Week 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9
Roemenië - Slowakije - Tsjechie 2011 week 5
5 Sept. We vertrekken weer van deze camping, is een mooie camping en alles ziet er goed uit maar zijn niet weg van de bazige eigenaar. Als ze me op gaan dringen dat ik de oprijblokken achter mijn wiel moet gaan leggen in plaats van voor het wiel dan heb ik het wel gehad met zulke mensen. Ook werd me een plaats aangewezen terwijl er 2 kleine campers staan en een zee van ruimte is.  Je mag er ook niet een klein wasje doen, daar hebben ze een wasmachine-droger voor, kost  wel even € 7,50. Rijden via kleine dorpjes richting Sapanta. Nemen weg 18 tot Moisei en daar de 17c richting Leud. prive kerkje
melk inzamelen
We herkennen dingen van 2 jaar geleden. Deze weg is nog even slecht als toen, al die tijd niets aangedaan, gaten en nog eens gaten. De natuur is wel mooi op deze route, maakt het een beetje goed. Langs deze weg wordt er veel hout uit het bos op vrachtwagens geladen die het naar de fabrieken vervoeren. In Leud gaan we het houten kerkje bezoeken maar de deur zit op slot. Lopen er even rond en daar staat de koster met de sleutel. Binnen wel mooi om te zien, vooral de vele glas iconen aan de wanden is wel heel bijzonder.
hout op transport kerk in Leud
In een ander klein dorp staat ook een houten kerkje wat ze aan het restaureren zijn. Binnen zijn ze de wanden aan het schoonmaken en ze verwachten dat het 3-4 jaar gaat duren voor ze klaar zijn. Ook buiten worden de gaten en scheuren met hout gevuld. Kopen een heel lekker broodje, smaakt als een Frans stokbroodje en laten ons dat smaken. Komen bij Barsana waar we bij het klooster stoppen. Dit is wel een heel bijzonder klooster, nog nooit zo’n luxe klooster gezien. Het is nog nieuw en de nonnen hebben prachtige onderkomens verspreid over het schitterende terrein.
klooster van Barsana

Ook hier overal een zee van bloemen aan de balkons en in de tuin. Dan door naar Sapanta voor een bezoek aan het vrolijke kerkhof. De kerk staat helemaal in de steigers en zijn hem aan het restaureren. Toch weer mooi om dit nog eens te zien, jammer dat de zon niet goed staat om te fotograferen, morgenochtend maar even terug. Even lastig om de camping te vinden, de  coördinaten klopten niet. Het is een leuke kleine camping aan het water maar de voorzieningen zijn van matige kwaliteit, echt Roemeens.

Sapanta
6-7 Sept. Nemen vandaag een rustdag, het is zwaar bewolkt en er komt regen aan. Die komt om 11 uur en het regent zachtjes de rest van de dag. Maak tussendoor de camper vrij van de aan gedroogde vliegende insecten. Dat zijn er aardig wat maar met de regen weken ze lekker los. Vermaken ons met wat plannen, lezen en de site bijwerken. Zetten ook het vervolg van de reis een beetje op papier nu we Roemenie morgen gaan verlaten. Slapen goed en gaan om 9 uur op pad. De weg is plaatselijk slecht en tot de Hongaarse grens kost dit toch veel tijd. Gaan om 12 uur de grens over bij Petea en hebben alleen controle of er iemand in het toilet zit.
Stoppen in de eerste plaats om wat geld te wisselen maar geen bank te vinden. Na veel vragen kom ik op het postkantoor terecht waar je gewoon met een pin apparaat waar je normaal mee betaald geld kan opnemen.  Kopen een brood in het dorpswinkeltje en vervolgen onze weg naarSzatmarcsekei waar we het kerkhof gaan bezoeken. Op dit kerkhof zie je haast geen grafstenen maar houten sculpturen in de vorm van een boot. Dit zou met een oude Hongaarse legende te maken hebben waarmee de overtocht naar het hiernamaals wordt gesymboliseerd. Szatmarcsekei

Dit is toch wel apart om te zien. Eten ook even een broodje hier, is inmiddels 2 uur. Dan door naar de camping in Tokaj waar we al eerder waren. Doen nog even boodschappen bij een grote Sparwinkel zodat we weer wat voorraad hebben. Het rijd hier een stuk beter dan in Roemenie, ook de kleine weggetjes zijn hier mooi vlak, toch wel lekker. Om half 5 op de camping en de klok moet nog een uur verzet worden, ineens half 4 en nog lekker tijd om buiten een poos te lezen. De plek is mooi aan het water maar voor de rest aardig in verval. Vooral het sanitair is slecht onderhouden, vies en werkt niet naar behoren. Maar lekker in de camper douchen.

