Week 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9
Roemenië -Slowakije-Tsjechie 2011 week 7

19-20 Sept. Zwaar bewolkt en regen vandaag, zonde om met dit weer te gaan rijden of wat te gaan bezoeken. Gaan op zoek naar een camping hier in de buurt met voorzieningen. Een paar kilometer buiten Cesky Krumlov zien we een bordje en kijken daar even. Ziet er goed uit en er is WiFi, ook wel lekker als het regent. Het is maar 10 graden buiten dus lekker de kachel aan en de dag vliegt om. Hebben onderweg bijna nog geen Nederlanders gezien en hier staan we vanavond ineens met 4 Nederlandse campers. De hele dag zacht geregend en voor morgen geven ze hier wat droger weer op volgens de radar.

We slapen goed en weer een jaartje ouder vandaag, dat gaat ook gewoon door. Ook regent het nog steeds en het ziet er niet naar uit dat het beter wordt. Besluiten hier nog maar een dag te blijven staan. Voor morgen geven ze weer wat zon op, dat is wel zo prettig als je op pad bent. Ook de vooruitzichten zijn goed, met regelmatig zon en rond de 20 graden de eerst 8 dagen, we mogen dus niet klagen. Hebben het heel goed getroffen tot nu toe met het weer. We nemen een boek, de laptop en een drankje dan komen wij de dag wel door.
21 Sept. Redelijk weer als we opstaan. De zon probeert er door te komen en het is al snel rond de 20 graden. Gaan om 9.45 uur rijden en gaan eerst naar een klooster hier 10 km vandaan in het dorpje Zlata Koruna. Het is een oud nonnenklooster, 750 jaar geleden gebouwd en nu niet meer als klooster in gebruik is. De kloosterkerk is nog wel in gebruik maar we mogen er zonder gids niet in. Het wachten op de rondleiding duurt ons te lang en vertrekken maar. Rijden binnendoor via dorpjes naar het dorp Holasovice.
Daar staan nog veel traditionele boerderijen in de stijl van het volksbarrok. Deze boerderijen met hun mooi gevormde gevels met versiersels en in zachte kleuren  staan rondom een grasveld  en  meestal met een vijver. Daar werden vroeger vaak karpers in gekweekt en winters werd hij gebruikt als ijsbaan. Lopen het dorpje rond en het is hier rustig met toeristen. Vandaar rijden we naar Hluboka nad Vltavou waar een mooi Engels kasteel staat.
De huidige voorgeving is van de laatste verbouwing die tussen 1841 en 1871  gedaan is in opdracht van de familie Schwarzenbergers. Het kasteel was al vanaf 1661 familiebezit van de Schwarzenbergers. Van buiten ziet het er prachtig uit, of je in Engeland bent. Mogen alleen onder begeleiding van een gids naar binnen en zien daar schitterende kamers en zalen. Wat zit hier een prachtig houtsnijwerk in en ook het inlegwerk van vloeren, deuren en hele wanden met wortelnoten is ongelooflijk mooi. Prachtige meubels, Chinese vazen, wandborden uit Delft, wandkleden en schilderijen, prachtig om dit te zien.
