Week 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9
Roemenië 2011 week 4
29 Aug. De dag begint vreemd, gisteren gevraagd om gas te vullen hier, was geen probleem, de campingeigenaar Nicolai zou dat vanmorgen doen maar hij kwam  met een verhaal dat dit niet kan op de dag, dat moet in donker gebeuren. Het is hier verboden en er staan bewakingscamera’s die het dan kunnen zien, vreemd verhaal hoor! Hij heeft ook een service bedrijf voor campers maar aan een simpel waterpompje kan hij me niet helpen. Vertrekken hier maar en gaan naar Sighisoara. De eerste 25 km een slechte weg, wat een gerammel is dat. Daarna wordt het wat beter en genieten we meer van de dorpjes waar we door komen.
Komen langs een kerkje en daar is het druk en dat op maandagmorgen. Gaan even kijken en voor zover wij het kunnen zien is er gewoon een kerkdienst bezig. Gaan maar weer de kerk uit en rijden verder.  De natuur is wel mooi hier, veel grasland waar de boeren met de hooibouw bezig zijn. Kopen een broodje in een dorp en boven op een pas stoppen we voor de lunch. Het is weer een strak blauwe lucht en 28 graden. Vanaf deze pas weer een prima wegdek en kunnen we lekker opschieten. Komen om half 3 aan op de camping, klein en simpel maar dat is genoeg.Er is ook nog een zwembad bij waar je gebruik van mag maken.
Zitten 200 meter van het oude centrum en dat is lekker. Drinken koffie en lezen een uurtje. Om 4 uur lopen we naar het oude centrum dat wel mooi is om te zien. Mooie gekleurde huizen en oude straatjes. De klokkentoren is apart met de houten draaischijf naast de wijzerplaat waarop 7 houten godenbeelden staan die de naam dragen van de dagen van de week. Je vindt hier ook het restaurant Cas Vlad Dracul, het vermoedelijke geboortehuis van Dracula. Er lopen nog wel enkele toeristen op straat maar niet veel.

Willen nog een paar kerken bezoeken maar die zijn vanaf 5 uur gesloten. Helemaal voor niets naar de St Nicolaaskerk geklommen, een flinke klim via de Scholierentrap. Lopen weer naar beneden en gaan in een restaurant eten. Het eten is niet bijzonder maar het kost ook niets. . Een drankje,vleesgerecht met friet en een mandje brood kost € 5,- p/p.  Lopen nog even en zien dat er een kerk open is dus maar even binnen kijken. Er was een dienst bezig maar die is afgelopen als we net binnen zijn. Een mooie kerk met prachtige schilderingen. Om 7 uur weer richting de camping.

30 Aug. Gaan om 10 uur rijden en vervolgen onze weg naar Biertan. Onderweg mooie natuur en overal langs de weg staan gele bloemen in bloei, lijkt wel voorjaar. Zien vanmorgen ook wat meer mensen op het land aan het werk. Stoppen bij mensen die aardappelen aan het rooien zijn. Ze vinden het wel leuk dat ik ze op de foto zet. Jammer dat we niet wat kunnen praten, ze spreken alleen maar Roemeens. Er worden hier veel aardappelen en heel veel maïs verbouwd. Dat is allemaal nog erg groen dus dat oogsten zal nog wel even duren.Bezoeken in Biertan de beroemde Mariakerk van het jaar 1516, staat op de werelderfgoedlijst.

dorp Richis

Deze is ook bekend door het beroemde altaarstuk wat uit 28 panelen bestaat. Hij ligt op een heuvel en vanaf de kerk een mooi uitzicht over het dorp. Rijden daarna door naar Richis, een klein plattelandsdorp waar op een binnenplaats  een kleine camping is. Staan hier lekker rustig en doen een paar uur niets, weer warm in de zon. Gaan om 4 uur een poosje wandelen door het dorp maar het is toch nog warm. De mensen in het dorp vinden dat dus ook, je ziet bijna niemand op straat. De mannen zitten uit de zon aan het bier, dat zie je wel erg veel. Morgens om 10 uur zie je ze al aan de drank zitten op de terrasjes. Morgen gaan we verder naar Turda.

