Week 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9
Roemenië-Slowakije-Tsjechie 2011 week 8
26 Sept. Gaan vandaag wandelen bij Prachovske Skaly waar ook mooie rotsformaties zijn. Willen op tijd vertrekken maar zit even tegen. Ga bij de receptie de sleutel van het toiletgebouw inleveren en de borg terug te ontvangen. Nu dat lukt nog wel maar de stroomkast waar mijn stekker inzit zit ook op slot en daar heeft alleen de eigenaresse de sleutel van en die komt om 10.15 uur pas naar de camping. Daar wacht ik niet op en de kast maar plat gelegen zodat ik er van onder mijn arm in kon steken om de stekker eruit te trekken. Gewoon een en al ergenis deze camping.
Hebben mooi weer en lopen de groene route. We lopen hem rechtsom en de eerste kilometers zijn door het bos en moeten veel klimmen. Eenmaal boven gaat het beter en daar komen ook de uitzichtpunten op de rotsformaties. Dat blijft toch een machtig gezicht die ruige natuur. Dan een steile afdaling met lastige trappen naar het dal. Steile wanden met smalle doorgangen, soms moet je kruipen om er door te kunnen. Dan wandelen we tussen de steil oprijzende rotsen over een mooi vlak pad. Dan pas zie je echt hoe groots dit allemaal is.

Je ziet ook veel klimmers die met touwen tegen de steile wanden op klimmen. Het is best een zware tocht maar toch wel prachtig. Zijn om half 2 weer bij de camper en eten een broodje. Daarna rijden we naar het wijnstadje Melnik waar we de camping opzoeken. Door een opgebroken weg moeilijk te bereiken. Stop om het te vragen en er wordt een tekening gemaakt hoe we moeten rijden. Komen zo toch op de een mooi verzorgde camping aan. De rest van de middag lekker buiten in de zon met een boek. Morgen gaan we het plaatsje bezoeken.

27 Sept. Doen rustig aan vandaag, nemen de fiets en gaan Melnik bezoeken. Dachten rustig aan maar de weg naar het centrum is soms zo steil dat fietsen niet mogelijk is. Dat is dus zwaar om met de fietsen omhoog te lopen. In de centrum treffen we het ook niet, komen erachter dat we de fotocamera’s zijn vergeten. Besluiten toch maar om ze niet te gaan halen. Het centrale plein ligt helemaal opgebroken dus daar is ook weinig aan. Vanaf het uitzichtpunt bij het kasteel zien we ook niet zo veel, door de laat optrekkende mist is het niet helder.

Dan maar naar de kathedraal maar alle deuren zitten op slot. Vanaf 20 Sept. op maandag, dinsdag en woensdag gesloten. Ook de toren en het knekelhuis zijn niet open. Lopen nog even rond het plein en gaan terug naar de camping. Dat gaat sneller dan omhoog, nu niet hijgen maar veel remmen. Vlak bij de camping even een grote supermarkt in voor een broodje. Lekker de stoelen buiten en eerst even een broodje eten. De rest van de middag met een boek in de zon. Om 6 uur gaan we in het restaurant eten en dat smaakte lekker. Morgen gaan we weer verder.

28 Sept. Mooi weer als we opstaan, een paar wolkjes aan de lucht en volop zo. Even toilet lozen en water innemen en daar hebben ze in Tsjechie bijna nergens voorzieningen voor. Je toilet en vuilwatertank legen in de WC, lastig maar het is niet anders. Buiten een kraan om water te vullen zie je ook haast nergens. Vertrekken om 10 uur naar Prachen waar het natuurfenomeen Panska Skala ligt. Hier is een rots van basalt met recht opstaande zuilen, ziet eruit als orgelpijpen op een afstand. Het is wel heel bijzonder om te zien, de rots is van boven tot onder gescheurd in 4 en 5 kantige zuilen.

Dit hebben we nog nooit zo gezien. Wonderlijk dat dit zo in de natuur kan ontstaan. Maken heel wat foto’s van deze rots, Eten een broodje en gaan dan door naar Pirna in Duitsland. Tussen de grens en Pirna is ook een mooi natuurgebied en het is er ongelooflijk druk op de weg. Dat zijn we niet gewend zoveel auto’s om ons heen, lijkt wel of we in het hoogseizoen zitten. Op de CP - mixparking is nog plaats en dat valt ons mee. De rivier de Elbe stroomt vlak naast ons heen, we pakken de stoelen en gaan lekker aan het water zitten met een boek. Hebben een mooi uitzicht op de stad en de boten op het water.

29 Sept. Staan vroeg op, willen niet te laat bij de Bastei zijn. Het parkeerterrein is nog leeg als we er aankomen. Lopen het laatste stukje naar de Bastei en dat ziet er heel mooi uit. Vanaf hier is er een prachtig uitzicht over het rotsgebied onder ons en de rivier de Elbe. Vooral vanaf de uitzichtpunten is het een  geweldig landschap. Via diversen trappen en loopbruggen kom je langs de uitzichtpunten. Voor de zon bij de foto’s zou je hier al om 7 uur moeten zijn, nu vaak half tegen de zon in. We genieten van dit soort wandelingen, nemen de tijd voor klimmen en dalen en staan veel stil om alles in ons op te nemen.

