8

Week 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9
Roemenië - Slowakije - Tsjechie 2011 week 6
12 Sept. Vandaag eerst naar het oudste houten kerk van Slowakije en die staat in het dorpje Hronsek. We hadden het kunnen weten maar hij staat onder de bomen en een gedeelte in de steigers. De deur is op slot maar er is al gauw iemand die de deur open doet. Hij is volgens Scandinavische stijl gebouwd en sober van inrichting. Het is er donker en er wordt geen licht aangedaan. Dat komen we steeds tegen, lijkt wel of stroom hier goud kost. Je moet betalen voor foto’s maken, mag niet flitsen en dan nog gaat er geen licht aan. Hij is wel aardig maar hadden er meer van verwacht.
Dan door naar Kremnica met een mooie kerk en een groot marktplein waar een grote pestzuil staat. Lastig om te parkeren in de buurt van het centrum. Het marktplein ligt helemaal op de schop, overal hopen grond en gaten en bijna geen mensen die er aan het werk zijn. Klim omhoog naar de kerk en ja wel, open van 8-12 en van 13-17 uur. Alleen wel op slot om 11,15 uur. Hij gaat om 1 uur wel weer open wordt me verteld, dus goed balen.
Vertrekken hier maar en gaan naar Bojnice waar het mooiste kasteel buiten Frankrijk zou staan. Nou het is inderdaad een plaatje van buiten, dat ziet er echt mooi uit. Kopen een kaartje en fototicket en worden snel naar de  groep gebracht die net met de gids aan de rondleiding zijn begonnen. Verstaan er niets van maar dat is niet erg. Ook binnen is het mooi, prachtig ingericht en keurig onderhouden. De gids laat ons bijna alle zalen en kamer van het kasteel zien en dat zijn er veel. Het plafond in de gouden zaal is gemaakt van grenenhout en bekleed met bladgoud. Dit is schitterend gemaakt. mooi plaatje
de gouden zaal
grenen dekoratie bekleed met bladgoud
prachtige trap naar alle verdiepingen
prachtig trappenhuis

In het midden van het kasteel staat de ronde toren en dat is een schitterend trappenhuis naar alle verdiepingen. Komen ook onder het kasteel waar een druipsteengrot is en daar is het zeer fris. Hier bevind zich de waterbron en het deed ook dienst als schuilplaats. Nog nooit zo’n uitgebreide rondleiding in een kasteel gehad, duurde ook 2 uur. Dit was weer eens een mooie middag. Gaan op zoek naar een camping die hier vlakbij is. Ze vragen hier € 14 voor de camper en zelfs € 5 voor stroom. En dan is er ook nog geen warm water als je wilt douchen,

grot onder het kasteel
13 Sept. Worden wakker met prachtig weer en gaan op weg naar het dorp Cicmany waar nog veel beschilderde houten huizen staan. Rijden via mooie binnenwegen er naar toe. De natuur is mooi hier, een golvend landschap met bos en akkerbouw en veel dorpjes. De laatste 7 km is de weg zeer slecht, vol gaten en kuilen. De dorp is een bezoek echt  waard, er staan mooie huizen en je kan hier nog rondwandelen zonder dat je een ticket hoef te kopen. Lopen een uurtje rond en gaan dan op weg naar de grens.

We verlaten het dorp aan de noord kant en de weg is hier wel prachtig, breed en vlak. Gaan om 1 uur de grens naar Tsjechie over en stoppen in het eerste plaatsje wat we tegenkomen. Er staan hier bordjes langs de weg waar er een pinautomaat is. Pin even wat Kronen en bij het postkantoor koop ik een vignet voor de tolwegen. Eten een broodje en rijden daarna naar Bouzov waar een mooi kasteel staat en waar je op de parking mag overnachten. Het is er stil als we aankomen en om 6 uur zijn we de enige nog. Gaan even wandelen in het park en lopen om het kasteel. Gaan dit morgen eerst bezoeken.

