Week 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9
Roememie 2011 week 2
15 Aug. Prachtig weer en om 9 uur al warm buiten. Ontbijten en lekker voor de camper een poos lezen. Na de koffie even kaartjes halen voor het termo-bad, gaan we straks heen. Op de camping wordt het wat rustiger, er zijn vanmorgen wat mensen vertrokken. Denk dat ze blij zijn om te vertrekken, er lopen hier toch veel stuurse mannen en vrouwen rond. Ze hebben vakantie maar ze kijken en gedragen zich of ze in een strafkamp zitten. Pakken onze spullen in een rugzak en gaan badderen. Kleden ons om en doen alles netjes op een hangertje voor de garderobe maar dat gaat niet goed. Mijn rugzak mag daar niet aan hangen en de kluisjes zijn allemaal vol water van 38 graden
even tussen de  bubbels
beetje vol

Kan praten als brugman maar het helpt niet, dus maar met rugzak naar binnen. Toch wel weer lekker om in dit warme water te zitten. Gaan in alle baden binnen en buiten en vooral buiten is het zeer druk. Er komen ook veel dagjesmensen en in de zwembaden weinig ruimte om te zwemmen. Om 4 uur houden we het voor gezien en kijken buiten de camping bij een restaurantje om straks te gaan eten. Het lijkt ons wel wat maar hebben geen geld gewisseld en we kunnen niet met euro’s of creditkaart betalen. Wordt toch weer koken in de camper. Vul de watertank vast, kunnen we morgen zo vertrekken.

 zwemmen!!!
16 Aug.  Goed geslapen, even ontbijten en de camper verzorgen. Vertrekken om half 10 richting Roemenie en rijden eerst 15 km binnendoor. Hebben een leuke ontmoeting met een soort rondrijzend artiest met een mooie ossenkar. Zelfs de duivenkooi met duiven ontbreekt niet. Het kalf draagt een soort leren schoentjes vastgemaakt met ducktape . Hij sprak een beetje Engels en leuk om even met dit soort personen te praten. Dan komen we op de snelweg en dat schiet lekker op. Het is zonnig en benauwd weer, alsof we buien krijgen. Gaan om half 12 de grens over bij Nagylak en dat verloopt vlot, alleen even paspoort kijken. een leuke ontmoeting
Worden over de grens gelijk aangevallen door mannen die je autoruiten willen wassen, ze zijn opdringerig maar daar raken we niet van onder de indruk. Kopen een vignet en worden uiterst vriendelijk geholpen. Merken aan het vuil en de zeer slechte spoorwegovergangen dat we in Roemenie zijn. Bij de betonnen onderhouds bruggen langs de weg zakt de moterolie van het verversen nog steeds in de grond. In de eerste plaats over de grens is een bank waar we de eerste Lei’s pinnen. De wegen zijn aardig goed alleen die spoorwegovergangen zijn erg slecht. Er ontstaat gewoon een file voor de overgangen omdat je maar stapvoets door de kuilen kan rijden.
Covasint

Rijden naar het zigeunerdorp Covasint waar veel grote huizen in aanbouw zijn van de rijke zigeuners. Hoor hier vertellen dat ze in de jaren 90 gauw wat trappen en zuilen opbouwden en dan vooral Nederlandse kerken benaderden om geld om deze kerk af te bouwen. Veel kerken trapten daar in en met dat geld werden deze huizen mooie grote huizen gebouwd. Vooral het sierwerk van smeedijzer en van zink zijn heel mooi om te zien. Lopen er wat rond, maken wat foto’s  en maken een praatje met de bewoners van deze buurt. Er staan hier veel pruimenbomen en die plukken ze voor ons, lekker hoor.

prachtig zinkwerk mooi tegelwerk
Dan op zoek naar de camping waar we vriendelijk worden ontvangen door Cornel en Annamaakt Tarniceri. Anna is een Nederlandse en is heel behulpzaam met info over de omgeving en in overleg is er alles voor je te regelen. Lezen de rest van de middag uit de zon voor de camper. Het is te warm om in de zon te zitten met meer dan 30 graden. Drinken avonds een lekker glas wijn met ze die Cornel zelf maakt. Kletsen over van alles en horen van hun dat er dit jaar veel minder campinggasten zijn en dat dit ook voor heel Roemenie geld. De zelfgemaakte wijn is erg lekker en koop er wel een flesje van morgen.

