Week 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9
Roememie 2011 week 3

22 aug. Vandaag nemen we de fiets en gaan hier in de omgeving wat rondrijden.Gaan hier eerst naar de maandagmarkt wat 500 meter van de camping is. Hier is van alles te koop maar de hoofdzaak is wel eten en gebruiksartikelen. Er komen nog wel boeren met paard en wagen naar de markt maar de meesten komen tegenwoordig toch met de auto. De vooruitgang gaat hier razendsnel,  er rijden veel nieuwe en jonge auto’s en het meest buitenlandse merken. Mensen die een tuintje hebben proberen ook hun spullen te verkopen maar het is niet altijd even vers.

Dan fietsen we naar Sibiel waar we het glasiconen museum gaan bezoeken.  Toegang is 5 Lei en als we al een poosje binnen zijn en foto’s hebben gemaakt dan komen ze vertellen dat voor de foto’s 10 Lei extra moet worden betaald. Vinden het wel mooi maar hier ligt niet zo onze interesse. De kerk is gesloten, komen we steeds tegen in kleine plaatsjes. Fietsen door naar het klooster van Orlat en daar staan 3 politieauto’s voor de deur. Ze hebben hier vannacht ingebroken en heel wat waardevolle spullen meegenomen. Me mogen even binnen om een foto te maken maar we mogen nergens aanzitten. Het is prachtig van binnen, mooi schilder en houtsnijwerk.
Buiten is hij helemaal wit en alle daken zijn bekleed met zink. Ook de goten en kruizen zijn van zink gemaakt en dat is prachtig gevormd en bewerkt. Fietsen door naar het Orlat en zien bij een boerenerf dat ze een varken aan het slachten zijn. Stoppen even en mogen een foto maken. Krijgen ook een stukje huid met een dun laagje spek van de achterpoot aangeboden, dat schijnt lekker te zijn. Dit toch maar niet aangenomen,  deden ze het zelf in hun mond en kauwden er heerlijk op.
Gaan even op een terrasje een cola drinken voor we aan de terugweg beginnen. Er zitten hier aardig wat plaatselijke mensen aan het bier zo midden op de dag en ze hebben hier grote flessen. Kopen nog even een broodje in de dorpswinkel en fietsen terug naar de camping waar we om 2 uur weer zijn. Broodje eten, haar knippen en de rest van de dag lui zijn. Om 6 uur de skottelbraai voor de dag gehaald en lekker braaien met een wijntje. Morgen geven ze nog warmer weer op en blijven hier nog maar een dagje staan.
23 Aug. Staan laat op en gaan na het ontbijt nog wat fietsen door wat dorpjes. Kijken even bij de kerk hier maar helaas is die gesloten. Bij een ander oud kerkje hebben we meer geluk, een vrouwtje is er aan het schoonmaken en kunnen even naar binnen. Dit is een simpel en arm kerkje waarin de banken glad en simpel zijn en gewoon grijs geverfd. Er staan 2 houtkachels en alles is pikzwart binnen, het schilderwerk aan de plafonds zijn bijna niet meer zichtbaar. Fietsen verder naar een volgend dorpje en vinden daar ook een gesloten kerk. Fietsen gaat prima, wel wat slalommen om de kuilen te ontwijken.
Komen in het dorp Gavril waar ook een mooie kerk staat de Sf Aranheli kerk. Ook die is gesloten en door het raam zien we dat hij mooi is van binnen. Er zijn mensen bezig met het maken van betonnen kelders die als graf dienst gaan doen. Kijken daar even en vragen aan hun wanneer de kerk open is. Er loopt iemand met ons mee die weet waar er een sleutel is en doet de deur voor ons open. Dan sta je even met je mond vol tanden, wat is dit een mooie kerk, prachtig beschilderd en mooi bewerkt meubilair. De plafonds en de koepels zijn echt schitterd om te zien. Wat een geluk dat we hier binnen gelaten werden.
Inmiddels weer half 1 en gaan weer terug richting de camping. Kopen onderweg even verse zoete broodjes en die smaken lekker. De wegen zijn slecht in de dorpen hier, de vooruitgang is ook hier te merken, overal zijn ze bezig met riolering en andere leidingen in de weg. De sleuven en gaten worden slecht dichtgemaakt zodat er wel gaten van 10 cm. diep overdwars in het wegdek liggen. We doen rustig aan en het fiets wel lekker. Weinig hellingen vandaag dus we worden niet moe. Komen om half 2 weer op de camping aan en we gaan lekker onder een boom uit de zon zitten. De rest van de dag luieren, wat lezen en kijken wat we morgen gaan doen.
24 Aug. Vandaag gaan we om half 10 rijden en gaan op weg naar het Astra Openluchtmuseum in Sibiu. Zie een mooi plekje voor de camper onder de bomen en gok maar dat we daar mogen staan, staan geen bordjes verboden. Kopen een  kaartje en een fototicket, wil ook een plattegrond hebben maar die hebben ze niet. Het is een groot en ruim park waar vanuit heel Roemenie oude huizen, molens en boerderijen opnieuw zijn opgebouwd. Mooi om te zien en je kan er leuke foto’s maken. Het is warm vandaag, boven 30 graden maar je loopt hier op veel plaatsen onder de bomen. drijvende watermolen
Om half 1 gaan we wat drinken en eten gelijk een hapje in het restaurant, nemen cola, friet, een mandje brood en schnitzel. Krijgen ieder 2 schnitzels en dat kost bij elkaar € 12,-. Blijven hier lekker een poosje uit de zon zitten voor we weer verder gaan met het laatste gedeelte. Het is wel jammer dat er veel dingen gesloten zijn. Ook is er niets in werking van alle molens en andere aangedreven machines die ze hier hebben opgebouwd en dat is wel jammer. Er zijn wel veel water aangedreven machines opgebouwd maar geen rivier met water om ze aan te drijven.