mobiele bijenkasten 31 Aug Er is wat bewolking aan de lucht als we opstaan. Gaan op weg naar Turda om de kloof Cheile Turzii te bezoeken. Doen rustig aan, hier en daar is de weg aan onderhoud toe. We stoppen als we wat leuks zien en zien vreemde dingen. Stoppen bij een kerkje en op het kerkhof staat tussen de graven een grote hoop hooi. Ze laten alles hier maar groeien, de stenen zijn soms niet meer te zien. Het wordt dan gemaaid en gewoon op het kerkhof op een grote hoop gezet. Zijn met de middag in Turda en gaan naar de kloof. Komen op een parkeerterrein maar geen kloof te bekennen.
ook op het kerkhof hooibouw Roma woonhuis
dak van zink sierwerk. Er gaat een onverharde weg naar beneden en dalen die maar af. Het is soms erg steil, bochten met grote kuilen en veel losse stenen. Keren gaat niet dus maar door naar beneden. Zijn bijna beneden en het begint te regenen. Zien de lucht erg slecht worden en er valt ook wat hagel. Besluiten om direct weer naar boven te rijden naar het parkeerterrein. Dat lukt maar net en het regent en hagelt intussen flink. Zijn blij dat we hier boven zijn en rijden gelijk door naar Turda wat nog 200 meter lager ligt. Hier hagelt het wat minder maar veel water stroomt er over de weg.
beetje nat
Door de vele regen is de camper weer lekker schoon.  Zoeken de zoutgrot Salina Turda dan hebben we geen last van het weer. Lopen via een 300 meter lange gang de mijn in en komen bij de lift. Daar kan je ook naar beneden kijken en wat je dan ziet is prachtig. Wel 100 meter in de diepte zie je  grote klokvormige open ruimtes met een vijver, een sportruimte waar je kan bowlen, biljarten, tafeltennis enz. Er staat zelf een reuzenrad opgesteld. Het is hier binnen maar 11 graden dus ons vest komt goed van pas. Nemen een lift die ons naar de sportruimte brengt.
speelhal met reuzerad
liftschacht

Hier beneden lijkt alles nog groter en het is moeilijk om het goed op de foto te krijgen. Nemen een andere lift verder naar beneden en komen bij de vijver. Met een brug kom je op een eiland en daar kan je bootjes huren en op het meer varen. Dit is wel heel apart en een bezoek meer dan waard. Om half 5 zijn we weer boven en om 5 uur schijnt de zon weer. Blijven hier vannacht op het parkeerterrein staan. Om 8 uur wordt het hier door de jeugd erg onrustig en vertrekken we naar de andere ingang Durgau buiten de stad. Ook hier een groot terrein met verlichting en bewaking en mogen hier slapen.  