17 Aug. Staan om half 9 op, willen veel doen vandaag. Oeps vergeten de tijd te verzetten en blijkt het half 10 te zijn. Gaan om 10 uur met de camper op stap om een paar kloosters te bezoeken. Gaan niet op de fiets, liggen in de heuvels en vooral naar een klooster is het stijl omhoog. Gaan eerst maar naar het hoogste klooster Feredeu. De weg is smal en op plaatsen veel struiken en bomen met takken over de weg. Soms zijn ze niet te ontwijken maar gelukkig zijn ze slap met veel blad zodat ze weinig schade aan de camper brengen.

Komen bij de toegangspoort en zien alleen maar een paar oude huizen.Er komt wel een monnik naar buiten en die wijst ons de weg naar het klooster. Hij loopt niet met ons mee en moeten even zoeken om het licht aan te doen. Ook dat lukt en van binnen ziet het er mooi uit. Bekijken alles rustig, maken foto’s en doen het licht weer uit.
Op de terugweg stoppen we bij nog een klooster en deze is ook mooi van binnen. Wel vreemd dat je hier helemaal niemand ziet, geen non of monnik te bekennen. Daarna rijden we naar Lipova voor een bezoek aan het oude centrum en de basiliek. Gaan eerst naar de Basiliek Maria-Radna en eten daar eerst een broodje. Dan de Basiliek bezoeken en die is aardig in verval, vooral aan de buitenzijde ziet hij er droevig uit. Dat is haast niet meer in de originele staat te herstellen

Binnen ziet hij er nog aardig uit maar ook hier is veel onderhoud nodig. Rijden naar het centrum en lopen daar de straatjes die voorzien zijn van keien met veel kuilen. Het is er warm en stoffig en valt ons een beetje tegen. Het valt wel op dat er veel winkels zijn met gebruikte kleding waarvan de herkomst misschien wel uit Nederland komt. Maken nog wat foto’s en houden het om 3 uur voor gezien en gaan terug naar de camping. Met koffie,lezen, een wijntje en lekker braaien maken we de dag wel vol.

18 Aug Alweer vroeg warm vandaag, om half 10 al 26 gr. Gaan op weg naar Hunedoara waar een mooi kasteel moet zijn. De reis erheen is saai, het landschap vlak met veel akkerland maar er is nergens enige bedrijvigheid. Zien  wel veel westerse auto’s en maar weinig oude Dacia’s rijden. Voor de landbouw heeft de tractor duidelijk zijn intrede gedaan. Zien onderweg een markt en gaan daar even heen. Maar een kleine markt voor de dagelijkse dingen en wel veel kleding. Niet echt indrukwekkend allemaal. . Stoppen nog een keer om een kerk te bezoeken maar die was gesloten.

Het kasteel in Hunedoara is snel gevonden en  parkeren lukt er ook wel. Een groot kasteel wat in onderhoud is, overal zijn er bouwvakkers bezig  om het te herstellen. Het is heel wat  trap op en trap af om het hele kasteel te zien. Voor foto’s zijn we niet op de goede tijd van de dag, en dat is  jammer. De meeste leuke plaatjes zijn tegen de zon in. Dan door naar Aurel Vlaicu waar de camping is. Het is wel druk op de hoofdweg, ontzettend veel vrachtverkeer. De weg naar de camping staat goed aangegeven met bordjes. Ook hier is het niet druk, de meeste plaatsen zijn onbezet. De rest van de dag lekker buiten voor de camper.

19 Aug Vandaag nemen we de fiets om de omgeving te verkennen. Fietsen via onverharde paden tussen de akkers door. Hier en daar wat huizen maar ook hier is het stil, zelden dat je een mens ziet lopen of werken en dat om 10 uur morgens. Alle huizen afgesloten van zicht vanaf de weg door grote hekken en deuren. Hadden ons dit toch anders voorgesteld. Rijden een stuk langs de rivier waar ze met een oude kraan zand laden. Verderop zien we een leuk pontje die via een kabel naar de overkant getrokken wordt. Maken er wat foto’s van en fietsen nog een stukje om in het volgende dorpje rond te kijken.