Zou hier best wel een uurtje foto’s willen maken. Lopen even rond het kasteel door de tuinen maar die zijn minder mooi, Veel buxus hagen zijn gedeeltelijk dood en ook het verdere onderhoud is een beetje achterstallig. Rijden door naar Pisek en zoeken een parkeerplekje in het centrum. Lopen vandaar naar de oude stenen brug over de Otawa rivier. Met de overstroming in 2002 heeft deze brug veel schade opgelopen en dat is weer snel hersteld. Lopen hier een rondje langs het water en door het centrum. Het is een gezellig plaatsje waar we om 5 uur weer vertrekken. Gaan op zoek naar een camping en vinden een rustige aan een groot meer.
22 Sept. Gaan vandaar naar het noorden en willen eerst het Reuzengebergte en het Ertsgebergte gaan bezoeken nu ze voorlopig goed weer opgeven. Rijden eerst naar Kutna Hora waar we het Knekelhuis bezoeken. In deze kapel op de begraafplaats zijn de beenderen van ongeveer 40.000 mensen verzamelt en tot kunstwerken verwerkt. Je kijkt verbaast in het rond wat ze hier allemaal van hebben gemaakt. Vooral de kroonluchter is heel bijzonder om te zien, alle soorten botten van een mens zijn hier in verwerkt.  Het geheel is gemaakt in 1870 door de Tsjechiese houtsnijder Rint.
mooie kroonluchter van botten
familiewapen van Schwarcenberk naam van de maker ook in beenderen
Dan gaan we naar het oude centrum en bezoeken de St Barbara kathedraal. Buiten een indrukwekkend bouwwerk door de gotische bouw maar van binnen een beetje somber. Wel mooi is het drieluik van het hoofdaltaar van Barbara de beschermheilige van de mijnwerkers. Ook de glas in loodramen zijn mooi maar die lijken me van veel latere datum. Je vind ook nog enkele wandschilderingen uit de 15e eeuw op de muren. Wandelen nog wat rond door de straatjes met hier en daar nog mooie oude huizen. Om 5 uur zoeken  we de camper weer op en gaan naar de camping hier net buiten het stadje.
de Muntslager
straatje in Kutna Hora
23 Sept. Vandaar rijden we naar Adrspach, vlak aan de Poolse grens. Het is vrij druk binnendoor en veel wegen zijn slecht, lijkt wel Roemenie. Doen onderweg boodschappen en stop even bij een bank om de knip wat bij te vullen. Zijn om 1 uur op de parking en eten eerst een lekker broodje. Gaan om half 2 wandelen in het rotsgebied van Adrspach. Het weer werkt niet mee, de hele ochtend aardig wat zon gehad en nu laat hij het afweten. Doen eerst de toeristische route die goed staat aangegeven. Hij is 3,5 km. lang en prachtig om te lopen.
Je komt langs mooie rotsen, wandelt er tussen door, heel wat trappen omhoog en omlaag, al met al best wel een stevige wandeling. Prachtig om tussen deze hoge en steile rotsen te lopen. Op een plek moet je via een trap naar beneden en het is maar 50 cm breed. De rotsen hebben ze ook namen gegeven zoals, het liefdespaar, Suikerbrood, Kleine Orgel, Duivelsbrug enz. Het is gelukkig niet druk, in de zomer en weekends kan je hier over de hoofden lopen zoveel mensen komen er.