zout krisstallen
1 Sept. We hebben goed geslapen op de parking bij de ingang Durgau en om 8 uur was de bewaker nog aanwezig. Gaan vroeg rijden vanmorgen, willen ons 250 km verplaatsen op 1 dag. Of dat gaat lukken hangt van de weg af, zien wel hoe ver we komen. Door Turda heen kost wel wat tijd maar daarna is de weg voortreffelijk. Een beetje op je snelheid letten in de bebouwde kom als de weg zo mooi glad is. Stoppen in een dorpje voor de koffie en worden daar aangesproken door een oud vrouwtje maar we verstaan en begrijpen haar niet. Doe het raam maar dicht maar dat vond ze niet goed, ze heeft 10 min. op ramen en deuren staan kloppen. ingang Durgau van de zoutmijn bij Turda
onderweg
trossen uien te koop onderweg
Bicaz kloof
Het weer werkt wel mee, wel wat bewolkt maar droog. Kopen onderweg een paar verse broodjes en e ten die even op. Zijn om 2 uur in Bicaz en dalen af de kloof in. Zitten wel een paar mooie stukken in maar het geheel is niet spectaculair. Op de mooie smalle plaatsen staat het wel vol met stalletjes voor de verkoop, alleen weinig parkeerruimte om te stoppen. Zien wel een paar vrouwen in een ouderwetse wasmachine tapijten wassen. Het is zwaar werk om zo’n nat tapijt uit het water te halen en dan over een stok te hangen om te drogen.
Rijden door naar het stuwmeer waar we op de parking van restaurant Plutitor kunnen overnachten. Hopen dat dit net zo'n rustige plek is als afgelopen nacht, maar ben er niet gerust op. Zetten eerst koffie en wandelen daarna wat rond. Gaan om 6 uur eten op het drijvende terras van Plutitor maar het is hier wel fris aan het water. Er komen buien aan de lucht en horen het onweren. Even later knapt de lucht weer op en de zon komt er weer door. Morgen een korte rit en gaan een paar kloosters bezoeken.
2 Sept. Slechte geslapen door mensen die laat uit de restaurants komen en de blaffende honden. Het is wel nat buiten als we opstaan maar vertrekken hier wel. Niet nog een nacht met honden die me wakker houden. Gaan binnendoor via weg DN 15 c naar het klooster Varatec. De wegen zijn verrassend goed en nemen de tijd voor een  koffiestop. Dat doen we bij een klein boerderijtje en als je daar over het hek kijkt dan zie je een werf vol met troep, alles ligt door elkaar. Zien een klooster en stoppen er even. Het is nieuw en nog niet klaar maar het is heel mooi. Hoe het heet weet ik niet. Zijn om half 12 bij het Varatec klooster maar nog steeds regen.
naam onbekent Van buiten is het klooster niet echt interessant maar binnen is het heel mooi. Door het donkere weer en geen verlichting binnen lukt een foto maken maar slecht. Toch wel leuk om dit te bezoeken. Kopen er een paar broodjes gevuld met pruimen, erg lekker zijn ze. Gaan door naar het Agapia klooster, het grootste klooster van Roemenie. Er wonen hier 500 nonnen die het land bewerken, iconen schilderen en stoffen weven. Komen de poort binnen en de non die daar voor ontvangst zit is druk met mobiel bellen. In de tijd dat we daar hebben rondgelopen valt het ons wel op dat zeer veel nonnen met een mobiel lopen en er ook druk gebruik van maken.
wel mooi binnen
klooster Agapia


Het zal de moderne tijd wel zijn maar het is toch wel wennen. De binnenplaats van het klooster is een zee van bloemen en ook de balkons bij de woningen staan en hangen vol bloemen. De kloosterkerk is ook heel mooi, helaas mogen we binnen  geen foto’s maken. Lopen door het museum en ook daar zie je hele mooie en kostbare dingen. Vertrekken hier en gaan verder naar het dorp Humoruluia waar het Humor klooster is. Treffen nog wel 7 km slechte weg, risico met binnendoor rijden he. Camping-gasthuis Chritana is een kleine rustige camping en slapen hier vannacht zeker beter als de afgelopen nacht.   zeer matig wegdek.
3 Sept.  Heerlijk geslapen zonder geblaf van honden. Ontbijten op ons gemak en halen de fietsen voor de dag. Gaan een paar kloosters bezoeken en de eerste is het Humor klooster wat vlak bij de camping is. Van buiten ziet het er nog aardig uit en de schilderingen zijn nog mooi. Alleen de muur aan de regenkant is kaal, de schilderingen zijn daar zo goed als verdwenen. Binnen is hij wel mooi en ze zijn er nog steeds bezig het schilderwerk te restaureren. Klim even omhoog de wachttoren in en de trap naar boven is wel erg smal en stijl. Boven een mooi uitzicht over de omgeving.
Daarna gaan we door naar het Voronet, ongeveer 12 km verderop. Komen een paar paardenkoetsen tegen met mensen in klederdracht  waarvan we denken dat het een trouwerij is en dat de bruidegom op weg is de bruid op te halen bij haar ouderlijk huis. Zag er heel kleurrijk uit en de muziek erbij maakte het heel gezellig. Op het plein bij Voronet staat het vol met kraampjes met de bekende toeristen koopwaar. Kopen een toegangsticket en een ticket om foto’s te maken. Dit klooster is aan de buitenkant ook mooi beschildert maar ook hier aan de regenkant geen fresco’s meer.
Binnen is ook deze kerk mooi om te zien en de schilderingen zijn vaak wreed van aard met onthoofdingen en martelingen. Kijken ook even op de begraafplaats en daar is het een rommel. Eigenlijk nog nooit een land gezien waar de begraafplaatsen zo slecht worden onderhouden. Op de graven staat het onkruid wel een meter hoog, ziet er niet uit. Fietsen weer terug en komen dezelfde stoet weer tegen als op de heenweg en volgens ons is er nu een bruid aanwezig. Ze gaan naar een restaurant waar volgens ons de bruiloft gehouden wordt. Daar worden ze verwelkomt met muziek.