Ook hier zie je alleen de bovenkant van de huizen, zien 2 mensen op straat die je ook niet vrolijk aankijken dus maar genieten van de natuur om ons heen. Rijden terug naar het pontje en voor € 0,25 komen we aan de overkant. Ook hier via grindpaden en veel kuilen terug naar de camping. Het is veel te warm om nog wat te doen dus maar een beetje uit de zon de rest van de dag. Morgen gaan we weg van deze camping.

Het is er niet prettig, staan hier 7 of 8 Engelse caravans en die zijn erg aanwezig. Ze hebben zelfs de wasmachine van thuis bij hun. Ook de arco, magnetron waterkoker enz. hebben ze bij zich. Regelmatig dus de stoppen door. Ze rijden ook de hele dag met hun auto over de camping en de beheerder van deze camping doet daar ook goed aan mee, geeft zo een slecht voorbeeld. Al met al geen fijne camping en blij dat we hier vertrekken.
20 aug Vertrekken om half 10 richting Alba Iulia waar  we de Kathedraal willen bezoeken. Het is druk op de weg ondanks dat het zaterdag is. Onderweg zien we een vlak akkerlandgebied met veel maïs. Mooi plekje dicht bij de kathedraal. Een mooi gebouw van buiten en ook binnen ziet er mooi uit. Er is een doopdienst aan de gang en als die klaar is dan komt er een trouwerij, ook mooi om dit even mee te maken. Moeilijk om binnen foto's te maken. Hebben het hier gezien en gaan terug naar de camper. Geef de bewaker een fooitje voor het parkeren wat hij dankbaar aanneemt..
Dan door naar het Ramet klooster bij Valea. Slaan van de hoofdweg af een komen in een mooi dal te rijden naar Stremt. Dan wordt het wat smaller maar wel mooier met kale bergen op de achtergrond. Het klooster ziet er buiten prachtig uit en ligt in  een prachtig gebied. Het is er wel druk, meest Roemeense toeristen. Eten eerst een broodje en daarna gaan we binnen kijken. Het is een mooie plek om te bezoeken, dit is weer puur een klooster. Ondanks de vele toeristen gaat het kloosterleven gewoon door. De kloosterkerk is mooi en ziet er vrij nieuw uit. Binnen mooi beschilderd in een wat zachte tint wat heel rustig overkomt.
vuilverbranding

Om 18.45 uur begint er een dienst en daar vooraf loopt er een non met een klankplank en houten hamer rond de kerk. Het geluid dat dit voortbrengt is prachtig. Na de rondgang gaat ze naar de toren en samen met de klokken gaat dit nog even door. Dan begint de dienst en die duurt lang. Tot laat komen er mensen om de dienst bij te wonen. Loop regelmatig even de kerk in en raakt onder de indruk van alle rituelen en gebruiken.  Ook de wierrook wordt ruim gebruikt en op een moment was het als of er brand was. Het is wel sfeervol zoals deze dienst gebracht en beleefd wordt. Om half 11 is het afgelopen en veel mensen blijven hier overnachten.

21 Aug. Goed slapen en worden niet gewekt door de kerkklokken. Ontbijten en lopen nog even het klooster in om wat rond te kijken. Er is weer een dienst bezig en het is vol in de kerk. Terwijl we buiten nog wat rond lopen zien we de nonnen en de priesters met daarachter de kerkgangers in een soort prosessie naar de tuin komen. Daar staat een grote open tuinprieel en daar gaat de dienst in verder. De kerkgangers zitten op bankjes en knielen op de grond en horen hier het vervolg van de dienst die heel lang duurt. Steeds denken we dat hij is afgelopen maar het blijft maar doorgaan. Gaan om 12 uur naar de camper en drinken koffie.
prachtige waterkraan
openlucht kerkdienst

Om half 1 is het nog bezig en vertrekken we maar. Rijden wat verder langs de rivier en veel Roemenen zitten hier onder de vele bomen te picknicken .Het is er zeer druk. Zien een plekje om te keren en gaan maar richting Saliste waar we op een camping willen overnachten. Het landschap wordt wel mooier en minder vlak. Stoppen om een broodje te eten en dan door naar de camping. Daar komen we om 3 uur aan en het is daar wel vol, er is nog net een plekje voor ons. Zetten de stoelen buiten en lezen de rest van de middag, wel een beetje uit de zon want die brand aardig. Pas om 8 uur begint het wat af te koelen.

 
Index Week 3