14 Sept. Zwaar bewolkt als we opstaan en 20 min. later schijnt de zon. Als we naar het kasteel gaan is het prachtig weer en bijna onbewolkt. Krijgen een rondleiding van 1,5 uur door een prachtig kasteel en het is jammer dat je binnen niet mag fotograferen. Het is schitterend afgewerkt veelal met grenen hout en met veel prachtig houtsnijwerk. Ook de meubels die binnen staan zijn vaak mooi bewerkt. Wat hebben de kasteelheren hier toch in weelde geleefd en dat heeft  de bevolking toch op moeten brengen.
het regent vies als we na de rondleiding buiten komen. Dat hadden we helemaal niet verwacht, ze gaven mooi weer op voor vandaag. Even zoeken wat we nu kunnen doen hier in de omtrek. Gaan op weg naar de Punkva grotten in de Macocha kloof, daar hebben we geen last van de regen. Bij het dorpje Vilemovice is een parking en kijk je zo de 138 m diepe kloof in. Daar kan je met een kabelbaan naar beneden maar niet vandaag, de kabel is gebroken. Het regenen is gestopt maar moeten nu wel 2 km. naar beneden lopen en dat is soms glad door de regen. Geen goed bewandelbaar pad zoals in het boek stond.
Krijgen een rondleiding met gids door de grot en dat is prachtig. Heel anders dan wat we al gezien hebben. De zalen zijn door lange smalle gangen met elkaar. Komen op een grote open plek buiten en vandaar een andere grot in waar we in de bootjes stappen. Dan varen we via het onderaardse riviertje de Punkva met een elektro bootje weer naar buiten.De doorgang is vaak smal en laag en goed opletten dat je op tijd bukt om je hoofd niet te stoten. Stappen onderweg nog een keer uit om een prachtige grote zaal te bezoeken.

Hebben genoten in deze grot. De kabelbaan werkt nog niet en voor Jannie te zwaar om omhoog te klimmen. Gaan met een treintje naar de andere ingang en vandaar met een bus terug naar de camper werd ons verteld. Maar daar geen bus te vinden. Vraag bij een hotel of die weten waar dit busje te vinden is. Die weten van niets en bellen de informatie hoe dat zit. Er is geen bus en ze bieden aan ons met het hotelbusje kostenloos naar de parking te brengen, geweldige service toch. Dan naar de camping maar daar is niemand te zien. Rijden naar de parking van een andere grot en overnachten daar maar.

15 Sept. Vertrekken om 9 uur en de eerste stop is bij een in aanbouw zijnde nieuwe woning van boomstammen. Dat is mooi om te zien hoe dit in elkaar wordt gezaagd. Dan door naar Kromeriz, een klein stadje waar we het Arcibiskupsky paleis en de paleistuinen gaan bezoeken. Gaan eerst naar de Kventna zahrada (Bloementuin) bezoeken. Die zien er mooi strak uit en aardig onderhouden. Zijn mooi ingeplant met bloeiende planten in frisse kleuren. De 2 grote tuinen zijn symmetrisch aangelegd. De tuin wordt voor de buitenwereld afgesloten door een 230 meter lange galerij versiert met beelden.
Kijken even binnen in de palmentuin, een tropische kas waar wat palmen en andere planten staan zoals orchideeën.Dan wandelen we naar het centrum om het bisschoppelijk paleis te bezoeken. Dat is alleen met gids te bezichtigen en er mogen binnen geen foto’s worden gemaakt. Ook hier zien we de weelde waar de bisschoppen in leefden. Overal mooi houtsnij en inlegwerk, plafonds prachtig bewerkt en veel met 24 karaat bladgoed afgewerkt. Ook de houten vloeren zijn apart, in ieder vertrek een andere patroon inlegwerk. Het is een vermoeiende rondleiding, veel stil staan en luisteren naar een gids die alleen maar Tsjechisch spreekt.
Gaan daarna even een hapje eten op een terrasje. Zitten lekker in de zon en geven de benen even rust. Het kost hier niet veel om langs de straat wat te eten. Bezoeken daarna nog een paar kerken en dan is het weer genoeg voor vandaag. Gaan op zoek naar een camping maar komen in Modra een Archeologisch dorpje tegen waar we even gaan kijken. Altijd leuk om de hutten en huisjes te zien en hoe de mensen daar vroeger in leefden. Er zijn lopen ook mensen verkleed en spelen of ze in vroegere tijd leven

Dan door naar het bedevaartsdorp Velehrad waar een camping zou zijn. Er staat hier ook een grote bedevaartkerk die ze aan het restaureren zijn. Ook het buitenplein ligt helemaal opgebroken. Kijken even binnen en ook daar staat het vol met steigers en als het goed is dan is het werk in 2013 gereed. Het altaar gedeelte is gereed en ziet er prachtig uit. Als we hier later in de buurt komen gaan we hem zeker nog een keer bezoeken. Dan naar de camping die klein en simpel is maar op een rustig plekje.