In Gura Humorului zien we ook nog een kerk en die ziet er vrij nieuw uit. Is binnen ruim en hoog, een soort moskee maar het komt niet zo sfeervol over. Wel is hij prachtig beschilderd maar persoonlijk in iets te felle kleuren. Eten op een terrasje een broodje hamburger, tenminste dat bestelden we maar kregen een vies klef broodje uit de magnetron wat nergens naar smaakte. Zijn om half 4 weer op de camping en vermaken ons daar de rest van de dag.

4 Sept. Vandaag wordt een kloosterdag en gaan er div. in de omtrek bezoeken. Het is wel wat bewolkt weer maar hopen dat de zon er beter doorkomt. Stoppen in Botosana waar een nieuwe en een oude kerk bij elkaar staan. Het is zondag dus overal druk met kerkgangers. Het is soms zo druk dat alle mensen er niet in kunnen en zie je ze buiten op de grond zitten. Door naar Arbore waar ze het kerkje aan het restaureren zijn en het binnen vol staat met steigers. Komen langs Marginea waar het zwarte aardewerk wordt gemaakt, niet op zondag als wij er zijn. Kopen er wel een mooie pot als souvenir.

Bezoeken daarna het klooster van Sucovita en dat is heel mooi om te zien. In de tuin rond de kloosterkerk zie je verschillende nonnen die druk zijn met hun mobieltje. Ook hier zijn ze bezig met het restaureren van het schilderwerk. Het is zondag maar bijna geen bezoekers in de kloosters. Het is te warm zeker en we zien onderweg dan ook hele families langs het water of onder de bomen gezellig bij een vuurtje barbecueën. Alleen jammer dat ze alle rommel op die plek achterlaten.

Dan door naar een van de mooiste kloosters, Moldovita. Dit is werkelijk een plaatje om te zien. Alles is hier schoon en goed onderhouden. Krijg hier zelfs nog een standje van een non, stond naast het pad op het gras en dat vond ze niet goed. Zowel van binnen als van buiten een genot om naar te kijken. De schilderingen zijn buiten hier en daar wel verdwenen door het weer maar ook deze gaan ze herstellen.

Inmiddels half 4 en wel genoeg kloosters gezien voor vandaag. Op weg naar de camping zien we weer een soort bruiloft. Nu stond de stoet langs de weg te wachten, wij dachten de bruidegom maar het wachten was op de priesterop e. en priester. Die werd gebracht met de auto en stapte daarna over in de open koets bij de familie. Kunnen niet echt inschatten wat het deze keer is maar we zien geen bruid of bruidegom.  Zijn om half 5 op de camping en lezen nog een poosje buiten in de zon.

   
Week 5 Index