8 Sept. Vertrekken om 9 uur richting Slowakije en doen dat via binnenwegen door veel dorpjes. De wegentjes zijn heel goed en het landschap is veel akkerland met snijmaïs. Later komen we in de heuvels waar veel druivenstokken staan. Zien hier ook veel (pompoenen ??) op het land liggen en op een plek zijn ze die aan het oogsten. Wist helemaal niets van deze vruchten al maar het gaat alleen maar om de pitten. Met een machine worden ze opgeraapt, gesneden en dan met een soort centrifuge worden de pitten gescheiden van de rest. De pitten worden opgevangen en de rest van de vrucht wordt later weer als mest ondergeploegd.
Krijgen uitleg van de eigenaar hoe dat allemaal verloopt, krijgen een grote pompoen mee voor thuis, laat ons de pitten proeven en die smaken best lekker. Dit was een mooie stop bij heel vriendelijke Hongaren. Stoppen even bij de druivenstokken en zijn verbaast over de hoeveelheid druiven die er aan staan, dit zijn geen trossen maar bossen. Dan door naar de grens bij Sena waar we om half 12 zijn. Geen douane gezien, kopen een wegenvignet en rijden door naar Svidnik vlak aan de Poolse grens. Toeren daar wat door de dorpjes in de omgeving wat best wel mooi is.
Jammer dat de zon het vandaag laat afweten. Rijden richting Bardejov en de natuur wordt hier mooier, veel heuvels met druiven. Campings zijn hier niet te vinden en vragen bij een toeristeninfo of ze campings of een hotel weten waar we mogen staan. Komen bij een luxe hotel waar je kan jagen  en paardrijden. Ze hebben eigen paarden en stallen en ook in de winter is rijden en jagen mogelijk. Er zijn 2 skiepiste's met liften voor de hotelgasten, zal dus wel iets kosten. Voor € 10,- overnachten we bij de stallen. Een hele mooie plek waar we een prachtig uitzicht hebben over de heuvel en het dal.
9 Sept. Goed geslapen maar we zijn wel vroeg wakker door de werkmensen bij de paardenstallen en het starten van de machines waar ze mee in het bos gaan werken. Gaan om 9 uur rijden naar Bardejovske Kupele, een kuuroord waar 8 bronnen zouden zijn waarvan het water een genezende werking zou hebben. Zo stond het in ons boek maar waar we ook zochten, niet te vinden. Aan de bewoners van hier gevraagd maar ook die hadden nooit van die 8 bronnen gehoord.  Wandelen er wat rond en vertrekken naar Bardejov.
Bardejov
Dit plaatsje heeft een mooi oud centrum. Rondom het marktplein staan gekleurde huizen uit de Renaissance, een paar beschilderde en meerdere met fraai stucwerk. Het valt wel op dat er op dit pleintje wel 6 of 7 banken te vinden zijn, zelfs de ING bank. De grote St Egidiuskerk uit 1415 is bekent om het mooie koorgestoelte en de 11 gotische vleugelaltaren die tussen 1460 en 1510 zijn gemaakt. De oude stadsmuur is bijna geheel verdwenen. Ze hebben nog een klein stukje kunnen redden vlak bij het plein.
kerkje van Hervartov Daarna rijden we naar het dorp Hervartov waar het oudste houten kerkje van Oost Slowakije staat. Haast niet te vinden, staat rondom in de bomen en ook nog in de steigers door restauratie. Hij is wel open en is bijzonder om te zien. Hij is van 1593 en de schilderingen van 100 jaar later. Deze zijn nog goed zichtbaar en mogen zelfs foto’s maken. Door de bomen is er van buiten geen foto te maken. In het dorpje zie je nog de houten huisjes die met klei en mest zijn afgewerkt aan de buitenzijde. Zien ook dat dit nog steeds wordt toegepast.
fresco van Adam en Eva