Na deze wandeling zien we nog een korte route rond een klein meer. De route is 1,5 km en ook hier is het wel eens klimmen Er staan wel veel bomen rond het meer en er zijn weinig plekjes waar je een mooie overzichtfoto kan maken. Ook deze route is mooi om te lopen. Het is een mooi helder meer met hier en daar witte oprijzende kalkrotsen. Rusten hier even uit op een bankje en dan het laatse stuk weer naar de camper. Inmiddels half 5 en gaan op zoek naar de camping die 5 km verderop is. Morgen maar een rustig dagje.

24 Sept. Dat was koud vannacht, het vriest en in de camper is het 6 graden. De kachel even aan en snel weer onder de wol. Eerst maar een graad of 10 warmer stoken voor we uit bed komen. Na het ontbijt rijden we via soms hele smalle wegen naar Broumov, vlak aan de Poolse grens. Dit stadje heeft een mooi centrum, een groot plein met daar omheen mooie gekleurde huizen in div. stijlen. Er is een markt en lopen daar even langs de kramen. Daarna gaan we naar het klooster dat in de renaissancestijl is gebouwd en mooie frisse kleuren heeft aan de buitenzijde. Komen voor de kloosterkerk maar daar is een dienst aan de gang.

mooi landschap
Broumov
klooster van Broumov
binnenplaats van het klooster Gaan terug naar het plein en halen wat folders bij de toeristeninfo. Kijken om 12 uur bij de kerk maar die is nu gesloten. Weer terug naar het plein en eten daar eerst maar. Er staat een kraam met een varken aan het spit en eten daar een stukje van. Jannie neemt er een zuurkoolschotel bij en ik neem een soort spaghetti.  Dat smaakte  heel goed. Om 1 uur weer naar de kerk en wachten met nog wel 50 mensen tot de deur open gaat. Worden binnen gelaten en de deur gaat achter ons weer op slot. Blijkt dat we in een groep lopen die een rondleiding door de kerk en het klooster krijgen.
plafond in de kerk
Wij hadden daar geen ticket voor gekocht dus zien wel hoe dit afloopt. Het is een mooie kerk en ook in de rest van het klooster zien we schitterende dingen. Ja jammer geen foto's van al deze mooie dingen. Vooral de mantels die de pauzen hebben gedragen zijn mooi. De mantels zijn helemaal met gouddraad geborduurd en dat is schitterend gedaan. Met een uurtje staan we weer buiten, dit was niet de bedoeling maar toch wel genoten van de rondleiding. Gaan op zoek naar het houten kerkje hier en die is ook mooi. De deur is op slot en  even binnen kijken is er niet bij. Dat is weer een nadeel van laat in het seizoen reizen.
het mooie Broumovske Steny

Dan willen we nog naar Broumovske Steny, een wandelgebied waar ook veel rotsen te zien zijn. Niet gemakkelijk te vinden, borden ontbreken nog wel eens als je veel binnendoor rijdt. Het is er wel mooi maar na een stukje lopen moeten we zoveel trappen naar beneden dat we dat dus niet gaan doen vandaag na de wandelingen van gisteren. Klauteren wel boven over en tussen de rotsen door en dat is ook mooi. Om 5 uur weer bij de camper en gaan naar een camping hier 20 km vandaan. Komen later nog wel eens terug in dit gebied.

25 Sept. Vandaag worden we laat wakker en het is half 11 voor we vertrekken. Maken er een rustige dag van. Rijden wat in de omgeving en dan naar het plaatsje Sobotka waar nog veel ambachtelijke boerderijen staan volgens ons reisboek. Nou dat valt tegen, er staan er nog wel maar dat zijn er niet zo veel en dan zijn ze soms ook nog helemaal wit geschilderd. Lopen wat rond maar na een half uurtje hebben we het wel gezien. Gaan op weg naar Trosky waar een ruïne hoog op twee rosten is bebouwd. Eten een broodje onderweg  en dan is het even zoeken waar we moeten zijn.
Er wordt ons een plaatsje op de parking aangewezen, een waar een toeringcar hoort te staan. Heb het gevoel dat we ook voor een touringcar moeten betalen. Hebben nog nooit € 4,- in Tsjechië betaald voor het parkeren van de camper maar hier vragen ze het wel. Dan is het een stevige klim naar de ruïne die zelf niets voorstelt. Om de torens te beklimmen wachten er veel steile trappen en zie veel mensen naar lucht happen. Boven een mooi uitzicht over de omgeving maar voor mij was het de klim niet waard.

Gaan weer de trappen af naar beneden en ook dat is weer zwaar voor de spieren. Dan is het tijd om naar een camping te gaan. Die vinden we wel maar ze doen hier met alles moeilijk, het enige waar het om draait is geld. Zelfs voor het toiletgebouw krijg je een sleutel tegen  € 4,- borg. Op de uren dat er warm water is gaat het op slot. Ze willen ook paspoorten en kentekenbewijs houden maar dat weiger ik en wil vertrekken maar dan kan het ook zonder. De moeilijkste camping van de hele reis tot nu toe. Blijven voor 1 nacht toch maar staan.

   
Index Week 8