16 Sept. Koude nacht, was 4 graden maar met de zon om 10 uur weer 23 graden. Blijven hier staan vandaag en doen waar we zin in hebben. Lezen lekker in de zon en rommelen tussendoor wat in de camper, en werken de site's weer bij. Snuffelen op internet en plannen een beetje voor het vervolg van de trip. Dat valt niet mee, er is zo veel te zien in Tsjechie. Om 5 uur zitten we uit de zon en dan koelt het snel af. Gaan de camper in en komen er niet meer uit. Om 10 uur is het kwik al weer naar 10 graden gezakt dus weer een koude nacht. Morgen trekken we verder.
17 Sept Niet zo’n koude nacht als we verwacht hadden en de zon schijnt. Gaan op weg naar Buchlovice om de paleistuin te bezoeken. De route is mooi en het landschap gaat niet vervelen, mooi open en heuvelachtig met veel akkerland met gewassen in diverse kleuren. Het paleis is makkelijk te vinden en parkeren geen probleem. Kopen kaartjes voor de tuin en hier staan ook bruidjes met de familie  die hier komen voor foto’s, helaas weinig zon nu. Het paleis ziet er mooi uit en moet van binnen ook mooi zijn. Maar alleen onder leiding van een gids mag je naar binnen en dat duurt ons wat te lang.
De tuin is simpel en strak ingericht zonder bloeiende planten, doet eentonig aan In de kassen hebben ze meer dan 1000 verschillende soorten Fuchsia’s. Ze bloeiden niet uitbundig maar het is niet de goede tijd. Moet in de zomer wel een prachtig gezicht zijn. Er staan ook veel Chineese rozen die in bloei staan. Dan gaan we een tour doen door het druivengebied langs en over de grens in Oostenrijk. Erg wisselend hier, in het ene dal veel druivenstokken en het volgende dal geen druif te vinden. Stoppen een paar keer bij de druiven voor een foto. Zien wel karren vol druiven rijden maar geen druivenplukkers.
Rijden een stuk door Oostenrijk en komen langs het kleinste stadje Hardegg wat 89 inwoners heeft. We lopen vast op de route, de weg die we naar de grens willen nemen is niet breed genoeg voor auto’s. Moeten een stuk omrijden naar de volgende grenspost. Toch nog om 5 uur bij de camping waar ik pas mag inschrijven als we de camper op zijn plaats hebben gezet. Dan met paspoorten naar de receptie en dan wordt me verzocht 10 min te wachten want ze moet eerst wat anders doen. Ze moeten het maar zien en ga terug naar de camper zonder in te schrijven.
18 Sept. Vertrekken om half 10 naar Telc, een klein plaatsje met een mooi marktplein waaraan prachtige huizen staan die in verschillende bouwstijlen door elkaar zijn gebouwd. Aan het eind van het marktplein staat het kasteel wat ook een bezoek waard is. Het is mooi weer om te rijden, wel wat bewolking maar ook veel zon. Zijn er om half 11 en parkeren vlak bij het centrum, het is zelfs gratis. Het plein is echt prachtig met de gekleurde huizen en natuurlijk een pestzuil op het plein. Dat is een zuil die is gebouwd uit dankbaarheid voor het verdrijven van de pest. Telc
pestzuil op het plein
prachtig Italiaans stuswerk (sgraffito)
kasteeltuin

Kijken bij het kasteel en lopen de tuin even in. Mooi onderhouden maar eentonig van kleur, geen enkel bloeiend plantje in de tuin. Kijken ook in de kerk binnen maar deze zijn ook niet uitbundig in deze streek. Meestal kaal van inrichting en weinig kleur daar meestal de glas in lood ramen ontbreken. Hebben hier heerlijk rond gelopen met redelijk weer, zo nu en dan was er een zonnetje. Gaan om 12 uur richting de camper maar zien een leuk terrasje en eten daar eerst wat. Dan door naar Cesky Krumlov een mooi oud stadje dat op de erfgoedlijst van Unesco staat.

Cesky Krumlov
Parkeren vlak bij het oude centrum bij een busparking en we kunnen hier ook overnachten. Lopen naar de stad en die is echt prachtig. Het ligt in een dal aan de rivier waar je aan wildwatervaren kan doen. Er staan mooie bewerkte huizen in de smalle straatjes die nog allemaal uit keitjes bestaan. Het is hier zeer druk met toeristen, ze komen met bussen vol vooral uit Oostenrijk en ook veel uit Praag. Soms valt er een spatje regen maar ze hadden veel regen opgegeven dus hebben geen klagen. We lopen heerlijk hier en gaan ook even naar het kasteel dat boven de stad uitsteekt met zijn mooie toren. In de slotgracht worden volgens traditie nu nog beren gehouden.
mooie straatjes
1 van de 5 binnenhoven
Mantelbrug

De 5 binnenhoven zijn vrij te bezoeken. Het kasteel is met gids te bezoeken maar de laatste rondtour is om 4 uur. Ook de museums sluiten vroeg. De Mantelbrug is een mooi bouwwerk met stenen arcaden met daar boven nog 3 etages die bij het paleis horen. Vanaf deze brug hebt je een mooi uitzicht over de stad. Eind van de middag begint het toch natter te worden. Om half 6 eten we wat in de stad en zoeken daarna de camper weer op. Begin van de avond begint het echt te regenen en volgens verwachting gaat dit morgen ook nog door. Een rustdag houden op een camping dan maar.

Week 7 Index
   

.