Om half 3 houden we het voor gezien en drinken eerst wat in de koele camper, heeft de hele dag onder de bomen gestaan. Vertrekken daarna naar de camping in Carta. Kopen onderweg nog fruit op een grote markt. Het is een leuke camping, stoelen buiten en zitten. Het is veel te warm om wat te doen, inmiddels boven 40 graden in de zon. Avonds lopen we even naar de rivier waar de koeien door komen waden. Die zijn de hele dag met koedrijvers wezen grazen en komen avonds naar huis. Ze lopen door het dorp en iedere koe weet waar zijn thuis is. Om half 9 nog 30 graden buiten.

25 aug. Gaan vanmorgen wat fietsen hier door de dorpjes, er staat een lekker windje en nog 25 graden. Fietsen naar de abdij Cisterciana wat eigenlijk een ruïne is. Een klein gedeelte van de kerk staat nog overeind en nog wat muren van de abdij met de toren. De toren kunnen we beklimmen en boven een mooi uitzicht op het dorp en de omgeving. Krijgen een rondleiding van de koster. Gaan verder op de fiets en op veel plaatsen erg stoffig door de vele weg werkzaamheden.Komen bij een kabelpontje waarop twee Roemenen zitten te vissen. Zoeken de pontbaas maar die blijkt niet thuis te zijn.
beetje stoffig
echt werken is dit
De visser hebben wel door dat wij naar de overkant willen. Ze zeggen dat ze dit nog nooit hebben gedaan maar gaan toch proberen ons over te zetten. Gaat moeizaam maar ik moet het wel zelf doen en zei kijken toe, wel slim natuurlijk. Fietsen over een soort tiendweg met veel gaten en keien maar het is hier lekker rustig en met het windje erbij fiets het toch wel lekker. Stoppen even bij het opladen van hooi vanaf stoelruiters, nou ja hooi. Het is meer onkruid, brandnetels en stekels wat ze opladen. Toch wel mooi om dit te zien. Als ze het hooi vast gaan binden gaat ook hier de mobiele telefoon, dat is toch even wennen.
even de telefoon opnemen
Kopen nog een brood in de dorpswinkel. een paar blikjes bier en een flesje likeur van bosvruchten. Om half 2 weer op de camping en lekker met een boek uit de zon de rest van de middag. Avonds nog even naar de rivier en zien de de koeien weer thuis komen. Er wonen veel Roma's in het dorp en moet helaas zeggen dat ze niet echt vriendelijk zijn, ze willen van alles van je hebben. Ook de rest van de dorpsbewoners zijn op een enkeling na niet echt vriendelijk. Voor morgen iets minder warm en gaan we weer verder.

Roma familie

26 Aug. Besluiten om vandaag via weg DN 7c het Fagaras gebergte in te gaan en het bergmeer Balea te bezoeken. De weg is mooi om te rijden, een goed en breed wegdek en niet echt steil. Het eerste stuk rijden we tussen veel bomen maar boven 1600 meter mooie uitzichten. Stoppen regelmatig om  van de omgeving te genieten. Je kan ook mooi de weg zien liggen die we omhoog gereden zijn. Boven op 2060 meter ligt het Balea meer en daar is het druk. Betalen € 2,20 parkeergeld voor de camper en lopen naar het meer. Het is hier niet zo warm en er komt aardig wat bewolking opzetten.
Regelmatig op de zon wachten voor een foto. Het is hier druk met Roemeense vakantiegangers, hebben vandaag 1 camper gezien, een Italiaan. Wel een mooie plek hier om rond te lopen. Wel jammer dat er van alles in het meer gegooid wordt, zelf oud ijzer dumpen ze hierin. Lopen even langs de toeristen kraampjes en er is genoeg te koop. Ook veel eten en sterke drank, Palinka kan je eerst wel proeven en dat blijft een lekker sterk drankje. Rijden door de tunnel naar de andere kant van de berg. Komen de tunnel uit en zitten direct in de mist, je ziet hier gewoon niets. Hebben elke dag volop zon en ineens mist, dan kijk je toch raar op.
Baleameer
slechte weg

