat verloopt goed. Moet wel tanken en door het vele wisselen van wegen duurt het wel 70 km voor we de tank vol kunnen doen. Dat verwacht je toch niet in Duitsland. Zijn om half 2 in Schwandorf er daar is plaats genoeg op de CP. Bakken een vers broodje en dat smaakt lekker. Doen wat aan de foto´s en lezen een poosje. Het weer is een stuk beter dan gisteren en toch maar even naar het stadje lopen.

CP Schwandorf
gezellig stadcentrum
Het is een gezellig centrum met gekleurde huizen en veel terrasjes op het grote plein. De kerk is ook aardig met de toren aan de zijkant van de kerk. Binnen is het een beetje kaal, de kruisbogen in het plafond zijn rood van kleur en dat siert het geheel een beetje op. Verder een gezellig centrum met veel winkels, er is van alles te koop. We wilden wat fruit kopen maar dat is nou net niet in het centrum te koop, geen supermarkt of groeteboer aanwezig. Terug naar de camper en lezen wat. Na het eten gaan we de benen nog even strekken en lopen we het stadje nog een keer in. Het is weer prachtig weer nu, elke avond na het eten komt de zon er door.
beschildere gevel
11 Aug. Veel blauw aan de lucht als we wakker worden, hadden we nog niet gehad. Na het ontbijt even langs de Sani-zuil om te lozen en wat water te tappen. Daarna nemen we weg 85 richting Passau waar we willen overnachten. Het is een mooie weg en ook de route is prachtig om te rijden. Het is heerlijk toeren zo door dit mooie golvende landschap en de zon maakt het extra mooi. Zijn om half 1 in Passau en er is plaats genoeg op de camperplek. . Eten een broodje en nemen de fiets om naar het centrum te gaan. Het is wel een km of 4 en dat is met de fiets snel gedaan. Hier toch wel veel toeristen die met bussen en vooral met boten worden aangevoerd.
Dom St Stefan
het wereldberoemde orgel

Er varen heel wat luxe boten tussen Passau en Wenen  over de Donau. Wel doet het gezellig aan al die mensen op de rivierpromenade.  Brengen een bezoek aan de Dom St. Stephan die buiten in de steigers staat. Maar binnen is hij prachtig om te zien met de vele schilderingen aan het plafond. Ook de zuilen en de bogen van het plafond zijn prachtig bewerkt. De rest van de middag dwalen we door de stad en vermaken ons best. Vooral de zon zorgt er voor dat het een graad of 25 is. Gaan op de terugweg nog even wat boodschappen doen en daarna nog even lekker bij de camper in de zon zitten. Zitten tot half 8 buiten, was een mooie dag.

Dom St Stefan
afbeelding plafond vergulde preekstoel
mooie gekleurde huizen
St Paul kerk vloer met grafzerken
gezellig stad niet echt een blauwe Donau maar grauw
12Aug. Rijden vandaag langs de Donau richting Linz via weg  130. Mooie rustige weg waar langs veel te zien is. Het landschap is afwisselend en onderweg leuke plaatsjes waar je door komt. Vanaf Linz rijden we via kleine weggentjes naar Waldhausen im Strudengau waar een mooie CP is en waar we willen overnachten. Rijden door een heuvelachtig landbouwgebied met vooral veel snijmais verbouwd wordt. De boeren zijn ook druk met het binnenhalen van het hooi. Het weer is zonnig en het is 25 graden.

Nemen tijd voor stops zodat we pas om half 3 aankomen in Waldhausen. Komen langs de Stift kerk en gaan die eerst bezoeken. Deze is prachtig van binnen, het donkere interieur met de prachtige bewerkte en beschilderde plafonds, gewoon schitterend. De barokke stijl in deze kerken spreekt ons erg aan. Daarna naar de CP waar nog 1 plaatsje is. Stoelen buiten, koffie drinken en lekker in de zon en een poosje lezen. Daarna lopen we het meertje rond wat voor de mensen hier ook het zwembad is. Maken nog wat foto’s bij het meer en de rest van de middag zonnen en lezen. Was weer een mooie en rustige dag.

Abdij van Melk 13 Aug. Aardig wat regen vannacht en ook als we opstaan is het nog nat buiten. Gaan toch maar richting Melk om daar de Stift kerk te bezoeken. Even langs de Sanizuil en om half 11 gaan we rijden. Rijden hele stukken langs de Donau en echt jammer van het natte weer. Net voor de middag wordt het toch droger en komt de zon er weer door. Er is parkeerruimte genoeg bij de kerk, dat hadden we niet verwacht. Lopen naar boven en voor € 9.50 p/p mogen we naar binnen.
de marmerzaal
Je wordt geleid door div. museum zalen die met groen en blauw licht zijn uitgelicht en daarbij zijn er ook nog veel spiegels gebruikt. Vindt dit jammer, van mij hoort dit niet in deze omgeving thuis. De bibliotheek is wel weer authentiek en heel mooi om te zien. Er staat hier voor een vermogen aan boeken. Daarna kom je in de kathedraal en dat is een plaatje. Wat is dit mooi bewerkt en prachtig beschilderd. Zal allemaal wel geen goud zijn dat er blinkt maar er is wel veel bladgoud gebruikt. Om 1 uur is er een trouwerij en worden we verzocht achter in de kerk plaats te nemen.
prachtige kerk
plafond

Brengen een bezoek aan de tuinen maar daar had den we toch meer van verwacht. Slenteren nog wat door het stadje en om 3 uur gaan we toch nog een stukje verder. Het plekje aan de Donau waar we wilden overnachten is vol en moeten door naar Stockerau, in de buurt van Wenen. Zijn daar om half 5 en hier wel plaats. Hebben het wel weer gehad vandaag, ben inmiddels ook snot verkouden geworden en we ondernemen vandaag niets meer. Hebben zelfs geen puf meer om even naar het stadje te lopen. Een vermoeiende maar mooie dag.

mooie Engelse roos
grens Hongarije 14 Aug. Worden wakker met prachtig weer, jammer dat we hier niet buiten mogen zitten. Besluiten om vandaag door te rijden naar Hongarije en bij een kuuroord te overnachten. Gaan om half 11 rijden en nemen de autobaan. Alles verloop vlot, het is niet druk op de weg. Aan de grens van Hongarije een tolvignet kopen, dat is ook handel hier, het kost officieel € 6, maar bij de bank kost het € 7.50 en bij een ander kantoortje € 8,-. De rondweg om Boedapest verloop goed en zijn om 4 uur op de camping van het kuuroord. Het is hier nog hoogseizoen en vinden het erg aardig druk. Blijven gelukkig niet lang.
 
Index Week 2