Na de lunch gaan we naar Stara Lubovna om het kasteel te bezoeken. Er is ook een Openluchtmuseum wat we eerst even bekijken. Het kasteel is een hele klim dus ga ik alleen naar boven. Het is groot en onoverzichtelijk en ook hier zijn ze met restaureren bezig. Er staat wel een route met volgnummers uitgezet. Om 4 uur weer bij de camper en door naar een slaapplaats. Die vinden we in Tatranska Lomnica waar achter een cafe 2-4 camperplaatsen zijn. Er staat één camper dus plaats genoeg. Toch weer een lange drukke dag geworden.

kasteel van Stara Lubovna
prachtige oude tegelkachel
10 Sept. Goed geslapen en bewolkt weer als we opstaan. Blijven hier vandaag staan om wat huiselijke dingen te doen, wassen, stofzuigen en de camper binnen een beetje schoonmaken. Is wel nodig met al het stof van de Roemeense onverharde wegen. Kijken even bij de kabelbaan om naar de Lomnicke Stit te gaan op 2634 m maar daar zit het dik in de wolken. Boven de 1300 meter zit het helemaal dicht dus blijven we maar beneden. Wandelen hier wat rond en kijken even bij het oude station wat nog in originele staat is.

Je kan binnen kaartjes kopen voor de nieuwe trein, die rijdt door het dal tussen de Hoge en de Lage Tatra en stopt in bijna alle plaatsen. Het is hier aardig druk in het weekend met wandelaars, het is een geliefde plek voor de Slowaken met veel mooie wandelroute's. Gaan lunchen op een terrasje wat ons goed smaakt. Het is ook goedkoop om hier uit eten te gaan, voor € 11,40 eten we samen  een warme maaltijd die gewoon goed is. Verder werken we wat aan de site, lezen wat, gewoon lekker niets te moeten.   

11 Sept. Eerst de camper verzorgen en vertrekken dan van ons plekje achter het café. Rijden door de bergen naar het dorp Zdiar waar nog oude houten beschilderde huizen zouden staan. De rit er heen is mooi, de zon schijnt en rond de 20 graden. De weg door het dorp is smal en maar weinig van de huizen te zien. Komen buiten het dorp op een mooie weg maar die gaat naar de Poolse grens. Maar terug en dan zien we wel een mooi huis aan de rand van het dorp. Lopen verder door het dorp en we zien hier nog enkele beschilderde huizen. Het zijn er niet veel meer maar toch wel mooi.
Rijden naar het meer bij Liptovsky Mikulas waar een paar campings zijn. Hier vragen ze € 24,- per nacht zonder stroom en dat gaan we niet betalen. Rijden door naar het dorpje Vlkolina aan de E77 wat een  openlucht museum is maar ook een gewoon bewoond dorp. De weg er heen is smal maar met enkele passeerplekken lukt het allemaal wel. Het is een mooi dorp met aardig wat houten beelden hier en daar verspreid. Wel aardig wat klimmen over de smalle onverharde weg. De houten huizen hebben soms felle kleuren en meestal is alleen het voorste deel van het huis geschilderd. Rijden terug naar de E77 richting Donovaly.

Er zouden hier nog twee campings zijn volgens de kaart maar zien die nergens. Rijden door naar het wintersport dorp Donovaly en daar weet ook niemand een camping in de buurt. Er is hier een grote parking die bijna leeg is. Vraag bij een restaurantje of het problemen geeft als we hier overnachten en ze zeggen dat dit mag. Ze vragen me zelfs of ik soms water of stroom nodig heeft, dat is toch aardig he. Gaan wat wandelen en kijken hoe de paraglijders naar beneden komen. Om 6 uur gaan we pizza eten, lekker maar erg groot. Kunnen alles niet op en wat er terug gaat krijgen we ingepakt weer op tafel. Zal hier wel de gewoonte zijn.

Week 6 Index