We treffen het ook met het weer, vandaag opnieuw volop zon en rond de 25 graden. Om 1 uur vertrekken we weer en op een rustig plekje stoppen we voor een broodje. Dan naar de snelweg en gaan de grens naar Tsjechië weer over. Hier veel rustiger op de weg dan in Duitsland. Op de binnenwegen kom je haast geen auto tegen. Rijden weer door een mooi golvend landschap en de bomen beginnen mooie herfstkleuren te krijgen. In Litomerice is een autocamp aan de Elbe en dat ziet er goed uit. We staan heerlijk rustig aan het water en 30 graden in de zon. Stoelen buiten en de beentjes laten  rusten.

30 Sept. Rustig begin van de dag, blijven hier staan dus op het gemak ontbijten. Het is prachtig weer en dat blijft zo vandaag. In 10 minuten lopen we naar het stadje en dat is wel aardig om te zien. Rondom het grote plein staan mooie gekleurde huizen in verschillende stijlen. Kijken wat rond in het centrum en lopen wat winkels in en uit. Om 12 uur lopen we weer terug naar de camping, zien een eethuisje waar je zelfs een broodje gyros kan kopen. Voor € 1,30 kopen we een stuk stokbrood gevuld met vlees en groenten. Nemen een bankje in de zon en laten ons dit smaken. centrum Litomerice
camping aan de Elbe

Daarna terug naar de camping en de rest van de dag genieten van het mooie weer, soms even uit de zon want die brand aardig. Het is weer rond de 30 graden vanmiddag. Vermaken ons best zo, op tijd koffie en een drankje en tussendoor wat schoonmaken in de camper. Om half 7 gaan we in het restaurant eten en dat is goed van kwaliteit. Een complete maaltijd met een drankje en ijs toe voor € 8,- p/p. Kijken daarna naar het vervolg van de reis en wat we nog willen doen in Tsjechie. Morgen gaan we in ieder geval weer verder.

1 Okt. Gaan vandaag naar Terazin (Theresienstadt) waar we de Kleine Vesting gaan bezoeken. Dit was in de oorlog een concentratie en doorvoerkamp voor hoofdzakelijk Joden. Totaal zijn hier 140.000 Joden geweest waarvan er 35.000 hier zijn omgekomen. De anderen werden op transport gesteld naar de vernietigingskampen als Auschwitz. Van de 15.000 kinderen die hier waren zijn er maar 100 die het hebben overleefd. We lopen door de barakken, cellen voor eenzame opsluiting, dodencellen enz.
executieplaats
cellen voor eenzame opsluiting
plaats voor het vuurpeleton terrein massagraf
Je wordt er niet vrolijk van als je dit op je laat inwerken.. Vooral de executie plaatsen met de stuk geschoten muren bied een troosteloze aanblik. Lopen door een gang van 500 meter en komen op een andere executie plaats waar duizenden mensen zijn omgekomen. Na de oorlog zijn de massagraven blootgelegd en zijn er ongeveer 10.000 mensen voor de vesting herbegraven. Als je beseft hoe het er hier aan toe is gegaan dan zou je direct willen vertrekken. Lopen toch de hele vesting rond en vertrekken om 1 uur van deze droevige plek.
Kopen een broodje onderweg en gaan door naar de kuurstad Karlovy Vary. Er is daar een kleine afgesloten CP vlak bij het centrum waar we de camper neerzetten. Krijgen een sleutel mee van het hek zodat we na 6 uur de CP weer op kunnen. Lopen de 300 meter naar het centrum en dit is een mooie stad met prachtige gebouwen. Dit moet vroeger een rijke stad zijn geweest en ook nu ziet alles er goed onderhouden uit. Overal zijn er bronnen met geneeskrachtig water en heel veel mensen hebben een speciale beker om van de vele bronnen het water te drinken.

Dit wordt ook door de kuurartsen voorgeschreven van welke bron je moet drinken. De Vlidro is de oerbron van de stad en spuit water van 72 graden tot wel 14 meter omhoog. Deze bron geeft elke minuut 2000 liter zwavelhoudend warm water. Er zijn hier best wel veel mensen die echt voor het kuren komen. Overal op straat zie je mensen met water lopen, in een fles of beker en er wordt wat af gedronken. Ook even van een bron gedronken maar het was te warm en niet lekker. Het is prachtig weer en genieten van deze mooie stad. Om 6 uur gaan we in een restaurant eten en lopen dan terug naar de camper.  
2 Okt. Vertrekken om half 10 en verlaten Tsjechie en rijden bij Cheb Duitsland binnen. Opnieuw prachtig weer en hopen dat we dat nog een paar dagen houden. Niet druk op de weg en schieten goed op. Hebben de tijd en stoppen voor koffie en later om een broodje te eten. Stoppen om 2 uur in Bad Bruckenau waar een aardige CP is en waar je lekker buiten kan zitten. Met een paar dagen schijnt het mooie weer afgelopen te zijn dus er nog maar even van genieten. De temperatuur loopt op tot 32 graden en dat op 2 oktober.
Lopen om 4 uur even het plaatsje in maar daar is weinig te beleven op zondag. Weinig mensen op straat, alle winkels gesloten en zelfs verschillende restaurantjes met een terras zijn gesloten. Kijken even in het kerkje maar die is binnen ook niet bijzonder. Met een uurtje hebben we het wel gezien en gaan terug naar de camper. Lezen nog een uurtje in de zon voor het eten. Om half 7 gaat de zon onder en koelt het snel af. Hopen dat het morgen weer zo zonnig is als vandaag

 
Week 9 Index