Rijden maar door maar als we 1400 meter gedaald zijn dan kunnen we weer wat zien. Dan komen we op het echte Roemeense wegdek te rijden. Het hele wegdek zit vol gaten en kuilen en het zijn er zoveel dat er niet omheen gereden kan worden. Doen 2,5 uur over 40 km en dat wordt je echt zat, wat een gerammel. Het wordt ook erg druk op de weg en schieten totaal niet op. Komen om 17.45 uur aan op de camping en kunnen nog even van de zon en het uitzicht genieten. De camping ligt op 862 meter en het koelt snel af. Gaan om 7 uur naar binen, er waait een koud windje en het is 18 graden.

mooi uitzicht
27 Aug. Vandaag naar Bran, de stad waar het kasteel staat van Dracula zeggen ze.  Vanuit Ricar volgen we weg 73 door de bergen en dat is een heel mooie route. De weg is soms wat hobbelig maar stukken beter dan gisteren. Onderweg hebben we prachtige uitzichten en het is mooi helder weer. Stoppen regelmatig bij de leuke dingen die we onderweg zien. Een mooi houten kerkje dat natuurlijk gesloten is. Je ziet ze nog gras maaien met de zeis en ook paard en wagen zien we weer vandaag. Verder is het erg druk op deze weg, volgens ons de laatste dag van de vakantie van de Roemenen. Om half 12 in Bran en gaan naar de camping.
handel langs de weg
hooibouw
het Dracula kasteel De receptie is gesloten dus zelf maar een plekje zoeken. Dat is niet zo moeilijk, er zijn maar een paar plaatsen bezet. Zetten koffie en even lekker buiten in de zon. Het is iets minder warm dan gisteren, zitten op ruim 700 meter en er staat een lekker windje. Na de lunch wandelen we naar het beroemde kasteel. Dit is de trekpleister hier en het is giga druk met Roemenen. Alle parkeerplaatsen staan vol met auto, ze staan zelf tot buiten het plaatsje. Het kasteel is een bezoek wel waard, mèèr van buiten dan van binnen. Binnen hebben ze het opgeknapt en veel ziet er te nieuw uit.

Niet in de oude stijl hersteld maar te veel machinaal bewerkt, vooral bij de balken is dit goed te zien. Toch wel mooi om er even door te lopen, maar wel veel trap op en trap af. Buiten staat het vol met stalletjes waar van alles te koop wordt aangeboden. Lopen nog wat rond, kopen een ijsje en wandelen weer terug naar de camping. Daar zijn nog enkele mensen bij gekomen maar het blijft stil op deze camping. Er staan maar 3 campers hier om te overnachter. Er zijn haast geen campers in Roemenie, maar zelden dat we er onderweg een tegenkomen.. Nog lekker een paar uurtje in de zon met een boek.

Dracula anno 2011

28 Aug. Trekken verder vandaag naar de zoutmijn in Targu Ocna. De weg erheen is mooi om te rijden, een mooi open landschap met veel akkerbouw. Ze zijn vandaag hier en daar op het land aardappelen aan het rooien. Dit gaat wel het meest machinaal. Overal langs de weg worden ze te koop aangeboden. We komen door veel plaatsjes waar de mensen een stalletje hebben om te verkopen wat ze over hebben van hun tuintje. Hebben langs de weg ook pruimen gekocht maar die waren van binnen rijk voorzien van worpjes. Stoppen bij een leuk kerkje en de koster wil net de deur sluiten, mogen snel even binnen kijken.

Zien onderweg een Lidl en gaan even boodschappen doen. De weg is vrij goed vandaag en niet als teveel gerammel. Zijn om half 2 bij de zoutmijn en daar is het druk, vinden toch een plekje voor de camper. Een kaartje voor de mijn is € 4,25 en dan wordt je met een busje naar 138 m diepte gereden. Daar is het 16 graden en hier kan je lekker sporten en spelen. Er is zelf WiFi internet. Zomers koel en winters lekker wa leet met schilderingen. Om 4 uur weer naar boven en door naar de camping in Darmanesti. Staan hier samen met een Zwitser.

Week 4 Index